Istanbul-Erbil
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Istanbul-Erbil
Yaklaşık Seyahat Süresi

Irak’ın en turistik bölgelerinden biri olan Erbil’e İstanbul’den günde en az 6 uçuş yapılmaktadır. Özellikle inşaat sektöründe hizmet veren Türk firmaların projelerini sürdürdüğü Erbil’de Türk çalışan sayısı artmaktadır. Bu durum havayolu firmaları Erbil’e uçuş sayılarını arttırmasını sağlamıştır. İstanbul’dan yapılan uçuşlar yaklaşık 2 buçuk saat sürmekte olup varış noktası Erbil’in hava yolu ile ulaşılabilen tek noktası Erbil Havalimanı’dır. En ucuz Erbil uçak biletine sahip olmak için seyahat tarihinizden iki ay önce biletinizi alıp, fazla para ödemeden yolculuğunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Şehir merkezine 10 kilometre mesafede bulunan Erbil Havalimanı’nın yeni terminal binası 2010 yılında hizmete girdi. Erbil Havalimanı, Erbil şehir merkezinin yaklaşık 10 km kuzeyinde yer alır. Irak'ın kuzeyindeki Erbil şehrinde bulunan Erbil International Havalimanı kuzey Irak'ın önemli ticaret noktası Erbil ve çevresine hizmet etmektedir.
Erbil Havalimanı'na ulaşım ve havalimanından şehir merkezine ulaşım maalesef seçenek olarak kısıtlıdır. Erbil'in tarihi kalesine 7 km uzaklıkta bulunan havalimanına ulaşım taksi veya özel araçlarla sağlanmaktadır. Bu sebeple uçuş sonrası taksi fiyatları hakkında araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Erbil şehrinde iklim koşulları şehrin kuzeyi ile güneyi arasında tamamen farklıdır. Şehrin kuzeyi daha çok yağış alırken güney kısmı genel olarak kuraktır. Özellikle temmu ve ağustos aylarında şehir oldukça sıcak olduğundan seyahat için elverişli olmayacaktır. En hesaplı Erbil uçuşları için Eylül ve Ekim aylarını seçmenizi; biletini 30-60 gün önceden almanızı tavsiye ederiz. Erbil’in yerel tatlarına baktığımızda Türkmen mutfağının büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Erbil’e gidenlerin en çok beğendiği yemek Erbil kebabıdır. Patates, kıyma ve maydonozun yoğurulması ile yapılan köftelerin yağda kızartılması ile hazırlanan yemek oldukça lezzetlidir. Erbil kebanın yanında en çok tercih edilen yemek ise Biryani’dir. Bir tür pilav olan Biryani Safran ve patates ile yapılmaktadır. Türk mutfağında ayrı bir yere sahip olan dolma Erbil’de salatalık ile yapılmaktadır. Yörenin en çok sevilen yemeklerinden olan salatalık dolması farklı bir lezzet arayanların hoşuna gidecektir. Selamon diye bilinen kömürde pişirilen balık Erbil’e özgü bir lezzet. En çok tüketilen yemek Qozi adı verilen pirinç pilavı üzerine kırmızı et. Diğer tatmanızı tavsiye ettiğimiz lezzetler; Küpe (mumbar dolmasına benzer bir yemek), Tepsi (et, domates, biber ve patlıcanın beraber fırında pişirilmesi ile yapılan kebap türü), Kileyçe( yufka içerisinde hurma hindistan cevizi, susam ve ceviz konularak yapılan bir tatlı türü)’dir.
Erbil’de görülmesi gereken yerlerin başında ihtişamlı yapısıyla Erbil Kalesi gelir. Unesco dünya mirası listesinde bulunan kale müze olarak hizmet vermektedir. Osmanlı ve Pers İmparatorluklarından kalan eserler ve eşyaların sergilendiği müze Erbil’in en çok ziyaretçi çeken noktasıdır. Diğer görmenizi tavsiye edeceğimiz yerler ise; Süryani Mirası Müzesi, Küli Ali Beg Şelalesi, Kürt Tekstil Müzesi, Korek Dağı, Celil Hayat Camii’dir. Erbil seyahatiniz için size kısa ipuçları hazırladık. Şehirde Irak Dinarı ve ABD doları kullanılıyor. Yanınızda sadece dolar olması yeterlidir. Benzin ve otomobil sudan ucuz olduğu için toplu taşıma yok. Erbil esnafı saat 08.30’da açtığı dükkânını 14.00’te kapatıp, evine gidiyor. Saat 18.00’den sonra ailecek çevredeki parklara giderek mangal yakıyorlar. Hem yemek yiyip hem içki içilebilen restoranlar Ainkawa’da bulunuyor. Burası kadın-erkek bir arada oturulabilen mekanların bulunduğu bir Hıristiyan mahallesi. Çayın içine ne kadar şeker koyacağınıza siz değil ikram eden karar veriyor. Erbil’de alışveriş önerilerine geçersek özellikle 1850’li yıllarda Suriyeli ustalar tarafından inşa edilen Kayseri Pazarı’nın yanı sıra Terawa Çarşısı da yöresel hediyelik eşya alışverişi için gezilebilir. Türk inşaa firmaları tarafından Erbil’de yapılan Family Mall alışveriş için size farklı seçenekler sunabilir. Bu alışveriş merkezinin içerisinde özellikle teknolojik ürünler ve tekstil ürünleri oldukça uygun fiyatlardan alabilirsiniz.
Erbil’e ulaşmadan önce İstanbul havalimanlarına ulaşım konusunda kısaca bilgi vermek isteriz. Anadolu Yakası’nda bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’na Kadıköy’den ve Taksim’den hareket eden HAVAŞ servislerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Ödeyeceğiniz ücret bindiğiniz durak göz önünde bulundurularak ise 11 TL ile 14 TL arasında değişebilir. Avrupa Yakası’nda bulunan Atatürk Havalimanı’na ise Taksim’den ve Yenikapı’dan hareket eden HAVAŞ servislerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Ödeyeceğiniz ücret bindiğiniz durak göz önünde bulundurularak ise 5.5 TL ile 11 TL arasında değişebilir.
Sabiha Gökçen Havalimanı’na Anadolu Yakası’ndan metro ile ulaşmak çok akıllıca olmayabilir keza Avrupa Yakasına göre metro ağı daha az gelişmiş olan Anadolu Yakası’nda mutlaka otobüs ile aktarma yapmanız gerekiyor. Ancak Atatürk Havalimanı’na sadece metroyu kullanarak ulaşabilirsiniz. Yenikapı’dan başlayıp Atatürk Havalimanı’na giden metroyu kullanabilirsiniz. Hem Sabiha Gökçen Havalimanı hem de Atatürk Havalimanı’na otobüs ile ulaşabilirsiniz. Her iki havalimanına da giden otobüs hatları bulunuyor ancak otobüs ile havalimanına gitmeyi tercih ettiyseniz trafik yoğunluğunu da göze almanız gerekiyor. En rahat ulaşım seçeneği olan taksi ile hem Sabiha Gökçen Havalimanı hem de Atatürk Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Ancak konforlu bir şekilde havalimanına ulaşırken taksi ücretleri cebinizi yakabilir ki her iki havalimanı da şehir merkezine uzak konumlandırıldığından taksi ücreti beklediğinizden fazla tutabilir. Ayrıca istanbul trafiği göz önüne alındığında bu seçenek sizin uçağınızı kaçırmanıza sebep olabilecektir.