Samsun-Mugla
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Samsun-Mugla
Yaklaşık Seyahat Süresi

Türkiye’nin tatil şehirlerinden birisi olarak bilinen Muğla, son dönemlerdeki ölçümler itibari ile yaklaşık 867.665 civarında bir nüfus sahiptir. Ege Bölgesinde yer alan ve bir kısmı da Akdeniz Bölgesine giren topraklarının bünyesinde toplam 13 ilçe bulunmaktadır. Marmaris, Fethiye, Bodrum, Datça ve Milas gibi oldukça meşhur tatil mekanlarına sahip olması ile ünlenmiş bir şehirdir. Akdeniz ikliminini etkisinde kalan Muğla şehrinde genellikle dağlar denize paralel olarak uzanmaktadır. Bunun etkisinden dolayı dilediğiniz sezonda tatil yapmaya oldukça elverişli bir şehirdir. Muğla uçak bileti teminatı yaparak kısa süreli de olsa uzun süreli de olsa bir tatil kaçamağı yapmak mutlaka sizleri memnun edecektir. Muğla şehrinin kuzeyinde Aydın, kuzeydoğusunda Denizli ve Burdur, doğusunda Antalya ve batısında ise Ege Denizi bulunmaktadır. Ege ve Akdeniz ile çevrelenmiş olan bu güzel şehir, manzaraları ve güzel iklimi ile tatil severleri etkilemektedir. Ekonomisini endüstri ve tarım ile canlı tutan şehir, turizm ile de ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Tatil mekanlarının çeşitliliği ve güzelliği sayesinde her yıl bir önceki yıla oranla daha fazla turist sayısı ağırlamaktadır.
Enerji ve madencilik üretim tesislerinin de yer aldığı Muğla, bir mermercilik şehri olarak da bilinmektedir. Tarımsal ürünler açısından çeşitlilik gösteren Muğla’ya bir tatil için ya da farklı bir amaç için gitmek istediğinizde Muğla uçak bileti alımınızı yaparak, tüm bu doğal tarım ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Tamamen kendi topraklarına özel en doğal şekilde yetişen ürünler ile yemekler hazırlanmaktadır. Muğla şehrinin mutfağı şehrin tarımından dolayı her zaman doğal ürünlerin yer aldığı yemekler ile dolup taşmaktadır. Muğla’ya özgü en bilindik yemek ise tarhana çorbasıdı. İçeriğinde yer alan baharatlar ve aromalar ile diğer tüm şehirlere nazaran kendilerine özgü bir hale getirmişlerdir. Yazın yapılan ve tüketimi ise daha çok kışın yapılan bu tarhana çorbasının lezzetine diyecek yoktur.
Muğla şehrinde bir kültür halini alan zeytin ve kurutulmuş biber de yemeklerde yoğunluklu olarak kullanılmaktadır. Özellikle de zeytin yetiştiği kısımlar itibari ile lezzetinden ve görünümünden hiçbir şey kaybetmez. Muğla’ya özgü yörsel ve geleneksel çok fazla ana yemek çeşidi mevcuttur. Ancak hem evdeki ana yemeklerin hem de düğünlerdeki ana yemeklerin başında olmazsa olmaz denilen yemek keşkektir. Keşkeğin ana vatanı olarak bilinen Muğla’ya gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken bir lezzettir. Olmazsa olmazımız diye nitelendirdikleri keşkek yemeklerine genellikle tavuk ve et de ilave ederek daha lezzetli bir hal almasını sağlarlar. Bu enfes yemeklerden ve aromalardan mahrum kalmamak istediğinizde en kısa zamanda Muğla uçak bileti alımınızı yaparak seyahatinize başlayabilirsiniz. Peki ben Muğla’ya nasıl gideceğim diye soranlardansanız oldukça kolay bir cevabı vardır. Bulunduğunuz konum üzerinden uçak ile ulaşım mutlaka mevcuttur. Çünkü Muğla’da yer alan Muğla-Bodrum havaalanı çok uzun yıllara dayanan bir temele sahiptir. Hem iç hatlardan hem de dış hatlardan seferler alan ve seferler düzenleyen havaalanına yoğunluklu olarak İstanbul’dan kalkış yapan uçuşlar mevcuttur. Mutlaka gitmek istediğiniz tarihe uygun oldukça ucuz biletler mevcuttur. Temin ettiğiniz andan itibaren tatil hazırlıklarınıza başlayabilirsiniz.
Muğla’ya gittiğiniz zaman görmeniz gereken en önemli ve meşhur yerleri arasında Fethiye, Marmaris ve Bodrum yer almaktadır. Bodrum, bilindiği üzere ülkemizin sayılı ve en popüler tatil mekanlarından biridir. Dış dünya tarafından da oldukça bilinen ve turist akımına uğrayan bir ilçedir. Bünyesinde yer alan antik kentleri ve yarım adaları kesinlikle görülmeye değerdir. Fethiye ise yamaç paraşütünün çok sık ve popüler bir şekilde yapıldığı uğrak adreslerden biridir. Tamamen bu özelliği ile hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Marmaris ise yine çok sayıda plajı ile turist ağırlayan en popüler tatil mekanlarından birisidir. Doğal güzellikleri diğer ilçelere oranla daha fazla olan Marmaris’te görmeniz gereken yerlerin sayısı oldukça fazladır.
Çok uygun bir şekilde ve karşılaştırmalı olarak temin edeceğiniz Muğla uçak bileti sayesinde bu tatil cennetine seyahatinizi edebilecek ve bir hayli memnun kalacaksınız. Evleri ile iklimi ve bitki örtüsü ile coğrafi konumu ile ekonomisi ve tarımsal yönden çeşitliliği ile her zaman tatil severlerin ilk ve en çok seçtiği mekanlardan biri olmaya devam etmektedir. Burada konaklamanızı sağlayacak tüm oteller ve evler, coğrafi konum ve iklim yapısına göre inşaa edildiğinden genellikle beyaz ve kültürel şekillerdedir. Tasarımcılıkları ve tavan işlemeleri ilk dikkat çeken mimari yapılarıdır. Açık ön sofalarına hayat, avlu girişlerine kuzulu kapı adını vermektedirler.
Ayrıca evlerinde mutlaka ocaklar, bacalar, uzun ve geniş saçaklar, tavan ve ahşap süslemeleri ve özellikle de hiç vazgeçilmeyen gömme dolaplar yer almaktadır. Evler ve oteller bu sevimli yapılarıyla yarı açık yarı da kapalı bir görünüm ve konfor sunmaktadırlar. Böylece burada tatilinizi geçirirken hem denizin esintisini alabilecek hem evlerin serinliğini hissedebilecek hem de havanın temizliğinden faydalanabileceksiniz. Geçmişten günümüze pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Muğla, bu şekilde tanımlanırken, günümüzde de pek çok uygarlıktan gelen turistlere ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Endüstrisi ,coğrafi konumu , ulaşım kolaylığı, iklimi ve bitki örtüsü ile insanlarının sıcaklığı ve sevecenliği, sanayi bölgelerinden elde ettiği gelirler, tatil için cennet gibi süslediği mekanları ile ve en önemlisi de temiz ve ferah havası ile her zama tatil severleri bünyesinde toplamaya devam edeceğinden şüphe yoktur. Akdeniz ve Ege’nin karışımını içeriğinde yaşatan Muğla’da harika tatiller geçirmez sizlerin elinde. Adım attığınız andan itibaren tüm özellikleri ile karşılaşacak ve tebessümü yüzünüzden eksik etmeyeceksiniz.
Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır.
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır.
Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır.
Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.
Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.
Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir.