Samsun-Bari
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Samsun-Bari
Yaklaşık Seyahat Süresi

İtalya’nın Napoli’den sonra en büyük şehri olarak kabul edilmekte olan Bari, son yıllarda ziyaretçi sayısı artan şehirlerin başında gelmektedir. İtalya’nın güneyinde ve Adriyatik denizi kıyısında bulunmakta olan bu şehir, İtalya Yarımadası’nın en büyük şehirlerinden biri olarak da bilinmektedir. Tarihsel anlamda ele alındığında önemli ticaret yollarının kesişim noktası olarak gözükmekte olan Bari şehri, görenleri kendisine hayran bırakmakta olan güzelliklere sahiptir. Tatil için hangi seçenekleri değerlendirmeleri gerektiği konusunda araştırma yapanların Bari uçak bileti imkanlarını değerlendirmeleri mutlu sonuçların oluşmasına neden olabilecektir. İtalya’nın bu güzel şehrine seyahat edecek olanların tarihi yapı ve binaları gezebilme imkanı olmasının yanı sıra, alışveriş içinde pek çok seçeneği değerlendirmesi mümkün olacaktır. Güzel bir tatil geçirmek isteyenlerin, İtalya’nın şehirleri arasında burayı tercih etmesi tavsiye edilmektedir. Bari ‘ye uygun uçak bileti seçeneklerinden yararlanarak seyahat etme planı içerisinde olanların iniş yapabilecekleri bir adet havalimanı bulunmaktadır.
İtalya’nın güneydoğusunda bulunmakta olan Bari şehri aynı zamanda ülkenin en önemli havalimanının da bulunduğu bir şehirdir. Şehir merkezinden ortalama olarak 8 km uzaklıkta bulunmakta olan Palese Havalimanı, kimileri tarafından Karol Wojtyla Havalimanı olarak da bilinmektedir. Yapımı 1930’lu senelere dayanmakta olan bu havalimanı daha önceki zamanlarda askeri amaçlar için kullanılmaktaydı. Bugün ise bölgenin turizm açısından gelişmesinin de etkisiyle hem ulusal hem de uluslararası uçuşlar için kullanılmaktadır. Havalimanı içerisinde dinlenmek ya da uçuş vaktini bekleyenler için restoran ve kafe seçeneklerinin bulunduğunu belirtmek doğru olacaktır. İstanbul gibi büyük şehirlerde bulunmakta olan havalimanlarından direkt uçuş seçeneklerinin bulunduğu Bari şehrine gidecek olanların, Palese Havalimanı’nda iniş yapmaları durumunda şehir merkezine gitmek isteklerini karşılayabilecekleri birkaç alternatif bulunmaktadır. Bu güzel şehri ziyaret edenlerin havalimanında iniş yapmalarının ardından, şehir merkezine ulaşım sağlamak istedikleri tahmin edilmektedir. Konaklama alanlarının da yoğunlukla bulunduğu şehir merkezine gitmek için değerlendirilmesi mümkün seçenekler şu şekildedir;
Havalimanı ile şehir merkezi arasında çok büyük bir uzaklık bulunmamasından dolayı, hızlı bir şekilde gidilmek istenmesi durumunda taksiler değerlendirilmesi mümkün ulaşım şekilleri arasında üst sıralarda gelmektedir. Havalimanı terminal binasının hemen kapısında bulunmakta olan taksiler ile şehir merkezine ulaşım süresi ortalama olarak 25 dakikadır. Bari şehrinde taksi seçeneklerinden yararlanacak olanların bilmesi gereken nokta iki adet taksi firması bulunduğudur. Bu firmalar; Radio Taxi ve Euro Taxi olarak bilinmektedir. Fiyat aralıkları genel olarak birbirine yakın olsa da dikkat edilmesi gereken nokta, tatil günleri ve gece saatlerinde ücretlerin fazla olacak olmasıdır. Bari şehrinde ulaşım için havalimanından taksi seçeneğinden yararlanacak olanların; 4 kişiden fazla olunması ya da bagaj bulunması durumunda artı ücret ödemeleri gerekeceğini unutmamaları tavsiye edilmektedir. Seyahat eden kişilerin Bari uçak bileti hizmetinden yararlanmaları durumunda, şehir merkezine hem hızlı hem de konforlu ulaşım için tercih edecekleri taksilerde lisanslı olunması durumuna dikkat etmesi tavsiye edilmektedir. Lisanslı taksiler genellikle sarı ve beyaz renkte olmakta ayrıca ön camın şoför kısmında lisans numarası bulunmaktadır. Lisansı olmayan taksilerin yolculardan yüksek miktarda ücret aldığı bilinmektedir
Palese Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım sağlamak isteyenlerin, toplu taşıma araçlarından yararlanmak istemeleri durumunda değerlendirebilecekleri ilk seçenek otobüsler olacaktır. 16 numaralı otobüs hattını kullanarak Aldo Moro Meydanı’na gitmek mümkün olmaktadır. Bari Tren İstasyonu, meydana oldukça yakın bulunduğundan şehrin çevresine gitmek isteyenlerin rahatlıkla istasyona ulaşmaları mümkün olacaktır.AMTAB ismiyle bilinmekte olan otobüsler şehir merkezine 40 dakikalık bir yolculuk gerektirmektedir. Taksi seçeneğinden daha uzun sürse de ücret olarak oldukça tatmin edici bir seçenektir.Tempesta otobüs firması, Bari uçak bileti seçeneklerinden yararlanarak bu bölgeye gelenlerin şehir merkezine ulaşım için kullanacakları ikinci otobüs seçeneğidir. AMTAB’a kıyasla daha hızlı ulaşım sağlamaktadır. 30 dakika civarında bir sürede şehir merkezine varış sağlanması mümkün olmaktadır.
