Istanbul-Astana
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Istanbul-Astana
Yaklaşık Seyahat Süresi

Kazakistan’ın ikici büyük kenti Astana başkent olmadan önce Tselinograd ismiyle anılmaktaydı. Büyük projelere ev sahipliği yapan ve günden güne yapılan yatırımlarla bir dünya şehir olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Astana mimari ve kültürel anlamda büyük değerlere sahiptir. İstanbul’dan Astana’ya direk uçuşlar yapılmakta olup uçuş süresi 4 saat 55 dakikadır. İstanbul Astana uçak bileti fiyatları ortalama beşyüz Türk Lirası olup en pahalı gün Salı en ucuz gün perşembedir. Uçak biletinizi daha uygun fiyatlardan almak için en geç 2 ay öncesinde almanızı tavsiye ederiz. Astana Havalimanı, şehir merkezine 15 km mesafede bulunuyor. 1998 yılında Almatı yerine Kazakistan’ın başkenti ilan edilen Astana’nın gezilecek yerlerini, damak lezzetlerini yazımızda bulabilirsiniz. Astana şehrindeki tek havalimanı olan Astana Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 15 km mesafede bulunmaktadır. Astana Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşım için en gözde seçenek otobüslerdir. Sabah 06:00-00:00 arası 15 dakikada bir yapılan otobüs seferleriyle havalimanından şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Şehir merkezine ulaşım için kullanabileceğiniz otobüs hat numaraları 10 ve 12’dir. Toplu taşıma kullanmayı tercih etmiyorsanız, şehir merkezine ulaşmak için taksileri tercih edebilirsiniz. Astana’da taksiler normala göre daha ucuzdur. Aynı zamanda Kazakistan genelinde normal araçlar taksi olarak kullanılabilmektedir. Güvenliğiniz için bir tehdit oluşturmasa da havalimanında bulunan kiosklardan çağıracağınız taksinin firma ve fiyatlarını seçebildiğiniz için bu seçenek daha avantajlı olacaktır.
Astana Gezilecek yerler konunusda size birçok seçenek sunacaktır. Han Çadırı (Khan Shadyry) bunların en başında gelir. Dünyanın en büyük çadırı olan Khan Shadyry yaklaşık 10 futbol sahası genişliğinde bir alana sahiptir. Çadırın içinde park, golf sahası, yapay nehir, kapalı plaj ve alışveriş merkezi bulunmaktadır. Astana karasal bir iklime sahip olsa da çadır içinde ılıman hava sabit tutulmaktadır. Astana’nın diğer önemli yapısı Atameken Kazakistan Haritasıdır. İstanbul’da bulunan MiniaTürk’e benzeyen yapı Kazakistan’ın 14 eyaleti ve Astana, Almatı şehirlerinin ünlü yapılarının maketlerini barındırır. Bu mekanın gezmek için ayırmanız gereken zaman en az iki saattir bu şekilde ne kadar büyük bir yapı olduğunu tahmin edebilirsiniz. Dikkat çeken diğer bir mekan ise ‘Duman’ adlı akvaryumdur. Benzerleri ülkemizde de bulunan akvaryumda çeşitli deniz gösterileri ile birlikte yırtıcı köpekbalıkları ve birçok deniz canlısını görebilirsiniz.
Kazakistan’da yemek kültürü et üzerinedir. Kurtlardan sonra en çok et yiyen canlı olduklarını iddia eden Kazaklar neredeyse tüm yemekleri etlidir. Oldukça misafirperver olan Kazaklar kutlama yapmayı ve misaifr kabul etmeyi çok severler. At eti Kazaklar için önemli olduğu için bu kutlamaların başlıca yemeği at etindendir. Çeşitli kutlamalarda misafirlere sunulan bu at eti yemeğinin adı Beş parmak diye geçer. Bu ismi almasının sebebi el ile yenmesidir. Zor pişen bir yemek olduğu için genelde lokantalarda bulmak zordur. At eti pahalı olduğu için lokantalarda genelde dana veya koyun eti kullanılır. Diğer bir yemek bizim şiş kebabımıza benzeyen şaşlıktır. Eğer vejeteryansanız Astana’da zorluk çekebilirsiniz. Az da olsa Rus, Hint ve Çin mutfaklarını temsil eden restoranları tercih edebilirsiniz. At sütünden yapılan ve tarihimizde oldukça söz edilen Kımız Kazakların milli içeceğidir denemenizi tavsiye ederiz.
Astana’da işinize yarayacak birkaç faydalı notu sizin için hazırladık. İklimi karasal olan Astana’da kışın sıcaklıklar eksi 40 dereceye kadar düşmektedir. Yaz aylarında da sıcaklıkların 35 dereceleri gördüğünü Astana’da hava durumu açısından en uygun dönem Nisan - Haziran arasıdır. Gece 11’den sonra sokağa çıkmaya izin verilmemektedir. Eğer o saatte bir yere gitmeniz gerekiyorsan kapınızdan taksi ile alınıp gideceğiniz yerin kapısına kadar bırakılmanız gerekiyor. Kazakistan genelinde evli olmayan kadın ve erkeklerin akraba olmalarının dışında aynı evde kalmaları yasak yabancıların direk sınırdışı edilmesine sebep olmaktadır. Kazakistan’da Türklere vizesiz 1 ay kalma hakkı verilmekle birlikte girişinizde mutlaka yabancılar polisine kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Bunu atlamanız durumunda bir daha Kazakistan’a girememe gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Kazak para birimi Türk Lirasına göre daha az değerli olsa da Astana pahalı bir şehir olduğunu hatırlatmak isteriz.
İstanbul Astana yolculuğunuzda ilk adım İstanbul havalimanlarına ulaşımdan geçer. Bu sebeple havalimanlarına ulaşıma değinmek istiyoruz. İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasında birer havalimanı bulunmaktadır. İstanbul’un Avrupa Yakasında bulunan Atatürk Havalimanı ulaşım anlamında oldukça fazla seçeneğe sahiptir. Havataş servisleri ile Taksim ve Yenikapı’da ulaşım sağlanabilinen havalimanına gidiş ücreti 12 tldir. İstanbul kartın geçerli olduğu Havataş servisleri yolculuk süresi trafiğe bağlı olarak değişmektedir. Metro ile havalimanının içine kadar ulaşım sağlanabildiği gibi anadolu yakasından Marmaray bağlantısını, avrupa yakasından ise Hacıosman metrosunu kullanarak havalimanı metrosuna aktarma yapabilirsiniz. TH-1 adlı belediye otobüsleri yine havalimanı içine kadar gelmektedir. Anadolu yakasında bulunan Sabiha Gökçen havalimanı içine otobüs havataş ve özel arabanız ile ulaşabilirsiniz. Havataş ile Taksim, Yeni Sahra ve Kadıköyden havalimanı içine kadar gidebilirsiniz. Belediye otobüslerinden E-10, E-9, E-3, E-11, E-18 ve 16S ile direk havalimanına Kadıköy, Bostancı, Levent, Altunizade ve Uzunçayır Metrobüs durağından ulaşabilirsiniz. İstanbul Astana seyahatiniz farklı güzellikler yaşatmayı sağlayacaktır. Yolculuğunuz boyunca eğlenceli zaman geçirmenizi diler iyi tatiller dileriz.