Istanbul-Minsk
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Istanbul-Minsk
Yaklaşık Seyahat Süresi

Beyaz Rusya yani resmi adıyla Belarus’un başkenti ve en büyük şehri olan Minsk adını şehrin içinden geçen Menja nehrinden alan, 1068 yılında kurulmuş bir şehirdir. 2.Dünya Savaşında Alman ordusu tarafından 1941 yılında işgal edilen şehir, büyük bir direniş ve Sovyet ordusunun yardımıyla 1944 yılında kurtarılmıştır. Alman ve müttefik kuvvetlerinin attığı bombalar sonucunda şehrin %80 i tamamen hasar görmüş ve 300.000 olan nüfus 50.000 kişiye kadar düşmüştür. 1960 lardan itibaren yeniden yapılanan ve hızla büyüyen şehir, Belarus’un başkenti olduktan sonra da önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir. Düz bir alanda kurulmuş olan şehirde bugün yaşam standartları çok yüksektir. İstanbul ise 7 tepe üzerine Marmara Denizi, Haliç ve Boğaziçi kenarında kurulmuş dünyanın en eski şehirlerinden birisidir. Yenikapı metrosu kazılarında şehrin yazılı olmayan tarihinin 400.000 yıl öncesine dayandığına dair arkeolojik bulgular elde edilmiştir. 1600 yıl boyunca üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış olan İstanbul, bugün dünyanın en kalabalık 6. metropolüdür.
İstanbul’dan Belarus’un başkenti Minsk’e en uygun İstanbul-Minsk uçak bileti alarak seyahat etmek istediğinizde, kullanabileceğiniz havalimanı İstanbul Atatürk Havalimanı olacaktır. En uygun İstanbul-Minsk uçak bileti ile seyahat edeceğiniz havalimanı ise; Minsk National Uluslararası Havalimanı’dır. Uçuş süreniz ise aktarmasız uçuşlarda ortalama 2.5 saat sürecektir. Türk Hava Yolları, İstanbul’dan Minsk National Havalimanına aktarmasız uçuş gerçekleştiren tek havayolu firmasıdır. Ukraine Airlines, Azal Airlines, Aeroflot, KLM ve Lufthansa ise İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan tek aktarma ile Minsk’e uçuş gerçekleştiren havayolu firmalarıdır. En uygun İstanbul-Minsk uçak bileti fiyatlarının Kiev üzerinden aktarmalı Ukraine Airlines uçuşlarında gerçekleştiğini belirtelim.
İstanbul’un Avrupa yakasında 1912 yılında inşa edilen ve eski adı Yeşilköy Havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. Uzun süre tek havalimanı olarak hizmet veren Atatürk Havalimanı, bugün dünyanın en yoğun 13. havalimanıdır. 7/24 açık olan havalimanında, 7250 m2. lik VIP ve CIP salonları ile 6050 m2.lik free shop alanı bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı, Taksim’e 22 km., Mecidiyeköy'e 19 km.,Kadıköy’e ise 34 km. uzaklığındadır. 2000 yılında genişletilen dış hatlar terminali ile havalimanının yıllık yolcu kapasitesi bugün 50 milyonu aşmıştır. 73 havayolu firmasının günde 1000 i geçen sayıda uçağı Atatürk Havalimanına iniş-kalkış yapmaktadır. İstanbul Atatürk Havalimanı’na ulaşmak için taksi ve özel araç haricinde otobüs, metro ve deniz otobüsü gibi toplu taşıma imkanınız da bulunmaktadır. İstanbul Atatürk Havalimanı’na metro ile ulaşmak için, Anadolu Yakasından Marmaray ile bağlanabileceğiniz Yenikapı M1 metro istasyonuna ulaşmanız gerekecektir. 06.00-00.00 saatleri arasında Yenikapı’dan kalkan metro 35 dakikalık bir yolculuktan sonra direkt olarak sizi Atatürk Havalimanı’nın dış hatlar terminali içine ulaştıracaktır. Yine Anadolu yakasından IDO deniz otobüsü seferleri ile ulaşabileceğiniz Bakırköy’den sonra taksi ile 9 km. uzaklıkta bulunan havalimanına ulaşabileceğiniz gibi, taksi ile 1 km. uzaklıktaki İncirli metro istasyonuna gelerek buradan yine Yenikapı M1 metrosuna binebilirsiniz. Metrobüs ile Ataköy-Şirinevler durağında inerek yine Yenikapı metrosunu kullanabilirsiniz. Havalimanı özel otobüs firması olan Havataş ise Taksim Divan Oteli karşısında bulunan Point Oteli’nin önünden havalimanına sabah 04.00 den gece 01.00 e kadar yarım saatte bir sefer düzenlemektedir. Havataş ile Atatürk Havalimanına ulaşım süreniz yaklaşık 40 dakikadır. Taksi ise 24 saat aynı tarifeyi uygulamaktadır.
Minsk National Uluslararası Havalimanı, Minsk şehir merkezine 42 km. uzaklıkta ve şehirde Minsk 2 olarak adlandırılan 2. havalimanıdır. Minks 1 Havalimanı ise bugün sadece Belarus ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine uçuşların gerçekleştirildiği havalimanıdır. 1977 yılında yapımına başlanan havalimanı 1982 yılında hizmete açılmıştır. 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra önemini kaybeden havalimanı, bugün yıllık 3 milyona ulaşan yolcu kapasitesi ile Belarus’un en büyük havalimanı konumundadır. Minsk National Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için otobüs, tren ve taksi alternatifleriniz bulunmaktadır. Havalimanı ile Merkez Otobüs Garı arasında, havalimanından saat başı kalkan 300 ve 173 numaralı otobüs seferleri ile 1400-TK ve 1430-TK numaralı shuttle servisleri bulunmaktadır. Yolculuk yaklaşık olarak 1 saat sürecektir. Otobüsler 04.30-02.00 saatleri, shuttle ise 06.55-00.30 saatleri arasında çalışmaktadır. 2014 yılında havalimanınan bağlanan tren ise ikinci alternatifinizdir. 07.17-23.38 saatleri arasında hareket eden tren Minsk Passazhirskiy istasyonunda sizi indirecektir. Taksi ile ulaşım ise ortalama 50 $ civarında tutmaktadır.
Minsk’de konaklamak için Lenin Meydanı veya Gorky Park çevresini tercih edebilirsiniz. Ancak Minsk şehir içi ulaşımı çok rahat ve Avrupanın en güvenli şehirlerinden birisi olduğundan bütçenize göre şehir merkezine daha uzak hostellerde de rahatlıkla kalabilirsiniz. Minsk 2.Dünya Savaşında tamamen tahrip edildiğinden günümüze ulaşan eserler ne yazık ki sonradan yapılan benzerleridir. Minsk’deki ana katolik kilisesi olan ve Kırmızı Tuğla Kilisesi olarak da bilinen Aziz Simon ve Helena Kilisesidir. Svislac Nehrinin ortasında bulunan sembolik ada Gözyaşı Kilisesi ise Afganistan’da ölen 700 Belarus askeri için inşa edilmiştir. Kutsal Ruh Kilisesi ise şehrin simgesi olan Rus-Ortodoks Kilisesidir. Zafer Meydanı, Belarus Milli Kütüphanesi, Belarus Opera ve Balesi, Merkez Botanik Bahçeleri, Chelyuskintsev Parkı ve Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi görülmesi gereken eserler arasındadır. Domuz eti, köfte, çorba, patates ve özel mayalı çavdar ekmeği Belarus mutfağının temelini oluşturur. Khaladnik çorbası, Kalduny ve Draniki Minsk’de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdir.