Samsun-Sharm El Sheikh
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Samsun-Sharm El Sheikh
Yaklaşık Seyahat Süresi

Sharm El Sheikh, Kuzey Afrika Bölgesi’nde yer alan Mısır, resmi adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti’nin Sina Yarımadası’nda bulunan bir kentidir. Şarm El-Şeyh, kısa adıyla Şarm, Arap Yarımadası’nda yer alan Kızıldeniz’in hemen yanında bulunmaktadır. Şarm’ın tam olarak bulunduğu bölge, Sina Yarımadası’nın güney ucu ve Kızıldeniz ile Sina Dağı’nın arasındaki kıyı şerididir. Şarm El-Şeyh, Mısır’ın önemli bir tatil kenti ve turizm merkezidir. Şarm El-Şeyh, Mısır’ın önemli bir tatil kenti ve turizm merkezi olmasının yanı sıra yine Mısır’da yer alan Güney Sina ilinin de idari merkezidir. Resmi dili Arapça ve Mısırca, resmi para birimi ise Mısır Paundu’dur. Mısır’ın en önemli kentlerinden biri olan Şarm El-Şeyh’in toplam nüfusu, 2015 yılı verilerine göre 2015 yılından itibaren 73 bin kişidir. Yerel saati, Türkiye saatinden 1 saat 2 dakika geridedir.
1960 yılı zamanında Mısır ve İsrail arasındaki savaş nedeniyle Sina Yarımadası’ndaki Mısıra ait bölgelerin tamamı İsrail tarafınca işgal edilmiştir. Bu bölgeyi işgal eden İsrail, çöl olan bu bölgenin büyük bölümünü yeşillendirmiş ve çölü modern bir bölge hâline getirmiştir. İsrail’in kalkındırma çalışmaları sonucu oldukça modern yapılar, marinalar, oteller, gece kulüpleri ve casino’ları ile tam anlamıyla bir turistik cennet olan Şarm El-Şeyh, 1979 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin yardımıyla imzalanan Camp David Antlaşması sonucunda İsrail tarafından Mısır’a geri iade edilmiştir.
Kızıldeniz kıyısının cenneti olarak bilinen Şarm El-Şeyh, önemli bir tatil ve turizm kenti olduğu için her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Çölle kaplı bir alanın içerisinde yer alan Şarm El-Şeyh, küçük bir şehir olmasına rağmen sahip olduğu denizi, kumu, resifleri ve turistik merkezleriyle oldukça güzel bir şehirdir. Şarm El-Şeyh’te gezilebilecek ve görülebilecek birçok mekan bulunmaktadır.
İsrail’in çalışmaları sonucu oldukça turistik bir şehir hâline gelen Şarm El-Şeyh’e karayoluyla ve havayoluyla ulaşım sağlanabilmektedir. Karayoluyla ulaşımı tercih eden kişiler, Türkiye’nin Kayseri ilinden çıkış yaparak Adana iline, Adana ilinden de feribotla sınır kapısına geçmelidirler. Sınır kapısından giriş yaptıktan sonra sırasıyla Suriye ve İsrail’den geçmeli ve Şarm El-Şeyh’e ulaşmalıdırlar. Toplam 1657 kilometre mesafesi bulunan Şarm El-Şeyh, karayolu ulaşımı ile 20 saat 20 dakika sürmektedir fakat karayolunu tercih etmek yerine havayolu ulaşımı da tercih edilebilir ve Şarm El-Şeyh şehir uçak bileti alınarak daha konforlu, daha zahmetsiz bir seyahatle Şarm El-Şeyh’e ulaşılabilir. İstanbul’dan kalkış yapan bir uçuş seferiyle toplam 2 saat 10 dakikalık bir zaman içerisinde Şarm El-Şeyh’e ulaşılabilmektedir.
Şarm El-Şeyh’te uluslar arası bir havalimanı bulunmaktadır. El Salam bölgesinde bulunan bu havalimanının adı Sharm El-Sheikh International Airport’tur. Türkiye’den Şarm El-Şeyh’e şehir uçak bileti satışı yapan ve doğrudan uçuş seferi düzenleyen tek havayolu firması Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Havayolları’dır. Şarm El-Şeyh şehir uçak bileti alındıktan sonra İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Şarm El-Şeyh’e ulaşılabilmektedir. Ayrıca Türkiye’nin havalimanı bulunan diğer illerinden de İstanbul aktarmalı olarak ve diğer havayolu firmalarıyla da Mısır Havalimanı’ndan aktarmalı olarak Şarm El-Şeyh’e ulaşım sağlanabilmektedir.
Şarm El-Şeyh Havalimanı’ndan sonra şehir merkezine taksi kullanarak gidilmektedir çünkü Şarm El-Şeyh’te toplu taşıma ulaşım altyapısı gelişmemiştir. Şehir merkezine gitmek için taksi tercih edebilir ya da havalimanı binasındaki kiralık araçlar ile limuzinleri de tercih edebilirsiniz.
Şarm El-Şeyh’e geldikten sonra yapmanız gereken ilk iş kendinize bir konaklama merkezi bulmak olacaktır. Şehirde tercih edebileceğiniz oteller;
Şarm El-Şeyh’te gezmeniz gereken yerler;
Mısır yıllarca birçok ülke tarafından işgal altında olduğu için birçok mutfaktan da etkilenmiştir ve karışık bir mutfak kültürüne sahiptir. Şarm El-Şeyh, Kızıldeniz kenarında olduğu için genel olarak deniz ürünleri tüketilmektedir. Deniz ürünlerinin yanı sıra küçükbaş hayvancılığın gelişmesinden dolayı keçi ve kuzu eti de oldukça fazla tüketilmektedir. Şarm El-Şeyh’te, Mısır mutfağının bir geleneği olarak sıklıkla çeşni ve baharat kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra mezeler, çorbalar ve kızartılmış bezelyeyle yapılan fuul isimli yemek de günün her öğününde tüketilmektedir. Sadece meze ve çorbayla doyabilmek de mümkündür. Mısır mutfağında geleneksel olarak tüketilen yemeklerin dışında dünya mutfağından lezzetleri de bulabilmek mümkündür.
Şarm El-Şeyh’te yöresel lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar;
Şarm El-Şeyh’te alışveriş yapılabilecek yerler;
Şarm El-Şeyh’te geçirilen güneş, deniz ve kumlu bir tatilden sonra Şarm El-Şeyh’ten Türkiye’ye geri dönüş yapmak için şehir merkezinden bir taksi aracılığıyla Şarm El-Şeyh Havalimanı’na gitmeli ve Pegasus Havayolları veya Türk Hava Yolları (THY) firmasından İstanbul şehir uçak bileti alarak İstanbul’a uçmalısınız.
Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır.
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır.
Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır.
Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.
Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.
Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir.