Samsun-Mannheim
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Samsun-Mannheim
Yaklaşık Seyahat Süresi

Baden-Württemberg eyaletinin ikinci büyük şehri olan Mannheim’ın nüfusu yaklaşık olarak 313.000 civarındadır. Ren ve Neckar nehirlerinin keşistiği, Yukarı Ren Bölgesinde bulunur. Mahallelerinin bir kısmı Ren Nehrinin sağında, bir kısmı da Neckar Nehri’nin sağında ve solunda konuçlanmıştır. Şehrin yapısı ve Türk, Sırp, İtalyan, Polonyalı, Yunan, Hırvat gibi farklı milletlerin bir arada yaşamı ile ilgi çekici bir şehir olan Mannheim Alman kültürü hakkında keşif yapabileceğiniz önemli yerler arasındadır. Şehrin en önemli özelliklerinden birisi mimarisidir. U harfi şeklinde olan mimarisi, olağanüstü planlanmıştır ve yapılar ile inşaatların hepsi kareler şeklindedir. U harfinin başlangıç ve bitiş noktaları, Bismarck Caddesi ile birbirine bağlanır. Dünyadaki buluşların bazıları Mannheim’da gerçekleşmiştir. Dünyanın en özgün şehirleri arasında 11. sırada yer alır. Mannheim uçak bileti alarak, Türkiye’den Mannheim’a direk uçuş bulunmamaktadır. Stuttgart, Karlsruhe, Berlin ve Hamburg vasıtasıyla aktarmalı olarak ulaşım sağlanabilir. Aktarmalı uçuş ile ulaşım süresi ortalama olarak 2 saat kadardır. Uygun fiyatlı Mannheim uçak bileti alımları Lufthansa Havayolları, Türk Hava Yolları ve United Havayolları’ndan yapılabilir. Şehre uçuş seferleri olan havayolları bunlardır.
Friedrichsplatz’da Mannheim’ın simgesi olan, Wasserturm su kulesi bulunur. 1886 – 1889 yıllarında Gustav Halmhuber tarafından inşa edilen Wasserturm su kulesi, 60 metre yüksekliğinde ve 19 metre genişliğindedir. Kulenin mimarının Galata Kulesi’nden esinlendiği ile ilgili söylentiler mevcuttur. Mannheimlılar yaz aylarında, kulenin etrafını çevreleyen park alanında, özellikle akşam saatlerinde toplanarak piknik yaparlar. Saatler akşamı gösterdiğinde, kulede ve havuzun etrafında harika ışık gösterileri vuku bulur. Bismarckstrabe’de bulunan Schloos Mannheim, Mannheim Sarayı, en önemli yapılardan birisidir. 1720 ve 1760 yılları arasında inşa edilen Mannheim Sarayı, ikinci dünya savaşı esnasında büyük zararlar görmüş ve 2007 yılında restorasyon yapılmıştır.
İçerisinde şapel, kütüphane ve müzenin bulunmasının yanı sıra, sarayın büyük bölümü Mannheim Üniversitesi’ne aittir. Avrupa’nın en büyük sarayı olma özelliğini sahip olan Mannheim Sarayı, barok tarzdaki yapılar arasında ise Avrupa’nın ikinci büyük sarayı olma özelliğine sahiptir. Mannheim’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi de, Hebelstrabe’de bulunan Mannheim Devlet Tiyatrosu’dur. Bu yerel tiyatro, Almanya’nın en eski yerel tiyatrosudur ve 1779 yılından beri hizmet vermektedir. Tiyatro, opera, bale ve çocuk tiyatrosunun sahnelendiği Mannheim Devlet Tiyatrosu, 2000 kişilik bir kapasite ile Almanya’nın en büyük sahnesidir.
Mannheim, Almanya’nın en meşhur müzelerine ev sahipliği yapar. Reiss-Engelhorn Müzeleri yapısı sayesinde, turistlerin en çok ziyaret ettiği şehir haline gelen Mannheim, bu yapısı sayesinde, Zeughaus, Weltkulturen, Musik und Kunst, Bassermannhaus, Schillerhaus müzelerini bir arada barındırır. Ayrıyetten Reiss-Engelhorn Müzeleri’nin içerisinde, Forum Internationale Photographie ile Zephyr Gallery sanat galerileri de yer almaktadır. Dünya kültürü ve arkeoloji çalışmaları ile Avrupa’nın en önde gelen müzelerinden birisidir. Yapı içerisinde 1.2 milyon eser bulunur ve sergi alanı 11.300 metrekaredir.
Güney Almanya’daki en büyük müze alanıdır. İkinci dünya savaşında yıkılıp, 50 sene sonra tekrardan yapılan ve eski konumu ile aynı lokasyona inşa edilen Mannheim Planetaryum’unda, gökyüzü, yıldızlar, galaksiler net bir şekilde görülebilmektedir. Temiz hava almak ve yeşil çimenler üzerinde huzurlu dakikalar geçirmek isteyenler için, 33 hektarlık bir alana yayılan Herzogenriedpark en ideal yerdir. Ağaç gölgelerinin altında dinlenebileceğiniz uzun yolları, hidroterapi havuzu ve içerisinde bir göle sahip olan Herzogenriedpark, aynı zamanda, satranç masaları ve masa tenisi, trambolin, halat oyunları alanı ve mini hayvanat bahçesi ile de eğlenceli vakit geçirebilmenize olanak sağlar. Mannheim’ın bir diğer büyük parkı ise 74 hektarlık bir alana sahip olan Luisenpark’tır.
Avrupa’nın en güzel şehir parklarından biri olan Luisenpark’ta, botanik bahçesi, hayvanat bahçesi ve eğlence alanı bulunur. Bir çok bitki ve çiçek türü bu park içerisinde görülebilir. Luisenpark aynı zamanda pek çok parti ve konser etkinliğine de ev sahipliği yapmaktadır. Çin Bahçesi ve Çin Çay Evi’nin yer aldığı Luisenpark’ın ortasında, gondol ile gezebileceğiniz bir göl bulunmaktadır. Güneybatı Almanya’nın en popüler alışveriş şehri olan Mannheim, büyük AVM’ler, küçük butikler, lüks mağazaları ile, alışveriş kültürünün en yoğun olduğu şehirdir. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen göçmenler sayesinde, Alman yemek kültürü farklı tatlara sahip olsa da, genellikle İtalyan ve Türk yemekleri ağırlıktadır. Mannheim şehrinde en çok beyaz sosis ve yanında patates salatası tüketilir. Şehirde bulunan yerel restorantlar Geleneksel Alman Kültürü adına hemen hemen herşeyi sunar. Türk nüfusunun yoğun olmasına istinaden, şehirde pek çok Türk restoranı bulunmaktadır. Mannheim’in en popüler restorantları denildiğinde akla gelen isimler, Restaurant Zur Waldpforte, Zur Axt, Restaurant Heimat ve Metzgerei restorantlarıdır.
Mannheim uçak bileti alacağınız tarihi, Nisan ve Mayıs ayları içerisine denk getirirseniz, Time Warp elektronik müzik festivali, Maimarkt ve Stadtfest açıkhava festivallerine katılım sağlayabilisiniz. Bunun yanı sıra Mayıs ayında Mannheim Marathon’u da yakalama şansınız olabilir. Eğer Mannheim uçak bileti alacağınız tarihi Haziran ayına denk getirirseniz, Internationale Schillertage – Uluslararası Schiller Günleri, Ağustos ayına denk getirirseniz, Holi Festival Of Colours, Kasım ayına denk getirirseniz, Internationales Film Festival – Uluslararası Film Festivali’ ne katılım sağlayabilme şansını elde edebilirsiniz. Mannheim’ın da kullanılan para birimi EURO’dur ve Türkiye ile bir saatlik bir saat farkı bulunmaktadır. Gece hayatının da aşırı zevkli olduğu Mannheim, tarihi binaları, müzeleri, alışveriş kültürü, tiyatroları ve zengin yemek kültürü ile turistlerin ilgisini çeken, her yıl binlerce turistin seyahat ettiği bir şehir olma özelliğine sahiptir. Dünya tarihinin önemli anlarına ev sahipliği yapan Mannheim, özellikle İkinci Dünya Savaşı’nın izlerini, anılarını hala taşımaktadır. Şehirdeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu, şehrin Rintheimer Bölgesi’nde bulunmaktadır.
Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır.
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır.
Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır.
Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.
Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.
Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir.