Tahran Şehri Hakkında Kısa Bilgiler
Görkemli sarayları, nadide eserler barındıran müzeleri, büyük meydanları, çok sayıda park ve bahçeleri olan Tahran, Fars kültürü ve sanatına dair birçok örnek sunuyor. Sadabad Sarayı, Niavaran Sarayı, Ulusal Hazine şehrin en çok ziyaretçi çeken yerleri arasındadır. Tahran uçuşlarınız için, İran’ın en büyük havalimanı konumunda olan Tahran İmam Humeyni Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz. Şehir merkezinin 50 km güneyinde yer alan Tahran İmam Humeyni Havalimanı’na yaklaşık 1 saat içinde ulaşabilirsiniz.
Tahran’a Ne Zaman Gitmeli
Dünyanın pek çok ülkesinden Tahran’a sefer düzenleyen havayolu şirketlerinin verilerine göre en ucuz Tahran uçak biletini alabileceğiniz tarihler Ocak’ın son haftası, Şubat’ın ilk iki haftası, Mayıs’ın ilk haftası ve Kasım’ın son haftası. Seyahat tarihleriniz esnekse Tahran uçak biletini ortalama 52 gün önce almanızı tavsiye ederiz. Gün baz alınarak hazırlanan verilere göre ise en hesaplı uçacağınız gün Cumartesi, en pahalı uçacağınız gün ise Perşembe.
Tahran’ın Yerel Tatları
‘Ash-e doogh’, ‘abgusht’, ‘ghormeh sabzi’, ‘fesenjan’, ‘khoresht gheymeh’, ‘mirza ghassemi’ gibi söylenişi zor ama tadı enfes yemeklerin tadına bakabileceğiniz Tahran’da en popüler lezzetler şiş kebap ve safranlı pilav. Dikkat! Hemen hemen tüm etli yemeklerde kuyruk yağı kullanıyorlar.
Tahran’da Görülmesi Gereken Yerler
- Müze olarak kullanılan devrik İran Şahı Pehlevi ile üçüncü ve son eşi Farah’ın yaşadığı Niavaran Sarayı, turistlerin büyük ilgi gösterdiği yapılardan biri.
- Birbirinden değerli taşlarla süslü Nadir Şah tahtından, dünyanın en büyük pembe elmasına kadar pek çok mücevheri barından Ulusal Hazine’de fotoğraf çekmek yasak.
- Dünyaca ünlü İran halıları Lale Parkı’nın kuzeyindeki Ulusal Halı Müzesi’nde sergileniyor.
- Azadi Anıtı’nın içerisinde İran üretimi çini ve cam sanatı ürünlerinin sergilendiği salonlar ve Tahran’ın büyük bir bölümünü görebileceğiniz seyir pencereleri bulunuyor.
- Ulusal Müze’ye 15 dakika mesafedeki Gülistan Sarayı’nın görkemli havuzlarla süslü bahçesindeki çadırlardan el sanatları ürünleri satın alabilirsiniz.
- 1800 dönüm üzerine kurulu Sadabad Sarayı 19 görkemli (Ahmet Şâhi Sarayı, Yeşil Saray, Bahman Sarayı, Özel Saray, Meleke Mader Müzesi, Millet Sarayı, Su Müzesi, Üstat Behzat Müzesi, Omidvar Kardeşleri Müzesi, Mir İmad Hat Müzesi, Eşref Sarayı, Şems Sarayı, Abkar Müzesi, Ferşçiyan Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Nigaristan Müzesi, Milel Sanatlar Müzesi) yapıdan oluşuyor.
- Pers İmparatorluğu’nun 2500. yılı anısına yapılan Özgürlük Anıtı’nın tepesinden Tahran’ın mükemmel manzarasını seyredebilirsiniz.
Tahran Seyahati İçin İpuçları
- Tahran sokaklarında üç kişiden biri mutlaka Türkçe konuşuyor.
- Taksiler çok ucuz, 10 kilometrelik yol için 7 TL ödüyorsunuz.
- Tahran Metrosu beş hatla kentin büyük bölümünü kapsıyor. Bilet 0.40 TL.
- Alkol servisi olan ve kadınların başı açık oturabildiği tek yer Ermeni Kulübü. Ama Müslümanların girmesi yasak.
- Kredi kartı kullanımı neredeyse yok.
Tahran’da Alışveriş Önerileri
Şehirde alışverişin kalbi Bazaar-ı Bozurg’da atıyor. Geleneksel ve modern yüzlerce dükkânın yer aldığı dev çarşıda ne ararsanız bulabilirsiniz.