Kocaeli (İzmit), Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan illerden bir tanesidir ve cevizli böreği, Orhangazi Camisi, akıtması, ev gözlemesi ve Maşukiye şifalı suyu ile bilinmektedir. Marmara Bölgesi’nin en uğrak noktalarından biri olan Kocaeli (İzmit) iline her yıl binlerce kişi tarihi turizm, medikal turizm ve doğa turizmi için gitmektedir. Türkiye’nin her bölgesinden karayolu ulaşımıyla ve çevre illerden denizyolu ulaşımı ile ulaşım sağlanabilen Kocaeli (İzmit) ilinin havayolu ulaşımı ve buna bağlı olarak havaalanı da bulunmaktadır. Doğrudan olarak Kocaeli (İzmit) iline karayolu ulaşımı ile 959 kilometre uzaklıkta bulunan Trabzon ilinden veya Türkiye’nin diğer illerinden Trabzon aktarmalı olarak ulaşılabilen Kocaeli (İzmit) ilinin havaalanına sahip olması, hem seyahat konforu açısından, hem de seyahat süresinin kısa zamanlara sığdırılabiliyor oluşundan dolayı oldukça önemlidir. Kocaeli (İzmit) iline seyahat etmek isteyenlerin kısa sürelerde Kocaeli (İzmit) iline ulaşması için tercih edebileceği ulaşım seçeneklerinden biri olan havayolu ulaşımı, Kocaeli (İzmit) şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan Kocaeli Cengiz Topel üzerinden gerçekleşmektedir.
Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan Kocaeli (İzmit), Sakarya ve İstanbul iline ait bir havalimanıdır. Kocaeli iline inşa edilen Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nın 1995 yılında inşası tamamlanmış ancak 1999 Marmara Depremi’nde ortaya çıkan hasardan dolayı açılışı yapılamamıştır. ilk olarak 2011 yılında iç hat uçuşlarında kullanılmaya başlayan Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı, Kocaeli ilinin 15 kilometre uzağına 2990x30 pist alanıyla terminal binası ile uçuş kulesi olarak inşa edilmiştir. Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü arasındaki bir protokol neticesinde sivil ve askeri kategorilerde hizmet vermeye devam etmiştir. Uluslararası bir havalimanı olan ve iç hat ile dış hatlarda hizmet veren Erzurum Havalimanı’nın Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı anlamına gelen ICAO kodu LTBQ, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği anlamına gelen IATA kodu ise KCO’dur. Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nın 1 adet pisti, 1 adet apronu ve 1 adet taksirutu bulunmaktadır. Pistin mukavemeti PCN667LCN74, uzunluğu 2990x30 metre ve pist yüzeyi beton kaplama olup, yönü 09/27’dir. Apronun boyutu 210x120 olup, beton kaplama yüzeydir ve 3 adet uçak kapasitesi bulunmaktadır. Taksirutun uzunluğu 385x24 metredir. Beton yüzeyden oluşan taksirutun mukavemeti PCN66/LCN74’tür. 2011 yılında toplam 11 bin 851 yolcu taşıma istatistiği bulunan Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nın 2012 yılında toplam 62 bin 311 yolcu; 2013 yılında toplam 13 bin 200 yolcu; 2014 yılında toplam 11 bin 841 yolcu; 2015 yılında toplam 40 bin 259 yolcu taşıma istatistiği bulunmaktadır.
Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nın, Yeşil Havalimanı adı altında Yeşil Kuruluş Sertifikası ve Engelsiz Havaalanı adı altında Engelsiz Havaalanı Sertifikası bulunmaktadır. 2014 yılına kadar haftanın 4 günü Ankara Esenboğa Havalimanı’na aktif olarak karşılıklı uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan Anadolujet firması, 2014 yılından itibaren uçuş seferlerini ve havayolu uçak bileti satışlarını durdurmuştur. Günümüzde Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nda aktif olarak karşılıklı uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan havayolu firmaları arasında, Trabzon ilindeki Trabzon Havalimanı’na karşılıklı uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan Anadolujet firması yer almaktadır.
Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nın teknik özellikleri arasında; aydınlatma kategorisi 27 Simple APP 900 M Calvert System; yükseklik 188 feet; itfaiye kategorisi CAT VII’dur. ARFF ünitesi kurtarma ve yangın istasyonu içerisinde 1 adet Chevrolet marka KKT ilk müdahale aracı, 1 adet kaza kırım kurtarma aracı, 1 adet arazöz su nakil aracı ve 2 adet köpük ve su sistemli müdahale aracı bulunmaktadır. Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nın çalışma saatleri; uçuş operasyonları için 24 saat, mesai saatleri için sabah 08.30 ile akşam 17.00 saatleri arasındadır.
Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’na ayrılan toplam alan 2.100 m2’dir. Terminal binası dışındaki alanda 1 adet pist, 1 adet apron, 1 adet taksirut bulunmaktadır. Terminal binası iç hatlar ve dış hatlar olarak ortak alanda faaliyet göstermektedir. İç hatlar terminal binasının toplam alanı 2.100 m2’dir. İçerisinde iç hatlar gelen yolcu bölümü, iç hatlar giden yolcu bölümü, 1 adet gelen yolcu bagaj konveyörü, 1 adet giden yolcu bagaj konveyörü, 1 adet kafe, 1 adet satış standı, 1 adet bagaj kaplama makinesi, 1 adet büfe, 1 adet sağlık ünitesi, 1 adet metal kapı dedektörü, 1 adet X-Ray cihazı, 7 adet check-in bankosu, 2 adet rent a car şubesi bulunmaktadır. Dış hatlar terminali 2016 Nisan ayı itibariyle hazırlanmaya başlanmıştır. Ayrıca iç ve dış hatların toplam olarak V.I.P salonu, yolcu bekleme salonu, check-in alanı, ilk yardım sağlık hizmeti, 93 adet araç kapasiteli otoparkı, yakıt ikmal hizmeti bulunmaktadır.
Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nın tam adresi Emek, D-100 Karayolu, 41180, Kartepe, Kocaeli, Türkiye’dir. Kocaeli merkezine yakın konumda bulunan havalimanı, Kocaeli’nin şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’na birçok ulaşım seçeneği bulunmaktadır. Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’na, Kocaeli Belediyesi tarafından uçak saatlerine göre hizmet veren otobüs seferleri ile ulaşım sağlanabilmektedir. Bu otobüsler dışında Kocaeli Belediyesi toplu taşıma otobüsleri ve minibüsleri ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Toplu taşıma araçlarını tercih etmek istemeyenlerin kullanabileceği ulaşım seçenekleri olarak da taksi, kiralık veya özel araç ile ulaşım sağlanabilmektedir. Bu ulaşım seçenekleri dışında uçak saatlerine göre düzenlenen servisler de bulunmaktadır.