Istanbul-Krakow
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Istanbul-Krakow
Yaklaşık Seyahat Süresi

Polonya’nın en eski ve en büyük şehirlerinden birisi olan Krakow, eski başkent olmasının yanı sıra 2.Dünya Savaşında yaşadığı zulüm nedeniyle de tarihteki yerini çoktan almış bir şehirdir. Şehre sadece 40 km. uzaklıkta bulunan Aushwitz ve Birkenau Toplama Kampları, Karakow sınırları içindedir. 7.yy.da kurulan ve en iyi korunan Ortaçağ şehirleri arasında bulunan Karakow, bugün Polonya’nın kültürel açıdan başkentidir. Dünyanın en eski kumaş pazarının ve Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan muhteşem güzellikte Wieliczska Tuz Madenlerinin de bulunduğu şehire hakkını vererek gezmek için en az 4 gün gereklidir. Asya ve Avrupa kıtasını birbirine bağlayan ve bu özelliği ile dünyadaki tek şehir olan İstanbul, tarihi M.Ö. 5500 lere kadar uzanan dünyanın en eski şehirlerinden birisidir. Anadolu yakasında Kalkedon, Avrupa yakasında ise Byzantion, İstanbul’daki en eski yerleşim yerleridir. Bugün dünyanın en kalabalık şehirlerinden birisi olan olan İstanbul’da görülmesi gereken güzellikler ve tarihi eserler için 7 gün bile az gelecektir.
İstanbul’dan Krakow’a en uygun İstanbul-Krakow uçak bileti ile seyahat etmek istediğinizde, kullanabileceğiniz havalimanları İstanbul Atatürk Havalimanı ve Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı olacaktır. En uygun İstanbul-Krakow uçak bileti alarak seyahat edeceğiniz havalimanı ise; Krakow John Paul II Balice Uluslararası Havalimanı’dır. İstanbul’dan Krakow’a aktarmalı seferler ile ulaşabileceğinizden uçuş süreniz, aktarım saatine göre değişecektir. Air France, Aegean Airlines, British Airways, Lufthansa ve Swiss Air İstanbul Atatürk Havalimanından aktarmalı uçuş gerçekleştiren havayolu firmalarıdır. Pegasus Airlines ise Amsterdam üzerinden aktarma yaparak Krakow John Paul lI Balice Uluslararası Havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir.
1912 yılında inşa edilen ve 1953 yılında uluslararası uçuşlara başlayan İstanbul Atatürk Havalimanı, dünyanın en yoğun havalimanlarından birisidir. 7/24 açık olan havalimanına ulaşmak için taksi haricinde otobüs, metro ve deniz otobüsü gibi pek çok toplu taşıma imkanınız bulunmaktadır. Havalimanına metro ile ulaşım, Anadolu Yakasından Marmaray kullanarak bağlantı yapabileceğiniz Yenikapı metro istasyonu üzerinden sağlanmaktadır. Yenikapı’dan kalkan metro, Aksaray, Merter, Ataköy ve Şirinevler hatları üzerinden sizi Atatürk Havalimanı’nın içine ulaştıracaktır. Anadolu yakasından IDO deniz otobüsü seferleri ile ulaşabileceğiniz Bakırköy’den sonra taksi ile yakın mesafedeki havalimanına ulaşabileceğiniz gibi, Bakırköy-İncirli metro istasyonuna gelerek buradan yine Yenikapı metro hattına geçiş yapabilirsiniz. Havalimanı özel ötobüs firması olan Havataş ise Taksim Divan Oteli karşısında bulunan Point Oteli’nin önünden 04.00-01.00 saatleri arasında yarım saatte bir karşılıklı seferler düzenlemektedir. Havataş ile Atatürk Havalimanına ulaşım süreniz yaklaşık 40 dakika, ücret ise 11 TL.dir.
Pendik-Kurtköy Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ise İstanbul il sınırları içinde Ocak 2001 yılında açılmış 2. uluslararası havalimanıdır ve yoğunluk açısından Türkiye’nin en yoğun 2. havalimanıdır. Kadıköy merkeze 40 km., Pendik'e 12 km., Taksim'e ise 50 km. mesafede olan havalimanına toplu taşımacılık ile ulaşabilmeniz için belediye otobüsü ve Havataş’ı kullanabilirsiniz. Anadolu yakasından Kadıköy İskelesi önünden 04.15’de, Yenisahra metrosu önünden 04.30’da, Avrupa yakasında ise Taksim Point Otel önünden 03.00’de başlayan Havataş seferleri gece 01.00 de sona ermektedir. Ücret Anadolu yakasından 9 TL., Avrupa yakasından ise 11 TL. dir. Bunun dışında 4.Levent’den E3, Bostancı’dan E9, Kadıköy’den E10 ve E11, Kartal Metrosundan KM22 belediye otobüsleri ile yine havalimanına ulaşmanız mümkündür. Pendik IDO deniz otobüsü iskelesi, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 14 km. uzaklıktadır ve taksi ile rahat ulaşım sağlanabilir.
Krakow John Paul lI Balice Uluslararası Havalimanı, Polonya’nın en büyük havalimanıdır. Krakow şehir merkezine 11 km. uzaklıkta olan havalimanı, 1964 yılında Sovyet döneminde inşa edilmiştir. Havalimanından Krakow şehir merkezine toplu taşımacılık ile ulşamanız için tren kullanmanız gereklidir. Havalimanı terminal çıkışı önünde bulunan shuttle servis sizi 300 mt. ilerideki tren istasyonuna bedava olarak götürecektir. 20 dakikada bir istasyona gelen ekspres tren sizi 20 dakika içerisinde başka hiç bir durakta durmayarak Krakow merkez tren garına bırakacaktır. Ücret ise 10 zloty yani 5 TL. civarındadır ve tren içerisinde de satın alınabilir.
En uygun İstanbul-Krakow uçak bileti alarak şehre geldiğinizde konaklamak için Rynek Glowny Square çevresindeki oteller tavsiye edilir. Ancak burası şehir merkezi olduğu için otel fiyatları oda başına 100 euro civarındadır. Hostellerde ise çok daha ucuz fiyata konaklama mümkündür. Krakow’da hostellerde çok rahat aile odaları da bulabilirsiniz. Şehir içi ulaşım çok rahattır ve pek çok yere yürüyerek gidilebilir. Görülecek yerlerin başında şehrin kalbi Rynek Glowny Meydanı gelmektedir. Meydanda bulunan St.Mary Kilisesi, Skiennice Kapalı Çarşı ve Rynek Belediye kulesi, meydanda görülecek eserler arasındadır. Her saat başı trompetlerin çaldığı Meryem Ana Kilisesi’ne ise trenle Krakow Glowny durağında inerek ulaşabilirsiniz. Krakow’da görülecek önemli yerlerden bir tanesi ise Yahudi Gettosu’nun içinde bulunan Oscar Schindler’in Emaye Fabrikasıdır. 1100 yahudinin hayatını kurtaran bu fabrikaya Yahudi Mahallesine 400 mt. kadar girdikten sonra bir tünelden geçerek ulaşabilirsiniz. Wawel Katedrali, ilk Polonya Kralının taç giydiği ve sonrasında 37 kralın taçlarının takıldığı katedraldir. Czartoryski Müzesi ise Polonya’nın en eski müzesidir. Müzede da Vinci’nin en önemli 3 tablosundan birisi olan “Lady with an Ermine” sergilenmektedir. 1407 yılından yapılan Eski Sinagog ise Kazimierz Meydanındadır. Naziler tarafından yağmalanan müze, 1959 dan beri müze olarak kullanılmaktadır. Kazimierz, yani Yahudi Mahallesi ise 2.Dünya Savaşı öncesinde 60.000, bugün ise kayıtlı olarak sadece 300 yahudinin yaşadığı mahalledir. Aushwitz ve Birkenau toplama kampları ise yaşanan insanlık suçunun görülmesi için mutlaka ziyaret edilmelidir. Krakow Glowny durağının önünden toplama kamplarına özel otobüsler kalkmaktadır.
Krakow’da lahana ve patates ile yapılan yemekler karşınıza çıkacaktır. Polonya mutfağının temel sebzeleri olan pırasa, pancar, lahana ve patatesin yanı sıra kümes hayvanları ve balık da yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Çorba her yemekte bulunur ve sosis de kızartma veya haşlama olarak sık kullanılır. En ünlü yemekleri ise mantıya benzeyen Pieorogi, Bigos ve Gulazs’dır. Türk mutfağına çok yakın tadlarda olan bu yemekler, çok lezzetli yemeklerdir.