Samsun-Dubai
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Samsun-Dubai
Yaklaşık Seyahat Süresi

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yedi emirliğinden biridir. 1900’lü yıllarda balıkçı ve liman kentiydi. 1929’da yaşanan Dünya Ekonomik Bunalımı bu kenti de vurdu ve önemli geçim kaynağı olan inci piyasasının çökmesine neden oldu. 1960’lı yıllarda Dubai kentinde petrol bulunması ticareti hareketlendirdi ve kentin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı sona erdirdi. Günümüzde dünya petrol rezervlerinin önemli bir kısmını bünyesinde barındıran Dubai’de günlük ortalama 60000 varil petrol üretilmektedir. Bu sayede turizm, alışveriş ve ticaret kenti olarak tüm dünyaya adını duyurmaktadır. Günümüzde Dubai artık sürekli gelişen ve dünya çapında ticari merkez haline gelen bir metropol kentidir. Ayrıca Dubai Uluslararası Havalimanı kentin tek havalimanı ve aynı zamanda Emirates Airlines’ın şirket merkezidir.
Dubai, genel olarak çöl iklimine sahiptir. Yazları yüksek sıcaklıklar hakimdir. Ortalama olarak gündüz sıcaklığı 42 derecedir. Geceleri ise 29 dereceye kadar düşen sıcaklıkla birlikte rüzgar ve nem hakimiyeti artmaktadır. Kışın ise ortalama gündüzleri 23, geceleri ise 14 dereceye kadar düşen sıcaklıklar görülmektedir.
Dubai, mimari açıdan da dünyada sayılı gelişmiş kentlerdendir. Burj Khalifa, Burj el Arap, KE2 ve Palmiye Adaları kentin önemli mimari yapılarıdır. Burç Halifa, 2010 yılında tamamlandı ve 828 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük gökdeleni ünvanını elinde bulundurmaktadır. Ayrıca yapay takım adalar olarak insan yapımı olan Palmiye Adaları’da turizme önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
Burç Halifa: 2004 yılında başlayıp 2010 yılında tamamlanan dünyanın en yüksek gökdeleni eski ismiyle Burç Dubai’dir. Toplam 161 katlıdır ve 160’ı kullanılabilir konumdadır. Çağdaş İslam Mimarisine kazandırılan önemli bir yapıdır. Bina çöl çiçeği türü olan hymenocallis çiçeğinin soyut çalışması olarak üç parçalı ayak şeklinde tasarlanmıştır. Binanın tek bir yüzü olmadığı gibi köşeleri keskin değil oval şekilde yapılmıştır. Bu şekilde tasarlanması binanın cephesinde karşıladığı rüzgar yükünü en aza indirmektir.
Burç el Arap: Dünyanın 7 yıldız verilen tek otelidir. Yapay bir ada üzerinde bulunmaktadır. Kıyıdan 280 metre uzaklıkta olan eğimli bir köprü üzerinden geçerek ulaşımı sağlanmaktadır. 1994 yılında yapılan bina 1999 yılında hizmete açıldı. Dünya sıralamasında ise 21. olarak gösterilmektedir. Toplam 70 kat ve Dubai ve körfez manzaralı 202 adet dubleks lüks odası bulunmaktadır. Yüksekliği ise 321 metredir. Otelin bir diğer özelliği ise sıcak havayı sirküle etmek amacıyla dış yüzeyinin bez kumaşlardan yapılmış olmasıdır. Bu şekliyle bir yelkenliyi andırdığı için Yelken Otel olarak da bilinir. Geceleri ise projektörler yardımıyla aydınlatılan dış yüzeyi ziyaretçilerine keyifli bir görsel şölen sunmaktadır.
En uygun İstanbul Dubai uçak bileti aldıktan sonra yaşayacağınız ilginç deneyimlerden biri olan Dubai otobüs yolculukları sizlere çok ilginç deneyimler sunmakta. Yine metro yolculuklarından olduğu gibi evliler ve bekar kadın ve erkeklerin farklı otobüslerde yolculuk yapmaları söz konusu olsa da bu durum bir denetlemeye tabi tutulmuyor. Fakat otobüsler gelende boş ya da maksimum 5 yolcu ile hareket eden toplu taşıma araçları olarak öne çıkıyor. Ülkenin ulaştığı zenginlik seviyesi son model otobüsler ile toplu taşımayı mümkün kılsa da Dubai halkı pek tercih etmiyor. Tam vaktinde hareket eden ve trafik sorununa takılmadan ulaşım sağlayan Dubai havalimanı otobüsleri maksimum 25 dakika içinde şehir merkezine ulaşmanızı mümkün kılıyor. Bu ülkede ayrıca otobüs beklediğiniz duraklar klimalı. Zaman zaman 55 dereceyi bulan sıcaklıkta insanların hayatlarına devam edebilmeleri için bu duraklar büyük önem taşıyor.
Atatürk havalimanı hizmet vermeye başladığı 1900’lü yılların başından günümüze kadar geçen sürede olağan üstü gelişim sağlayan havalimanları arasında yer alıyor. Türkiye’nin en büyük havalimanı olma unvanı yanı sıra balkanların ve orta doğunun da en büyük havalimanı olma özelliği taşıyan İstanbul Yeşilköy Atatürk havalimanı hem şehrin gün içinde ulaştığı 17 ila 18 milyonluk nüfus yoğunluğundan kendi payına düşeni karşılıyor. Hem de aktarma için havalimanını seçen uluslararası hava yolu şirketlerine hizmet veriyor. Atatürk havalimanı için gerek havalimanı işletmesi olan Havaş gerekse İstanbul büyük şehir belediyesi olağan üstü çaba göstermekte. Bu sebeple şehrin bütün ulaşım imkanları birbirlerine bağlanarak toplu taşıma kullanılması durumdan şehrin en uzak noktasından Atatürk havalimanına ulaşımı bir saat gibi bir zamanda mümkün kılmaktadır.
En uygun İstanbul Dubai uçak bileti Dubai’ye aktarmasız uçmanızı Atatürk havalimanından mümkün kılmakta. Bunun için Anadolu yakasından Deniz otobüsü ve Marmaray gibi alternatif ulaşım araçları ile Avrupa yakasının iki önemli merkezi olan Kadıköy ve Bostancıya ulaşmanız gerekmektedir. Ortalama Marmaray ile boğazı geçip Kartaldan Kadıköy’e ulaşmanız 20 dakika sürebilirken Kadıköy ile Atatürk havalimanı arası seyahatiniz 15 dakika alabilmektedir. Eğer deniz otobüsü ile Üsküdar’dan bostancı iskelesine gelmeyi tercih ederseniz bu noktadan metro ile yolculuğunuz ortalama 20 dakika sonrasında Atatürk havalimanı içerisinde son bulmaktadır.
Atatürk havalimanına şehir dışından gelenlerin tercih etmesi gerektiği doğru ulaşım olanağı ise 15 Temmuz demokrasi otogarından hizmet almaya başlayacakları metro olanağı ile Atatürk havalimanına 15 dakika süren bir yolculuğu tercih etmeleri durumunda sorunsuz uçaklarına yetişmeleri mümkün olmaktadır. Bu ulaşımlar oldukça uygun olsa da zor durumda kaldığınız durumlarda ise şehrin hangi noktasından olursanız olun ticari taksiler ile Atatürk havalimanına ulaşmanız mümkündür. Standart taksi ücretlerinin söz konusu olduğu havalimanı taksi olanağını havalimanına gelirken ya da havalimanından ayrılırken kullanıyor olmanız ücretlerde bir değişiklik oluşmasına sebep olmamaktadır. Sadece ücret değişikliği gece tarifelerinde söz konusu olabilmektedir.
Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır.
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır.
Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır.
Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.
Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.
Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir.