Istanbul-Belgrade
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Istanbul-Belgrade
Yaklaşık Seyahat Süresi

Beyaz şehir anlamına gelen Belgrad, Tuna ile Sava nehirleri arasındaki konumuyla Sırbistan’ın başkenti ve hem Sırbistan’ın hem de Güneydoğu Avrupa’nın en büyük şehridir. M.Ö. 6.yy.da kurulan şehir, tarih boyunca tam 44 kez yerle bir edilmiş ve tekrar kurulmuştur. 1521’de Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine giren Belgrad, Osmanlı-Avusturya Savaşı sonrasında el değiştirerek Habsburg Hanedanlığına geçti. 1918’de Yugoslavya’nın başkenti olan şehir, Yugoslavya dağılıp Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Slovenya, Kosova, Karadağ ve Bosna Hersek olarak 7 ülkeye bölünene kadar da başkent olarak kalmaya devam etti. 1999’da Nato kuvvetleri tarafından ağır şekilde bombalanan Belgrad büyük bir yıkım yaşamış, ancak özellikle 2000 yılında yapılan seçimlerden sonra tekrar ayağa kalkmıştır. İstanbul, Avrupa’nın birinci, dünyanın ise 6. en kalabalık şehridir. Kültürü ve tarihi ile dünyanın en önemli şehirlerinden birisi olan İstanbul, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu zamanında yüzyıllar boyunca başkent olarak kalmış, en son işgali ise 1.Dünya Savaşında yaşamıştır. İki kıtayı ayıran Boğaziçi ve tarihi yarımada, dünyada eşine az rastlanır bir güzelliktedir.
İstanbul’dan Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a en uygun İstanbul-Belgrad uçak bileti satın alarak seyahat etmek istediğinizde, kullanabileceğiniz havalimanları İstanbul Atatürk Havalimanı ve Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı olacaktır. En uygun İstanbul-Belgrad uçak bileti alarak seyahat edeceğiniz havalimanı ise; Belgrad Nikola Tesla Uluslararası Havalimanı’dır. Uçuş süreniz ise yaklaşık olarak aktarmasız uçuşlarda yaklaşık olarak 2 saat sürecektir. Türk Hava Yolları ve Jat Airways direkt, Aegean Airlines, Alitalia, Tarom Airlines, Lufthansa ve Aeroflot İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan tek aktarmalı uçuş gerçekleştiren havayolu firmalarıdır. Pegasus Airlines ise Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Belgrad Nikola Tesla Havalimanına direkt uçmaktadır. En uygun İstanbul-Belgrad uçak bileti fiyatlarının her zaman direkt uçuşlarda gerçekleştiğini belirtelim.
1912 yılında inşa edilen ve eski adı Yeşilköy Havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. Bakırköy ilçe sınırları içinde kalan havalimanı, 11.650.000 m2. alanı ile adeta küçük bir şehir gibidir. 2014 istatistiklerine göre dünyanın en yoğun 13. havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı 7/24 açık olan, Türkiye’nin yoğunluğu en yüksek havalimanıdır. İstanbul Atatürk Havalimanı’na ulaşmak için taksi ve özel arabanız dışında otobüs, metro ve deniz otobüsü gibi toplu taşıma imkanınız da bulunmaktadır. İstanbul Atatürk Havalimanı’na metro ile ulaşmak isterseniz, Anadolu Yakası Kadıköy Ayrılık Çeşmesi veya Üsküdar’dan Marmaray ile bağlantı yapabileceğiniz Yenikapı metro istasyonuna gelmeniz gerekecektir. Yenikapı’dan kalkan metro direkt olarak sizi Atatürk Havalimanı’nın içine ulaştıracaktır. Yine Anadolu yakasından IDO deniz otobüsü seferleri ile ulaşabileceğiniz Bakırköy’den sonra taksi ile havalimanına çok rahat ulaşabilirsiniz. Bir başka alternatif ise IDO iskelesine çok yakın mesafede olan İncirli metro istasyonuna gelerek buradan yine Yenikapı metrosuna aktarma yapmaktır. Havalimanı özel otobüs firması olan Havataş ise Taksim Divan Oteli karşısında bulunan Point Oteli’nin önünden 11 TL. ücret karşılığında sabah 04.00 ile gece 01.00 arasında yarım saatte bir kalkan otobüsleri ile sizi Atatürk Havalimanına ulaştıracaktır. Trafiğin açık olduğu zamanlarda Havataş ile Atatürk Havalimanına ulaşım süreniz yaklaşık 40 dakikadır.
Pendik-Kurtköy Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ise 1998 yılında inşaatına başlanmış ve 2001 yılında açılmış İstanbul’un 2. uluslararası havalimanıdır. 25 milyonu aşan yıllık yolcu kapasitesi ile Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye’nin en işlek 2. havalimanıdır. Kadıköy merkeze 40 km., Pendik'e 12 km., Taksim'e ise 50 km. mesafede olan Sabiha Gökçen Havalimanı, Pendik IDO İskelesine ise sadece 14 km. mesafededir. Sabiha Gökçen Havalimanı’na toplu taşımacılık ile ulaşabilmeniz için pek çok alternatifiniz bulunmaktadır. Anadolu yakasından Kadıköy İskelesi ve Yenisahra metrosu önünden 9 TL. ücret ile, Avrupa yakasında ise yine Taksim Point Otel önünden 14 TL. ücret ile, yine yarım saatte bir kalkan Havataş Otobüsleri sizi Sabiha Gökçen Havalimanına ulaştıracaktır. Sefer saatleri Yenisahra’dan 04.30, Kadıköy’den 04.15, Taksim’den ise 03.00 de başlamakta ve gece 01.00 de sona ermektedir. Bunun dışında 4.Levent’den E3, Bostancı’dan E9, Kadıköy’den E10 ve E11, Kartal Metrosundan KM22 belediye otobüsleri ile yine havalimanına ulaşmanız mümkündür.
2006 yılında değeri çok sonradan anlaşılmış olan elektriğin mucidi Nikola Tesla adını alan Belgrad Uluslararası Havalimanı, Belgrad şehir merkezinden 18 km. uzaklıkta bulunmaktadır. 1962 yılında açılan havalimanı, 2005 ve 2006 yıllarında revizeden geçirilerek en yüksek güvenlik seviyesi olan CAT III almaya hak kazanmıştır. Havaalanından bir de Havacılık Müzesi bulunmaktadır. Belgrad Nikola Tesla Havalimanından Belgrad şehir merkezine ulaşmak için taksi veya otobüs kullanabilirsiniz. Taksi ile ulaşımda 08.00-22.00, 22.00-00.00 ve 00.00-08.00 arası olmak üzere 3 tarife bulunmaktadır. Gün içinde ücret tarifesi 15 euro tutacaktır. Havalimanının hemen dışından binebileceğiniz A1 Minibus, 30 dakikada ve 300 dinar karşılığında sizi Slavija Meydanına bırakacaktır. PTC Belgrad 72 numaralı otobüs ise kisoktan alırsanız 89 dinar, otobüs içinden alırsanız 150 dinar karşılığında sizi 40 dakika içinde Zeleni Velac’da bırakacaktır.
Belgrad’da konaklama diğer Avrupa şehirlerine göre çok ucuzdur. 4 yıldızlı otelde konaklama fiyatı, diğer Avrupa şehirlerinde uzak bölgelerdeki otel fiyatlarına denk gelecektir. Bu yüzden merkezi otellerde kalmanız güvenlik açısından da uygun olacaktır. Eski başkent olması nedeniyle gelişmiş bir şehir olan Belgrad’da Kalemegdan Kalesi ve Cumhuriyet Meydanı, İstiklal Caddesinin benzeri bohem Skadarlija Caddesi, Strahinjica caddesi ve Knez Mihailova, Taş Meydan, Meclis Binası, Eski ve Yeni Saray, Sırbistan Ulusal Müzesi, Aziz Sava Katedrali ve Nikola Tesla Müzesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Şehir merkezinde kaldığınız taktirde bu turistik yerlerin hepsine yürüyerek ulaşabilirsiniz. Sırp mutfağında et olarak domuz eti ağırlıkla kullanılır. Bu yüzden domuz eti yemiyorsanız etli yemeklerden uzak durmanızı öneririz. Cici Kebabı, pizza ve yerel biralar mutlaka denenmelidir.