İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı

Nereden
Gidiş Tarihi
Dönüş Tarihi
Kapat
Dünya Parmağının Ucunda!

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı

Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW) Türkiye'nin en kalabalık şehri olan İstanbul'un faal iki uluslararası havaalanından birisidir. Havalimanı hem Avrupa hem Asya kıtasında yerleşkesi bulunan İstanbul'un Anadolu yakasında bulunmaktadır. 1990'ların sonunda İstanbul nüfusunun ve ziyaretçi sayısının ivmeli bir şekilde artmasına karşılık ikinci bir havalimanı yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Sabiha Gökçen Havaalanı'nın inşası, İstanbul şehir merkezine 45 km uzaklıkta Pendik ilçesine bağlı Kurtköy mevkiinde 1998 yılında başlamış ve 3 yıl sonra 2001 yılında açılışı yapılmıştır.

 


Havalimanı ismini dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi çocuklarından biri olan Sabiha Gökçen'den almıştır. Sabiha Gökçen aynı zamanda Türkiye'nin ilk kadın pilotudur. 1913 yılında doğan Sabiha Gökçen 2001 yılında hayatını kaybetmiştir. Uçuş eğitimini 1936 yılında Eskişehir'deki Tayyare Mektebi'nde tamamlamış ve pilotluğa adımını atmıştır. 1937 yılında Tunceli'de çıkan ayaklanmayı bastırmak için görevlendirilen pilotlar arasında yer alarak savaş pilotu unvanının da sahibi olmuştur. Atatürk'ün hayatını kaybettiği güne kadar askeri saflarda kendine yer bulsa da, kadınların orduda görev almasıyla ilişkin yasa çıkmadığı için ordudan ayrılmıştır. Daha sonraki dönemde kariyerine Türk Hava Kurumu'nda başöğretmen ve yönetim kurulu üyesi olarak devam etmiştir. Son uçuşunu 1996 yılında 83 yaşında yapmıştır. 2001 yılında ölümüyle Türk Havacılığının en önemli isimlerinden biri olarak adı, aynı yıl açılışı yapılan İstanbul'un ikinci havalimanına verilmiştir.

 


Havaalanının açılışını takiben, ilk altı yıl işletmesi devlet tarafından yürütülmüştür. 2007 yılında 20 yıllığına uluslararası bir havalimanı işletmesi olan Malaysia Airport Holding Berhad (veya ISG) firmasına devredilmiştir.
2008 yılında bakım ve iyileştirme çalışmaları yapan şirket Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkartmıştır. Tam kapasiteye ulaşma hedefi 2023 yılı olarak belirlense de 2015 yılında Sabiha Gökçen uçak bileti alan 28.108.738 yolcu, 219.158 uçak ve 50.868 ton kargo trafiğine ev sahipliği yapılmıştır. Sabiha Gökçen Havaalanı'nı yerli ve yabancı 31 farklı havayolu şirketi kullanıyor. En çok kullananların başında Pegasus Hava Yolları ve Türk Hava Yolları bulunuyor. Sabiha Gökçen uçak bileti alarak İstanbul'dan tüm Türkiye'ye, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine seyahat edebilirsiniz. Genelde ABD, Kanada, Avustralya, Japonya gibi okyanus aşırı ülkelere uçuşlar İstanbul'un diğer havaalanından yapılıyor. İstanbul Sabiha Gökçen 2009, 2010, 2012 ve 2013 yıllarında yolcu rakamlarında Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı olmuştur.Gene 2010 yılında Dünya Düşük Maliyetli Havayolları Kongresi’nde (World Low Cost Airlines Congress) ''En İyi Havaalanı'' ödülünün de sahibidir. Ülkenin merkezi olan İstanbul'da yurtiçi ve yurtdışı uçuş sayılarının artmasıyla bilet fiyatları ucuzlamıştır. Bu sayede düşük gelirli bireyler de hava ulaşımını kullanabilir hale gelmişlerdir. Önceki yıllarda lüks bir ulaşım aracı olan uçak, artık her kesimden bireyin kullanabildiği bir vasıtaya dönüşmüştür.
 

 

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın yeni terminal binası ve eklerinde:


116 adet check-in kontuarı ve self check-in kioskları,

Gelen ve giden yolcular için toplam 50 pasaport kontuarı

Yiyecek ve içecek sektörünün önde gelen markalarının hizmet verdiği 5.000m2 restoran ve kafe alanı,

3.300 m2’si gidiş bölümü ve 1.200 m2’si geliş bölümünde olmak üzere toplam 4.500 m2’lik alana yayılan ve işletmesini SETUR’un üstlendiği Duty Free alanında, her türlü yerli - yabancı içecek, tütün ürünleri ve kozmetik gibi klasik ürün portföyünün yanı sıra, konfeksiyon, tekstil aksesuarları ve elektronik cihazlar da satışa sunulmaktadır.

3 adet apron manzaralı Yelken lounge ve CIP bölümleri,

Terminal binası ile bağlantılı iki katlı VIP binası

400 m2 konferans salonu,

4.718 araç ve 72 otobüs kapasiteli dört katlı otopark

Kara ve hava tarafından ayrı girişleri olan 128 odalı havalimanı oteli,

8 adet en büyük gövdeli (IATA kod E) veya 16 adet orta gövdeli (IATA kod C) uçağa eş zamanlı hizmet verilebilecek çoklu uçak park ettirme sistemi

EDS(Patlayıcı Teşhis Sistemleri) bagaj görüntüleme sistemi bulunmaktadır.

 

 

Sabiha Gökçen Havalimanı, Kadıköy’e 40, Pendik’e 12, Taksim’e ise 50 km. mesafede bulunmaktadır. İstanbul trafiğini göz önünde bulundurarak Sabiha Gökçen uçak bileti saatine göre güzergahını belirlemeniz oldukça önemli. Sabiha Gökçen Havalimanına ulaşım henüz metro ile yapılamamaktadır. Kadıköy-Kartal metro hattının Sabiha Gökçen Havalimanı'na uzatılması ile ilgili proje çalışmaları hala devam ediyor. Bu hat toplamda 32 dk. sürüyor. Kartal'da metrodan indikten sonra havalimanına 20 km uzakta kalıyorsunuz. Bu mesafeyi taksi veya otobüs ile katetmeniz mümkün. Özel aracınızı kullanarak gitmek için İstanbul'un herhangi bir yerinden TEM otoyolu Ankara istikametini takip ederek havalimanına ulaşmanız çok kolay. Tem otoyolu ile havalimanı arasında sadece 1.5 km.lik bir bağlantı yolu bulunuyor. 4.718 araç kapasiteli 4 katlı bir otopark seçeneğiniz var. Otopark ücretleri bir gün için 12.5 TL ile 40 TL arasında değişiyor. Engelli araçları 15 gün boyunca ücretsiz olarak otoparkta kalabiliyor. 15 günden sonra normal tarife işlemeye başlıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'na otobüs ile gitmek için aşağıdaki hatlardaki otobüslere binebilirsiniz.

 

 

E-3 4.LEVENT METRO - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI hattı

E-9 BOSTANCI - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI hattı

E-10 KADIKÖY-KURTKÖY - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI hattı

E-11 SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI - KADIKÖY hattı

16S SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI - METROBÜS UZUNÇAYIR hattı

SG-1 KADIKÖY - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI hattı

KM22 SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI - CEVİZLİ PERONLAR hattı

E-18 ALTUNİZADE-ÜMRANİYE-SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI hattı

122H  S.GÖKÇEN HAVALİMANI - YENİŞEHİR - 4.LEVENT METRO hattı

SG- 2 TAKSİM - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI

132 H PENDİK YTH - SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI

 

Hareket saatleri için; http://www.iett.gov.tr/tr/main/hatlar/

 

 

 

Eğer metrobüs güzergahından havalimanına gitmek istiyorsanız, Uzunçayır metrobüs istasyonunda inip 16S SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI - METROBÜS UZUNÇAYIR hattını kullanabilirsiniz. Sabiha Gökçen Havalimanı'na Havataş otobüsleri ile kolayca gidilebilir. Bu araçlar ile Taksim ve Kadıköy'den sırasıyla 14 TL ve 9 TL ücret karşılığında seyahat edebilirsiniz. Otobüsler Taksim'de Divan Otel'in karşısından, Kadıköy'de rıhtım İETT durakları önünden hareket etmektedir. Gece 01.00 ile 03.30 arasında sefer bulunmamaktadır. Taksim'den her saat başı ve buçuklarda (Örn: 18:00, 18:30)  Kadıköy'den her saat çeyrek kala ve çeyrek geçe (Örn: 20:45 , 21:15) kalkışlar gerçekleşmektedir. Trafiğin yoğun olmadığı saatlerde Taksim'den havaalanına tahmini varış süresi 90 dk. Kadıköy'den 60 dk.dır. Eğer Sabiha Gökçen uçak bileti kalkış saatiniz gün içindeyse, yoğun İstanbul trafiği nedeniyle yurtiçi uçuşlar için en az 3 saat, yurtdışı uçuşlar için en az 4 saat önce seyahat etmenizi öneririz.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Konumu

Adres: Sanayi Mh. 34906 Pendik/İstanbul
Kodu:
Telefon: (0216) 588 8888

Bulunduğu Şehir

Hepfly.com üzerinden yapılan işlemler, Akdeniz Pe-tur Turizm Seyahat Acentası ve Tic. A.Ş. adıyla Türsab'a A-1679 Belge No ile kayıtlı, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’na tabi olarak hizmet sunan A sınıfı seyahat acentesi tarafından yapılmaktadır.
Hepfly.com’dan alınan biletler ile ilgili rezervasyon, biletleme, iptal ve değişiklik işlemleri Akdeniz Petur Turizm ( IATA Kodu : 8822861 ) tarafından yapılmaktadır.

En uygun bilet fırsatlarını kaçırmayın!

FIRSATLARI YAKALA
X