Uçuşla İlgili Bilmeniz Gereken Sağlık Kuralları

Özellikle uzun bir uçak seyahati yapacak olan yolcuların, yola çıkmadan önce bilmesi gereken bazı kurallar ve terimler bulunuyor. Bunları bilmek yolculuğun daha rahat ve bilinçli geçmesini sağlayacak ve endişeleri azaltacaktır.
Jet Lag
Uzun uçuşların getirisi jet lag, zaman dilimlerinin farklılığından doğan bir rahatsızlık. Uzun uçuşlardan sonra yorgunluk ve uyku hissinin nedeni, zaman farkının gece-gece veya gündüz-gündüz olarak yaşanmasıdır. Bu rahatsızlık genel olarak iki gün ile iki hafta arasında geçer.
Yükseklik
Uçağın yüksekliği nedeniyle, soluduğunuz oksijen, yerdeki oksijen miktarından daha azdır. 5.000 – 8.000 feet yüksekliğinde bu durumun orta kulak, mide, bağırsak ve burun gibi vücut boşluklarındaki havaların genişlemesine neden olur. Bu durum gayet doğal bir tepkimedir. Yalnızca uçuş esnasında bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz ama kısa süre içerisinde rahatsızlığınız geçecektir.
Oksijen
Uçak yükseldikçe, oksijen azalır. Bu durumda kan dolaşımındaki oksijen de azalacaktır. Sağlıklı yolcular bu duruma kolaylıkla uyum sağlarken, kalp, akciğer ve kan hastalığı olan kişilerde, hipoksi denilen fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Bu yolcuların uçuş öncesi mutlaka doktorlarına danışmaları ve ilave oksijene ihtiyaçları olup olmadığını sormaları gerekir. Gerekliliği durumunda uçuştan 48 saat önce hava yolu ile bu bilgi paylaşılmalıdır.
Orta kulak tıkanması
Orta kulak ve boğazımızı birbirine bağlayan kanal östaki, her iki tarafa da havayı dengeler. Uçak yükselirken, orta kulak içindeki gaz genişler ve kulak zarını dışa doğru iterek zarı bombeleştirir. Bu durumda östaki pasif olarak açılır ve hava boğaz boşluğuna iletilir. Tıkanma hissi, ağrı, dolgunluk hissi, baş dönmesi, tam sağırlık ve kulaktan kan gelmesi gibi durumlar görülebilir. Bu durumdan etkilenmemek için doktorların tavsiye ettiği ilaçları kullanabilir ve önleminizi alabilirsiniz.
Uçak tutması
Uçağa bindiğiniz anda veya kalkış sonrası kendinizi huzursuz hissediyorsanız, bulantı, kusma gibi şikayetleriniz varsa uçak tutma problemiyle baş ediyorsunuz demektir. Bu durumda daha büyük uçakları tercih etmek, kanat üzerinde ve pencere kenarında oturmak size iyi gelebilir. Ayrıca yemek yedikten sonra seyahate başlamak ve kahve, siyah çay, alkol, nikotin ve baharatlı yiyecekler tüketmek de olumsuz etkileyebilir. Sebze, meyve, salata, gevrek türü hafif yiyecekler uçak tutması probleminde size yardımcı olacaklardır.