Samsun-Zaragoza
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Samsun-Zaragoza
Yaklaşık Seyahat Süresi

İspanya’da bulunan 17 adet özerk bölgeden Aragon Özerk Bölgesi’nin başkenti olan Zaragoza, Madrid-Barcelona otoyolunun ortasında Ebro nehri kenarında bulunan ve İspanya’nın iç kesimlerinde kalan bir şehirdir. Huevra ve Gallego Çayları havzasına kurulan şehir, bu nedenle çok verimli topraklara sahiptir. 1.063 km2 yüzölçümüne sahip Zaragoza, 1 milyonu aşan nüfusu ile AB şehirleri arasında en büyük 32., İspanya’da ise 5. şehirdir. 2012 yılında Avrupa kültür başkenti olan şehirde bulunan pek çok eser Unesco Dünya Mirası Listesi’ndedir. Roma tarihi kaynaklarına göre, Antik İberlerin bir kolunun Salduba olarak geçen Zaragoza şehri etrafında yaşadığı bilinmektedir.
Roma İmparatoru Augustus, bu bölgeyi M.Ö. 25 ile M.Ö. 12 yılları arasında bir dönemde ele geçirdikten sonra “Caesaraugusta” adını vermiştir. Daha sonra Vizigotların eline geçen bölge, 714 yılında Endülüs Emevi Devleti olan Arapların egemenliğine geçtikten sonra gelişmeye başlamıştır. Bu dönemde Sarakuşta adı verilen Zaragoza şehri, 1118 yılında Aragon Krallığı’nın egemenliğine geçmiştir. İspanya Engizisyonu döneminde şehirde katledildiğine inanılan küçük bir Hristiyan çocuk, büyük olaylara neden olmuş ve çocuğun katili olarak kabul edilen tüm İspanyol Yahudileri şehirden kovulmuştur. Napolyon’un 1808 ve 1809 yıllarında iki kez kuşattığı şehir, bu kuşatmalardan sonra tamamen tahrip edilmiştir. 2.Dünya Savaşı öncesinde iç savaş yaşanan İspanya, 2.Dünya Savaşı süresince tarafsız kalmış ve bu şekilde şehir bombalardan kurtulmuştur.
Denize kıyısı olmayan Aragon Özerk Bölgesi ve Zaragoza şehrinde yarı kurak iklim görülür. Zaragoza’nın kurulduğu havzanın etrafındaki yüksek dağlar, Akdeniz’in nemli havasının bölgeye girmesini engeller. Ocak-nisan ve ekim-aralık ayları arası hava serinler, ancak sıcaklıklar 10 C’nin altına düşmez. Yaz aylarında ise iklim çok kuraktır ve sıcaklıklar 44 C’ye kadar yükselir. Nisan ve mayıs ayları Zaragoza uçak bileti alarak şehre gitmek için en uygun aylardır. Bu dönemde yağış olsa da rahatsız edici değildir. Noel zamanı olan aralık ayı ise 21 C sıcaklıkla şehri ziyaret için uygun bir zamandır. Her yıl 12 Ekim’de düzenlenen Fiestas del Pillar festivali ise 9 gün sürmektedir ve danslar, panayır eğlenceleri ve havai fişeklerle kutlanmaktadır. Ancak bu dönemde konaklama fiyatları, normal zamana göre daha yüksek olacaktır.
Zaragoza uçak bileti alarak şehre seyahat etmek istediğinizde İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı’nı kullanmanız gereklidir. Ancak İstanbul’da Zaragoza’ya direkt uçuş bulunmamaktadır. Türk Hava Yolları ile son aktarma Palma de Mallorca üzerinden olmak üzere, 2 kez aktarma yaparak Zaragoza Uluslararası Havalimanı’na uçuş gerçekleştirmeniz mümkündür. Zaragoza Uluslararası Havalimanı, Zaragoza şehir merkezinin 10 km. güneybatısında kalan havalimanıdır. Havalimanı Barcelona’nın 270 km. batısında, Madrid’in ise 263 km. kuzeydoğusunda kalmaktadır. Bugün tamamen sivil uçuşların gerçekleştiği havalimanı, 2.Dünya Savaşı sonrası SSCB ile yaşana soğuk savaş döneminde Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır. Bu nedenle 1954 yılında başlanan revisyonlar 1958 yılına kadar sürmüş ve pistler Amerikan savaş uçaklarının inmesine uygun hale getirilmiştir.
2008 yılından itibaren gelen yolcu terminalinin ayrıldığı havalimanında 2015 yılı verilerine göre toplam 424.000 yolcu uçuş gerçekleştirmiştir. Küçük bir havalimanı olmasında rağmen uluslararası güvenlik kodu İstanbul Atatürk Havalimanı gibi CAT II’dür. Zaragoza uçak bileti alarak seyahat ettiğiniz Zaragoza Uluslararası Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için, araç kiralayabilir veya taksi ve otobüs kullanabilirsiniz. 1.70 euro ücret ödeyerek kullanabileceğiniz yerel otobüsler ortalama 20-30 dakika içinde Zaragoza şehir merkezine ulaşmaktadır. Pazartesi ile cumartesi günleri arasında 06.15-23.15 saatleri arasında 30 dakikada bir, pazar günleri ise 60 dakikada bir hareket eden otobüsler havalimanının hemen önünden hareket etmektedir. Taksi ile ulaşımınız ise yaklaşık 25 Euro tutacaktır.
Zaragoza uçak bileti ile geldiğiniz Zaragoza’da ilk görmeniz gereken eser; içi ünlü İspanyol ressam Goya ve Bayaeu’nun eserleri ile dolu olan 11 kubbeli Basilica del Pillar Katedrali’dir. 1754 yılında inşşatı tamamlanan katedral, Fiestas del Pillar Festivalinin de merkezidir. Basilica del Pillar Katedralinin en büyük özelliği ise bir dönem Meryem Ana’nın bu katedralde görüldüğüne inanılmasıdır. Hristiyanlar için hac yolu üzerinde olan ve büyük önem taşıyan bu katedralde kesinlikle fotoğraf makinası kullanmanın yasak olduğunu hatırlatmak isteriz. 11.yy. Endülüs Emevileri döneminden kalan ve Arap mimarisini tamamen yansıtan Palacio de Aljaferia Sarayı, dışında danetl gibi işlenmiş revakları, camiisi ve içinde çok sayıda İslami motifi de görebileceğiniz bir saraydır. Sarayın tavanının bir kısmı altın kaplamadır. Arkeolojik eserler ve modern sanat olarak iki bölüme ayrılan Museo de Zaragoza, şehirde görebileceğiniz üçüncü mekandır. Müzede Fransisco Goya’nın eserlerini görebileceğiniz ayrı bir bölüm bulunmaktadır. Arkeolojik eserler kısmında ise kazılarda ortaya çıkan eserler ile birlikte gotik ve barok mimari eserlerini de görebilirsiniz.
Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alan La Seo Katedrali ise, neredeyse tüm dinler tarafından kullanılmış bir katedraldir. Zaragoza şehri hangi dinin egemenliğine girdiyse o dinin ibadet merkezi haline dönüştürülen katedral sırasıyla Roma tapınağı, camii ve kilise olarak kullanılmıştır. Yapılan revizyonlar ise katedralin mimarisine barok, gotik ve neo klasik tarzda yansımıştır. Basilica del Pillar Katedrali’nin hemen yanında Elbo Nehri bulunur. Üzerinde köprü olan bu güzel nehir, gece ve gündüz ayrı ayrı güzellikler yansıtır. Zaragoza şehri tamamen İspanyol mutfağının hakimiyetindedir. Bu nedenle bir tapas cenneti olduğunu söyleyebiliriz. Şehirde deneyebileceğiniz en popüler tapas ise; patates ve yumurta ile yapılan huevos rotos con foi’dir.
Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır.
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır.
Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır.
Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.
Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.
Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir.