Izmir-Sharm El Sheikh
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Izmir-Sharm El Sheikh
Yaklaşık Seyahat Süresi

Sharm El Sheikh, Kuzey Afrika Bölgesi’nde yer alan Mısır, resmi adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti’nin Sina Yarımadası’nda bulunan bir kentidir. Şarm El-Şeyh, kısa adıyla Şarm, Arap Yarımadası’nda yer alan Kızıldeniz’in hemen yanında bulunmaktadır. Şarm’ın tam olarak bulunduğu bölge, Sina Yarımadası’nın güney ucu ve Kızıldeniz ile Sina Dağı’nın arasındaki kıyı şerididir. Şarm El-Şeyh, Mısır’ın önemli bir tatil kenti ve turizm merkezidir. Şarm El-Şeyh, Mısır’ın önemli bir tatil kenti ve turizm merkezi olmasının yanı sıra yine Mısır’da yer alan Güney Sina ilinin de idari merkezidir. Resmi dili Arapça ve Mısırca, resmi para birimi ise Mısır Paundu’dur. Mısır’ın en önemli kentlerinden biri olan Şarm El-Şeyh’in toplam nüfusu, 2015 yılı verilerine göre 2015 yılından itibaren 73 bin kişidir. Yerel saati, Türkiye saatinden 1 saat 2 dakika geridedir.
1960 yılı zamanında Mısır ve İsrail arasındaki savaş nedeniyle Sina Yarımadası’ndaki Mısıra ait bölgelerin tamamı İsrail tarafınca işgal edilmiştir. Bu bölgeyi işgal eden İsrail, çöl olan bu bölgenin büyük bölümünü yeşillendirmiş ve çölü modern bir bölge hâline getirmiştir. İsrail’in kalkındırma çalışmaları sonucu oldukça modern yapılar, marinalar, oteller, gece kulüpleri ve casino’ları ile tam anlamıyla bir turistik cennet olan Şarm El-Şeyh, 1979 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin yardımıyla imzalanan Camp David Antlaşması sonucunda İsrail tarafından Mısır’a geri iade edilmiştir.
Kızıldeniz kıyısının cenneti olarak bilinen Şarm El-Şeyh, önemli bir tatil ve turizm kenti olduğu için her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Çölle kaplı bir alanın içerisinde yer alan Şarm El-Şeyh, küçük bir şehir olmasına rağmen sahip olduğu denizi, kumu, resifleri ve turistik merkezleriyle oldukça güzel bir şehirdir. Şarm El-Şeyh’te gezilebilecek ve görülebilecek birçok mekan bulunmaktadır.
İsrail’in çalışmaları sonucu oldukça turistik bir şehir hâline gelen Şarm El-Şeyh’e karayoluyla ve havayoluyla ulaşım sağlanabilmektedir. Karayoluyla ulaşımı tercih eden kişiler, Türkiye’nin Kayseri ilinden çıkış yaparak Adana iline, Adana ilinden de feribotla sınır kapısına geçmelidirler. Sınır kapısından giriş yaptıktan sonra sırasıyla Suriye ve İsrail’den geçmeli ve Şarm El-Şeyh’e ulaşmalıdırlar. Toplam 1657 kilometre mesafesi bulunan Şarm El-Şeyh, karayolu ulaşımı ile 20 saat 20 dakika sürmektedir fakat karayolunu tercih etmek yerine havayolu ulaşımı da tercih edilebilir ve Şarm El-Şeyh şehir uçak bileti alınarak daha konforlu, daha zahmetsiz bir seyahatle Şarm El-Şeyh’e ulaşılabilir. İstanbul’dan kalkış yapan bir uçuş seferiyle toplam 2 saat 10 dakikalık bir zaman içerisinde Şarm El-Şeyh’e ulaşılabilmektedir.
Şarm El-Şeyh’te uluslar arası bir havalimanı bulunmaktadır. El Salam bölgesinde bulunan bu havalimanının adı Sharm El-Sheikh International Airport’tur. Türkiye’den Şarm El-Şeyh’e şehir uçak bileti satışı yapan ve doğrudan uçuş seferi düzenleyen tek havayolu firması Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Havayolları’dır. Şarm El-Şeyh şehir uçak bileti alındıktan sonra İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Şarm El-Şeyh’e ulaşılabilmektedir. Ayrıca Türkiye’nin havalimanı bulunan diğer illerinden de İstanbul aktarmalı olarak ve diğer havayolu firmalarıyla da Mısır Havalimanı’ndan aktarmalı olarak Şarm El-Şeyh’e ulaşım sağlanabilmektedir.
Şarm El-Şeyh Havalimanı’ndan sonra şehir merkezine taksi kullanarak gidilmektedir çünkü Şarm El-Şeyh’te toplu taşıma ulaşım altyapısı gelişmemiştir. Şehir merkezine gitmek için taksi tercih edebilir ya da havalimanı binasındaki kiralık araçlar ile limuzinleri de tercih edebilirsiniz.
Şarm El-Şeyh’e geldikten sonra yapmanız gereken ilk iş kendinize bir konaklama merkezi bulmak olacaktır. Şehirde tercih edebileceğiniz oteller;
Şarm El-Şeyh’te gezmeniz gereken yerler;
Mısır yıllarca birçok ülke tarafından işgal altında olduğu için birçok mutfaktan da etkilenmiştir ve karışık bir mutfak kültürüne sahiptir. Şarm El-Şeyh, Kızıldeniz kenarında olduğu için genel olarak deniz ürünleri tüketilmektedir. Deniz ürünlerinin yanı sıra küçükbaş hayvancılığın gelişmesinden dolayı keçi ve kuzu eti de oldukça fazla tüketilmektedir. Şarm El-Şeyh’te, Mısır mutfağının bir geleneği olarak sıklıkla çeşni ve baharat kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra mezeler, çorbalar ve kızartılmış bezelyeyle yapılan fuul isimli yemek de günün her öğününde tüketilmektedir. Sadece meze ve çorbayla doyabilmek de mümkündür. Mısır mutfağında geleneksel olarak tüketilen yemeklerin dışında dünya mutfağından lezzetleri de bulabilmek mümkündür.
Şarm El-Şeyh’te yöresel lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar;
Şarm El-Şeyh’te alışveriş yapılabilecek yerler;
Şarm El-Şeyh’te geçirilen güneş, deniz ve kumlu bir tatilden sonra Şarm El-Şeyh’ten Türkiye’ye geri dönüş yapmak için şehir merkezinden bir taksi aracılığıyla Şarm El-Şeyh Havalimanı’na gitmeli ve Pegasus Havayolları veya Türk Hava Yolları (THY) firmasından İstanbul şehir uçak bileti alarak İstanbul’a uçmalısınız.
Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan İzmir konum itibariyle Ege bölgesinde bulunmaktadır. Denizin ılıman havası sayesinde İzmir’de ağır bir kış mevsimi yaşanmaz. Bu durum İzmir’i her dönem ziyaret etmeye uygun bir şehir yapan önemli bir etkendir. İzmir’de 1 tane havalimanı bulunmaktadır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na indiğinizde şehir merkezine ulaşmak için birden fazla seçeneğiniz bulunmaktadır. Havalimanından kalkan Havaş otobüsleri ile şehir merkezi dışında Kuşadası, Aydın ve Çeşme’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunların dışında şehir merkezinde iki noktaya giden Havaş otobüsleri Alsancak ve Karşıyaka son duraklarına hareket etmektedir. Karşıyaka ve Alsancak otobüs ücretleri 10 TL iken Kuşadası, Aydın ve Çeşme için 25 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Havalimanından kalkan 200 numaralı hat ile Gaziemir Tansaş’tan geçip Yeşildere, Karşıyaka İskele, Bostanlı İskele ve son olarakta Mavişehir banliyösüne ulaşabilrisiniz. 202 numaralı hat ile Çeşme otoyolu, Konak, Lozan ve son olarakta Efes Oteli durağına ulaşabilirsiniz. 204 numaralı hat ile Serbest bölge, Aydın Otoyolu ve Otogar duraklarına ulaşabilirsiniz. Raylı hat ile şehir merkezine ulaşım imkanı sağlayan İzban Aliağa ve Tepeköy arasında toplam 38 istasyona gitmektedir.
İzmir’e ziyaret edenlerin gezilecek yer bakımından pek çok seçeneği bulunmaktadır. Gezilerine İzmir içerisinden başlayacaklar için ilk durak şüphesiz tarihi İzmir Saat Kulesi olacaktır. Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri olan saat kulesi Konak Meydanı’nda bulunmaktadır. Genel İzmirlilerin olarak bir buluşma noktası olan kule İzmir dışından gelen ziyaretçilerini de kendine hayran bırakmaktadır. Tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı; Konak Mezarlıkbaşı semtinde bulunan Tarihi çarşı alışveriş için en güzel noktalardan biridir. Kısaca Kemeraltı olarakta anılan çarşı içerisinde mağaza, kafe ve sinema bulunmaktadır. Bir diğer ziyaret noktanız İzmir’in en çok bilinen alışveriş noktası olan Konak Pier’dir. Gustov Eiffel tarafından tasarlanan yapı günümüzde alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır. Gezilecek yerler arasında bulunan Tarihi Asansör ahşap balkonundan en güzel İzmir manzaralarını sizlere sunmaktadır. İzmir’e gelip şehir merkezinin dışında bulunan yerleri gezmek isterseniz tarihi ve doğal güzellikleriyle sizi kucaklayacak pek çok güzergah sizi karşılayacaktır. Bunların en başında şüphesiz ki Efes Harabeleri gelmektedir. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Unesco tarafından dünya mirası listesine alınmıştır. 8 kilometre karelik bir alana yayılmış olan kent dört ana bölgeden oluşmaktadır. Yılda 1.5 milyon turist tarafından ziyaret edilen Efes tümüyle mermerden yapılan ilk kent ünvanını elinde bulundurmaktadır. Efes içerisinde bulunan; Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar ve İsa Bey Camii görmeniz gereken eserlerden sadece bir kısmıdır.
2012 yılında maya takvimine göre kopacak kıyamette güvenli bölge olduğu haberlere çıkmasıyla ünü biraz daha artmış olan doğal güzelliklerle dolu bu yer ismi gibi Şirin evler ve mutlu insanlar ile doludur. Burada çeşitli meyvelerden yapılan şarapları tadabilir doğal sabunlardan sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. Çeşme İzmir’in ve Türkiye’nin en bilinen tatil beldelerinden biridir. Her sene milyonlarca Turistin geldiği bu belde aynı zamanda Ege Denizi’nde bulunan Sakız Adası’na da oldukça yakın bir konumdadır. Çeşme’de birbirinden güzel koy ve plajlar bulunmaktadır. Özellikle kendine has sokakları ve değirmenleriyle Alaçatı, Tertemiz deniziyle Ilıca plajı, Sole & Mare, Fly-Inn ve Marrkech gibi ünlü beach clubları ile başlı başına bir cennet Çeşme.
İzmir’e gelipte o güzel yemeklerden tatmadan olmaz. İzmir Mutfağı farklı kültürlerden etklendiği için kendine has çok çeşide sahip ve enfes lezzetleri barındırır. Özellikle deniz mahsülleri bu mutfağın en çok tercih edilen ürünleridir. Soğuk sıcak mezeleri, ızgara buğulama deniz ürünleri her restoranda bulunabilmektedir. İzmir’e gittiğinizde kahvaltı için diğer illerde pek rastlamadığınız bir lezzetle karşılaşırsınız. İzmirlilerin çok sevdiği ve genel olarak yanında haşlanmış yumurta ile tercih ettiği bu lezzet tabiki de boyozdan başkası değil. Boyoz İzmir böreği olarakta kabul edilmektedir. Seferadlar tarafından bizlere kazandırılan bu lezzet un çiçek yağı ve tahi karıştırılarak yapılmaktadır. Eğer bildik bir lezzet tatmak istiyorsanız İzmir’de simit gevrek adıyla bilinmektedir. Simit istediğinizde tabiki karşılıksız kalmayacağınız gibi yerel ismini de bilmenizi isteriz. Genellikle düğün ve özel günlerde bayramlarda misafir ve ziyaretçilere sunulan bir lezzet olan Keşkek buğdayın koyun etiyle pişirilmesiyle hazırlanan bir lezzettir. Genelde kalaylı bakırlarda sunulan bu lezzet üstüne salçalı yağ yakılarak servis edilmektedir. İzmir’e gelip tatmanız gereken diğer bir lezzette kumrudur. Kendine özel ekmeğinin içine sosis, sucuk, kızarmış peynir, turşu ve domates konularak hazırlanan bir sandviç çeşididir. Eskiden sadece izmir tulumu ve domates konularak yapılan Kumru günümüzde isteğinize bağlı olarak farklı çeşitlerde beğeninize sunulmaktadır. Mayalı hamurun kızgın yağda kızartılması sonrasında şekerli şurup dökülerek tatlandırılan Lokma İzmir’in bilinen diğer lezzetlerinden biridir. Lezzetinin bu kadar güzel olmasının en büyük püf noktası kızartılan hamurun sıcak şerbete atılarak tatlandırılmasıdır. Üzerine hindistan cevizi veya tarçın serpilerek servis edilen Lokma tadına doyamayacağınız bir lezzettir.
İzmir gece hayatıylada dopdolu bir şehirdir. Deniz kenarında sadece gece kulübü olarak hizmet veren Tac Mahal dans etmeyi sevenlerin çok seveceği bir mekan olarak öne çıkmaktadır. Gece boyunca hiç durmadan dans edenleri görebileceğiniz mekan sadece yaz aylarında hizmet vermektedir. Renkli bir ambians farklı bir konsept ile karşınıza çıkan Marche Cabaret güzel bir gece yaşamanızı sağlayacaktır. Kabarelerin canlandırıldığı mekanda çeşitli gösteriler sunulmaktadır. Gösterilerin devamında başlayan danslar mekanın daha da hareketlenmesini sağlamaktadır. 16 bin metrekara açık 2.200 metre kare kapalı alanıyla düğün ve nikah organizasyonlarınında yapıldığı İzmir Arena elit kesime hitap eden bir mekan olarak göze çarpmaktadır. 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından ödül alan mekan İzmir Bayraklıda bulunmaktadır. Her yönüyle ve köşesiyle sizi kendine hayran bırakacak bir şehir İzmir. Kordonda yürüyüş yapmak, Karşıyaka maçını izlemeye gitmek, kahvaltıda boyoz yemek, Saat kulesi altında fotoğraf çektirmek ve kemeraltından hediyelik almak güzel hatıralar olarak hatırlayacağınız anlardır. En ucuz İzmir uçak bileti için tüm havayollarını listeleyip ucuz biletleri kolayca alabilirsiniz. Güzel İzmir seyahatiniz için iyi yolculuklar dileriz.