Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Isparta ili, Antalya Göller Bölgesi’nde, Afyon, Konya, Antalya ve Burdur illeri ile komşu bir ilimizdir. Isparta’da 1997 yılında hizmete giren Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, Isparta ile Burdur illeri ve Keçiborlu ve Dinar ilçe merkezlerinin coğrafi olarak tam ortasında bulunan yerel havalimanıdır. Süleyman Demirel Havalimanı uçak bileti satın alarak ulaşabileceğiniz Isparta şehri ile kent merkezi arasındaki uzaklık 30 kilometredir. Şehirde tek havalimanı vardır ve sadece sivil havacılık hizmeti sunulur. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nın koordinatları ise (37°51`21”N, 30°22`01”E) şeklindedir.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Bilgisi yani IATA kodu; ISE, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü yani ICAO kodu ise; LTFC olan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, Türkiye’de iç ve dış hat terminalleri bir arada bulunan havalimanlarından birisidir. Havalimanında 5400 m2lik iç ve dış hat kullanımına uygun tek terminal mevcuttur. Terminalin yıllık yolcu kapasitesi ise 600.000 yolcudur. Havalimanında, haftanın 7 günü karşılıklı olarak İstanbul Atatürk Havalimanı’na sefer yapılmaktadır. Türk Hava Yolları tarafından düzenlenen bu seferler, Isparta’dan 15.35, İstanbul’dan ise 13.20 de düzenlenmekte, sefer süresi ise yaklaşık olarak 1.5 saat sürmektedir. Türk Hava Yolları İç Hatlar yolcu taşımacılığında tek yolcu için bagaj hakkı; 15 kilogramdır. Bunun dışında kabin ölçülerine uygun el bagajınızı yanınıza alabilirsiniz. Yılın belli dönemlerinde, İran Imam Khomeini Uluslararası Havalimanından Isparta Süleyman Demirel Havalimanına kiralık uçak seferleri de düzenlenmektedir. 2016 yılı temmuz sonu itibariyle kesinleşmemiş havalimanı yolcu sayısı; 11.391 kişi iç hatlar, 650 kişi dış hatlar olmak üzere toplam 12.041 kişidir.
Süleyman Demirel Havalimanı uçak bileti alarak ulaştığınız Isparta’da uçakların iniş yapabileceği 3000 mt.x45 mt. ebatlarında ve 120 PCN dayanıklılığında 1 adet beton pist ve 5 uçağın park halinde durabileceği 220 mt.x100 mt. ebatlarında ve yine 120 PCN dayanıklılığında beton apron bulunmaktadır. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün işlettiği havalimanında yükseklik mesafesi; 2835 FT yani 864 mt., aydınlatma kategorisi ise CAT I’dir. İtfaiye kategorisi CAT VIII olan Isparta Süleyman Demirel Havalimanında ayrıca VIP Salon Hizmeti de verilmektedir. İş Bankası ATM’sinin bulunduğu havalimanında, ayrıca 1 adet de PTT şubesi bulunmaktadır. Sivil havacılık kurallarına uygun olarak sadece uçuş saatlerinde acil sağlık hizmeti alabileceğiniz Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nda, özel araçlarınızı park etmek için 87 normal, 5 engelli olmak üzere toplam 92 araçlık otopark alanı da bulunmaktadır.
Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, haftanın 7 günü 08.30-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Havalimanı DHMI’nin “öğlen tatili yarım saat olan havalimanları” arasındadır. Süleyman Demirel Havalimanı uçak bileti alarak ulaştığınız Isparta’da iç hatlar terminali, dış hatlar ile birlikte kullanılmaktadır. Buna göre; 3000 m2 olan terminal alanında 6 adet giriş işlemi (check-in) yapabileceğiniz banko bulunmaktadır. Gelen yolcu bagaj konveyörünün 1 adet olduğu Isparta Havalimanında asansör ve CIP salonu ise bulunmamaktadır. Ayrıca havalimanının iç hat terminalinde haftanın 7 günü açık bir adet büfe ile, sadece uçak seferlerinin olduğu saatlerde açık, bir adet de kafe bulunmaktadır. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı Dış Hatlar terminalinde ise giriş işlemi (check-in) bankoları iç hatlar terminali ile ortak kullanılmaktadır. Ancak dış hatlar terminalinde ayrıca gelen yolcu ve giden yolcular için ayrı ayrı 3 adet pasaport kontrol kabini bulunur. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, 18 Eylül 2013 tarihinden itibaren “Engelsiz Havalimanı Kuruluş Belgesi” almaya hak kazanmış, aynı zamanda da yeşil bir havalimanıdır. Engelsiz Havalimanı Kuruluş Belgesi hissedilebilir yüzey çalışmaları ve yönlendirme tabelaları tamamlanmış, telefon ve telefon kulübeleri engellilere göre inşa edilmiş, Braille Alfabeli kat planları düzenlenmiş, engelli check-in, pasaport ve destek masaları ile engelli araç park yerleri bulunan havalimanlarına verilen bir belgedir ve Isparta Süleyman Demirel Havalimanında tüm bu sistemler mevcuttur. Yeşil Havalimanı ise yıllık sera gazı ve egzoz emisyon ölçümleri, belirlenen yasal rakamların altında kalan havalimanlarına verilen çevreci sertifikadır. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, 29.Mart.2016 tarihinde bu sertifikayı almaya hak kazanmıştır.
Süleyman Demirel Havalimanı uçak bileti bileti alarak gideceğiniz Isparta, farklı uçuş okulları tarafından pilotaj eğitimi için kullanılan bir şehirdir. Bunlardan bir tanesi merkezi Antalya’da bulunan ER-AH Havacılık’dır. Ayrıca uçak hangarı için gerekli olan tamir ve bakım işlemleri merkezi Isparta’da bulunan ASAL Havacılık tarafından gerçekleştirilmektedir. 2018 yılına kadar, Ankara’nın Etimesgut İlçesinde bulunan Kara Havacılık Okulu’nun Isparta’ya taşınması ve bu sebeple Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nın kullanım amacı genişletilerek, havalimanının asker ve sivil ortak kullanımı amaçlanmaktadır.
Isparta ve Burdur şehir merkezlerinden, Isparta Süleyman Demirel Havalimanına özel araç, taksi veya Türk Hava Yolları özel otobüs seferleri ile ücretli ulaşım mümkündür. Isparta Havalimanında araç kiralama hizmeti ise verilmemektedir. Havalimanına ulaşım için düzenlenen Türk Hava Yolları özel otobüs seferleri, sadece Türk Hava Yolları uçakları için düzenlenmektedir. İran charter uçuşları için bu servisleri kullanmanız mümkün olmamaktadır. Isparta şehir merkezinden havalimanına servis, Isparta Özel halk Otobüsleri ile düzenlenmektedir. ( İletişim Tel: 0532 5602551- 0544 5434032-0246 2279111 Muharrem DEĞİRMENAKAR) Burdur şehir merkezinden havalimanına servis ise taksi veya tur otobüsleri ile yapılmaktadır. ( İletişim Tel: 0539 7765108-0535 4045004 Süleyman Demirel Taksiciler Karayolu Yolcu Taşıma Koop.) İç hat uçuşlarınız için en geç 45 dakika, dış hat uçuşlarınız için ise 1.5 saat öncesinde Isparta Süleyman Demirel Havalimanında olmanız yeterlidir.