Gaziantep-Zaragoza
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Gaziantep-Zaragoza
Yaklaşık Seyahat Süresi

İspanya’da bulunan 17 adet özerk bölgeden Aragon Özerk Bölgesi’nin başkenti olan Zaragoza, Madrid-Barcelona otoyolunun ortasında Ebro nehri kenarında bulunan ve İspanya’nın iç kesimlerinde kalan bir şehirdir. Huevra ve Gallego Çayları havzasına kurulan şehir, bu nedenle çok verimli topraklara sahiptir. 1.063 km2 yüzölçümüne sahip Zaragoza, 1 milyonu aşan nüfusu ile AB şehirleri arasında en büyük 32., İspanya’da ise 5. şehirdir. 2012 yılında Avrupa kültür başkenti olan şehirde bulunan pek çok eser Unesco Dünya Mirası Listesi’ndedir. Roma tarihi kaynaklarına göre, Antik İberlerin bir kolunun Salduba olarak geçen Zaragoza şehri etrafında yaşadığı bilinmektedir.
Roma İmparatoru Augustus, bu bölgeyi M.Ö. 25 ile M.Ö. 12 yılları arasında bir dönemde ele geçirdikten sonra “Caesaraugusta” adını vermiştir. Daha sonra Vizigotların eline geçen bölge, 714 yılında Endülüs Emevi Devleti olan Arapların egemenliğine geçtikten sonra gelişmeye başlamıştır. Bu dönemde Sarakuşta adı verilen Zaragoza şehri, 1118 yılında Aragon Krallığı’nın egemenliğine geçmiştir. İspanya Engizisyonu döneminde şehirde katledildiğine inanılan küçük bir Hristiyan çocuk, büyük olaylara neden olmuş ve çocuğun katili olarak kabul edilen tüm İspanyol Yahudileri şehirden kovulmuştur. Napolyon’un 1808 ve 1809 yıllarında iki kez kuşattığı şehir, bu kuşatmalardan sonra tamamen tahrip edilmiştir. 2.Dünya Savaşı öncesinde iç savaş yaşanan İspanya, 2.Dünya Savaşı süresince tarafsız kalmış ve bu şekilde şehir bombalardan kurtulmuştur.
Denize kıyısı olmayan Aragon Özerk Bölgesi ve Zaragoza şehrinde yarı kurak iklim görülür. Zaragoza’nın kurulduğu havzanın etrafındaki yüksek dağlar, Akdeniz’in nemli havasının bölgeye girmesini engeller. Ocak-nisan ve ekim-aralık ayları arası hava serinler, ancak sıcaklıklar 10 C’nin altına düşmez. Yaz aylarında ise iklim çok kuraktır ve sıcaklıklar 44 C’ye kadar yükselir. Nisan ve mayıs ayları Zaragoza uçak bileti alarak şehre gitmek için en uygun aylardır. Bu dönemde yağış olsa da rahatsız edici değildir. Noel zamanı olan aralık ayı ise 21 C sıcaklıkla şehri ziyaret için uygun bir zamandır. Her yıl 12 Ekim’de düzenlenen Fiestas del Pillar festivali ise 9 gün sürmektedir ve danslar, panayır eğlenceleri ve havai fişeklerle kutlanmaktadır. Ancak bu dönemde konaklama fiyatları, normal zamana göre daha yüksek olacaktır.
Zaragoza uçak bileti alarak şehre seyahat etmek istediğinizde İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı’nı kullanmanız gereklidir. Ancak İstanbul’da Zaragoza’ya direkt uçuş bulunmamaktadır. Türk Hava Yolları ile son aktarma Palma de Mallorca üzerinden olmak üzere, 2 kez aktarma yaparak Zaragoza Uluslararası Havalimanı’na uçuş gerçekleştirmeniz mümkündür. Zaragoza Uluslararası Havalimanı, Zaragoza şehir merkezinin 10 km. güneybatısında kalan havalimanıdır. Havalimanı Barcelona’nın 270 km. batısında, Madrid’in ise 263 km. kuzeydoğusunda kalmaktadır. Bugün tamamen sivil uçuşların gerçekleştiği havalimanı, 2.Dünya Savaşı sonrası SSCB ile yaşana soğuk savaş döneminde Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır. Bu nedenle 1954 yılında başlanan revisyonlar 1958 yılına kadar sürmüş ve pistler Amerikan savaş uçaklarının inmesine uygun hale getirilmiştir.
2008 yılından itibaren gelen yolcu terminalinin ayrıldığı havalimanında 2015 yılı verilerine göre toplam 424.000 yolcu uçuş gerçekleştirmiştir. Küçük bir havalimanı olmasında rağmen uluslararası güvenlik kodu İstanbul Atatürk Havalimanı gibi CAT II’dür. Zaragoza uçak bileti alarak seyahat ettiğiniz Zaragoza Uluslararası Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için, araç kiralayabilir veya taksi ve otobüs kullanabilirsiniz. 1.70 euro ücret ödeyerek kullanabileceğiniz yerel otobüsler ortalama 20-30 dakika içinde Zaragoza şehir merkezine ulaşmaktadır. Pazartesi ile cumartesi günleri arasında 06.15-23.15 saatleri arasında 30 dakikada bir, pazar günleri ise 60 dakikada bir hareket eden otobüsler havalimanının hemen önünden hareket etmektedir. Taksi ile ulaşımınız ise yaklaşık 25 Euro tutacaktır.
Zaragoza uçak bileti ile geldiğiniz Zaragoza’da ilk görmeniz gereken eser; içi ünlü İspanyol ressam Goya ve Bayaeu’nun eserleri ile dolu olan 11 kubbeli Basilica del Pillar Katedrali’dir. 1754 yılında inşşatı tamamlanan katedral, Fiestas del Pillar Festivalinin de merkezidir. Basilica del Pillar Katedralinin en büyük özelliği ise bir dönem Meryem Ana’nın bu katedralde görüldüğüne inanılmasıdır. Hristiyanlar için hac yolu üzerinde olan ve büyük önem taşıyan bu katedralde kesinlikle fotoğraf makinası kullanmanın yasak olduğunu hatırlatmak isteriz. 11.yy. Endülüs Emevileri döneminden kalan ve Arap mimarisini tamamen yansıtan Palacio de Aljaferia Sarayı, dışında danetl gibi işlenmiş revakları, camiisi ve içinde çok sayıda İslami motifi de görebileceğiniz bir saraydır. Sarayın tavanının bir kısmı altın kaplamadır. Arkeolojik eserler ve modern sanat olarak iki bölüme ayrılan Museo de Zaragoza, şehirde görebileceğiniz üçüncü mekandır. Müzede Fransisco Goya’nın eserlerini görebileceğiniz ayrı bir bölüm bulunmaktadır. Arkeolojik eserler kısmında ise kazılarda ortaya çıkan eserler ile birlikte gotik ve barok mimari eserlerini de görebilirsiniz.
Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alan La Seo Katedrali ise, neredeyse tüm dinler tarafından kullanılmış bir katedraldir. Zaragoza şehri hangi dinin egemenliğine girdiyse o dinin ibadet merkezi haline dönüştürülen katedral sırasıyla Roma tapınağı, camii ve kilise olarak kullanılmıştır. Yapılan revizyonlar ise katedralin mimarisine barok, gotik ve neo klasik tarzda yansımıştır. Basilica del Pillar Katedrali’nin hemen yanında Elbo Nehri bulunur. Üzerinde köprü olan bu güzel nehir, gece ve gündüz ayrı ayrı güzellikler yansıtır. Zaragoza şehri tamamen İspanyol mutfağının hakimiyetindedir. Bu nedenle bir tapas cenneti olduğunu söyleyebiliriz. Şehirde deneyebileceğiniz en popüler tapas ise; patates ve yumurta ile yapılan huevos rotos con foi’dir.
Halk arasında bilinen eski adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve gelişim bakımından birinci önemli şehridir. Türkiye sanayisi ve ticareti için de önemli bir konumdadır. Liman kentlerine de yakın denilebilecek bir konumda olduğu için Anadolu ile Orta Doğu arasında ticari bir köprü görevi görmektedir. Gaziantep’in simgesi meşhur Antep Kalesi’dir.
Şehrin bünyesinde doğal göl bulunmamaktadır. Şehrin çevresine birçok yapay göl ve baraj inşa edilmiştir. En önemli akarsuyu ise Fırat Nehri ve uzantılarıdır. Ayrışa ilde çok az doğal orman bulunmaktadır. Buna rağmen verimli topraklara sahip oluşuyla %60 oranında tarıma elverişlidir. Genellikle zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçelerinden oluşmaktadır.
Bulunduğu konumda Akdeniz ve Karasal iklim hakimdir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hava çok sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise -10 derecedir. En az yağışlı olduğu aylar Haziran ve Eylül ayları arasıdır. En çok yağış aldığı aylar ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır. Ayrıca gece ve gündüz arasında değişken sıcaklık farkı çok yüksektir. Nem oranı düşük olduğu için hava çok sert değildir.
Gaziantep’de gezilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Şehrin merkezinde tarihi Antep Kalesi yer alır. Kalenin güney kısmında tarihi meşhur Naib Hamamı yer alırken kuzey kısmında ise bir çok tarihi han mevcuttur. Bakır işlemeleriyle meşhur Bakırcılar Çarşısı ise hanların küzeyine düşmektedir. Camiileri ve tarihi Antep evleri de görülmeye değer diğer yapılardır.
Gaziantep Kalesi: Şehrin merkezinde yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kaledir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tarih boyunca çok fazla restore edilen kalenin 2000’li yılların başında yapılan restorasyonuyla şuan ki halini almıştır. Daire biçimli kalenin çevresi 1200 metredir. Duvalar taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. 12 kulesi ve burçları bulunan kalede ayrıca “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” de bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde gezerken özel hazırlanmış belgeselle tarihe tanıklı edebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in en eski tarihi çarşılarındandır. Adını burda satılan bakır eşyalardan almaktadır. Gaziantep’te bakır işçiliğinin tarihi 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir.
Tarihi Antep Evleri: Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılan bu binalar tek yada çift katlıdır. Evlerin genişce “hayat” ismi verilen avluları bulunmaktadır. Ayrıca “güvercinlik” adı verilen geniş terasları da diğer tarihi yapılardan ayrılan büyük özelliklerindendir. Günümüzde bu yapıların bir çoğu butik otel olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen hala ev olarak kullanılanlar da bulunmaktadır. Evlerin çoğu yakın tarihte restore edilerek kullanıma sunulmuştur.
Aziz Bedros Kilisesi: Şehirde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. 1723 yılında inşa edildiği bilinen kilise, belediyenin yol çalışmaları sırasında tesadüf eseri keşfedilmiştir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan eser günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Zeugma: Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in generallerinden olan 1. Selevkos Nikator tarafından kurulan antik şehirdir. Belkıs Mahallesi eteklerinde yer alır. İlk zamanlarında kurucusunun kendi ismini verdiği Selevkosya olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu ele geçirdikten sonra köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak anılmaya başlanmıştır. Üç bölümden oluşan şehirde döneminde çarşılar ve lüks evlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Şehir döneminden kalan mozaikleri ile ünlüdür. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Liste’sinde yer almaktadır. Kazılardan çıkarılan eserlerin çoğu Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yeşilvadi Parkı: Türkiye’nin en büyük parkıdır. Şehrin güney sınırını çevreler. Yine şehirde sayısı azımsanmayacak kadar park ve mesire alanı bulunmaktadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi: Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir. 264 farklı türden 6814 hayvanı barındırmaktadır. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan hayvanat bahçesi Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hayvanat bahçesidir.
Gaziantep ulaşım açısından da gelişmiş şehirlerimizden biridir. Kent içinde ulaşımı kolaylaştıran tramway ağı bulunmaktadır. Ayrıca birçok şehre de demiryolu ile ulaşım kolayca sağlanmaktadır. Kent içerisinde bulunan halk ve belediye otobüsleri ile şehrin birçok noktasına hızlıca erişebilirsiniz. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlere direkt uçuşlar mevcuttur. Ankara aktarmalı olarak Türkiye’nin diğer şehirlerine de ulaşım mümkündür. Ayrıca Almanya’ya direkt olarak uçuşlar vardır.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’i görmek için geç kalmayın. Gaziantep uçak bileti alarak uygun fiyatlarla rahat bir yolculuğun tadını çıkarın.