Osmanlı İmparatorluğunun zayıfladığı 19.yy.da büyük devletlerin de yardımıyla Osmanlı egemenliğinden çıkarak kurulan 28 devletten biri olan Yunanistan ya da resmi adıyla Helen Cumhuriyeti, Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye ile komşu bir Batı Avrupa ülkesidir. 1981 yılından beri Avrupa Birliği üyesi olan ve 2000 yılından beri de Schengen Bölgesinde bulunan Yunanistan uçak bileti alarak ülkeye seyahat edebilmek için Türk vatandaşlarından umuma ait pasaporta sahip olanların Schengen vizesi almak gerekmektedir. Yunanistan yeşil pasaporta ise vize istememektedir. Başkent Atina’nın yanı sıra Selanik, Kavala, Dedeağaç ve ünlü Yunan Adaları Yunanistan’ın en turistik seyahat rotaları arasındadır. Yunanistan uçak bileti için tarifeli uçuşların yanı sıra yaz döneminde özellikle adalara charter uçuşlarda bulunmaktadır.
Dünyanın en eski kültürlerinden birisi olan Yunan tarihi, ilk yerleşim olan M.Ö. 3200 tarihinde başlar. Antik Yunan dönemi ise M.Ö 756 ile M.Ö. 146 yılları arasında Roma İmparatorluğu egemenliğine girene kadar geçen döneme verilen addır. Antik Yunan dönemi bugünkü şehir devletleri ile demokrasinin tarihinin yazıldığı yerdir, ayrıca 14.yy.da tüm Avrupa’yı etkisi altına alan Rönesans döneminde de Antik Yunan etkileri görülmektedir. Antik Yunan’da en büyük yükseliş ise İmparator Büyük İskender zamanında yaşanmıştır. Tiyatro ve mimari eserlerin doruk noktasına çıktığı Antik Yunan dönemi, bugün batı medeniyetlerinin doğuş yeri olarak kabul edilmektedir.
4.yy.da Roma İmparatorluğu’nun da bölünmesi ile birlikte Doğu Roma İmparatorluğu veya sonradan tarihçiler tarafından verilen isimle Bizans İmparatorluğu tarafından Konstantinopolis yani İstanbul’dan yönetilen Yunanlılar, bu dönemde İstanbul’a ve çevresine iyice yayılmıştır. Ancak 1453 yılında İstanbul’un fethiyle birlikte Doğu Roma İmparatorluğunun yıkılması sonucu Yunan diasporası tekrar kendi topraklarına çekilmiş ve 1821 yılında Yunan isyanı başlayana kadar Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. 1918 yılında parçalanan Osmanlı İmparatorluğunun İzmir Bölgesini işgal eden Yunanlılar, 1923 yılında yapılan Lozan Antlaşması ile mübadele şartlarını kabul etmiş ve Gökçeada, Bozcada ve Doğu Trakya’daki Yunanlılar ile adalardaki Türkler yer değiştirmiştir.
İstanbul’dan Atina uçak bileti satın alarak direkt uçuşla ulaşabileceğiniz Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı dışında Selanik ve Mikonos’a da İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından Selanik uçak bileti ve Mikonos uçak bileti alarak ulaşabileceğiniz direkt uçuşlar bulunmaktadır. Bunun dışında tüm adalara Atina üzerinden aktarmalı uçuşlar yapılmaktadır. İstanbul’dan Atina şehir merkezine 20 km. uzaklıkta bulunan Atina Havalimanına uçuş süresi ise sadece 1 saat 25 dakikadır. Direkt uçuşla Atina uçak bileti satın alarak uçabileceğiniz havayolları ise Türk Hava Yolları başta olmak üzere, Pegasus Havayolları ve Aegean Airlines’dır.
Kültürü, yaşam tarzı, eğlenceleri, adetleri ve yemekleri ile Türk kültürüne çok yakın bir ülke olan Yunanistan, adalarının güzelliği ve maviliği ile özellikle yaz aylarında size bir Atina uçak bileti kadar yakın olacaktır.
ATİNA: 3400 yıllık yazılı tarihi olan Atina, antik dönemde denizle bağlantısı olmayan bir şehir devletidir. Bugün de olduğu gibi o dönemde de Pire Limanı, Atina’nın denizle bağlantısını sağlayan büyük limandır. Altın döneminde Plaro’nun Akademi’sine ve Aristotoles’in Likeyum’una ev sahipliği yapmış olan şehirde hayat son 5 yılda küresel ekonomik kriz, iflas söylentileri ve Avrupa Birliği’nden çıkma isteğinin gündeme gelmesiyle birlikte sürekli gösterilerle sarsılmış olsa da hala dünyadaki en zengin şehirlerden birisidir. Antik Yunan eserleri ile kuşatılmış olan şehirde görülmesi gereken tarihi eserler Unesco Dünya Mirası Listesinde bulunan Dafni Manastırı, Atina Akropolisi ve Akropolis içinde bulunan Partheon’dur. Atina iklimi, İstanbul ile çok benzerlik gösterir. Gezeceğiniz tarihi eserler genellikle açık alanda olduğu için bahar ve yaz ayları Atina uçak bileti alarak Yunanistan seyahati planlamanız için ideal aylar olacaktır.
Akropolis Yunanca şehrin yamacı anlamına gelir ve her Antik Yunan şehrinde mutlaka bir akropolis bulunur. Ancak tabii ki bu akropolislerin en ünlüsü başkent Atina Akropolisi’dir. Bugün Akroplolis Tepesi denilen yüksek tepeye inşa edilmiş olan ve gece aydınlatması muhteşem olan Atina Akropolisi’nin en yüksek noktasında ise Partheon yer almaktadır. M.Ö.5.yy da Yunan siyasetçi Perikles tarafından Tanrıça Athena’ya ithafen yapılan ve Antik Yunan şehir devletleri arasında en önemli yapı olan Partheon, “bakire kızların evi” anlamına gelmektedir. Siyasetçi Perikles, mimar Fidias önderliğinde mimar, sanatçı ve heykeltraşlardan bir grup oluşturmuş ve o zamanlar Atina’nın tam ortasında bulunan dev kayadan benzersiz bir tapınak yapmalarını istemiştir. Tapınak Partheon, Erehtion, Propileya ve Atena Nike Tapınağı olmak üzere 4 ana bölümden oluşmaktadır. Berlin’de bulunan Brandenburg Kapısı Propeliya Geçidi’nden esinlenerek yapılmıştır. Bu bölümlerden Partheon Mimar İktinos tarafından, Erehtion ve Akropolis’in girişi Propileya Geçidi Mimar Mnesikles tarafından, Nike Tapınağı ise mimar Kallikrates tarafından yapılmıştır. Herodes Atticus Tiyatrosu, Dionysos Tiyatrosu Akropolis içinde görülecek antik tiyatrolardır.
Akropolis’den sonra gideceğiniz yer; Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi olmalıdır çünkü Akropolis’de hava şartlarından etkilenmemesi için kopyası sergilen pek çok eserin orijinali bu müzede bulunmaktadır. Antik çağla ilgili dünyanın en önemli müzesi olan Atina Arkeoloji Müzesinde bugün paha biçilemeyen 11.000 den fazla eser sergilenmektedir. 8000 m2.üzerine yapılmış, 48 odadan oluşan iki katlı müzede bugün kalıcı koleksiyonlar; tarih öncesi koleksiyon, heykel koleksiyonu ile vazo ve toprak eserlerin sergilendiği bölümdür. Avrupa kıtasında dördüncü büyük Mısır koleksiyonunun sergilendiği müzede ayrıca Akropolis’de bulunan Erethion’un 6 sütunundan 5 tanesi de sergilenmektedir. Atina Agorası ise tüm antik Yunan şehirlerinde olduğu gibi, Antik Atina’da da tüm siyasi ve ticari hayatın aktığı aynı zamanda dini ve kültürel bir merkezdir. Bu bölge M.Ö 6.yy.da Solon döneminde inşa edilmiştir. 5000 yıl hareketli kaldıktan sonra Bizans döneminin bitmesi ile birlikte terk edilmiş ancak Atina’nın başkent olması ile tekrar hareketlenmiştir. Antik Yunan’da en iyi korunmuş tapınaklardan birisi olan Hefestos tapınağı ile Aya Apostili Kilisesi, Attolos Stoası, Tholos ve Agora Bouleuterion’u Agora’nın içinde bulunan tarihi eserlerdir.
Akropolis’den çıkan tarihi eserlerin sergilendiği Akropolis Müzesi, Parlamento Binasının da bulunduğu Taksim’e benzeyen Snytagma Meydanı, İstiklal Caddesine benzeyen, üzerinde lüks mağaza ve restoranların yer aldığı, sonu Snytagma Meydanına çıkan Ermou Caddesi, turistlerin büyük ilgi gösterdiği Monastiraki Meydanı ve Nişantaşı’na benzeyen Kolonaki Caddesi Atina uçak bileti alarak gideceğiniz Atina seyahatinizde görebileceğiniz diğer mekanlardır.
SELANİK: Görenlerin İzmir’in ikiz kardeşi dedikleri Selanik, Bizans eserleri, Müslüman camileri ve medreseleri, çalışmaktan çok eğlenerek geçen gündüz ve gece hayatı ile Atatürk’ün doğduğu yer olarak mutlaka Selanik uçak bileti alarak görülmesi gereken bir Yunan şehirdir. Yunanistan’ın kuzeydoğusunda bir liman şehri olan Selanik, Osmanlı döneminde isyankar İttihat ve Terakki hareketinin de merkezidir. Mayıs ile Eylül ayları arası plajlardan da yararlanmak için İstanbul’dan Selanik uçak bileti alarak gidebileceğiniz ideal aylar olacaktır.
Selanik’e geldiğinizde ilk karşılaşacağınız manzara İzmir kordonu ile tıpatıp benzeyen bir kordon manzarası olacaktır. İlk görmeniz gereken yer ise tabii ki; Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu pembe evdir. 1881 yılındaki adıyla Koca Kasım Paşa Mahallesi’nde bulunan Islahhane Caddesi üzerinde olan evde dünyaya gelmiştir. Bugünkü adresi ise; Apostolou Pavlu Caddesi No:17 dir. Ancak Apostolou Pavlu Caddesinde olan giriş bugün kullanılmamaktadır. Bunun nedeni bugün evin Türkiye Cumhuriyeti Selanik Konsolosluğu içinde kalmasıdır. Dolayısıyla eve girebilmeniz için 2012 yılına kadar konsolosluk tarafından giriş yapmanız gerekirken, 2012 yılında yapılan büyük restorasyondan sonra giriş yine konsolosluk kontrolünde İsaisas Sokak üzerine alınmıştır. 1870 yılında yapılan ev, Atatürk’ün doğumundan bir kaç yıl önce Ali Rıza Efendi tarafından kiralanmıştır. Evin güney bölümünde ikinci kattaki oda, Atatürk’ün doğduğu odadır. 1888 yılında Ali Rıza Efendi’nin ölümüne kadar bu evde yaşayan aile, daha sonra yan tarafta daha küçük bir kiralık eve geçmiştir. 1912 de Selanik Yunan egemenliğine geçince annesi ve kız kardeşini İstanbul’a aldıran Atatürk, bir daha doğduğu eve dönmemiştir. Ev bir süre Yunanlı bir aile tarafından kullanıldıktan sonra 19.Şubat.1937 yılında Selanik Belediyesi tarafından satın alınarak Türkiye Cumhuriyetine hediye edilmiştir. Konsolosluk Bahçesinde olduğu için Türk toprağı üzerinde sayılan Atatürk’ün evi, her Türk’ün kalbinde ayrı bir yere sahiptir ve sırf bu nedenle bile Selanik uçak bileti satın alarak bu şehre gelmeye değer özelliktedir.
Selanik’te göreceğiniz ikinci yer; Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği üzerine liman şehri Selanik’i korumak için Mimar Sinan tarafından yapılan beyaz Kule’dir. İstanbul Rumelihisarı’nın birebir kopyası olan eser üzerinde bulunan Yunan bayrağı bugün şehirde sembolik olarak da olsa Yunanlıların Osmanlı İmparatorluğuna karşı kazandığı zaferleri simgelemektedir. Uzun yıllar hapishane olarak kullanılan Beyaz Kule, bugün müze olarak kullanılmaktadır.
Bizans Kültürü Müzesi, Selanik’te mutlaka görmeniz gereken bir müzedir çünkü Ayasofya’dan kaçırılan tüm eserler burada sergilenmektedir. Bizans ikonaları, freskler, seramikler, İsa ve Meryem figürleri ve Hristiyan dönemine ait 3000 adetten fazla eser bugün müzede sergilenmektedir. Selanik Arkeoloji Müzesi ise Selanik çevresinde bulunan Bizans eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Şehrin en yüksek noktasında bulunan Eptapyrgio yani Yedi Kule, o zamanki adıyla Zincirli Kule olarak 1431 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bizans surları içine inşa edilmiş bir açık hava müzesidir.
Bizans İmparatorluğundan günümüze ulaşan en önemli eserlerden birisi olan Aziz Dimitrios Kilisesi, şehrin resmi dinini Hristiyanlık olarak ilan edilmesinden sonra İmparator 1. Konstantin tarafından Roma hamamları üzerine inşa edilmiş bir kilisedir. 1493 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde camiye çevrilen kilise Kasımiye Camiisi adını almıştır. 1917 yılında çıkan büyük yangında tamamen tahrip olan kilise daha sonra aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiş ve 1988 yılında da Unesco Dünya Mirası Listesine alınmıştır. Aristoteles Meydanı ise yine Taksim Meydanı gibi Selanik sosyal hayatının aktığı bir buluşma yeridir. Bilindiği üzere Selanik, uzun yıllar Yahudi Cemaatinin önemli şehirlerinden birisi olmuştur. Şehirde bulunan Selanik Yahudi Müzesi’nde şehirde yaşayan yahudi cemaatine ait pek çok eser ile birlikte Auschwitz Kampında hayatını kaybeden veya sağ kalarak kurtulan cemaat üyelerinin kamp üniformaları da görülebilir.
KAVALA: 1387 den 1912 ye kadar Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalan önemli bir balıkçı kenti olan Kavala, Türk egemenliğinin etkisiyle 1700 lerde dünyanın en büyük tütün ihracat limanı olmuştur. Atina uçak bileti alarak aktarmalı uçuşla ulaşabileceğiniz şehir, bugün pek çok Türk’ün turist olarak ziyaret ettiği bir şehirdir. Tütünün şehir için önemini anlatan Kavala Tütün Müzesi, tütün ile ilgili aradığınız her türlü envanteri bulabileceğiniz bir müzedir. Kavala Arkeoloji Müzesi ise Yunanistan’ın en önemli Arkeoloji müzelerinden birisidir. Filippi Antik Tiyatrosu ise bugün Filippi Festivaline ev sahipliği yapan muhteşem bir antik tiyatrodur. Bizans Kalesi, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evi ve yaptırdığı imarethane, Belediye Binası ve Kavala’nın en güzel caddesi olan Kıbrıs Caddesi Kavala’da gezilecek yerler arasındadır.
DEDEAĞAÇ: Dedeağaç ya da Aleksandropolis, İpsala Gümrük kapısından sadece 30 km. uzaklıktadır. Schengen vizeniz varsa İstanbul’dan sadece 5 saat uzaklıkta bulunan şehir hafta sonunda Buzuki dinlemek için ideal bir seçim olacaktır. Şehrin en ünlü caddesi olan Dimokratias Caddesi üzerinde sıralanan restoran, cafe ve mağazalar ile yaz döneminde plajlar, harika bir hafta sonu kaçamağı olacaktır.
