Atlas Okyanus’un kuzeyinde, Grönland’ın güneydoğusunda, İskandinavya ve Britanya Adası’nın da kuzeybatısında bulunan bir ada devletidir. İzlanda, volkanik bir ada üzerinde kurulmuştur. birçok adanın birleşiminden meydana gelen bir Avrupa ülkesidir. En yakın komşu ülkeye olan uzaklığı 350 kilometredir. Ülke olarak da en yakın komşusu Grönland’dır. Daha sonra 800 kilometreyle İskoçya, 1050 kilometreyle Norveç gelmektedir. Adalar ülkesi ya da buzlar ülkesi olarak bilinen İzlanda’ya yolculuk yapmak isterseniz hemen bir İzlanda uçak bileti araştırmalarına bakmakla işe başlayabilirsiniz.
Günümüz İzlanda’sı hakkında bilgi sahibi olmadan önce geçmiş İzlanda hakkında fikir sahibi olmakta yarar var. İzlanda’nın kurulmuş olduğu ada Norveçliler tarafından 861 yılında keşfedildi. Bu adaya ilk kez ayak basanlar 9. Ve 10. yüzyıllarda yaşamış olan Norveçli Vikingler oldu. Buraya yerleşen toplulukların önderleri, 930 yılında bir araya gelerek Althing’i meydana getirdi. Athing, parlamentonun ilk örneklerinden biri olarak sayılmaktadır. İlk başlarda ülkede her şey günlük gülistanlık değildi ve iç anlaşmazlıklar olmaktaydı. Bu iç anlaşmazlıklar sonucu ada ülkesi bağımsızlığını kaybetti ve böylece 1262 yılında Norveç egemenliği altına girdi. İzlanda’nın bağımsızlığı için halen belli bir sürenin geçmesi gerekiyordu. 14. yüzyılda Norveç kendi bağımsızlığını kaybetti, Danimarka’ya bağlandı. Bu nedenle bağımsızlık elde etmeden önce Danimarka’nın da hakimiyeti altına girmek zorunda kaldı. Bu sürecin sonunda 1551 yılında referandumla birlikte Protestanlığı kabul ettiler. 1662 yılındaysa Danimarka’ya karşı bağlılık yemini ettiler. Danimarka, İzlanda adasından önceleri ticari konulardan kaynaklı faydalanmaktaydı. İzlandalıların bağlılık yemini etmesinin ardından adayı tamamen hakimiyetleri altına aldı. Adanın 17. yüzyıllarda yüzü hiç gülmedi. Bu zaman zarfında adada kıtlık, hastalık ve volkan püskürmeleriyle başı dertteydi. 1838 yılında Reykjavik’te on üyeli bir meclis kuruldu. Buna takiben 1843 yılında Althing yeniden inşa edildi. İzlanda’nın başka ülkelere olan uzun bağlılığı 1904’te neredeyse sona erdi ve kendisine diplomasi dışında özerklik tanınmasını sağladı. Ancak İzlanda’nın bağımsızlık savaşı burada bitmedi. 19. yüzyılda milliyetçilik akımı neredeyse tüm Dünya’da etkisini gösterdiği gibi burada da gösteriyordu. Bu etkiler sonucu Danimarka’ya bağlı bir devlet oldu. İkinci Dünya Savaşı ortaya çıktıktan sonra stratejik bir değer kazandı. Bu nedenle İngiltere’nin ilgisini çekmeye başladı. Bu ilgi çekme sonucunda da İngiltere işgalinden kaçamadı. 1941 yılında İzlanda, Amerika Hükümeti’nin oldu. Aynı yılda Althing Danimarka’yla olan tüm bağlarını koparma kararı aldı. 1944 yılında halk oylamasına sunulan anayasa kabul edildi. buna takiben 17 Haziran’da Cumhuriyet’in ilanına şahit oldu. 1949 yılında NATO üyeliğine sahip oldu. 17 Haziran 1944’de Amerikan Birleşik Devleti İzlanda’yı tanıdığını belirtti ve İzlanda’nın Cumhuriyetini ilan ettikten sonra tanıyan ilk ülke olarak tarihe geçti. Ayrıca İzlanda askeri olmayan tek NATO üyeliği bulunan ülke olarak da ayrı bir öneme sahiptir. İzlanda’nın geçmiş yaşantısının bu çalkantılı hayatını yerinde görmek ve önemli kararların alındığı Althing’e yakından bakmak için İzlanda uçak biletlerine bakmanın tam sırası.
Tarihi bakımından bir türlü yüzü gülmeyen; ancak en sonunda Cumhuriyetini ilan eden İzlanda 1990’lı yıllardan sonra barış ve insani konulara yöneldi. Bu konuda gerekli olan tüm çalışmaların altına imza attı. 27 Haziran 2010 yılında İzlanda’da eşcinsel evlilikler yasal hale getirildi. Buna ek olarak Dünya üzerinde seçilmiş ilk eşcinsel devlet başkanının bulunduğu ülkedir. Johanna Siguroardottir, devlet başkanı olmak için seçilmiş ilk eşcinsel olma gururunu yaşamaktadır. İnsan hakları ve barış yanlısı bir ülke olan İzlanda, turistleri kendisine çekmektedir. Siz de bu durumu yakından görmek istiyorsanız en kısa zamanda İzlanda uçak bileti rezervasyonu yaptırıp ülkenin güzelliklerini yakından görebilirsiniz.
İzlanda, bulunduğu enlem dairesine karşı iklimi beklenen dereceden daha az soğuktur. Ancak bu durum sizleri şaşırtmasın, adaya ilk ayak basan Vikingler tarafından büyük bir kısmı buzla kaplı olmasından kaynaklı buzlar ülkesi olarak anılmıştır. Adanın yazları nemli ve serin geçerken, kışları oldukça yumuşak geçmektedir. Sıcaklık ortalaması yazları, ülkenin başkenti olan Reykjavik’in çevresinde 11 derece, kışlarıysa -1 derece olarak ölçülmüştür. Ancak ülkenin kuzeyine doğru gidildikçe hava daha da soğumaktadır. İzlanda’nın kuzey bölgelerinde kışın sıcaklık ortalaması -8 derece olarak ölçülmektedir.
İzlanda’nın Viking etkilerinin yanı sıra, benzersiz doğa olayları tarafından da oldukça ilgi çekici ülkeler arasında yerini korumaktadır. Haziran ayında gözlemlenen on yedi ya da on sekiz günlük olan batmayan güneş periyodu sizlere benzersiz bir deneyim yaşatacaktır. Yalnızca bu benzersiz batmayan güneş deneyimi için bile İzlanda uçak bileti almaya değer bir olaydır. Ancak günümüzde Viking kültürüne olan merak sayesinde de İzlanda uçak bileti alıp ülkeye ziyarette bulunmak isteyen insanların sayısı bir hayli fazladır.
İzlanda’nın resmi dili İzlandaca olup tek konuşulan dil bu değildir. İzlanda’da Nord lehçeleri, Almanca ve İngilizce de konuşulan diller arasındadır. İzlanda tatilinize en uygun olan zaman Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları olmaktadır. Özellikle tatilinizi batmayan güneş dönemine denk getirmeniz sizlere daha muhteşem bir İzlanda tatilinin kapılarını açabilmektedir. Buzlar ülkesine gitmek istiyorsanız bu aylarda İzlanda uçak bileti bakmanızı tavsiye ederiz.
İzlanda’ya gittiğiniz zaman oranın kültürünü yansıtan yiyecekler ve içeceklerin tadına bakmadan dönmek olmaz. Bu nedenle İzlanda yolculuğuna çıkmadan önce bu bölgede en çok tercih edilen yemek ve içeceklere bir göz atmanın yararı vardır. İzlanda’nın en önemli ve en ünlü içeceği Brennivin adındaki içkidir. Alkol oranı yüksek ve sert bir içki olan Brennivin’in tadına eğer imkanınız varsa mutlaka bakmanızı tavsiye ederiz. Buna içeceğe ek olarak İzlanda’da Hakarl adı verilen yemeği de muhakkak yemelisiniz. Hakarl, köpekbalığı etinden yapılan ve Türk damak tadına pek de uymayan bir yemek türüdür. Eğer denemek istiyorsanız hiç çekinmeden tadına bakın. Ancak Hakarl’ın yapılış süreci de bildiğimiz yemeklerden biraz farklıdır. Hakarl’ı yapmak için önce köpekbalığı eti toprak altında çürümesi için bırakılır. Daha sonra açık hava da kurutulmaya bırakılır. Eğer halen denemek istiyorsanız ya da farklı kültürlerin ilginç yemeklerini denemeyi sevenlerdenseniz mutlaka tadına bakmalısınız.
Tüm bu önemli olayların yanında İzlanda uçak bileti bakmak için bahane oluşturabilecek birçok etkinlikler, festivaller bulunmaktadır. müzik sevenler için Elektronik ve Rock müzik konseptiyle her yılın Ekim ayında Reykjavik’te İceland Airwaves festivali düzenlenmektedir. Yine aynı yerde Haziran ayında düzenlenen spor festivali ve maraton olan Midnight Run festivali de tercihler arasında yerini almaktadır. Her sene farklı zamanlarda yapılan ve bir çeşit doğa, çevre festivali olan Northern Lights, diğer adıyla Aurora Borealis festivali sizleri de arasında görmek için sabırsızlanıyor. Aralıkta düzenlenen Buz Festivali ’de sizlere farklı bir deneyim yaşatacaktır. Nordisk Panorama-5 Şehir Film Festivali, Eylül ayında İzlanda uçak bileti almak için en büyük etkendir. İzlanda’nın Reykjavik bölgesinde daha birçok etkinlik ve festival olmaktadır. Mayıs-Haziran ayları arasında düzenlenen Reykjavik Sanat Festivali, Ağustos’ta düzenlenen Eşcinsel Festivali, Ekim ayında düzenlenen Uluslararası Film Festivali, Eylül’de düzenlenen Jazz Festival’i ve Ağustos ayında düzenlenen Marathonu Festivali sizler için en güzel deneyimleri sunacak olan festivallerdir. Buna ek olarak Tango on İceland Festivali Ağustos ayında sizleri eğlendirecektir. Bu eğlenceleri düşünerek, sizlerde gitmek istediğiniz festival tarihlerine uygun olan İzlanda uçak bileti’ne bir göz atmalısınız.
İzlanda Havalimanları
Reykjavik Havalimanı: İzlanda’nın yerli havalimanıdır. Ülkenin başkenti olan Reykjavik’e iki kilometre uzaklıktadır. Bu havalimanında Grönland ve Faroe Adaları’na seferler düzenlenmektedir. Oldukça kısa bir piste sahiptir. Bu uçuşlara ek olarak charter uçuşları, Atlantik üzerinden feribot uçuşlar ve özel uçuşların yapıldığı bilinmektedir. Bu havalimanının iki terminali bulunmaktadır. Ana terminal olan uluslararası ve yurtiçi uçuşları bulunan Air İceland için olan, küçük terminal olarak bilinen Eagle Air için olan yurt içi ve yurt dışı uçuşların bulunduğu terminallerdir.
Keflavík Uluslararası Havalimanı: Uluslararası uçuşların yapıldığı havalimanıdır. İzlanda’nın en büyük havalimanı ününe sahiptir. Bu havalimanını İkinci Dünya Savaşı’nda Amerika tarafından inşa etti. Ancak daha sonra İzlanda hükümetine devretti. İzlanda’ya ve İzlanda içinde aktif olarak kullanılan bir havalimanıdır.
Akureyri Havalimanı: İzlanda havalimanları arasında en çok tercih edilen havalimanlarından biridir. Yurtiçi ve yurtdışı rotaları bulunmaktadır.
İzlanda’ya Türk Hava Yolları’ndan (THY), İcelandair direk uçuş yapma imkanı bulabilirsiniz. İstanbul üzerinden hareket ederek İzlanda uçak bileti ne sahip olabilirsiniz. buna ek olarak İzlanda uçak bileti için bakabileceğiniz hava yolu şirketleri Air Canada, KLM Royal Dutch Airlines, Atlasjet Airlines, British Airways, Air Berlin, Pegasus Airlines, Scandinavian Airlines, Lufthansa ve Air France olarak karşınıza çıkmaktadır.
İzlanda’da Görülmesi Gereken Yerler
Reykjavik: İzlanda’nın başkenti olan Reykjavik, görülmesi gereken ve yapacak olduğunuz etkinliklerle sizi etkileyecek olan Buzlar Ülkesinin önemli şehirlerden biridir. Ülkenin Faxaflöi Körfezi’nde bulunur. Dünyamızda kutup bölgesine yakın olan tek başkentidir. Öncelikle Reykjavik’te önemli ve görülmesi gereken başlıca yerler şunlardır:
- Hallgrimskirkja
- Perlan
- The Sun Voyager
- National Museum of İceland
- Reykjavik 871 2
- Golden Circle
- İcelandic
- Icelandic Phallological Museum
- Harpa
- Arbejarsafn
- Videy
- Viking Maritime Museum
- Tjörnin
- Reykjavik Art Museum
- National Gallery of Iceland
- Gjufrasteinn
- Austurvöllur
- Landakotskirkja
- The Living Art Museum
- Ellioaár
- Frikirkjan i Reykjavik
- Ellioavatn
- Laugardalsvöllur
- Askja
Görülmesi gereken yerlere değindikten sonra Reykjavik’te neler yapılabileceğine bir göz atmakta yarar var. tekne turlarına katılabilir ve Kuzey Atlantik Okyanusu’na açılabilirsiniz. Eğer yeterince şanslıysanız bu etkinlikte balinaları görme şansınız bile bulunmaktadır. Altın Üçgen turuna katılmadan İzlanda’dan döneceğinizi düşünmüyoruz; ancak yine de hatırlatmakta fayda var. Reykjavik uçak bileti alıp bu tura katılmamak olmaz. Daha sonra Türkçe karşılığı Tanrılar Şelalesi olan otuz metre genişliğindeki ve on iki metre yüksekliğinde olan şelaleyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Gulfoss Şelaleleri ’ne bakabilirsiniz. Thingvellir Milli Parkı’na yürüyüş düzenleyebilirsiniz. Güzel bir manzara izlemek isterseniz The Pearlan, bilinen diğer adıyla The Pearl’ı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Reykjavik uçak bileti aldığınız zaman Buzlar Ülkesi ’ne yapılacaklar listesine Avrupa’nın en büyük buzulu olan Vatnajökull’u eklemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Bu buzul ülkenin güneydoğusunda bulunmaktadır. ülkenin büyük bir kısmı buzullarla kaplı olmasına rağmen jeotermal enerji en çok tercih edilen enerji kaynaklarından biridir. bunun nedeniyse ülkenin üst kısmı her ne kadar buzulların egemenliği altında olsa da alt kısmı alevlere, kaynamaya teslim olmuş durumdadır. Volkanik hareketlenmelerinin olduğu bir ada olmasından kaynaklı bu duruma pek şaşırmamak gerekmektedir.
Reykjavik’in kırk kilometre uzaklıkta bulunan Blue Lagoon, ülkenin alt kısmının kaynamaya teslim olmuş olduğunun en büyük kanıtıdır. Blue Lagoon’un Türkçe karşılığı Mavi Lagün’dür. Bu ismi almasının nedeni de suyun silika denilen bir madde sayesinde mavi renkte olmasıdır. Bu suya girebilme şansınızda bulunmaktadır. dışarısı her ne kadar soğuk olsa da suyun sıcaklığı o kadar yüksek ki İzlanda’da olduğunuzu bile unutacaksınız. Dışarısı 2 veya 3 dereceyken suyun sıcaklığı 39 derece civarında olmaktadır. Sadece bunun için bile, buz ve alevlerin birbiriyle rekabetini görebilmek için Reykjavik uçak bileti rezervasyonunu yapmaya değerdir. Ülkenin başkentinde renkli gece hayatını görebilirsiniz. Ayrıca şehirde birçok yerde hediyelik eşya dükkanları mevcuttur. Bu yerlerde sevdiklerinize veya kendinize İzlanda hatırası alabilmeniz oldukça kolay olacaktır.
Köpavogur: Köpavogur, İzlanda’nın en büyük ikinci şehridir. Reykjavík ve Gardabaer şehirleri arasında yer almaktadır. İzlanda’nın en büyük binası olan Smaratorg-Tower, Köpavogur şehrinde bulunmaktadır. İzlanda’nın en büyük binasını görmek isterseniz en kısa zamanda Köpavogur uçak bileti ne bakabilir, devamında İzlanda turu yapabilirsiniz.
İzlanda’yı Norveç-Danimarka Krallığına bırakma kararı 1622 yılında bu şehirde verilmiştir. Bu nedenle İzlanda tarihinde önemli bir yeri bulunan şehri ziyaret etmek gerekmektedir. bu şehre eskiden pek kimse bulunmamaktaydı. Ancak Reykjaviklerin Köpavogur'ta tatil için yaptırdıkları evler sonucunda hareketlenmiş ve zamanla göç almaya başlamıştır. Geçmişte ıssız olan; ancak daha sonra gerekli çalışmalar sayesinde hareketlenen bu şehri ziyaret etmek farklı bir deneyim olacaktır. Bu nedenle sizler de en kısa zamanda Köpavogur uçak bileti rezervasyonu yapabilir ve İzlanda deneyimine sahip olabilirsiniz.
Köpavogur kentinde kültürel etkinliklerle de zaman geçirebilirsiniz. Gerdarsafn adındaki sanat müzesine gidebilir ve entelektüel yanınızı doyurabilirsiniz. Bu sanat müzesi 1994 yılında açılmıştır. Bu sanat müzesinde İzlanda kültürünün etkilerinin en iyi örneklerini yakından inceleme fırsatına sahip olabilirsiniz. buna ek olarak Doğa ve Çevre Müzesi, Zooloji, Jeoloji bölümleriyle oldukça ilgi çekmektedir. Köpavogur uçak bileti ne sahipseniz İzlanda doğa güzelliklerinin yanında İzlanda’nın kültürlerini yakından görme fırsatını bu müzeler sayesinde yakalayabilirsiniz.
Hafnarfjordur: İzlanda’nın en büyük üçüncü kentidir. Reykvajik’in güneyinde, on kilometre uzaklığında yer almaktadır. Bir liman kenti olarak geçmektedir. Bu bölgede Viking etkinleri göze çarpmaktadır. Sizlerde Viking etkinliklerine katılabilmek için Hafnarfjordur uçak bileti rezervasyonuna en kısa sürede bakmaya başlamanızı tavsiye ederiz. Kendine hayran bıraktıran Viking kültürünü yerinde görmek ve bu kültürün etkinlerine, kendi ülkesinde katılmak farklı bir deneyi olacaktır. İzlanda ziyaretinizi gerçekleştirdiğiniz zaman kendinize belli bir zaman ayırabilir ve Hafnarfjordur uçak bileti ayırarak bu zevki yaşayabilirsiniz.
Akureyri: İzlanda’nın doğa güzelliklerini tüm cesaretiyle ortaya seren ve insanları kendine hayran bıraktıran şehirlerinden biridir. Kuzey İzlanda’nın başkenti olarak bilinmektedir. 9. yüzyıldan beri insanları içerisinde barındıran bu şehrin içerisinde birçok tarihin tozlu sayfalarının izlerini bulabilirsiniz. Bu kadar eski bir yerleşim yeri olma özelliğine sahip olan kente İzlanda yolculuğunuz sırasında Akureyri uçak bileti alarak bir gezi düzenlemenizi tavsiye ederiz. Bu şehrin yerleşim alanı olarak bu kadar eskiye dayanmasına karşın 1786 yıllarında ünlenmeye başlamıştır. İzlanda’nın dördüncü büyük belediyesidir. İzlanda’nın neredeyse bütün bölgesinde olduğu gibi burası da liman şehri olarak geçmektedir. Akureyri’de görülmesi gereken başlıca yerler şunlardır:
- Akureyrarkirkja adındaki kilise
- Hlidarfjall adındaki kayak sporlarını yapabileceğiniz bölge, dağ
- Sülur adındaki doğa yürüyüşü yapabileceğiniz dağ
- Akureyri Art Museum adındaki entelektüel kimliğinizi besleyebileceğiniz sanat müzesi
- Glera adındaki nehir
Buna ek olarak Akureyri’de yapmadan dönmemeniz gereken şeyler bulunmaktadır. Akureyri Botanik Bahçesine gidebilir ve kendinizi İzlanda’nın büyüleyici dünyasının içerisinde kaybolmuş hissedebilirsiniz. Sadece bu botanik bahçesi için bile Akureyri uçak bileti bakmaya değer. Akureyri ziyaretine karar verdiniz ve buradan sevdikleriniz için birer hediye, kendiniz için bir hatıra götürmek istiyorsanız gitmeniz gereken tek yer var. o da şehrin tek ve büyük hediyelik dükkanından başka bir yer değildir.