Samsun-Manila
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Samsun-Manila
Yaklaşık Seyahat Süresi

Manila, Filipinler’in başkenti ve ülkenin en kalabalık şehridir. Çok önemli bir ticaret ve liman şehridir. Ülkemiz ile Manila arasındaki saat farkı 6 saattir. Manila ülkemizden 6 saat ileridedir. Manila şehrine Türkiye’den Türk Hava Yollarının direk uçuşları vardır. Uçuş süresi ise yaklaşık olarak 13 saattir. Qatar Airways’in Doha aktarmalı uçuşları ile de Manila’ya uçuş imkanı vardır. Ayrıca farklı havayolları ile de aktarmalı olarak şehre ulaşabilirsiniz. Şehir tropikal ve nemli iklimin hakimiyeti altındadır. Aralık ve mayıs aylarında çok fazla yağış görülmemektedir. Haziran ve ekim aylarında ise yağışsız güne denk gelmeniz çoktur. Ancak yılın hemen hemen her döneminde soğuklara rastlanmaz. Manila uçak bileti alırken yılın ilk aylarında gitmeyi tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. Lokasyon olarak konaklama ve otel bulma açısından sorunlar yaşamayacağınız şehirlerden biridir.
Hareketli gece hayatı, kozmopolit yapısı ve tarihi olguları ile Asya’nın en önemli turizm şehirlerinden biridir, Manila. Kentte gezilecek yerlerin başında, iş merkezlerinin bulunduğu modern şehir merkezinin 3 km batısında, Pasig Nehri yakınlarında yer alan İntramuros bölgesidir. İspanyolların koloni döneminden kalma tarihi eserlerin ve yapıların bulunduğu bölge surlar ile çevrilidir. Restore edilmiş kiliseleri, sanat galerilerini, tarihi binaları bölgede bulmanız mümkün.İntramuros bölgesinde nostaljik faytonlarla gezebilirsiniz. Tarihi sokakları, görkemli Santiago Kalesi ile Manila’nın görülmesi gereken en güzel yerlerindendir.
Manila Katedrali bu bölgede yer alan önemli yapılardan biridir. Rizal Parkı, Filipinler tarihi için önemli bir simgedir. Bu park İspanyol kolonilerine karşı girişilen mücadelenin başlangıç noktası olması yanından Amerika Birleşik Devletlerine karşı verilen özgürlük mücadelesinin çıkış noktası olması ile ülkenin kilit ve tarihi yerlerindendir. Park içerisinde büyük ve yeşil piknik alanları yanında, restoranlar, açık hava tiyatrosu ve çeşitli müzeler mevcuttur. Aziz Agustin Kilisesi, UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Barok mimari yapısına sahip bir tarihi yapıdır. İç yapısı oldukça ilgi çekici mimariye sahip olan kilise 2. Dünya savaşında hasar görmeden kurtulmuş ve kilisenin içinde tarihi, dini objelerin sergilendiği bir de müze kurulmuştur. Filipin Ulusal Müzesi tarihi olguların çok güzel şekilde sunumlandırılan bir müze. Jeoloji, zooloji, botanik, sanat ve antropoloji eserleri olarak bölümlenmiş, Filipinler takımadasında bulunan en eski insan kalıntısının sergilenmesi yanında tarihi ve kültürü oldukça güzel aktaran ve mutlaka gezilmesi gereken bir müzedir.
Ülke tarihinin önemli canlılarının üç boyutlu minyatürlerinin sergilendikleri Ayala Müzesinde yerel kıyafetler ve İspanyol kolonileri döneminden kalma heykeller, tarihi eserler sergilenmektedir. Şehirde dünyanın en büyük Çin mahallelerinden biri de mevcuttur. Çin yemeklerini ve Çin baharatlarını bulabileceğiniz bu mahallede Çin’e özgü hediyelik eşyaları ve el işi nesneler sergilenmektedir. Manila uçak bileti alanların bir kısmı tarihe tanıklık etmek için giderler. Çünkü Manila Amerikan Mezarlığı ve Anıtı, 2. Dünya savaşında bölgede savaşan Amerikalı askerlerin şehitliği bulunmaktadır. Yaklaşık on yedi bin mezarın olduğu yerde 2. Dünya savaşına ait bilgiler de bölgede yaşanan anılarla anlatılmıştır. Malacanang Sarayı, 1750 yılında inşa edilen görkemli bir yapıdır. Günümüzde Filipinler Cumhurbaşkanının yaşadığı yerdir. Sarayın içerisinde ülkenin cumhuriyet tarihini gözler önüne sunan bir müze mevcuttur. Manila gece hayatı noktasında oldukça canlı ve hareketlidir. Ayrıca gece hayatında her zevke ve tercihe uygun mekanlar vardır. Metro Manila denilen yer lüks restoranları yanında gece geç saatlere kadar süren bu hayatın yaşandığı yerdir.
Ülkenin mutfağı üzerinde İspanyol, Amerikan ve Asya mutfaklarının etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Pirinç, deniz mahsulleri ağırlıklı yemekleri olan şehirde egzotik meyveleri de tadabilirsiniz. Bizlerin yemek kültürünün biraz aykırı hali olan Manila’da tadabileceğiniz yiyeceklerden ilki Taze Lumpia’dır. Krep içine pişirilmiş lahana, havuç ve tavuk sotesi sosuyla konuluyor. Ardından bizdeki gibi dürüm gibi yapılır ve özel soslar ile servis yapılır. Tavuğun kullanıldığı bir diğer yemek de Adobo. Sirke ve soya sosunda marine edilen tavuğun kullanıldığı bir yemektir. Deniz ürünlerinden yapılan en önemli yemek ise Sinigang na İsda denilen balık yemeğidir. Parçalanan balığın fasulye, domates ve soğan gibi sebzelerle haşlanarak pişirilmesidir. Ülkemizde de sebzeli balık denen yemekten farklı kullanılan balıkların farklı ve pişirilmesinde ağırlıklı olarak buharın kullanılmasıdır. Beef Siopao geleneksel hamur yemeklerindendir. Puto ise kekin hamurda değil de buharda pişirilerek hazırlanmasıdır. Bistek denilen yemek ise biftek etlerinin misket limonuna benzer bir limon eşliğinde marine edilerek sunulan bir yemektir. Ensaymada kentin özel şekilde hazırlanan çörekleridir. Tuba, ise palmiye ağacı liköründen yapılan Manila’ya özgü alkollü bir içecektir. Manila da ayrıca kültürel ve sanatsal çok sayıda festival düzenlenmektedir. Manila uçak bileti alırken de bu festival tarihlerine göz atmakta fayda olacaktır.
Manila uçak bileti aldığınızda tüm bunların yanında ayrıca doğa turizmi açısından da oldukça elverişli bir kent olduğunu da söyleyelim. Kentin kozmopolit havası, tropikal coğrafik koşulları ve doğası yanında gece hayatının işlek olduğu Metro Manila fotoğraf sanatçıları içinde tercih edilen şehirlerden bir olmasına vesile olmuştur. Ülkemiz ile Manila arasındaki saat farkı 6 saattir. Manila ülkemizden 6 saat ileridedir. Manila şehrine Türkiye’den Türk Hava Yollarının direk uçuşları vardır. Uçuş süresi ise yaklaşık olarak 13 saattir. Qatar Airways’in Doha aktarmalı uçuşları ile de Manila’ya uçuş imkanı vardır. Ayrıca ülkemizden Singapur ve Bangkok’a uçuş ile oradan da kente geçebilirsiniz. Şehir içinde ulaşımı otobüs, taksi ve ağırlıklı olarak özel motosikletler ile sağlayabilirsiniz. Otel altyapısının yaygın olmasından dolayı konaklama sorunu yaşanmayan şehirde gezilecek yerlere rahat ve kısa sürede ulaşabilirsiniz. Zaman zaman yoğunluğun yaşandığı şehirde turizm sezonları genelde yılın ilk aylarıdır.
Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır.
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır.
Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır.
Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.
Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.
Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir.