Izmir-Ordu
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Izmir-Ordu
Yaklaşık Seyahat Süresi

Ordu, Karadeniz Bölgesi'nde yer alır ve 2015 yılı itibariyle Türkiye'nin en kalabalık otuzuncu şehri olarak bilinmektedir. Osmanlı döneminde Trabzon vilayetine bağlıyken,1920 yılında il oldu. Tokat, Sivas, Samsun ve Giresun illerine komşu olan şehrin Ünye, Fatsa meşhur ilçeleridir. Öyle ki yıllarca türkülere bile konu olmuştur. 2012 ve 2013 yıllarında çıkan kanunlarla birlikte Ordu büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 yılında çalışmalarına resmi olarak başladı.
Karadeniz Bölgesi'nin Orta ve Doğu Karadeniz kısmında yer alır. Kuzeyi sıra dağlarla kaplıdır. Kıyıdan içe doğru gittikçe dağlar gittikçe yükselmeye başlar. Komşu şehirlerine doğru 3000 metreyi bulmaktadır. Ordu, doğal yapısından ötürü yüksek peyzaj değerine sahiptir. Alan içinde heyelan set gölü de bulunmaktadır.
Şehirde Karadeniz iklimi hakimdir. Ancak dağ yükseltilerinin azalmasından ötürü kışın soğuk günlerin sayısı gittikçe azalmaktadır. İç kesimlerde, yükselti artışı soğuğun bu bölgelerde daha etkin olmasına neden olmaktadır. İç kesimlerde yine soğuk artışıyla birlikte ilçelerde altı ay boyunca kar yağdığı da görülmektedir.
Şehrin ekonomisinin büyük kısmı tarıma dayalıdır. Türkiye'nin fındık üretiminin %51'i burdan sağlanmaktadır. Nüfusun %70'i gelirini fındık üretimiyle karşılamaktadır. Ayrıca fındık fiyatlarındaki düşüş nedeniyle halk, kivi ve soya gibi ekonomik değeri yüksek tarım ürünleri de yetiştirmektedir.
Ordu, kültürel etkinlikler açısından da gayet sosyal bir şehirdir. İlde birçok tiyatro, sinema ve konser etkinliği organize edilmektedir. Ordu'yu ilginç kılan bir özellik, 33 farklı ürün için tescil başvurusunda bulunulmasıdır. Türk Patent Endüstrisine kayıtlı toplam 22 farklı ürünleri bulunur. Bunlardan bazıları; Ordu Çakırdak Fındığı, Fatsa Yalıköy Köftesi, Kabataş Köy Peyniri, Ünye Pidesi, Ordu Fırın Fasülyesi şeklindedir.
Turizm konusunda ilgi odağı haline gelen kıyı, yayla turizmi, trekking, yamaç paraşütü gibi yerli ve yabancı turistlerin sevdiği aktiviteler mevcuttur. Ordu ve Karadeniz mutfağını merak ediyorsanız kesinlikle gezerken tadına bakmalısınız. Ordu'da şehir halkının genelde dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek için tercihettiği yerlerin başında Boztepe gelir. Boztepe'den şehri ve Karadenizi harika bir manzara eşliğinde izleyebilirsiniz. Boztepe - Ordu arasına yapılan teleferik ile tepeye ulaşım kolay hale getirilmiştir. Bu sayede teleferik ile rahatça çıkıp inebiliyorsunuz. İlk olarak 2010 yılında temeli atılan teleferik projesi 2011 yılında hizmete açılmıştır. Yapımı yaklaşık olarak 9 ay süren teleferik istasyonunda ayrıca araçları ile gelenler için geniş bir otopark bulunmakta. Yine ziyaretçileri için yapılan çevre düzenlemesi sayesinde insanlar sokak şeklinde tasarlanan yollarda rahatça dolaşabiliyor ve yine şehir halkı için yapılan restoranlarda yemek yiyebiliyorlar.
Ordu'nun tek ilk ve tek üniversitesi olma özelliğine sahip olan Ordu Üniversitesi 2006 yılında kuruldu. Bünyesinde birçok fakülteye ev sahipliği yapan üniversitenin arsası üzerinde hala çalışmalar devam etmekte ve yeni fakülteler açılması sağlanmaktadır. Bu sayede kapasitesini de artırarak geleceğe iyi bir yatırım yapmaktadırlar.
Kaleler, kiliseler, müze ve tarihi yapılar, parklar ve mesire alanları gibi şehirde gezilecek ve görülecek çok fazla yer bulunmaktadır. Ordu'yu ziyaret ederseniz eğer Ünye Kalesi, Gölköy Kalesi, Perşembe Yason Kilisesi, Taşbaşı Kilisesi, Paşaoğlu Konağı, Osman Paşa Şadırvanı, Boztepe ve Yasonburnu Yarımadasını görmeden dönmeyin.
Ordu'yu özel yapan özelliklerden biri de Ordu-Giresun Havalimanı'dır. Ordu'nun Gülyalı ilçesi ile Giresun'un Piraziz ilçeleri arasında bulunan ve sivil kategorideki havalimanıdır. Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz üzerine özel bir yöntemle inşa edilen ilk ve tek olma özelliğine sahip havalimanıdır. Yıllık ortalama 3 milyon yolcu kapasitesiyle de adından söz ettirmektedir. Ulaşımı Havaş servisleri ile şehirden her gün düzenlenen seferlerle sağlanmaktadır. Anadolujet, Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları ile günlük toplam 22 sefer düzenlenmektedir. Ayrıca haftada üç gün karşılıklı olarak İzmir, Lefkoşa seferleri de düzenlenmektedir.
Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biri olan İzmir konum itibariyle Ege bölgesinde bulunmaktadır. Denizin ılıman havası sayesinde İzmir’de ağır bir kış mevsimi yaşanmaz. Bu durum İzmir’i her dönem ziyaret etmeye uygun bir şehir yapan önemli bir etkendir. İzmir’de 1 tane havalimanı bulunmaktadır. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na indiğinizde şehir merkezine ulaşmak için birden fazla seçeneğiniz bulunmaktadır. Havalimanından kalkan Havaş otobüsleri ile şehir merkezi dışında Kuşadası, Aydın ve Çeşme’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunların dışında şehir merkezinde iki noktaya giden Havaş otobüsleri Alsancak ve Karşıyaka son duraklarına hareket etmektedir. Karşıyaka ve Alsancak otobüs ücretleri 10 TL iken Kuşadası, Aydın ve Çeşme için 25 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Havalimanından kalkan 200 numaralı hat ile Gaziemir Tansaş’tan geçip Yeşildere, Karşıyaka İskele, Bostanlı İskele ve son olarakta Mavişehir banliyösüne ulaşabilrisiniz. 202 numaralı hat ile Çeşme otoyolu, Konak, Lozan ve son olarakta Efes Oteli durağına ulaşabilirsiniz. 204 numaralı hat ile Serbest bölge, Aydın Otoyolu ve Otogar duraklarına ulaşabilirsiniz. Raylı hat ile şehir merkezine ulaşım imkanı sağlayan İzban Aliağa ve Tepeköy arasında toplam 38 istasyona gitmektedir.
İzmir’e ziyaret edenlerin gezilecek yer bakımından pek çok seçeneği bulunmaktadır. Gezilerine İzmir içerisinden başlayacaklar için ilk durak şüphesiz tarihi İzmir Saat Kulesi olacaktır. Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri olan saat kulesi Konak Meydanı’nda bulunmaktadır. Genel İzmirlilerin olarak bir buluşma noktası olan kule İzmir dışından gelen ziyaretçilerini de kendine hayran bırakmaktadır. Tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı; Konak Mezarlıkbaşı semtinde bulunan Tarihi çarşı alışveriş için en güzel noktalardan biridir. Kısaca Kemeraltı olarakta anılan çarşı içerisinde mağaza, kafe ve sinema bulunmaktadır. Bir diğer ziyaret noktanız İzmir’in en çok bilinen alışveriş noktası olan Konak Pier’dir. Gustov Eiffel tarafından tasarlanan yapı günümüzde alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır. Gezilecek yerler arasında bulunan Tarihi Asansör ahşap balkonundan en güzel İzmir manzaralarını sizlere sunmaktadır. İzmir’e gelip şehir merkezinin dışında bulunan yerleri gezmek isterseniz tarihi ve doğal güzellikleriyle sizi kucaklayacak pek çok güzergah sizi karşılayacaktır. Bunların en başında şüphesiz ki Efes Harabeleri gelmektedir. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Unesco tarafından dünya mirası listesine alınmıştır. 8 kilometre karelik bir alana yayılmış olan kent dört ana bölgeden oluşmaktadır. Yılda 1.5 milyon turist tarafından ziyaret edilen Efes tümüyle mermerden yapılan ilk kent ünvanını elinde bulundurmaktadır. Efes içerisinde bulunan; Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar ve İsa Bey Camii görmeniz gereken eserlerden sadece bir kısmıdır.
2012 yılında maya takvimine göre kopacak kıyamette güvenli bölge olduğu haberlere çıkmasıyla ünü biraz daha artmış olan doğal güzelliklerle dolu bu yer ismi gibi Şirin evler ve mutlu insanlar ile doludur. Burada çeşitli meyvelerden yapılan şarapları tadabilir doğal sabunlardan sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. Çeşme İzmir’in ve Türkiye’nin en bilinen tatil beldelerinden biridir. Her sene milyonlarca Turistin geldiği bu belde aynı zamanda Ege Denizi’nde bulunan Sakız Adası’na da oldukça yakın bir konumdadır. Çeşme’de birbirinden güzel koy ve plajlar bulunmaktadır. Özellikle kendine has sokakları ve değirmenleriyle Alaçatı, Tertemiz deniziyle Ilıca plajı, Sole & Mare, Fly-Inn ve Marrkech gibi ünlü beach clubları ile başlı başına bir cennet Çeşme.
İzmir’e gelipte o güzel yemeklerden tatmadan olmaz. İzmir Mutfağı farklı kültürlerden etklendiği için kendine has çok çeşide sahip ve enfes lezzetleri barındırır. Özellikle deniz mahsülleri bu mutfağın en çok tercih edilen ürünleridir. Soğuk sıcak mezeleri, ızgara buğulama deniz ürünleri her restoranda bulunabilmektedir. İzmir’e gittiğinizde kahvaltı için diğer illerde pek rastlamadığınız bir lezzetle karşılaşırsınız. İzmirlilerin çok sevdiği ve genel olarak yanında haşlanmış yumurta ile tercih ettiği bu lezzet tabiki de boyozdan başkası değil. Boyoz İzmir böreği olarakta kabul edilmektedir. Seferadlar tarafından bizlere kazandırılan bu lezzet un çiçek yağı ve tahi karıştırılarak yapılmaktadır. Eğer bildik bir lezzet tatmak istiyorsanız İzmir’de simit gevrek adıyla bilinmektedir. Simit istediğinizde tabiki karşılıksız kalmayacağınız gibi yerel ismini de bilmenizi isteriz. Genellikle düğün ve özel günlerde bayramlarda misafir ve ziyaretçilere sunulan bir lezzet olan Keşkek buğdayın koyun etiyle pişirilmesiyle hazırlanan bir lezzettir. Genelde kalaylı bakırlarda sunulan bu lezzet üstüne salçalı yağ yakılarak servis edilmektedir. İzmir’e gelip tatmanız gereken diğer bir lezzette kumrudur. Kendine özel ekmeğinin içine sosis, sucuk, kızarmış peynir, turşu ve domates konularak hazırlanan bir sandviç çeşididir. Eskiden sadece izmir tulumu ve domates konularak yapılan Kumru günümüzde isteğinize bağlı olarak farklı çeşitlerde beğeninize sunulmaktadır. Mayalı hamurun kızgın yağda kızartılması sonrasında şekerli şurup dökülerek tatlandırılan Lokma İzmir’in bilinen diğer lezzetlerinden biridir. Lezzetinin bu kadar güzel olmasının en büyük püf noktası kızartılan hamurun sıcak şerbete atılarak tatlandırılmasıdır. Üzerine hindistan cevizi veya tarçın serpilerek servis edilen Lokma tadına doyamayacağınız bir lezzettir.
İzmir gece hayatıylada dopdolu bir şehirdir. Deniz kenarında sadece gece kulübü olarak hizmet veren Tac Mahal dans etmeyi sevenlerin çok seveceği bir mekan olarak öne çıkmaktadır. Gece boyunca hiç durmadan dans edenleri görebileceğiniz mekan sadece yaz aylarında hizmet vermektedir. Renkli bir ambians farklı bir konsept ile karşınıza çıkan Marche Cabaret güzel bir gece yaşamanızı sağlayacaktır. Kabarelerin canlandırıldığı mekanda çeşitli gösteriler sunulmaktadır. Gösterilerin devamında başlayan danslar mekanın daha da hareketlenmesini sağlamaktadır. 16 bin metrekara açık 2.200 metre kare kapalı alanıyla düğün ve nikah organizasyonlarınında yapıldığı İzmir Arena elit kesime hitap eden bir mekan olarak göze çarpmaktadır. 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından ödül alan mekan İzmir Bayraklıda bulunmaktadır. Her yönüyle ve köşesiyle sizi kendine hayran bırakacak bir şehir İzmir. Kordonda yürüyüş yapmak, Karşıyaka maçını izlemeye gitmek, kahvaltıda boyoz yemek, Saat kulesi altında fotoğraf çektirmek ve kemeraltından hediyelik almak güzel hatıralar olarak hatırlayacağınız anlardır. En ucuz İzmir uçak bileti için tüm havayollarını listeleyip ucuz biletleri kolayca alabilirsiniz. Güzel İzmir seyahatiniz için iyi yolculuklar dileriz.