Dünya Parmağının Ucunda!

Samsun Donetsk Uçak Bileti

Samsun-Donetsk

Yaklaşık Seyahat Mesafesi

seyehat mesafesi 759 km

Samsun-Donetsk

Yaklaşık Seyahat Süresi

seyehat zamanı 1s 30dk

Donetsk

Samsun

Donetsk uçak biletini en uygun fiyata almak için Hepfly.com sitesinden tüm Donetsk uçuşlarını tek sayfada karşılaştırabilirsiniz. Endüstri kenti olarak göze çarpan Donetsk Ukrayna’da Kalmius nehri üzerinde bulunmaktadır. Rusya sınırına yakındır. Donetsk uçak biletini aldıktan sonra yaklaşık olarak 2 saat 30 dakikalık bir sürede kete inebilirsiniz. Türkiye’den Donetsk’e direkt uçuşlar THY ve Pegasus tarafından yapılmaktadır. Ukrayna International Kiev ise aktarmalı olarak ulaşımı sağlamaktadır. İç savaş zamanı harabe olmuş havalimanı günümüzde tekrardan kullanımdadır.

 

 

Günün belli saatleri arasında toplu taşıma mevcut. Bunun haricinde taksi ile de kent merkezine ulaşılabilir. Küçük bir şehir olan Donetsk’de şehir içi toplu taşıma imkânı oldukça gelişmiştir. Günün 24 saati boyunca hizmet veren otobüs hatları da bulunmaktadır. Çoğu Avrupa şehrinden farklı olarak gezilip görülecek yerleri geniş ve birbirinden uzak alana yayıldığı için seyahatlerde toplu taşıma önemli bir yer tutar. Otobüs haricinde toplu taşımada tramvay, troleybüs, bizdeki dolmuş-minibüse benzer olan matruşka yer alır. Toplu taşıma fiyatları da makuldür. Taksiler de ulaşım için sıkça kullanılabilir ama binmeden önce pazarlık etmek iyi bir fikir olabilir. Şehirde karasal iklim hakim olup kışlar kar yağışlı soğuk, yazlar da sıcak geçer. En düşük sıcaklıklara Ocak ayında ulaşılır sıfırın altında 5-10 dereceleri görebilir. Donetsk’te ilkbaharları ve sonbaharları ılık geçer. İklim dolayısıyla şehre seyahat için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

 

 

Donetsk’de Ukrayna mutfağı gibi Rus mutfağının etkisi altında kalmıştır. Gidince tadılması gereken lezzetlerden olan sebzelerden yapılmış olan Borsh çorbası da Rus mutfağında sıkça tüketilir. Bizdeki mantıya benzer fakat peynirli ve patatesli yapılan vareniki de tadılabilir. Etlisini tercih edecekler ise pelmeni’yi tadabilir. Gezilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;

 

Şehrin ana meydanı olarak Artema Bulvarı

Artema Caddesi’nin ortasında Lenin Meydanı’nda yer alan Lenin Heykeli.

Svyato Preobrazhensky Katedrali şehrin en büyük Ortodoks katedrali

Puskin Bulvarı daha çok restorantların bulunduğu bulvar

Sanayi şehri olmasına rağmen insana nefes aldıran Botanik bahçesi

Müze severler için Donetsk Tarih müzesi ikinci dünya savaşı ve Sovyetler birliği döneminin izlerini taşır.

Donesk Sanat Müzesi

 

Donbass Arena Stadı Donetsk uçak biletini alıp şehri gezdikten sonra Shaktar Donetsk maçlarının izlenebileceği stadyumdur. Başarıdan başarıya koşan bu kulüp, Donetsk denilince akla gelen ilk şeylerdendir. Oldukça renkli ve hareketli olan gece hayatı da biraz farklı olup bir çok yapı iç içe gibidir. Bowlingden tutun pub, restoran gibi yapılar bir aradadır. Gece hayatı için;

 

Virüs Donestk’teki en meşhur gece kulübü.

Chicago: Artema caddesi’nde bulunuyor. Kapasitesi yüksek.

NLO club: adını UFO ya benzer şeklinden alan gece kulübü

Fort Knox gibi gece kulüpleri şehrin gözde gece hayatı merkezlerindendir.

 

Donetsk ile Türkiye arasında saat farkı bulunmamaktadır. Donestk’in para birimi Grivna’dır. Resmi dili Ukraynaca’dır. İngilizce bilme oranı az olduğu için iletişimde zorlanmamak adına bir çeviri sözlüğüyle gitmenizde fayda var. Alışveriş olarak büyük alışveriş merkezleri ve yerel pazarları çoktur. Ve birçok Avrupa kentine göre ucuzdur. Ukrayna ve Rusya’da olduğu gibi alkol ve tütün kullanım oranı burada da sorundur. Yetkililerce tüketimin kontrol altına alınması için bir takım yasaklar getirilmiştir. Tatiliniz boyunca polisle muhatap olmamak adına sokakta alkol tüketmeyiniz ve sigaraları mutlaka sigara için ayrılmış olan çöp kutularına atınız.

Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır. 

 

 

Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır. 

 

 

Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır. 

 

 

Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır. 

 

 

Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir. 

 

 

Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir. 

Samsun Kalkışlı Uçuşlar

Alternatif Şehirler

Hepfly.com üzerinden yapılan işlemler, Akdeniz Pe-tur Turizm Seyahat Acentası ve Tic. A.Ş. adıyla Türsab'a A-1679 Belge No ile kayıtlı, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’na tabi olarak hizmet sunan A sınıfı seyahat acentesi tarafından yapılmaktadır.
Hepfly.com’dan alınan biletler ile ilgili rezervasyon, biletleme, iptal ve değişiklik işlemleri Akdeniz Petur Turizm ( IATA Kodu : 8822861 ) tarafından yapılmaktadır.

En uygun bilet fırsatlarını kaçırmayın!

FIRSATLARI YAKALA
X