Van Ferit Melen Havalimanı, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Van iline ait havalimanıdır. Van Ferit Melen Havalimanı, 1943 yılında hizmete açılmıştır ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından işletilmektedir. Van Ferit Melen Havalimanı sivil kategoride yer almakta ve bu doğrultuda uçuş seferleri gerçekleştirmektedir. 2012 yılında ilk uyduyla iniş sistemi Van Ferit Melen Havalimanı’na kurulmuştur. İlk adı Van Havalimanı olan fakat 2001 yılında Bakanlar Kurulu tarafından adı değiştirilerek Van Ferit Melen Havalimanı olan bu havalimanına 1972 ve 1973 yılları arasında başbakanlık yapmış olan Vanlı Türk bürokrat ve siyasetçi Ferit Sadi Melen’in ismi verilmiştir. Van Ferit Melen Havalimanı, 1993 yılında giriş ve çıkış hudut kapısı olarak belirlenmiştir. 2009 yılında uluslararası ulaşıma açılmıştır ve şuanda iç ve dış hatlarda hizmet vermektedir. Van Ferit Melen Havalimanı’nın Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı anlamına gelen ICAO kodu LTCI, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği anlamına gelen IATA kodu ise Van’dır. Pist yönü 03/21 olan Van Ferit Melen Havalimanı’nın pist uzunluğu ise 9,022 feet ve 2,750x45 metredir. Pist asfalt kaplamadan meydana gelmiştir. Mukavemeti LCN 86 ve PCN 95 olan Van Ferit Melen Havalimanı’nın 1 adet apron ve 2 adet taksirutu bulunmaktadır. Apron boyutu 120,50x300 olup, beton kaplama yüzeydir ve 6 adet uçak kapasitesi bulunmaktadır. Taksirutlardan ilki 150x22,5 metre uzunlukta ve asfalt kaplama yüzeyden; taksirutlardan ikincisi ise 150x24 metre uzunlukta beton kaplama yüzeyden oluşmaktadır.
Van Ferit Melen Havalimanı’nda aktif şekilde karşılıklı uçuş seferleri düzenleyen havayolu firmaları; Adana Şakirpaşa Havalimanı’na ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan Pegasus Havayolları firması, Antalya Havalimanı’na ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan SunExpress firması, İstanbul Atatürk Havalimanı’na uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan Türk Hava Yolları (THY) firması, Ankara Esenboğa Havalimanı’na ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan Anadolujet firmasıdır. Van Ferit Melen Havalimanı, uluslararası bir havalimanı olmasına rağmen sadece yurtiçinde uçuş seferleri düzenleyerek iç hatlarda faaliyet göstermekte, dış hatlarda faaliyet göstermemektedir. Van ilinden başka bir ile seyahat etmek isteyenler doğrudan uçuş olarak Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Adana illerine, aktarmalı uçuş olarak ise Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Adana aktarmalı şekilde diğer illere seyahat edebilmektedirler.
Van Ferit Melen Havalimanı’nın teknik özellikleri arasında yer alan aydınlatma, 03 RWY basit yaklaşma; yükseklik 5474 feet; itfaiye kategorisi ise CAT VIII’dir. İtfaiye bölümünün içerisinde 2 adet kuru kimyevi tozlu ilk müdahale aracı, 1 adet arazöz su ikmal aracı, 3 adet su ve köpük sistemli itfaiye aracı, 1 adet kurtarma aracı ve 2 adet ambulans yer almaktadır. Van Ferit Melen Havalimanı’nın çalışma saatleri ise uçuş operasyonları için 24 saat, normal mesai saatleri için sabah saat 08.00 ile akşam saat 16.30 saatleri arasındadır. Van Ferit Melen Havalimanı’nda Turizm Danışma Merkezi bulunmamaktadır.
Van Ferit Melen Havalimanı’na ayrılan terminal binasının toplam büyüklüğü 4.410 m2’dir. Van Ferit Melen Havalimanı’na ayrılan toplam alan içerisinde 1 adet pist, 1 adet apron, 2 adet taksirut, iç hatlar gelen yolcu terminali, iç hatlar giden yolcu terminali, dış hatlar gelen yolcu terminali, dış hatlar giden yolcu terminali bulunmaktadır. İç ve dış hatların tek bir alanda ortak faaliyet gösterdiği iç hatlar terminal alanının toplam büyüklüğü 2800 m2’dir. İç hatlar terminalinin içerisinde 10 adet check-in bankosu, 1 adet gelen yolcu bagaj konveyörü, 1 adet giden yolcu bagaj konveyörü, 8 adet X-Ray cihazı ve 9 adet metal kapı dedektörü bulunmaktadır. Bunların dışında havayolu uçak bileti ve uçuş bilgilerinin kontrolü ve onaylanması işlemlerinin yapılacağı check-in alanı, bekleme salonu, V.I.P salon, 140 araç kapasiteli otopark, sağlık hizmeti, kafe ve restoran kategorisinde yer alan tam donanımlı kafeterya, 1 adet ortak kullanıma açık banka ATM’si, 1 adet PTT ofisi, 3 adet kiralanabilen araç, uçuş saatlerinin beklenmesi süresince gezilebilecek hediyelik eşya mağazaları, güvenlik noktası, idari işlem ve yardım destek bürosu, bagaj bekleme işlemleri için bagaj bölümü bulunmaktadır.
Van ilinin şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta olan Van Ferit Melen Havalimanı’nın tam adresi Eminpaşa, Havalimanı Yolu, No:31, 65040, Van Merkez, Van, Türkiye’dir. Van Ferit Melen Havalimanı’na birden fazla ulaşım seçeneğiyle ulaşılabilmektedir. Bunlardan bir tanesi, şehir içinde hizmet veren dolmuşlardır. Van ilinin en büyük hastanesi olan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne veya Edremit Yolu’ndaki destinasyonlara uğrayan dolmuşlar aracılığıyla Van Ferit Melen Havalimanı’na ulaşılabilmektedir. Dolmuşların dışında bir diğer ulaşım aracı ise Van ilinin belediye otobüsleridir. 351 ve 352 hat numaralı belediye otobüsleri ile veya destinasyonları arasında Edremit Yolu olan belediye otobüsleriyle Van Ferit Melen Havalimanı’na ulaşım sağlanmaktadır. Van Ferit Melen Havalimanı’na ulaşım seçeneklerinden bir diğeri ise taksilerdir. Dolmuşlar, belediye otobüsleri ve taksiler dışında kiralık veya özel arabalar ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Van’ın merkezinden ulaşımın dışında Van’ın ilçelerinden ulaşımlar ise iki aşamalı gerçekleşmektedir. İlçelerden merkeze belli saatlerde gelen otobüs veya dolmuşlarla merkeze ulaşıldıktan sonra merkez ulaşım seçeneklerinden herhangi biri kullanılarak Van Ferit Melen Havalimanı’na ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca Türk Hava Yolları tarafından, Van Ferit Melen Havalimanı ile Yüksekova, Şemdinli ve Erciş arasında Türk Hava Yolları ve Anadolujet yolcularına servis hizmeti verilmektedir.