Istanbul-Rotterdam
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Istanbul-Rotterdam
Yaklaşık Seyahat Süresi

Hollanda’nın Amsterdam’dan sonra ikinci büyük şehri olan Rotterdam, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük liman şehridir. Adını Rotte nehrinden alan şehir, 2.Dünya Savaşında Alman bombardıman uçakları tarafından tamamen yıkılmış ve 1950 den sonra, 20 yıl boyunca tekrar inşa edilmiştir. Bu nedenle bugün Rotterdam, Hollanda’nın mimari açıdan en modern yapılarının olduğu şehridir. Şehir nüfusunun yarısından fazlası Hollandalı olmayan göçmenlerden oluşmaktadır, dolayısıyla son derece ilginç bir demografik yapıya sahiptir. İstanbul ise tüm mimari karmaşasına rağmen, hala dünyanın en özel metropolleri arasındadır. İstanbul’da diğer Avrupa şehirlerinde olduğu gibi eski-yeni şehir ayrımı olmadan tüm şehir adeta birbirinin içine geçmiştir, ancak İstanbul’u ilk kez ziyaret edenler bu kaosun çok çekici görüntülere sahne olduğunu da eklemektedir. Topkapı Sarayı, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Süleymaniye ve Sultanahmet Camiileri, Mısır Çarşısı ve Kapalıçarşı Osmanlı İmparatorluğu’nun ayak izlerini takip etmek için mutlaka görülmesi gereken dev eserlerdir.
İstanbul’dan Rotterdam’a en uygun İstanbul-Rotterdam uçak bileti ile seyahat etmek istediğinizde, kullanabileceğiniz havalimanı İstanbul Atatürk Havalimanı olacaktır. 2014 yılından beri haftada 4 gün Türk Hava Yollarının direkt seferleri ile en uygun İstanbul-Rotterdam uçak bileti alarak seyahat edeceğiniz Rotterdam havalimanı ise; Rotterdam The Hague Havalimanıdır. British Airways’in Londra üzerinden bir gün sonra 1 aktarma, Lufthansa’nın ise önce Münih daha sonra Frankfurt Havalimanlarından 2 aktarma ile uçuşlarını gerçekleştirdiği Rotterdam The Hague Havalimanı için en uygun İstanbul-Rotterdam uçak bileti fiyatlarının her zaman aktarmasız uçuşlarda gerçekleştiğini belirtelim. THY’nın direkt uçuşları ile İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Rotterdam The Hague Havalimanına yaklaşık ulaşım süreniz ise 3 saat 35 dakikadır.
1912 yılında, o zamanki adıyla Yeşilköy Havalimanı olarak inşa edilen İstanbul Atatürk Havalimanı, 1953 yılında da uluslararası hava trafiğine açılmıştır. Dünyanın en yoğun 13. havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı, aynı zamanda Türkiye’nin de yoğunluğu en yüksek ve en büyük havalimanıdır. İstanbul Atatürk Havalimanı’na ulaşmak için taksi, belediye otobüsü ve özel otobüs, metro ve deniz otobüsü gibi çok sayıda toplu taşıma imkanınız bulunmaktadır. İstanbul Atatürk Havalimanı’na metro ile ulaşmak isterseniz, Anadolu Yakasından Kadıköy veya Üsküdar’dan Marmaray ile bağlantı da yapabileceğiniz Yenikapı Metro istasyonundan havalimanına ulaşmanız çok kolay olacaktır. Yenikapı’dan kalkan metro, Aksaray, Zeytinburnu, Merter ve Ataköy üzerinden direkt olarak sizi Atatürk Havalimanı’nın içine ulaştıracaktır. Yine Anadolu yakasından IDO deniz otobüsü seferleri ile ulaşabileceğiniz Bakırköy’den sonra taksi kullanarak havalimanına ulaşabileceğiniz gibi, taksi ile çok yakın mesafede olan İncirli metro istasyonuna gelerek buradan yine Yenikapı üzerinden gelen metroya binebilirsiniz. Havalimanı özel taşımacılık firması olan Havataş ise Taksim Divan Oteli karşısında bulunan Point Oteli önünden sabah 04.00 ile gece 01.00 arasında yarım saatte bir olmak üzere karşılıklı seferler düzenlemektedir. Havataş ile Atatürk Havalimanına ulaşım süreniz yaklaşık 40 dakikadır.
Rotterdam The Hague Havalimanı ise Hollanda’nın 3. büyük havalimanıdır. Rotterdam şehir merkezinin yaklaşık olarak 6 km. kuzeyinde bulunan havalimanının inşaatına, 1955 Ağustos ayında başlanmıştır. The Hague Havalimanı resmi olarak uluslararası uçuşlara ise 1956 Ekim ayında açılmıştır. 1970 li yıllarda durgunluk dönemine giren ve kapatılması gündeme gelen havalimanı, 1990 larda ekonominin hızla büyümesi ile tekrar canlanmıştır. Ayrıca havalimanının açık kalması, The Hague’da bulunan Uluslararası BM Lahey Adalet Divanı’na katılanlar resmi heyetler için de önemlidir. Rotterdam The Hague Havalimanından şehir merkezine ulaşabilmek için toplu taşımacılık ile pek çok alternatifiniz bulunmaktadır. Hemen havalimanı çıkışında bulunan 33 numaralı otobüs, sizi yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuktan sonra Rotterdam tren garı önünde bırakacaktır. Havalimanındaki otomatlardan veya şoförden bilet alarak bu otobüsü kullanabilirsiniz. Yine Rotterdam Centraal Tren İstasyonuna metro ile havalimanından ulaşmak isterseniz E hattını kullanmanız gerekecektir. Yolculuk yine yaklaşık 30 dakika sürecektir. Havalimanı taksileri ise ortalama 26 euro gibi bir bedelle sizi şehir merkezine ulaştıracaktır.
Rotterdam şehir merkezine ulaştığınızda konaklama için kalabileceğiniz bölgeler; Rotterdam merkez, Kunsthal ve Rotterdam Limanı civarıdır. Bütçenize göre otel, hostel veya apart seçenekleriniz bulunmaktadır. Otellerde ortalama gecelik fiyat oda başına 100 euro, hostellerde ise en fazla 50 euro civarındadır. Rotterdamda şehir içi ulaşım bisiklet, metro, otobüs ve tramvay ile çok kolay olduğundan şehir merkezine uzak bir noktada kalsanız bile turistik bölgelere ulaşımınız çok rahat olacaktır. Rotterdam seyahatinizi ocak ayında düzenlenen Rotterdam Uluslararası Film Festivali, şubat ayında düzenlenen Rotterdam Açık Teniz Turnuvası, mayıs başında düzenlenen Koninginnedag Festivali ve temmuz ayında düzenlenen Kuzey Deniz Jazz Festivali zamanlarına denk getirebilirseniz şehirden alacağınız zevk de iki katına çıkacaktır. Rotterdam, daha önce bahsettiğimiz gibi 2.Dünya Savaşında tamamen yıkıldığından gezilecek yerler daha çok müzeler, doğal parklar ve özel tasarım mimari eserlerdir. Şehre ulaştığınızda ilk görmeniz gereken Rotterdam Centraal Tren İstasyonunun görkemli binasıdır. Kübik evler ise dünyanın en ilginç mimari yapılarından birisidir. Mimar Piet Blom tarafından 1978 yılında tasarlanan evler, 45 derecelik bir açıyla durduğundan ilk baktığınızda hafif bir baş dönmesi yaşatacaktır. A,B,C metro hatları ile Blaak İstasyonunda inerek veya 21 ve 24 numaralı tramvay veya 32 ve 47 numaralı otobüslerle Kübik Evlere ulaşabilirsiniz. Boijmans Van Beuningen Müzesi ise aralarında Rembrandt, Van Gogh ve Rubens’e ait eserlerin de yer aldığı toplam 140.000 esere ev sahipliği yapan bir müzedir. Leuvehaven ve Zuid bölgelerini birbirine bağlayan ve 1996 yılında mimar Ben Van Erkel tarafından tasarlanan Erasmusburg, yani Erasmus Köprüsü tek sütunu ile şehrin simgelerinden birisidir. Köprü, Hollanda’nın ve dünyanın en uzun asma köprüsüdür. Metro ile Leuvehaven veya Willhelminaplein durağında inerek, tramvay ile 7, 20, 23 ve 25 numaralı hatları kullanarak Erasmusburg’a ulaşabilirsiniz. 1880 yılında inşa edilen Hotel New York ise Zuid bölgesinde, 2.Dünya Savaşındaki ağır bombardımandan ayakta kalan tek bina olma özelliği ile görülmesi gereken binalar arasındadır. Ayrıca Hotel New York, zamanında Rotterdam Limanından New York’a gemi ile giden göçmenlerin de Hollanda’daki son durağıdır. Erasmus Köprüsünün sol tarafından yaklaşık 10 dakika yürüyerek Hotel New York’a ulaşabilirsiniz. Hollanda mutfağı deniz mahsülleri ağırlıklıdır. Özellikle hiç kılçıksız Kibbeling balığı, chedar peynirli patates kızartması ve elmalı turta Rotterdam’da mutlaka tatmanız gereken iki özel lezzettir. Ayrıca şehirde çok sayıda göçmen nüfus yaşadığı için uzakdoğu ve Türk mutfağı da oldukça yaygındır.