YUNAN ADALARI: Yunanistan’ın Ege Denizinde sahip olduğu 3054 adadan üzerinde yerleşim olan 230 u arasında en turistik olanları Rodos, Girit, Santorini ve Mykonos’tur.
Rodos uçak bileti alarak Aegean Airlines ve Bora Jet ile Atina aktarmalı olarak ortalama 2 saatte ulaşabileceğiniz Rodos Adası bu adaların içinde en büyük adalardan birisidir. Zeus tarafından Güneş Tanrısı Hellos’a hediye edildiğine inanılan ada, bu efsaneyi kanıtlamak ister gibi yılın 300 günü güneş almaktadır. Rodos Adasında tapınak Şövalyeleri tarafından inşa edilen kale ve çevresi bugün Unesco Dünya Mirası Listesindedir. Tapınak Şövalyelerinin izlerini hala taşıyan adada Şövalyeler Meydanı şehir merkezi, hastane olarak kullandıkları bina ise Rodos Arkeoloji Müzesidir. Sokratous Sokağı ve Şövalyeler Sokağı, Rodos’da turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri bölgelerdir. 55 km. güneyde bulunan Lindos şehrindeki Akropol ise mutlaka görülmelidir. Ayrıca Lindos Plajı, inanılmaz temizlikteki denizi ve kumu ile dünyanın sayılı plajları arasındadır.
Girit Adası Yunan adaları içinde en büyük ve en çok girinti-çıkıntısı olan adadır. Girit uçak bileti satın alarak Atina üzerinden aktarmalı ulaşabileceğiniz ada üzerinde bulunan Knossos Sarayı ilk gezilmesi gereken yerdir. M.Ö. 4000 yılından kalan Minoan Uygarlığının kalıntıları Knossos kazılarında bulunmuştur. Girit muhteşem plajları ile size satın alacağınız Girit uçak bileti kadar uzaklıktadır.
Kartpostalların ve günümüzde ekran koruyucularının değişmez manzarası Santorini Adası, mavi ve beyazın buluştuğu adadır. Daracık sokakları, yel değirmenleri, açık hava restoranları ve dik yapısı ile Santorini adını koruyucu aziz Saint Irene’den almaktadır. Adanın kuzeyinde yer alan Oia Köyü ve 556 basamak veya eşek sırtında çıkılan Fira Köyünde yoğun turist dönemlerinde sokaklarda yürümek bile mümkün olmayabilir. Özellikle Türklerin, Bodrum’dan daha ucuz ve kaliteli olduğu için sırf yemek yemek amacıyla geçtikleri ada, aynı zamanda turistlere eşsiz bir günbatımı manzarası da sunmaktadır. Fira plajı ise volkanik bir ada olan Santorini’nin siyah kumlu plajıdır.
Eğlencenin merkezi Mykonos Adasına, İstanbul’dan Mykonos uçak bileti ile direkt olarak, Adana, İzmir ve Antalya’dan ise Atina aktarmalı Mykonos uçak bileti satın alarak ulaşabilirsiniz. 1950 yılında keşfedilen ada, yakınında bulunan küçücük bir ada olan Delos’u incelemeye gelen arkeologlar tarafından bulunmuştur. Delos Adasında bulunan Apollo Tapınağı, Athena Mabedi ve Antik Tiyatroyu gezdikten sonra eğlencenin 24 saat sürdüğü Mykonos Plajları sizi bekleyecektir. Özellikle Elia Beach ve Paradise Beach, Mykonos uçak bileti satın alarak adaya gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği plajlardır. Bu plajlar akşam üzerine kadar sessiz ve normal plajken, saat 17.00 den sonra sabaha kadar bir açık hava diskosuna dönüşmektedir.
Yunanistan, çok uygun fiyatlara Yunanistan uçak bileti satın alarak seyahat edebileceğiniz ve gördüklerinizi unutamayacağınız bir ülkedir.