Avrupa’nın birçok kentinde havalimanından şehir merkezine tren ile direkt ulaşım seçeneği bulunmakta olsa da bu durum Bari şehri için geçerli değildir. Tren seçeneğinden yararlanmak isteyenlerin otobüsler ile şehir merkezinde bulunmakta olan tren istasyonuna gitmeleri gerekmektedir. Havalimanından şehir merkezine ortalama olarak 8 km bir mesafe bulunmasından dolayı, şehir çevresine gitmek isteyenler tren istasyonuna rahatlıkla ulaşım sağlayabilecektir. Havalimanında iniş yapılmasının ardından hem şehir merkezine ulaşım sağlamak hem de sonrasında gezilecek yerler arasında rahat bir ulaşım sağlamak amacıyla kullanılmak üzere araç kiralama hizmetlerinden yararlanılması mümkün olmaktadır. Hemen havalimanı içerisinde bulunmakta olan araç kiralama ofislerinde bu seçenekleri değerlendirmek mümkün olmaktadır.
İtalya’nın Napoli’den sonra en büyük şehri olarak kabul edilmekte olan Bari’ye, uygun uçak bileti seçeneklerinden yararlanarak gelenlerin muhakkak görmeleri gereken bazı yerler bulunmaktadır. Bunlardan birkaç cümleyle bahsederek, tatilcilere yardımcı olmaya çalışmak doğru olacaktır.
Old City: Tarihi yapıları ve modern merkezli bir dokuyu harmanlaması sebebiyle görülmesi gereken yerler arasındadır.
Aziz Nikola Bazilikası (Basilica di San Nicola): Hristiyan dünyasının güney İtalya’daki en önemli dini yapısı olan bu bazilika, Bari uçak bileti seçeneklerinden yararlananların muhakkak görmesi gereken bir yerdir.
San Sabino Katedrali (Cattedrale di San Sabino): Romanesk mimarisi tarzında yapılmış olan yapı üzerinde, hala daha geçmişin izlerine rastlamak mümkün olmaktadır.
Suabiya Kalesi (Castello Svevo): Günümüzde fuar ve sergi alanı olarak kullanılmakta olan kale 1132 yılında inşa edilmiştir. Adriyatik Denizi kıyısında yer almaktadır.
Samsun, Türkiye'nin en kalabalık on altıncı şehridir. Karadeniz ve Orta Karadeniz Bölgesi'nin ise en kalabalık şehridir. Büyükşehir Belediyesi olan Samsun'a komşu olan şehirler Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop illeridir. Karadeniz'in eğitim, sanati, ticaret, ekonomi ve sağlık açılarından en gelişmiş şehridir. Ayrıca "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak anılmaktadır. Aynı zamanda liman şehri olan Samsun, önemli bir lojistik merkezidir. Yerleşim tarihi milattan önce 60.000 yılına kadar uzanır.
Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alır. Şehrin geneli zengin bir orman yapısına sahiptir. İlçelerinin ovalık alanlarında bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. 1200 rakıma kadar olan yerlerde geniş yapraklı, sonrasında ise iğne yapraklı ağaçlar bulunur. Samsun il sınırlarından Kızılırmak ve Yeşilırmak geçer ve Karadenize dökülür. Şehrin ilçe sınırlarında ise çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Samsun'da yeraltı zenginlikleri de azımsanmayacak kadar çoktur. Çinko, manganez, kurşun, tuğla, kireçtaşı, çimento, kiremit ve doğal taşlar hammeddeleri yeraltı zenginlikleri arasında gösterilebilir. Ayrıca linyit madeni ve jeotermal kaynaklar da önemli ölçüde çıkarılmaktadır.
Samsun İklimi sahil ve iç kesimlerde konumu itibariyle değişiklikler gösterir. Sahil şeridi yerleşim yerlerinde iklim, yaz aylarında sıcak ve nemli, kış aylarında serin geçmektedir. İç kesimlerde ise dağların da etkisi ile karasal iklime dönüşen bir hava hakimdir. Yaz ayları serin, kış ayları soğuk yağmur ve kar yağışlı geçmektedir. Sahil kesimlerinde kar çok az görülürken, içlere doğru ulaşımın aksadığı zamanlar dahi olmaktadır.
Şehrin tarihine baktığınızda tarım anlamında zeytin yetiştiriciliği 1870'li yıllarda yerini tütün üreticiliğine bırakmıştır. Zeytin üreticileri boşalan alanlar üzerine kalan zeytin ağaçlarını da sökerek yerine tütün ekildi. Tütün üretiminin yanı sıra şehirde tahıl üretimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Sebze ve meyvecilik ise 19. yüzyıl başlarında Samsun'da yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Başta patates, soğan ve fasulye olmak üzere bir çok sebze çeşidi yetiştirilmeye başlandı. Meyce yetiştiriciliği ise genellikle bahçe kültürüne sahipti. Sonrasında kurulan çiftlikler birçok meyvenin yetiştirilmesi ve bakımının kolaylaşmasını sağladı. Devlet desteği de sağlanmasıyla 20.000 dekar üzerine kurulu bir çiftlik inşa edilierek tarıma katkıda bulunulmuştur. Ayrıca Ziraat Bankası'da 100.000 dönümlük iki çiftliğiyle şehrin tarım ve ekonomisinde önemli bir rol oynamıştır.
Tarımın yanı sıra hayvancılık ve sanayide de gelişmiş Samsun,mutfağıyla da adından söz ettiren şehirlerimizdendir. Samsun mutfağı denince, Karadeniz, Anadolu, Kafkas ve Balkan etkilerini görmeniz mümkündür. Yöreye özgü bitkilerin bir çoğundan çorba ve turşu yapılmaktadır. Halk arasında en beğenilen yemekleri ise; Karalahana çorbası, dolma ve kavurmadır. Ayrıca fasulyenin turşusu ve diblesi de sık tüketilen yemeklerdendir. En çok tüketilen deniz ürünü ise hamsidir. Samsun'da hamsinin çeşit çeşit yemekleriyle karşılaşabilirsiniz. Tavası, buğulaması, pilavı ve ekmeği başlıcalarıdır. Mutfağının zengin oluşu turizme az da olsa katkı sağlamaktadır. Sahil ve güneş turizmi açısından çok gelişmese de Samsun'da doğa ve kültür turizmi önemli bir yer tutar. Samsun'da yamaç paraşütü, sörf, jet ski ve yelken sporları yapabilir, Gölalan Şelaleri ve Asarağaç Tepesi doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Şehrin tarihine tanıklık etmek isterseniz Bandırma Vapuru Müzesi, Gazi Müzesi ve Samsun Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.
Ulaşım konusunda da gelişmiş bir şehir olan Samsun'da demiryolları, hafif raylı sistemler, karayolları, denizyolları ve havayolları gibi temel ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Amisos Tepesi ile Batıpark arasındaki ulaşımı 320 metre uzunluğundaki teleferik hattıyla sağlayabilirsiniz. Cumhuriyet döneminde demiryolları önem taşımaktaydı. Bu nedenle 1923 yılında Samsun - Sivas arası demiryolu inşasına başlanmıştır. 1926 yılında hizmete açıldı fakat kötü havaşartları ve personel eksikliği sebebiyle 1932 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde denizyoluyla Samsun'a getirilen malların karayolu ile Basra Körfezi'ne aktarılırken elverişsiz yolların azizliğiyle zor şartlarda gerçekleştirilmekteydi. Zamanla devletin karayollarına da yaptığı yatırımlar sayesinde şehrin tarih içinde önemli giriş çıkış kanalları oluştu. Demiryolu, denizyolu ve karayolu ile kesintisiz bir ulaşım imkanı Samsun'da sağlanmaktadır. Samsun Çarşamba Havalimanı, 15 Aralık 1998 yılında hava trafiğine açıldı ve ilk seferi 11 Ocak 1999 yılında gerçekleştirildi. Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlere direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir.