Samsun-Melbourne
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Samsun-Melbourne
Yaklaşık Seyahat Süresi

Melbourne, Avustralya’nın ikinci en büyük şehri olmasının yanı sıra Victoria eyaletinin de başkenti olarak bilinmektedir. Dünyanın yaşanabilir şehirler listesinde birinci sırada yer almakta olan şehre tatil amacıyla gelmek isteyenlerin sayısı sürekli artış göstermektedir. Bir kere ziyaret edilmekte olan şehirde sonrasında kalıcı olarak bulunma isteğinin oluşmasının muhtemel olduğunu belirtmek gerekmektedir. Melbourne uçak bileti imkanlarından yararlanarak bu şehre gelecek olanların, 30’dan fazla ırktan insanla aynı şehirde yaşayacaklarını belirtmek doğru olacaktır. Kozmopolit bir yapının yansımakta olduğu bu şehre gelinmesi durumunda, okyanus ikliminin etkilerinin de yaşanacağı belirtilmektedir. Farklı hava koşullarının gözlemlenmekte olduğu şehre gelecek olanların, yanlarına getirecekleri kıyafetleri bu duruma göre belirlemeleri tavsiye edilmektedir.
Türkiye üzerinden bu şehre gelecek olanların İstanbul Atatürk Havalimanı ya da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı seçeneklerini kullanarak direkt uçuş yapmaları mümkün olmamaktadır. Singapur aktarmalı, Kuala Lumpur aktarmalı ya da Abu Dabi aktarmalı uçuş seçeneklerinin değerlendirilme imkanı bulunmaktadır. Bu ulaşım şekliyle gidilmesi durumunda iniş yapılması mümkün olan bir adet havalimanı seçeneği bulunmaktadır. Şehir merkezine ortalama olarak 25 km bir uzaklıkta yer almakta olan Melbourne Uluslararası Havalimanı’ndan hem şehirler arası hem de uluslararası uçuş hizmetlerinin verilmekte olduğu gözlemlenmektedir. Terminal 2 binasında bulunmakta olan Duty Free’den vergisiz alışveriş yapma imkanı sunulmasının yanı sıra, bir çok ünlü markanın mağazalarına da rastlanacağını unutmamak gerekmektedir. ihtiyaç dahilinde olan ürün ve hizmetlerin bu havalimanı içerisinde insanlara sunulduğu bilinmektedir.
Melbourne şehri ulaşım açısından oldukça düzenli olan bir kent olduğundan, havalimanından şehir merkezine ulaşım konusunda da herhangi bir sorun yaşanmayacağını söylemek doğru olacaktır. Değerlendirilmesi mümkün olan seçenekler şu şekildedir.
Havalimanı Servisleri: Melbourne Uluslararası Havalimanı’ndan 24 saat hizmet vermekte olan havalimanı servis hizmetleri bulunmaktadır. Bu servisler ücretli shuttle otobüsleri olarak da adlandırılmaktadır. Terminal çıkışında bulunmakta olan duraklardan 10 dakika da bir hareket etmekte olan havalimanı servisleri ile şehir merkezine ulaşım sağlamak oldukça basit bir işlem olacaktır.
Otobüs: Şehir merkezine ulaşım sağlamak isteyenlerin ekonomik seçenekler değerlendirmek istemesi durumunda, otobüslerden yararlanmaları mümkün olacaktır. 24 saat hizmet vermekte olan otobüslerin zamanında hareket etme prensipleri bulunduğundan, zaman kaybı yaşanması durumu söz konusu olmayacaktır. Şehir merkezine gitmek için kullanılması gereken otobüslerin üzerinde şu isimler yazmalıdır; Metropolitan, Eastside, Tullamarine.
Taksi: Melbourne Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım sağlamak isteyenlerin kullanabilecekleri alternatiflerden bir tanesi taksilerdir. Melbourne uçak bileti hizmetlerinden yararlananların, şehir merkezine hızlı bir şekilde varmak istemeleri mümkündür. Taksi seçenekleri hem hızlı hem de konforlu bir ulaşım imkanı sunmaktadır. Diğer ulaşım seçeneklerine göre pahalı olması olumsuz bir durum olabilecektir. Ayrıca akşam 22.00 ile sabah 05.00 aralığında taksi kullanılmak istemesi durumunda ön ödeme yapılması gerekliliğiyle karşılaşılacağının unutulmaması gerekmektedir. Maddi anlamda sorun yaşamayacak olanların, hız ve konfor için tercih edebilecekleri ulaşım şekli olduğunu belirtmek doğru olacaktır.
Araç Kiralama: Melbourne şehrine gelenlerin, havalimanından şehir merkezine gitmek için araç kiralama hizmetlerinden yararlanmaları mümkündür. Hem şehir merkezine ulaşımın rahat bir şekilde tamamlanması hem de sonrasında gezilecek yerler arasında ulaşım imkanı için bu seçenekten yararlanmak mümkün olabilecektir. İnternet üzerinden araç kiralama işlemi yapılabilme imkanı olduğu gibi Melbourne Uluslararası Havalimanı içerisinde bulunmakta olan araç kiralama ofislerinden de kiralama hizmeti sunulmaktadır. Tercih edilebilecek araç kiralama ofislerinden bazıları şöyledir; Avis, Budget, Europcar. Bu hizmetten yararlanmak isteyenlerin şoförsüz seçeneklerden yararlanabileceği gibi şoförlü araç kiralama hizmetlerinden yararlanabileceklerini de belirtmek gerekmektedir.
Melbourne uçak bileti seçeneklerinden yararlanarak uygun fiyatlı uçuşları değerlendirerek bu şehre gelenlerin, görmesi gereken bir çok yer bulunmaktadır. Dünyanın yaşanabilir şehir listesinde üst sıralarda yer alan Melbourne’de görülmesi gereken noktalar hakkında birkaç cümleyle açıklama yapmaya çalışmak gerekmektedir;
Rialto Towers: Modern hayatın simgesi olarak kabul edilmekte olan kulenin yerden yüksekliği 250 metredir. 55.katından şehir manzarasını izlemek oldukça keyifli olacaktır. Rialto Towers konum olarak Collins Caddesinde yer almaktadır. Gidilecek olanların bilmesi gerekmektedir.
Victorian Arts Centre: Avustralya’nın en çok ilgi gören ve en büyük olarak kabul edilen sanat merkezidir. Bir yıl içerisinde yaklaşık olarak 4000 performansa ev sahipliği yapmaktadır. Mimarisiyle insanları büyülemekte olan bir yapı olarak kabul edilmektedir.
St. Paul Katedrali: Şehrin tam merkezinde yer almakta olan katedral, gökdelenlerin ve iş merkezlerinin arasına gizlenmiştir. Neo gotik mimari anlayışında tasarlanmış bu katedral, muhakkak görülmesi gerekenler arasında yer almaktadır.
Collins Street: Melbourne şehrinin en çok bilinen caddesi olarak kabul edilmektedir. Alışveriş yapmak isteyenlerin ilk ziyaret ettikleri yerlerden bir tanesi olan bu cadde, ilk zamanlarında bir finans merkezi olarak kabul edilmekteydi. Şimdilerde bu cadde üzerinde dünyanın en ünlü tasarımcı markalarının mağazalarına rastlamak mümkün olmaktadır.
Parlamento Binası: Londra’dan sonra en büyük parlamento binası olarak kabul edilmektedir. İç dekorasyonunda kullanılmış olan mobilyaların hemen hepsi, Londra Werstminser Sarayı’nda yer almakta olan mobilyaların aynısıdır. Bu şehri ziyaret edenlerin bu parlamento binasını görmeleri tavsiye edilmektedir.
Queen Victoria Market: Haftanın belirli günlerinde kurulmakta olan büyük pazar olarak bilinmektedir. Melbourne uçak bileti seçeneklerinden yararlanarak bu şehre gelenlerin değerlendirmesi gereken aktivitelerden bir tanesi bu pazarı ziyaret etmektir. Ziyaret edenlerin huzurlu bir gün geçirmelerine vesile olan güzel yerlerden bir tanesidir.
Cook’s Cotage: Avustralya’yı keşfettiği bilinen Kaptan James Cook’un Melbourne şehrine geldiğinde kaldığı evdir. Günümüzde müze olarak ziyaretçi kabul etmekte olan ev, Victoria tarzında eski binalardandır. Bu evi görülmeye değer yapan nokta, etrafta bulunmakta olan yüksek ağaçlar ve farklı renkteki çiçeklerdir.
Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır.
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır.
Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır.
Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.
Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.
Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir.