Soçi, Kuzey Avrasya ülkelerinden biri olan Rusya Federasyonu’nun Krasnodar Kray bölgesinde bulunan bir kenttir. Kafkasya Bölgesi’nin batı kısmındaki eteklerde, Karadeniz kıyısında konumlanmıştır. Toplam yüzölçümü 3502 km2 olan Soçi kentinin nüfusu 397 bin 103 kişidir. Para birimi Rus Rublesi ve Resmi dili Rusçadır fakat Soçi’nin kültürel tarihi nedeniyle çeşitli bölgesel diller de konuşulmaktadır.
1838 yılında Karadeniz Rus Filosu, Çerkesya kıyılarına genel kapsamlı çıkartmalar düzenlemiş ve bu çıkartmalar sırasında Soçi Irmağı’na da çıkartma düzenleyerek Navaginskoye Kalesi’ni kurmuştur fakat daha sonra kale yeniden Çerkeslerin eline geçmiş, Ruslar bu bölgeden tahliye edilmiştir. Çerkeslerin elinde bulunan Navaginskoye Kalesi, Ruslar ve bölge yerlileri arasında imzalanan antlaşma sonucu 1864 yılında Ruslara bırakılmıştır. 1896 yılında kalenin bulunduğu bölgeye Soçi kenti kurulmuş ve 1902 yılından sonra da Soçi; kent, yazlık dinlenme alanı ve kaplıca yöresi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Soçi kenti, 2014 Kış Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yaparak adını duyurmuştur. Trabzon, Soçi kentinin kardeş şehridir. Rusya Federasyonu’nun, tarihte birçok çekişmelere neden olan kenti Soçi’ye demiryolu, denizyolu ve havayolu ile ulaşım mümkündür. Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Trabzon ilinden deniz seferleriyle Soçi’ye gidilebilir fakat denizyolu ulaşımı Trabzon’dan Soçi’ye yaklaşık 12 saat sürmektedir. Soçi’ye ulaşabileceğiniz ikinci bir ulaşım seçeneği ise Rusya Federasyonu’nun başkenti olan Moskova’ya uçmak ve oradan da Soçi kentine, yaklaşık 2 buçuk saat süren bir yolculukla ulaşmaktır fakat bu seçeneklerden en kolayı, şehir uçak bileti satışı yapan herhangi bir havayolu şirketleri noktasından en uygun şehir uçak biletini temin etmek ve doğrudan Soçi kentine uçmaktır.
Soçi kentinde havaalanı mevcut ve bu havaalanı Soçi kentinin Adler kasabasında bulunuyor. Sochi Uluslararası Havalimanı’na Türkiye’den, şehir uçak bileti satışı yapan ve uçuş seferleri düzenleyen havayolu firması Türk Hava Yolları (THY)’dır. Sochi Uluslararası Havalimanı’na Türkiye’den doğrudan uçuş yapabileceğiniz tek il ise İstanbul’dur. İstanbul’dan doğrudan, diğer illerden ise İstanbul aktarmalı olarak Sochi Uluslararası Havalimanı’na uçabilirsiniz. Sochi Uluslararası Havalimanı’na indikten sonra şehir merkezine ve kalacağınız otele çeşitli ulaşım araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
Soçi kentinde kalabileceğiniz bazı oteller;
2014 Kış Olimpiyatları ile tüm dünya genelinde duyulan Soçi, yaygın olarak kış turizmi için tercih edilmekte fakat Rusya Federasyonu’nun dondurucu soğuklarıyla bilinmesinin aksine günlük güneşlik ve uzun sahillere sahip olan Soçi kenti, Rusya Federasyonu’nda en çok tercih edilen tatil yöresidir. Bu anlamda birçok turiste kapılarını açan Soçi kentine, özellikle yer altı sularının minerallerinden faydalanmak isteyenler geliyor.
Soçi kentinde gezilebilecek yerler;
Kış ve yaz aktivitelerinin bir arada görülebileceği bir merkez olan Soçi kentinin mutfağında, zorunlu göç nedeniyle artık olmayan Kafkas halklarının dokunuşları hâlâ bulunuyor. Lezzetleri kadar gelenek ve görenekleri açısından da, Kafkas halklarının izleri hâlâ yemek masalarında yer buluyor. Geleneklere göre yemek; üç çeşit ekmek ve börekle başlıyor, üç kez sırasıyla tanrıya, anne-babaya ve kardeşlere saygı sunuluyor, ardından da misafirlere ve yemek daveti sahiplerine söz veriliyor. Boşalan içki şişeleri asla masalarda bırakılmıyor ve davet sahibi veya misafir fark etmeksizin tüm konuşmacılar ayakta dinleniyor.
Kafkas dokunuşlarının da oldukça fazla olduğu Soçi mutfağında, elbette Soçi’nin Karadeniz’le ilişkili olmasından dolayı bol bol hamsi bulunuyor. Kızartma veya fırında pişirilmiş olarak satışa sunulan hamsiler, oldukça yaygın olarak tüketiliyor. Hamsi dışında da birçok balık, kentin en çok tükettiği yemekler arasında yer alıyor. Karadeniz’de bulunan hemen her balığı Soçi kentinde tüketmek mümkün. Bu balıkların en başında kalamar, ahtapot, karides gibi balıklar geliyor. Deniz ürünlerine oldukça düşkün olan Soçi kentinde havyar da tüketebilirsiniz. Deniz ürünlerinden hoşlanmayanlar veya daha yöresel lezzetler arayanlar için pelmeni ismi verilen Rus mantısı, yöresel lezzetlerin en başında geliyor. Pelmeni’nin dışında çeşitli sebzelerle yapılan ve hamur işi olarak tüketilen piroşkiler de kentin hemen her sofrasını süslemeye devam ediyor. Soçi mutfağındaki tatlılar arasında en çok tüketilen tatlı da çikolatalı mereng ismindeki kakao, pudra şekeri, un gibi malzemelerle meydana gelen tatlı. Bu tatlı özellikle yemeklerden sonra kahve veya çay ile birlikte tüketiliyor.
Soçi’nin en çok tüketilen içkisi, Rusya Federasyonu’yla özdeşleşmiş olan votkadır. Soçi’nin birçok eğlence mekanında yaygın olarak tüketilen ve bar raflarını süsleyen votkalar, farklı meyve ve sebzelerle bir araya getiriliyor.
Soçi kentinde yöresel lezzetleri tadabileceğiniz restoran ve kafeler;
Soçi kentinde geçirdiğiniz harika bir tatil ve gezi sonrasında Türkiye’ye geri dönüş yapmak için havayolunu kullanarak geliş yönünde uyguladığınız tüm adımları ters yönde uygulamalısınız. Soçi Uluslararası Havalimanı’ndan, Türkiye’ye düzenlenen uçuş seferine ait en uygun şehir uçak biletini temin ettikten sonra Soçi’den İstanbul’a uçabilir ve dönüşünüzü tamamlayabilirsiniz.