Trabzon-Krasnodar
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Trabzon-Krasnodar
Yaklaşık Seyahat Süresi

Krasnodar, Güney Rusya’nın başkenti olarak bilinmektedir. 1920 yılına kadar bölge Yekaterinodar ismiyle anılmaktaydı. Yekaterinodar kelimesinin anlamı Katherina’nın hediyesi anlamına gelmektedir. Krasnodar Kuzey Kavkasya’da yer almaktadır. Azak denizine uzaklığı 120 kilometre, Karadeniz’e 100 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kentin ortasından da Kuban Nehri geçmektedir.
Bölgede para birimi olarak Ruble kullanılmaktadır. Türkiye’yle aralarındaki saat farkı bir saat kadardır. Ülkemizden bir saat kadar ileridedir. Kransnodar’da konuşulan resmi dil Rusçadır. Kentte karasal iklim tipi görülmektedir. Krasnodar’da yılın en soğuk ayı Ocak ayıdır. En sıcak dönemde yaz aylarında görülmektedir. Sıcaklık ortalaması yaz aylarında 24 derece civarındadır. Yaz aylarında kente ziyaret etmeniz oldukça akıllı bir tercih olacaktır.
Krasnodar’ın sokaklarında gezdiğiniz zaman göreceğiniz tarihi mimarların çokluğu ve güzelliğinden anlayacağınız gibi oldukça geniş bir tarihi geçmişe aittir. Şehrin tarihi geçmişinin doluluğu sizleri de etkileyecektir. Şehir ilk olarak 1794 yılında Büyük Katherina’nın izni sayesinde kurulmuştur. Rusya İmparatorluğu’nun sınırlarını korumak için Kazak yerleşimcileri gözetim altında tutularak buraya yerleşmiştir. Bölgenin ismi Rus Devrimi’nden sonra güzel hediye anlamına gelen Krasnodar adını almıştır. Şehrin kuruluş tarihinden çok önce de bölgede yerleşim alanlarının olduğu bilinmektedir. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda M.Ö. altıncı yüzyıla kadar giden bir tarihi geçmişinin olduğu bilinmektedir. Krasnodar şehri daha çok askeri gelişmelere tanıklık etmiştir. Şehrin kurulduğu ilk zamanlarda koruma amaçlı kurulmasından kaynaklı askeri binalar ve askeri okullar inşa edildiği bilinmektedir. Sizde manidar isim değişlikleriyle birlikte dolu bir geçmişe sahip olan bu bölgeye ziyaret etmek için en kısa sürede bir Krasnodar uçak bileti almanızı tavsiye ederiz.
Krasnodar şehri eğitim, bilim ve endüstri alanlarında Rusya’nın önemli merkezlerinden biridir. Bu şehirde elektronik aletler, metal üretimi, tütün, tekstil, gıda ve tarım alanlarında çalışmalar yapılmaktadır. Krasnodar’ın kardeş şehirlerinden biri de Ülkemizde Samsun şehrinin olduğunu belirtmeliyiz. Siz de Samsun’un kardeş şehirlerinden biri olan bu şehre gitmek için en kısa zamanda Krasnodar uçak bileti almalısınız.
Krasnodar uçak bileti aldığınız zaman şehir içinde ulaşım sağlayabileceğiniz yolları öğrenmek, sizlere büyük avantaj sağlayacaktır. Krasnodar, şehir içi ulaşımı bakımından birçok alternatif bulunmaktadır. Bu alternatifler otobüs, taksi, tramvay, bot, taksiminibüs seçenekleri bulunmaktadır. Ucuz ulaşım seçeneklerini arıyorsanız tramvay ve otobüsleri tercih etmelisiniz. Bölge halkıda bu ulaşım seçeneklerini oldukça sık tercih etmektedir. Bilet ücreti 20 Ruble civarındadır. Kuban Nehri, şehrin ortasında bulunduğu için botlar sayesinde de su üzerinden şehir içi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bunun dışında bölgede oldukça popüler olan marshrutkas diye bilinen, taksiyle minibüs arasında olan bir ulaşım şekli de mevcuttur. İzmir’e ziyaret ettiyseniz veya İzmirliyseniz bizdeki taksi dolmuşlara oldukça çok benzediğini fark edeceksiniz. Şehir içi ulaşım yollarından taksiyi kullanmak istiyorsanız da yanınızda mutlaka Rusça sözlük bulundurmalısınız. Buradaki taksicilerin birçoğu İngilizce bilmemektedir. Taksiye binip paranızla rezil olmak istemiyorsanız Rusça sözlük temin etmelisiniz. Krasnodar’da şehir içi ulaşım seçeneklerinin arasında hiç ücret ödemeyeceğiniz, şehrin insanlarının oldukça sık tercih ettiği otostoptan da yararlanabilirsiniz. Ancak bu biraz macera arıyorsanız ve cesaretiniz varsa yapabileceğiniz bir ulaşım şekli gibi duruyor. Bu nedenle tedbiri elden bırakmadan en güvenli ve en ucuz olan otobüs, tramvay kullanımını sık tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Paszkowski Krasnador Uluslararası Havaalanı: Paszkowski Krasnador Uluslararası Havaalanı, şehrin doğusunda bulunmaktadır. Şehre olan uzaklığı on iki kilometre kadardır. Havalimanından şehir merkezine ulaşım yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir. İki terminalden oluşan bu havalimanı fazla büyük olmamasına rağmen oldukça rahattır. Türkiye İstanbul şehrinden Rusya Krasnodar şehrine uçakla ulaşım yaklaşık olarak iki saat kadar sürmektedir.
Krasnodar uçak bileti ararken tarifelerinizin aktarmalı olup olmadığına dikkat edin. İstanbul üzerinden Krasnodar şehrine aktarmasız uçuş yapan birçok havayolu şirketleri bulunmaktadır. Bunlardan biri Pegasus ve Türk Hava Yolu (THY) şirketleridir. Krasnodar’a aktarmalı uçuş yapan havayolu şirketleri arasında BELAVIA, JatAirways, Aeroflot, flydubai, Turkish Airlines, Emirates, Air Moldova, KLM, Alitalia, British Airways AİrFrance bulunmaktadır.
Havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlamak için dilerseniz taksiyle dilerseniz de tren seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Trenle şehir içine ulaşım sağlamak istiyorsanız her saat başında hareket eden 7 numaraları troleybüsü tercih edebilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine marshrutkasla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu ulaşım araçları kırk dakikada bir hareket etmektedir. 53 ve 15 numaralı marshrutkaslardan yararlanabilirsiniz.
Krasnodar şehrinde tarihi geçmişin doluluğunu, günümüze kadar gelmiş olan mimari yapılarına baktığımız zaman oldukça kolay bir biçimde anlıyoruz. Kentin kültürel yapısına baktığınız zaman birçok kültürden izler taşıdığını da fark edebilirsiniz. Çerkez, Kazak, Çarlık Rusya ve Sovyet Birliği kültüründen izlenimlere sahip olabilirsiniz. Krasnodar şehrinde görmeniz gereken, mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler listesini bir göz atmakta yarar var.
Gezilecek yerlerin yanında Krasnodar’a yapacağınız ziyaretleri festival ve etkinlik tarihlerine uygun olarak ayarlayabilirsiniz. Şehrin güzelliklerini gezerken festivaller sayesinde eğlencenize eğlence katabilirsiniz. Krasnodar’da Mayıs ayında Krasnodar Expo, Temmuz ayında Kubana Festivali, Ekim’le Kasım aylarında Photovisa Festivali düzenlenmektedir. Bu festivallerde eğlencenin be kültürün etkisiyle kendinizden geçeceksiniz.
Krasnodar’da yaygın olarak Rus mutfağı hâkimdir. Ancak şehrin mutfaklarında Ermeni, Gürcü, Kazak mutfağının etkileri görülmektedir. Krasnodar’da her bütçeye uygun ve oldukça ucuz fiyatlarda yeme ihtiyacınızı gidebilirsiniz. Şehirde tren istasyonlarının yanında yerel yiyecekleri satan restoranları bulabilirsiniz. Krasnodar’a geldiğiniz zaman Kinza, Stan, Balkan Grill restoranlarına mutlaka uğramalısınız.
Karadeniz’in en önemli şehirlerinden biri olan Trabzon doğal güzellikleri ve sık ormanları sayesinde yerli turistlerin uğrak noktalarındandır. Trabzon; manzara, tarih, nostalji ve modern mekanlarla misafirlerine gezi için bir çok olanak sağlamaktadır. İnsanlarının misafirperverliği ve yemeklerinin lezzeti Trabzon’un güzelliklerindendir.
Türkiye'nin denize paralel tek havalimanı olmasıyla bilinen Trabzon Havalimanı, şehir merkezine sadece 6 km uzaklıkta bulunmaktadır. Trabzon Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için Havaş servislerini kullanabilirsiniz 5 tl ücretle şehir merkezinde olan Beşirli, Uzunkum otel ve Orhan Petrol’e hareket eden servisin yolculuk süresi yaklaşık yarım saat sürmektedir. Havalimanından 3,5 saatlik bir yolculuk ile Hopa’ya ulaşabilirsiniz. Bu yolculuğun ücreti 25 TL’dir. Aynı şekilde havalimanından 2,5 saat süren Ardeşen yolculuğu 20 TL olarak ücretlendirilmektedir. Eğer havalimanından 1,5 saat süren Rize’ye gitmek isterseniz 15 Tl ücret ödemeniz gerekiyor.
Karadeniz’in en önemli şehirlerinden biri olan Trabzon doğal güzellikleri ve sık ormanlarıyla yerli turistlerin en çok uğradığı Karadeniz gezi noktasıdır. Tüm dünyanın ilgisini çeken Sümela Manastırı, Lapazan Yaylası ve Uzungöl, Trabzon’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında geliyor.
Ocak ve şubatın soğuk olduğu Trabzon’da ilkbahar sisli ve yağmurlu geçer. Yayla turizmi için en az yağmur yağdığı temmuz-ağustos arasını tercih etmenizi tavsiye ederiz. Bu dönemlerde en ucuz Trabzon uçak bileti fiyatlarını kolayca sitemizde bulabilirsiniz.
Trabzon’a gittiğinizde ziyaret etmeniz gereken ilk yer Maçka’dabulunan Sümela Manastırı olacaktır. Yapımı 30 yıl sürdüğü tahmin edilen manastır iki rahibin aynı gece rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem’i manastırın bulunduğu yerde görmeleri üzerine burada yapılmıştır.
Trabzon’un en yüksek noktasında bulunan Trabzon Kalesi zamanından denizden gelecek saldırıları önlemek amacıyla yapılmıştır. Üç bölümden oluşan kale Trabzon’a gidenlerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir.
Uzungöl özellikle Instagram üzerinden manzarası ve lezzetli yemeklerin fotoğrafların eklendiği Uzungöl yaylası tam bir tabiat harikasıdır. Doğa yürüyüşü ve çeşitli turlar yapabileceğiniz Uzungöl’de tadılması gereken bir lezzet olan alabalık özel havuzlarda üretilip güveç içinde yayla tereyağı ve kaşar peyniri ile pişirilmektedir.
Trabzon’u tepeden görmek ve muazzam karadeniz manzarası için gitmeniz gereken yer Boztepe. Güneşin batışının inanılmaz bir manzara oluşturduğu Boztepe’de ister bu keyfi deminde bir çay ile isterseniz burada bulunan restoranlarda lezzetli karadeniz yemeklerini yerken çıkartabilirsiniz.
Trabzon’da bulunan Ayasofya Müzesi 1260 yılında 10 yıl süren inşaatı bittikten sonra ibadete açılmıştır. Trabzon Rum İmparatorluğu döneminde yaptırılan Müze bölgenin Osmanlı egemenliğine geçmesine kadar kilise olarak kullanılmaya devam etmiş daha sonra camiye çevrilmiştir. 1. Dünya savaşı sırasında işgal edilen bu bölge günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
Vaftizci Yahya Peygamber’e adanan Vazelon Manastırı Maçka’ya 8 kilometre uzaklıktadır. Günü birlik turlar ile gidebileceğiniz gibi kendi imkanlarınızla da gidebilirsiniz. Trabzon’da yaşayan çoğu insanın bilmediği bu manastır etrafında bulunan doğal güzellikleri ile ünlüdür.
Trabzon’un kendine has herkesin genellikle bildiği ve bulunduğunuz şehirde de yiyebildiğiniz ama gerçek yerinde yediğinizde çok daha enfes lezzetlere dönüşen yemekleri bulunmaktadır. Kahvaltı Türk insanı için önemli bir öğündür. Karadeniz’de diğer illerde pek rastlayamayacağınız kahvaltı lezzetleri bulunmaktadır. Trabzon’da ekmek olarak mısırunu ekmeği ile birlikte vakfıkebir ekmeği tüketilmektedir. Vakfıkebir ekmeği ile yapılan tostların tadına doyulmadığı gibi mısırunu eşsiz lezzetiyle yemeklere daha da lezzet katmaktadır. Kahvaltıda bu ekmeklerin yanına Trabzon’da en büyük lezzetlerinden biri olan kuymak gelmektedir. Kuymak; mısır unu, tereyağı ve çecil veyahut Trabzon peyniri ile yapılır. Sahanlarda masaya gelen bu lezzet genel olarak ekmeği bandırarak ve peynirin uzatılmasıyla keyifle yenir. Mıhlama veya muhlama da denen kuymak nefis bir lezzettir. Kahvaltının olmazsa olmazlarından bir diğer Trabzon lezzeti kayganadır. Kaygana çok özel bir lezzettir eğer doğru kıvamı tutturamazsanız krep veya omlet yaparsınız. İçinde Un, tuz, yumurta ve maydonoz olan kaygana tereyağında pişirilmektedir. Kahvaltılarda özellikle denemenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer lezzet belki de ilk defa duyacağınız hurma reçelidir. Ağaçta olgunlaşması beklendikten sonra toplanıp reçeli yapılan hurma kendine has lezzeti oldukça güzeldir.
Öğlen ve akşam yemekleri için ilk akla gelecek yemek balık olacaktır. Trabzon’un simgesi olan Hamsi’nin yanında Karadeniz’de avlanan Palamut, Çinekop, Lüfer, Barbun gibi balıkları afiyetle yiyebilirsiniz. Çoğu ilde rahatlıkla bulunan bu balıklardan yöreye özgü bir lezzet denemek isterseniz Palamut dolması ilginizi çekecektir. Palamut’un içine ceviz, kuş üzümü, yenibahar ve çamfıstığı konularak yapılan yemek üzerine limon sıkılarak yenilmesi tavsiye edilmektedir. Karadeniz bölgesinde oldukça sık rastlanan karalahana dolmasına Trabzon’da pancar denilmektedir. Normal yaprak sarma gibi yapılan yemek yoğurtla servis edilmekte bu yöresel yemeği daha önce tatmadıysanız denemenizi tavsiye ederiz.
Trabzon’a gidenler sebze yemeklerini konusunda birbirinden iddialı lezzet ile karşı karşıya kalacaklar. Pazı, pırasa, mısır yarması ve pirinç kullanılarak yapılan Sarambula yemeği isteğe göre bazı bölgelerde hamsi eklenerekte yapılmaktadır. Karalahana, mısırunu ve barbunya ile yapılan karalahana çorbası kurutulmuş acı biber ile lezzetlendirilmektedir. Servis edilirken yanında mısır ekmeği ile getirilen yemek tek başına oldukça doyurucudur. Diğer bir karalahana yemeği olan Golia, sarı fasulye, mısır, soğan, kırmızı biber ve kıyma ile yapılmaktadır. Çok uğraşlı bir yemek olan laz böreği ismine aldınıp sizi kandırmasın çünkü bu bir tatlı çeşidi. İçinde tereyağı arasında bir tür muhallebi olan Laz böreği üzerine şerbet dökülerek servis edilmektedir.
Trabzon lezzet anlamında sunduğu imkanlar oldukça fazla olduğu için atladıkalrımız olabilir. Tavsiye ettiğimiz diğer lezzetlere kısaca değinmek gerekirse; İrmik unu ve vanilyadan yapılan Laz helvası, Hurmalı tart, dana kaburgası ile yapılan bir karalahana dolması olan Gongoş Dolması, Herkesi kendine aşık eden Fasulye turşusu kavurması, Hodan bitkisinden yapıldığı için ismini aldığı Hodan Böreği, Siyah üzüm ile yapılan bir tatlı Pepeçura, Tomara kızartması ve İtalyanların pizzası bizim pidemiz dedirten yuvarlak Trabzon Pidesi mutlaka denemeniz gereken lezzetlerdir.
Ülkemizin yeşili en bol şehirlerinden olan Trabzon eşsiz güzellikleri ile her zaman sizi beklemektedir. Gitmek istediğiniz tarih için en ucuz Trabzon uçak bileti fiyatlarına sitemizden bakabilir biletinizi üç adımda alabilirsiniz. Gezilecek yerleri ve denenmesini tavsiye ettiğimiz lezzetleri fazla olan Trabzon için en az 4 gün ayırmanızı tavsiye eder iyi yolculuklar dileriz.