Samsun-Miami
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Samsun-Miami
Yaklaşık Seyahat Süresi

Miami, Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletini ikinci en büyük kenti olarak bilinmektedir. Devasa yapıları ile en çok ilgiye maruz bırakılan Miami, Atlas Okyanusunun kıyısında yer almaktadır. Kıyı şeridi boyunca kurulu olduğundan dolayı kıyı kenti olarak da adlandırılmaktadır. Bir Miami uçak bileti sahibi olduğunuzda bu kıyı şeridi boyunca ülkenin tadını çıkarabilirsiniz. Ülkemizden buraya tam zamanlı yerleşen yaklaşık 5.000 Türk bulunmaktadır. Bu yüzden buraya seyahat ettiğiniz takdirde hiç yabancılık çekmeden gönül rahatlığı ile zaman geçirmeniz mümkündür. Halkın büyük çoğunluğu ise İspanyol’dur ve İspanyolca yoğunluklu olarak konuşulan bir dildir. Nüfusu yaklaşık olarak 413.892 civarındadır.
İspanyolca yoğunluklu olarak konuşulan bir dil olmasına rağmen resmi dil İngilizcedir. Çünkü ülkeye yerleşenler genellikle çevre ülkelerden ve ada ülkelerinden gelmektedirler. Para birimi ise Amerikan doları yani USD’dir. İklim yapısı olarak bir kıyı ülkesi olduğundan dolayı Muson iklimine sahiptir. Neredeyse kış sezonlarının hiç uğramadığı bir şehir olarak bilinen Miami, tatil imkanları için oldukça geniş çaplı bir kapasiteye sahiptir. Miami ile ülkemiz arasında yaklaşık olarak 7 saatlik zaman dilimi farkı mevcuttur. Türk vatandaşı olarak Miami’ye gitmek istediğinizde mutlaka vize sahibi olmanız gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinden elde edeceğiniz vize için seyahat etmeden yaklaşık 8 ile 10 hafta öncesinden işlemlerinizi başlatmanız gerekir. Aksi takdirde problemlerle karşılanabilir ve seyahatinizi yarıda kesmek zorunda kalabilirsiniz.
Miami uçak bileti sahibi olmak oldukça basittir. Neredeyse tüm hava yolu şirketlerinin sık sık uçak seferleri bulunmaktadır. Vize işlemleriniz hallettikten sonra Miami’ye tam olarak ne zaman gitmeniz gerektiği hakkında fikir sahibi olmanız mutlaka işinize yarayacaktır. Miami’de Muson yani bir diğer adıyla Tropikal iklim hakim olduğu için dilediğiniz zamanda gitmeniz mümkündür. Çünkü her mevsim sıcaklıklar yüksektir. Yaz ayları sıcak ve nemli olarak geçerken, kış aylarının ise ılık ve kuru olarak geçtiği gözlemlenmektedir. Yaz sezonlarında ortalama sıcaklık 28 ile 30 derece arasında değişiklik gösterirken, kış aylarında bu dereceler 16 ile 20 derece arasında değişiklik göstermektedir. Bu sonuçlara bakıldığında ise gerçek anlamda soğuğun, karın ve yağışın uğramadığı bir ülke diyebilmekteyiz.
Mart, Nisan ve Mayıs hem sıcaklıkların hem de baharın esintisinin görüldüğü aylar olduğundan bu aylarda Miami’ye gitmek oldukça idealdir. Hatta en uygun aylar olarak da bilinmektedir. Peki, Miami’ye nasıl gidilir? En fazla uçuş seferi düzenleyen hava yolu şirketi Türk Hava Yolları’dır. Ancak tüm uçuşları mutlaka aktarmalıdır. Daha güvenli olması açısından aktarmalı uçuşları tercih etmenizde de fayda vardır. Türk Hava Yolları’ndan direk uçuş bulunmadığı için aktarmalar New York ve Avrupa şehirlerinden sağlanmaktadır. Tüm yolculuk aktarmalı bir biçimde yaklaşık olarak 14-15 saat sürebilmektedir. Miami’ye gittiğiniz takdirde gezilecek ve kalınacak yerleri kaliteli ve lüks biçimlerde mevcuttur.
En uygun Miami uçak bileti sahibi olduğunuz anda gezilip görülmesi gereken yerleri için sabırsızlanacaksınız. Üstelik dil okulları sayesinde de ülkenin ana dili olan İspanyolca ve resmi dili olan İngilizce’yi rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Buraya seyahatinizi gerçekleştirdiğinizde kalabileceğiniz binlerce ünlü butik otel yer almaktadır. Otelleri ile de ünlü bir kent olarak bilinmektedir. Her zaman geniş ve lüks olan otellerin fiyatları ise bütçelerinize göre farklılık gösterebilecek konumlarda yer almaktadır. Uçağınızdan indiğiniz andan itibaren de görebileceğiniz en fazla ve sık ulaşım aracı ise taksidir. Genellikle daha güvenilir oldukları için taksi ulaşımına yoğunluk verilmektedir. Kentin tüm bölgeleri sahil şeridi olduğu için yürüyerek de ulaşım sağlamaya uygun bir yapısı vardır. Ücret ödemeden yolculuk yapmak istediğinizde ya da yürümeyi tercih etmediğinizde ise kullanabileceğiniz bir diğer ulaşım araçları ise troleybüslerdir.
Ülkede yoğun olarak kültürel ve sanatsal esintiler de mevcuttur. Bu açıdan zengin olan ülkede, sık sık görülen hatta bitmek ve tükenmek bilmeyen eğlence ve kültür etkinlikleri, günün her an her saatinde yapılabilmektedir. Böylece sizleri oldukça heyecanlı günlük yaşantılarla karşılayabilirler.Gezilmesi gereken yerler arasında üniversitesine ait olan sanat müzesi mevcuttur. Bu etkinliklerin ilham aldığı bir müzedir. İlk sanat müzesi olarak bilinen Sanat müzesi 1952 yılında bağışlanan eserler sayesinde açılmıştır. Günümüzde yaklaşık olarak çok değerli 17.500 civarında bir eser hazinesine sahiptir. Ayrıca tatil amaçlı gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken çok özel bir havuzu vardır.
Bu havuz Venetian Pool olarak bilinir ve çok geniş bir kapasiteye sahiptir. Bir ev bölümünü andıran oldukça rahat ve büyük bir havuzdur. 12 yaş ve altı çocuklar için giriş ücreti 7 dolarken, 12 yaş ve üstü bireyler için ücret 12 dolara çıkmaktadır. Bir Miami uçak bileti ile bu havuza ve diğer tüm gezilip görülmesi gereken yerlere 15 saat içerisinde ulaşmanız mümkündür. Ayrıca Miami bünyesinde en büyük National Park’a sahiptir. Bu park Amerika Birleşik Devletleri arasında bulunan ve en vahşi yaşamın olduğu park olarak bilinmektedir. Neredeyse her yıl yaklaşık olarak 1 milyon kişi tarafından bu park ziyaret edilmektedir. Sizler de vahşi yaşamdan ve doğal hayattan etkilenen ve hoşlanan insanlardansanız mutlaka bu ülkeyi ziyaret etmenizde fayda vardır. Daha pek çok gezilip görülmesi gereken yerler ile en az 2 günlük bir tatil imkanını sizlere sunmaktadır.
Uçak biletlerinizi sahip olarak 15 saat içerisinde ulaşabileceğiniz Miami’de oldukça keyifli dakikalar geçirebileceksiniz. Anılarınız oldukça güzel şekilde fotoğraflarınıza yansıyacaktır. En büyük ikinci kent olarak bilinmesinin temel nedenleri de açıktır. Her zaman sıcak kanlı yapısıyla, mükemmel iklimi ve rahat gezilecek alanları sayesinde tatilerinizi harika bir şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır.
Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır.
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır.
Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır.
Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.
Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.
Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir.