7010
Dünya Parmağının Ucunda!

Samsun Doha Uçak Bileti

Samsun-Doha

Yaklaşık Seyahat Mesafesi

seyehat mesafesi 2267 km

Samsun-Doha

Yaklaşık Seyahat Süresi

seyehat zamanı 3s 5dk

Doha

Samsun

Katar’ın başkenti olarak belirtilen şehir, Doha’dır. Arap Yarımadası’nın doğu bölgesinde 11.521 km2 değerindeki yüzölçümüyle ufak bir ülke niteliği taşıyan Katar, 400 sene Osmanlı hakimiyetinde durduktan sonra 20nci yüzyıl başlarında da İngiliz sömürgesi haline gelmiştir. 1971 tarihinde İngiltere’den ayrılıp bağımsızlığını ilan eden ve 800 bin nüfusa sahip olan bu ufak Arap ülkesinin zengin doğalgaz kaynakları ve petrol kaynakları bulunmadan önce en önemli geçim kaynağı balıkçılık olarak belirtilmektedir. Günümüz dünyasında ise Katar, dünya genelinin doğalgaz rezervleri açısından en şanslı ülkeleri arasında yer almaktadır. Mevcut olan 25.7 trilyon metreküp hacminde görülen kanıtlanmış doğalgaz rezervleri sayesinde dünyada bulunan tüm doğalgaz rezervinin yüzde 15 oranını elinde bulundurmaktadır. Katar uçak bileti seçerken aynı zamanda bu tür önemli bilgileri de dikkate almanız gerekecektir.

 

 

Günümüzdeki sosyal rahatlığını, sahip durumda olduğu doğalgaz ve petrol rezervlerine borçlu olan Katar bölgesinde elde edilen bu değişim, ülkede görülen yaşam standartlarının yükselmesine de sebebiyet vermiştir. Tüketim maddelerinin neredeyse tamamı dışarıdan temin edilebilen Katar şehrinde nüfusun büyük bir kısmı petrol sektörü içerisinde çalışmaktadır. Geriye kalan bölümler de geçimlerini halen daha büyük oranda balıkçılıkla sağlamaktadır. İşgücünün sadece yüzde 2’lik kısmının tarım alanında çalıştığı ülke genelinde, kişi başına düşen gelir seviyesi 67 bin dolar civarındadır. Gittikçe yükselen refah düzeyinden dolayı Katar şehri, günümüzde Ortadoğu bölgesi içerisinde bir çekim merkezi niteliği taşımış durumdadır. Ülke genelinde yaşam süren nüfusun yalnızca 200 binlik kısmını Katarlılar oluşturmaktadır. Ülkenin geriye kalan diğer vatandaşları da İranlı, Arap, Pakistanlı ve Hintlilerden oluşmaktadır. Şehir hakkında belirtilen bu bilgilerin yanı sıra bu kente ulaşımın son derece kolay ve rahat olduğunu da bilmenizde fayda olacaktır. Ayrıca şehir özelliklerinin içeriği ciddi anlamda dikkat çekicidir.

 

 

Söz konusu olan bu ülkenin havayolu şirketlerini de tercih edebilirsiniz. Bu şehre seyahat etmek istediğiniz zaman havayolu şirketlerinin çok sayıda alternatif sağladığını net bir şekilde görebilirsiniz. Bu bilgilerin yanı sıra burada yer alan Basra Körfezi’nin kenarında ortalama 1.500.000 nüfusa sahip başkent Doha da 1825 tarihinde Al Bidda ismiyle kurulmuştur. Günümüzde yüksek ve gösterişli gökdelenlere, alışveriş merkezlerine, lüks otellere, modern yapılara, tarihi kalıntılara ve kültürel miraslara ev sahipliği yapan bir şehir olduğunu belirtmek mümkündür. Ülkenin kültürel ve ticari merkezi olarak da tanımlanabilir. Bunun yanı sıra Ortadoğu’nun en iyi ve en rahat şekilde planlanmış şehirlerinden biri olarak da bilindiğini söylemek mümkündür. Günümüzden 5 sene önce ufak tefek başlangıcı yapılmış durumdaki kenti yeniden yapılandırarak bambaşka bir şekilde geliştirilmiştir. Katar uçak bileti alarak sizler de bu kendini geliştirmeye niyetli şehri keşfedebilirsiniz. Şehir içerisinde yer alan yapıların mimari projeleri direkt olarak emir tarafından onaylanarak birer şahesere dönüşmüştür. Abartıdan uzak olan bu eserlerin kente ayrı bir güzellik kattığını da unutmamak gerekir. Dubai kentiyle girmiş olduğu markalaşma ve batıya adaptasyon yarışında pilot kent olarak tercih ettiği Doha ile, son dönemlerde atağa geçmiş ve pek çok uluslararası organizasyona ev sahipli yapmıştır. Katar, bilindiği üzere 2022 Dünya Kupasında da ev sahipliği yapacaktır. Ayrıca bu güne kadar tamamlanması düşünülen 15’in üstündeki stadyumun tamamında dışarıda olan sıcaklık seviyesi mevsim itibariyle 40 derece olarak ölçülecekken 22 derecede sabit bir sıcaklık düzeyi vaat etmektedir. Bazı stadyumlarını da turnuvanın sonrasında demonte ederek ihtiyacı olan bazı Afrika ülkelerine hibe etmeyi öngörmektedir. Bu dönemler içerisinde de Katar uçak bileti alıp seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Arabistan yarımadasında da Suudi Arabistan’ın mevcut durumdaki baskısı altındayken Doha şehrinde hayat oldukça laik niteliklerde sürdürülmektedir. Kadınlar için herhangi bir örtünme zorunluluğu bulunmamakta, namaz vakitlerinde dükkanlar tatil edilmemekte ve içki her yerde serbest tutulmaktadır.

 

 

Hem yemek hem de tekstil alanında mevcut olan uluslararası zincirlerin büyük bir çoğunluğu Doha’da mevcut haldedir. Mutfak alanında Arap ve özellikle de Lübnan etkisi oldukça fazla bir şekilde hissedilse bile yakın zamana dek gelirin balıkçılıktan sağlandığını unutmamak gerekir. Ayrıca bu şehir içerisinde mutfak kültürü genel itibariyle deniz ürünleri yer almaktadır. Son derece geniş bir bölümünün deniz ürünlerinden sağlandığı da bilinen bir gerçektir. Hatta levrekle aynı kategoride yer alan ‘Hammur’ isimli balığı bazı soslar kullanıp harmanlayarak oldukça etkileyici lezzetler elde edilmektedir. Her ne kadar ülkeyi batı kültürüne entegre etmeye çalışsalar da haftalık tatil günleri halen daha Cuma günü olarak belirlenmiştir. Bundan dolayı Doha kent merkezi ve ona ulaşan bütün yollar Perşembe akşamı kalabalık seyretmektedir. Katar uçak bileti alarak sizler de bu kentin mutfak kültürünü değerlendirebilir ve müthiş lezzetler tadabilirsiniz. İçerisinde 4-5 tane modern ve büyük ölçekli alışveriş merkezi yer alan başkentin oryantal alışveriş merkezinin adı da Souq Waqif olarak belirtilmektedir. İstanbul’un Mısır Çarşısını’nın değişik bir versiyonu şeklinde de tanımlanabilir. Birbirine bağlı sokakların içerisinde tekstil, baharat, hediyelik eşya ya da yedek parça gibi ürünleri satan dükkanlar yer almaktadır. Şehirde görülen modernleşmeden, İran Pazarı olarak da tanımlanan Souq Waqıf’ta nasibini almıştır. Dükkanlar bir nevi Kapalıçarşı’da görülen dükkanlar gibidir.

 

 

Modern kafeler, sanat galerileri ya da niş restoranlara dönüştürülmeye başlanmıştır. Oryx olarak tanımlanan çöl keçisi, aynı zamanda burada ulusal bir semboldür. Fakat hediyelik için bir şeyler almak istediğinizde mutlaka figür şeklinde develerden almayı unutmamalısınız. Son olarak Qatar Airways, THY ve Emirates gibi havayolları aktarmalı olacak şekilde her gün İstanbul’dan kalkarak buraya ulaşmaktadır. Bu kentin belki turistik açıdan bir değer taşımayacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak ev sahipliğini yaptığı etkinlikler, mimari şaheser yapılar, son derece modern restoran ve oteller, Mathaf ve Korniş yani modern sanat müzeleri ya da Dubai’de bulunan The Palm’ın karşılığında 2004 yılında inşa etmeye başladığı The Pearl’ler, mükemmel denizi ve deniz ürünleri, son derece iddialı bir şekilde bekledikleri 2022 Dünya Kupası organizasyonuyla bu şehir sizlere bu düşüncenin aksini kanıtlayacaktır.

Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır. 

 

 

Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır. 

 

 

Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır. 

 

 

Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır. 

 

 

Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir. 

 

 

Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir. 

Samsun Kalkışlı Uçuşlar

Alternatif Şehirler

Hepfly.com üzerinden yapılan işlemler, Akdeniz Pe-tur Turizm Seyahat Acentası ve Tic. A.Ş. adıyla Türsab'a A-1679 Belge No ile kayıtlı, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’na tabi olarak hizmet sunan A sınıfı seyahat acentesi tarafından yapılmaktadır.
Hepfly.com’dan alınan biletler ile ilgili rezervasyon, biletleme, iptal ve değişiklik işlemleri Akdeniz Petur Turizm ( IATA Kodu : 8822861 ) tarafından yapılmaktadır.

En uygun bilet fırsatlarını kaçırmayın!

FIRSATLARI YAKALA
X