Istanbul-Sarajevo
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Istanbul-Sarajevo
Yaklaşık Seyahat Süresi

Saraybosna ya da Sarajevo, eski adıyla Yugoslavya’nın bugün ise Bosna Hersek Konfederasyonu’nun başkentidir. Dört kadim dinin yıllarca barış içinde yaşadığı şehir, Yugoslavya’da yaşanan iç savaş nedeniyle ağır tahribat almış ve en uzun kuşatma altında kalan şehir olmuştur. 1463 de Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine geçmesiyle modern bir şehir haline dönüşen Saraybosna, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğunun Avrupa’daki en büyük şehri olmuştur. Şehrin tarih açısından unutulmaz özelliği ise 1. Dünya Savaşının başlamasına neden olan suikastin Saraybosna’da gerçekleşmiş olmasıdır. Osmanlı İmparatorluğunun başkenti olan İstanbul ise, tarihsel ve jeopolitik açıdan dünyaca önemli şehirlerden bir tanesidir. Doğu Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğunun yüzyıllar boyunca başkentliğini yapmış olan İstanbul, bugün 20 milyona yaklaşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık 6. şehridir.
İstanbul’dan Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya en uygun İstanbul-Saraybosna uçak bileti ile seyahat etmek istediğinizde, kullanabileceğiniz havalimanları İstanbul Atatürk Havalimanı ve Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı olacaktır. En uygun İstanbul-Saraybosna uçak bileti alarak seyahat edeceğiniz havalimanı ise; Saraybosna Butmir Uluslararası Havalimanı’dır. Uçuş süreniz ise yaklaşık olarak aktarmasız uçuşlarda 2 saat sürecektir. Türk Hava Yolları İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan, Pegasus Airlines ise Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Saraybosna Butmir Havalimanı’na direkt uçmaktadır. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan aktarmalı uçuş gerçekleştiren yabancı havayolu firmaları ise Lufthansa ve Jat Airways’dir. En uygun İstanbul Stockholm uçak bileti fiyatları ise THY ve Pagesus Airlines’ın aktarmasız uçuşlarındadır.
1912 yılında inşa edilen ve Türkiye’de ilk havalimanı olan Atatürk Havalimanı, 1953 yılında ise uluslararası hava trafiğine açılmıştır. Dünyanın en yoğun havalimanlarından birisi olan Atatürk Havalimanı, 7/24 açık bir havalimanıdır ve uluslararası uçuş kategorisi CAT III, yani tüm hava koşullarında inişin yapılabildiği bir havalimanıdır. İstanbul Atatürk Havalimanı’na ulaşmak için taksi, otobüs, metro, vapur ve deniz otobüsü gibi toplu taşıma alternatifleriniz bulunmaktadır. Metro ile ulaşım için, Anadolu Yakasından Kadıköy Ayrılık Çeşmesi veya Üsküdar duraklarından binerek Marmaray üzerinden aktarma ile Yenikapı metrosunu kullanmanız gereklidir. Yenikapı’dan kalkan metro, Aksaray, Zeytinburnu, Merter, Ataköy ve Şirinevler üzerinden direkt olarak sizi Atatürk Havalimanı’nın içine ulaştıracaktır. Anadolu yakasından IDO deniz otobüsü seferleri ile ulaşabileceğiniz Bakırköy’den taksi kullanarak havalimanına ulaşabilirsiniz veya çok yakın mesafede olan İncirli metro istasyonuna gelerek buradan yine Yenikapı metrosuna binebilirsiniz. Havalimanı özel taşımacılık firması olan Havataş ise Taksim Divan Oteli karşısında bulunan Point Oteli önünden 04.00-01.00 saatleri arasında yarım saatte bir havalimanına sefer düzenlemektedir. 11 TL. karşılığında kullanabileceğiniz bu otobüsler ile trafiğin açık olduğu durumlarda 40 dakikada havalimanına ulaşabilirsiniz.
Pendik-Kurtköy Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ise 2001 Ocak ayında açılmış, Türkiye’nin 2. büyük uluslararası havalimanıdır. Özellikle charter uçakların kullandığı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Kadıköy merkeze 40 km., Pendik'e 12 km., Pendik IDO İskelesine 14 km., Taksim’e ise 50 km. mesafededir. Pendik-Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı’na toplu taşımacılık ile ulaşabilmeniz için Anadolu yakasından Kadıköy İskelesi ve Yenisahra metrosu önünden, Avrupa yakasında ise yine Taksim Point Otel önünden yarım saatte bir kalkan Havataş Otobüsleri’ni kullanabilirsiniz. Sefer saatleri Yenisahra’dan 04.30, Kadıköy’den 04.15, Taksim’den ise 03.00 de başlamaktadır ve gece 01.00 de sona ermektedir. Bunun dışında 4.Levent’den E3, Bostancı’dan E9, Kadıköy’den E10 ve E11, Kartal Metrosundan KM22 belediye otobüsleri ile yine havalimanına ulaşmanız mümkündür.
Saraybosna Butmir Uluslararası Havalimanı, Yugoslavya zamanında 1966 da yapımına başlanmış ve 1969 da uluslararası uçuşlara başlamış bir havalimanıdır. Özellikle Avrupalı charter uçak firmalarının yoğun olarak kullandığı bir havalimanı olan Saraybosna Havalimanı, Balkanlar’a düzenlenecek gezilerin de başlangıç noktasıdır. Şehir merkezinden 6.1 km. uzaklıkta bulunan havalimanından şehir merkezine ulaşım için ise taksi veya otobüs kullanmanız gerekecektir. Taksi, 20 dakika içinde sizi şehir merkezine ulaştırır, ancak ücreti baştan konuşmanızda fayda vardır. Havaalanından otobüs ile Başçarşı adı verilen şehir merkezine ulaşmak için hemen terminal önünden binebileceğiniz ve 05.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 21.30 ve 22.30 saatlerinde kalkan tek otobüs hattı ile ulaşabilirsiniz. tramvay otobüstür. Eğer bu saatler dışında havalimanına indiyseniz, Terminal çıkışında sağ taraftan devam ederek, Kurta Schorka Caddesi’ne ulaşmanız ve 100 metre sonra tekrar sağa dönerek Brace Mulica Caddesi’ne geçmeniz gerekir. Bu cadde üzerinde bulunan Merkator Alışveriş Merkezi’nin önünden geçen 107 ve 103 numaralı tramvay otobüsler ile şehir merkezine ulaşılabilirsiniz.
Konaklama için tercih edeceğiniz ilk bölge Başçarşı ve çevresi olmalıdır. Bu bölgede her bütçeye uygun otel, apart veya hostel seçenekleri bulabilsiniz, ayrıca gezmek istediğiniz bölgelere yürüme mesafesinde ulaşabilirsiniz. Göreceğiniz yerler arasında ilk sırada bulunan Başçarşı, 16.yy. da Osmanlılar tarafından kurulmuş büyük bir çarşı ve ticaret merkezidir. Saraybosna’nın simgesi olan çeşme, Başçarşı’nın tam ortasında bulunan çeşmedir. Çarşı’da bulunan ve bir Mimar Sinan eseri olan Gazi Hüsrev Bey Camiisi, Saat Kulesi ve Brusa Bezistan Müzesi görülecek yerler arasındadır. En işlek cadde olan Ferhadiye Caddesi üzerinde Bosna Hersek’in en büyük Katolik Katedrali olan Sarajevo Katedrali bulunur.
Saraybosna’da görmeniz gereken en ilginç yer ise şehir merkezinde bir evin içinden girilen ve 4 ay içinde 24 saat kazılarak 800 mt. uzunluğunda açılan “Yaşam Tüneli”dir. Yaşam Tüneli 1993 Sırp kuşatmasında Saraybosna halkına gıda ve ihtiyaç malzemelerinin taşındığı tüneldir ve bugün büyük bir kısmı havalimanı pistleri altında olduğundan kapalıdır. Müze olarak kullanılan bölümde ise tünel ile ilgili eşyalar sergilenmektedir. Türk mutfağına çok benzeyen Boşnak mutfağında süt ve hamur işleri ağırlıklıdır. Boşnak Böreği, Tarhana ve Bey çorbası, Boşnak Kahvesi, Boşnak Köftesi ve et yemekleri mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdir.