Istanbul-Beijing
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Istanbul-Beijing
Yaklaşık Seyahat Süresi

Yazılı tarihi 5000 yıl geriye uzanan Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin, Şanghay’dan sonra ülkenin en büyük şehridir. 1272 yılında Yuan Hanedanının kurucusu ve Moğol İmparatoru Kubilay Han döneminden beri Çin’in başkenti olan Pekin, 1368 de başlayan Ming hanedanı döneminden beri de 1420 yılında resmi olarak Pekin adıyla başkent olmuştur. Toplam 16.801 km2. üzerine kurulu olan bu büyük metropol, aynı zamanda Çin’in kültür, eğitim ve siyaset merkezidir. Çin’de bulunan önemli dağların kesişme noktasında yer alan Pekin bu yüzden 700 yıldır Orta Asya kervan yollarının da başlangıç noktası konumundadır. Yazılı olmayan tarihi 400.000 yıl öncesine uzanan dünyanın bir başka en tarihi şehri olan İstanbul ise, 1600 yıl boyunca Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış bir metropoldur. 5.343 m2.lik yüzölçümü ve 20 milyonu geçen nüfusu ile Avrupa’nın birinci, dünyanın ise en kalabalık 6. şehri olan İstanbul, Türkiye’nin finans, ticaret, kültür ve sanat merkezidir. Karadeniz’i Marmara, Ege ve Akdeniz’e bağlayan Boğaz yolu nedeniyle stratejik olarak da çok büyük önemi olan İstanbul’da şehrin simgeleri olan Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Topkapı Sarayı görülmesi gereken ilk 3 eserdir.
İstanbul’dan Çin’in başkenti Pekin’e en uygun İstanbul-Pekin uçak bileti alarak seyahat etmek istediğinizde kullanacağınız havalimanları; İstanbul Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı olacaktır. En uygun İstanbul-Pekin uçak bileti alarak seyahat edeceğiniz havalimanı ise; Pekin Capital Uluslararası Havalimanıdır. Uçuş süreniz, aktarmalı uçuşunuza bağlı olarak değişecektir. Türk Hava Yolları Atatrük Havalimanından Direkt uçuş gerçekleştiren tek havayoludur. Aeroflot, Emirates, Air Astana, Etihad Airlines, Korean Air, Qatar Airways ve Air France Atatürk Havalimanından, Pegasus Airlines ve Qatar Airlines Sabiha Gökçen Havalimanından tek aktarmalı uçuş gerçekleştiren havayolu firmalarıdır. En uygun İstanbul-Pekin uçak bileti fiyatlarının aktarma süresi uzun olsa da Aeroflot ve Emirates uçuşlarında gerçekleştiğini belirtelim.
İstanbul Atatürk Havalimanı Avrupa yakası Yeşilköy’de, Taksim’e 22 km., Mecidiyeköy'e 19 km., Kadıköy’e ise 34 km. uzaklıkta bulunan Türkiye’nin en büyük uluslararası havalimanıdır. 1912 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. Bugün dünyanın en yoğun 13. havalimanı olan Atatürk Havalimanı, toplam 11.650.000 m2. alanda, 7.260 m2. büyüklüğünde CIP ve VIP salonları ve dünyanın 13. en büyük 6.050 m2. gümrüksüz satış alanına sahiptir. İstanbul Atatürk Havalimanı’na ulaşmak için özel araç, taksi, otobüs, metro, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi pek çok alternatifiniz bulunmaktadır. İstanbul Atatürk Havalimanı’na trafiğe takılmadan en kolay ulaşım yolu Yenikapı M1 metrosunu kullanmaktır. Metro ile havalimanına ulaşmak için, Anadolu Yakasından Üsküdar ve Kadıköy istasyonlarından Marmaray’a binerek Yenikapı metro istasyonuna ulaşmanız gerekecektir. 06.00-00.00 saatleri arasında hizmet veren Yenikapı M1 metrosu, 35 dakikada Aksaray, Merter, Ataköy ve Şirinevler duraklarını geçerek sizi Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminalinin içine ulaştıracaktır. Yine Anadolu yakasında Bostancı ve Kadıköy’den bineceğiniz IDO deniz otobüsünü kullanarak ulaşabileceğiniz Bakırköy’den sonra 9 km. uzaklıktaki havalimanına taksi ile gidebilirsiniz. IDO iskelesinden 1 km. uzaklıktaki İncirli metro istasyonuna gelerek buradan yine Yenikapı M1 metrosuna aktarma yapmanız mümkündür. Havalimanı özel otobüs servisi olan Havataş ise, Taksim-Harbiye Divan Oteli karşısında bulunan Point Oteli önünden sabah 04.00-01.00 saatleri arasında 30 dakikada bir havalimanı ile karşılıklı sefer düzenlemektedir. Havataş ile Atatürk Havalimanına ulaşım süreniz trafiğin açık olduğu durumda yaklaşık olarak 40 dakikadır.
Kadıköy merkeze 40 km., Pendik'e 12 km., Pendik IDO iskelesine 14 km., Taksim’e ise 50 km. mesafede olan Pendik-Kurtköy Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ise İstanbul il sınırları içinde, Asya yakasında bulunan 2. uluslararası havalimanıdır. Atatürk Havalimanının yetersiz kalması nedeniyle 1998 yılında inşaatına başlanan ve 2001 yılında hizmete açılan havalimanı, yeni eklenen terminal ile bugün Türkiye’nin en yoğun 2. havalimanıdır. Sabiha Gökçen Havalimanına taksi veya özel araç haricinde toplu taşıma ile ulaşabilmek için Anadolu yakasından Kadıköy İskelesi ve Yenisahra metrosu önünden, Avrupa yakasında ise Taksim-Harbiye Point Otel önünden 30 dakikada bir kalkan Havataş Otobüslerini kullanabilirsiniz. Havataş otobüsleri, Yenisahra’dan 04.30-00.00, Kadıköy’den 04.15-00.00, Taksim’den ise 03.00-00.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Bunun dışında 4.Levent’den E3, Bostancı’dan E9, Kadıköy’den E10 ve E11, Kartal Metrosundan KM22 belediye otobüsleri ile yine havalimanına ulaşmanız mümkündür.
İngiliz mimar Norman Foster tarafından Pekin’de düzenlenen 29.Olimpiyat oyunları için inşa edilen Pekin Capital Uluslararası Havalimanı, 2003-2008 yılları arasında inşa edilmiş ve 2008 yılında hizmete açılmıştır. Terminal binasının 2 yanında tepeden ejderha olarak görülen motif, havalimanının da simgesidir. Havalimanı 1.300.000 m2. üzerine inşa edilmiş dünyadaki ilk havalimanıdır. Ayrıca Pekin Uluslararası Havalimanı Çin Halk Cumhuriyeti’ne havayolu ile girebileceğiniz tek havalimanıdır. Havalimanından 26 km. uzaklıktaki Pekin şehir merkezine ulaşmak için taksi, shuttle, ekspres tren ve otobüs kullanabilirsiniz. Havalimanının içinde bulunan tren istasyonlarından bineceğiniz Pekin Ekspres treni ile 30 dakikada 25 rembinmi ücret karşılığında şehir merkezinde olabilirsiniz. 16 rembinmi karşılığından kullanabileceğiniz havalimanı shuttle servisi ise 20 dakikada bir havalimanının önünden hareket etmektedir. 359 numaralı otobüs ise metro aktarması ile sizi şehir merkezine ulaştıracaktır. Taksi kullanmak isterseniz 20 dakikada ortalama 100 rembinmi karşılığında şehir merkezinde olmanız mümkündür.
En uygun İstanbul-Pekin uçak bileti alarak Pekin’e geldiğinizde konaklama için önerilen bölgeler; Chaoyang, Dongcheng, Tiananmen Meydanı ve çevresi, Wanfujing Caddesi üzeri ve Ritan Meydanıdır. Pekin’de görülmesi gereken eserler arasında ilk sırayı Çin Hanedanlığı İmparatorluk Sarayı olan Yasak Şehir alır. Gezmenin tüm gün süreceği sarayda son ikamet eden imparator ise Pu-Yi’dir. 15.yy.da tamamen ahşap olarak hiç çivi kullanılmadan inşa edilen daire biçimindeki Cennet Tapınağı, Tiananmen Meydanı ve Çin Ulusal Müzesi, İmparator ailesinin yaz aylarını geçirdiği Yazlık Saray, Ming Mezarları, Lama Tapınağı, 2008 Olimpiyatlarının açışılının yapıldığı Ulusal Stadyum ve yanındaki muhteşem görüntü veren Su Küpü ve tabii ki Çin Seddi Pekin’de mutlaka görmeniz gereken eserler arasındadır. Beş duyunun yanında beslenme değerini de esas alarak oluşturulan Çin Mutfağında, ana madde pirinçtir. Baharat ve soslar yemeklere eşlik eden vaz geçilmez tatlardır. Pekin Ördeği, Shandong Tavuğu ve Moğol Güveci mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdir.