Gaziantep-Vancouver
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Gaziantep-Vancouver
Yaklaşık Seyahat Süresi

Farklı etnik grupları bir arada barındırın Vancouver, Kanada ülkesinin Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunun kozmopolit bir şehirdir. Kanada’nın en büyük üçüncü kenti olan şehir, dünyaca önemli bir limana da sahiptir. Şehrin bir diğer özelliği de en önemli film üretim merkezlerinden biri oluşudur. Nüfusunun büyük bir bölümünü Asyalılar oluşturmaktadır. Büyük parkları, ormanları, ve bahçeli evleri ile ünlü bir kenttir. Türkiye ile kent arasında 9 saatlik bir saat farkı mevcuttur. Şehre, Türk Hava Yolları, Lutfhansa ve Air Canada uçuş firmaları ile direk olarak uçulabilmektedir. Şehre yaklaşık 14 saatlik bir uçuşla gidilmektedir.
Vancouver uçak bileti alırken şehrin iklimi göz önüne alınmalıdır. Soğuk bir iklimin hakim olduğu düşünülse de iklimi ülkemizdeki Marmara Bölgesinin iklimine benzemektedir. Genellikle yaz aylarında gidilmesi tatilciler ve gezginler için daha iyi olacaktır. Şehir konaklamak için oldukça alternatifli seçenekler sunmaktadır. Otellerde kalabileceğiniz gibi aile evlerinde de konaklama yapılma imkanı vardır. Ekonomik olarak üst seviyede Pasifik Okyanus’u manzaralı otelleri seçebilirsiniz. Ekonomik ve kültürel bir konaklama için ise Çin mahallesindeki küçük otelleri tercih edebilirsiniz.
Şehir merkezinde ise cafe, bar ve diğer merkezi yerlere yakın çok sayıda oteller de mevcuttur. Vancouver muhteşem manzaralı, parkları ve müzeler ile beraber oldukça kültürel bir şehir. Vancouver uçak bileti aldığınızda gezilecek yerler listesi bir hayli kabarık olacaktır. Şehrin ilk yerleşim yeri olan Gastown tarihi dokusunu kaybetmeyen bir bölgedir. Çağdaş moda butikleri, sanat galeri, turistlik işletmeleri, restoranları ve canlı, hareketli barları ile oldukça dolu bir mekandır. Gastown’da buharla çalışan ve kentin simgelerinden olan bir saati de görebilirsiniz. Vancouver uçak bileti için kış aylarını seçecekseniz sizlerin ziyaret edeceği ilk yer Whistler Kayak Merkezi olacaktır. Kış turizm için son derece elverişli ve olan üstü koşullarda hazırlanmış bir tesistir. 37 adet teleferiğe sahip merkezde dünyanın en güzel kayak pistleri mevcuttur.
Stanley Parkı, Vancouver Limanı tarafından çevrilmiş bir kamu parkıdır. Diğer kentsel parkların aksine Stanley Parkı, peyzaj mimarinin ürünü değildir. Yarım milyon ağacı bünyesinde barındıran, uzun yıllar boyunca var olan ormanlık alanın kentsel dönüşümü sayesinde meydana gelmiştir. Park içerisinde 80 metreyi bulan dev ağaçlar vardır. Plajları, çocuk oyun alanları, orman yolları ve göletlerin olduğu geniş ve etkileyici bir parktır. Parkın içerisinde ayrıca kentin önemli simgelerinden Vancouver Akvaryumu bulunmaktadır.70 bin adet deniz canlısının akvaryumda bulunduğu bilinmektedir. Birçok bilim insanının incelemeleri ve çalışmaları için çalışma alanı olarak kullanılması yanında her yıl binlerce turist akvaryumu ziyaret etmektedir. Şehrin etnik yerlerinden biri de Hint pazarıdır. Hintli göçmenler tarafından kurulan pazarda hint mutfağından ve hint kültürünün eserlerinden izler bulabilirsiniz. Ziyaret edilecek bir yer de Seawall’dır. Stanley Parkı çevreleyen taş duvar yoludur. Bu yol üzerinde hem yerliler hem de ziyaretçiler için özel paten, bisiklet ve yürüyüş yoları yapılmıştır.
Ziyaretçiler için kiralanan bisikletler eşliğinde deniz manzarası eşliğinde bisiklet sürüşü yapılabilmektedir. Vancouver Antropoloji Müzesi de oldukça önemli bir yerdir. On binden fazla nesneye ev sahipliği yapan ve Canada’nın kültürünü simgesi haline gelen bir müzedir. Vancouver Art Galery de Canada’nın en büyük beşinci müzesidir. Granville İsland, şehrin alışveriş merkezidir. Burası bir Pazar havasındadır. Hediyelik eşyalardan her türlü sebze ve meyve seçeneklerini bulabilirsiniz. Çin bölgesini, kütüphaneleri, diğer birçok parkların yanında tarihi evlerinin bulunduğu yerleri gezmeniz önerilmektedir. Kozmopolit yapısı sebebiyle kentin gece hayatı oldukça etkilidir. Hareketli olan gece hayatı yanında kentte sürekli festivaller ve etkinlikler düzenlenmektedir.
Şehrin içeriğini oluşturan bol etnik kökenin meydana getirdiği yemek kültürü de bir hayli fazladır. Özellikle Hint, Çin ve Japon mutfağının esintileri bir hayli fazladır. Deniz ürünleri açısından midye, istiridye ve ilave soslarla damak zevkinize uygun tatlar bulabilirsiniz. Akçaağaç şurubu ile yapılan tatlılar meşhurdur. Birçok Canadalı’nın tükettiği ve turistlere önerdiği bezelyeden hazırlanan ve içine krema eklenerek servis edilen Pea çorbası şehrin simgelerinden de biridir. Patates kızarmasının üzerine çeşitli soslar hazırlanarak özellikle bira eşliğinde yiyebileceğiniz Potine bir atıştırmalık yiyecek türüdür. Bisküvi, Hindistan cevizi, vanilya ve kremayla hazırlana bir tatlı türü olan hafif ve lezzetli bir tatlı olan Nanaimo Bar farklı bir lezzet türüdür. Tereyağlı Tart ise hazırlanışı kolay ve kentte en fazla yenilen yiyeceklerdendir. Hollywood ve New York’tan sonra Kuzey Amerika’nın en büyük film yapım merkezi olan şehirde aynı zamanda birçok film festivali düzenlenmektedir. Ayrıca düzenlenen çocuk festivalleri, şarap ve jazz festivalleri de oldukça ses getiren cinstendir.
Kentin iklimsel koşulları sert olduğu düşünülse de özellikle iklimin yumuşadığı dönemlerde şehri binlerce turist ziyaret etmektedir. Ayrıca şehre ülkemizden direk uçuşların olması da bu kozmopolit şehrin cazibesine karşılık görmesine sebep olmaktadır. İklim açısından ülkemiz ile benzer özellikler gösteren şehre, doğa turizmi ve kayak, kış turizmi de yapılabilmektedir. Türkiye ile kent arasında 9 saatlik bir saat farkı mevcuttur. Şehre, Türk Hava Yolları, Lutfhansa ve Air Canada uçuş firmaları ile direk olarak uçulabilmektedir. Şehre yaklaşık 14 saatlik bir uçuşla gidilmektedir. Vancouver uçak bileti alırken şehrin iklimi göz önüne alınmalıdır. Soğuk bir iklimin hakim olduğu düşünülse de iklimi ülkemizdeki Marmara Bölgesinin iklimine benzemektedir. Genellikle yaz aylarında gidilmesi tatilciler ve gezginler için daha iyi olacaktır. Ayrıca düzenlenen festivaller içinde önemli film festivalleri yer almaktadır. Eğer tatilinizi hem gezmek ve eğlenmek üzerine ayırmışsanız hem de iyi bir film izleyicisi iseniz festivallere göre planınızı yapmanızda fayda vardır.
Halk arasında bilinen eski adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve gelişim bakımından birinci önemli şehridir. Türkiye sanayisi ve ticareti için de önemli bir konumdadır. Liman kentlerine de yakın denilebilecek bir konumda olduğu için Anadolu ile Orta Doğu arasında ticari bir köprü görevi görmektedir. Gaziantep’in simgesi meşhur Antep Kalesi’dir.
Şehrin bünyesinde doğal göl bulunmamaktadır. Şehrin çevresine birçok yapay göl ve baraj inşa edilmiştir. En önemli akarsuyu ise Fırat Nehri ve uzantılarıdır. Ayrışa ilde çok az doğal orman bulunmaktadır. Buna rağmen verimli topraklara sahip oluşuyla %60 oranında tarıma elverişlidir. Genellikle zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçelerinden oluşmaktadır.
Bulunduğu konumda Akdeniz ve Karasal iklim hakimdir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hava çok sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise -10 derecedir. En az yağışlı olduğu aylar Haziran ve Eylül ayları arasıdır. En çok yağış aldığı aylar ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır. Ayrıca gece ve gündüz arasında değişken sıcaklık farkı çok yüksektir. Nem oranı düşük olduğu için hava çok sert değildir.
Gaziantep’de gezilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Şehrin merkezinde tarihi Antep Kalesi yer alır. Kalenin güney kısmında tarihi meşhur Naib Hamamı yer alırken kuzey kısmında ise bir çok tarihi han mevcuttur. Bakır işlemeleriyle meşhur Bakırcılar Çarşısı ise hanların küzeyine düşmektedir. Camiileri ve tarihi Antep evleri de görülmeye değer diğer yapılardır.
Gaziantep Kalesi: Şehrin merkezinde yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kaledir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tarih boyunca çok fazla restore edilen kalenin 2000’li yılların başında yapılan restorasyonuyla şuan ki halini almıştır. Daire biçimli kalenin çevresi 1200 metredir. Duvalar taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. 12 kulesi ve burçları bulunan kalede ayrıca “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” de bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde gezerken özel hazırlanmış belgeselle tarihe tanıklı edebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in en eski tarihi çarşılarındandır. Adını burda satılan bakır eşyalardan almaktadır. Gaziantep’te bakır işçiliğinin tarihi 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir.
Tarihi Antep Evleri: Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılan bu binalar tek yada çift katlıdır. Evlerin genişce “hayat” ismi verilen avluları bulunmaktadır. Ayrıca “güvercinlik” adı verilen geniş terasları da diğer tarihi yapılardan ayrılan büyük özelliklerindendir. Günümüzde bu yapıların bir çoğu butik otel olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen hala ev olarak kullanılanlar da bulunmaktadır. Evlerin çoğu yakın tarihte restore edilerek kullanıma sunulmuştur.
Aziz Bedros Kilisesi: Şehirde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. 1723 yılında inşa edildiği bilinen kilise, belediyenin yol çalışmaları sırasında tesadüf eseri keşfedilmiştir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan eser günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Zeugma: Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in generallerinden olan 1. Selevkos Nikator tarafından kurulan antik şehirdir. Belkıs Mahallesi eteklerinde yer alır. İlk zamanlarında kurucusunun kendi ismini verdiği Selevkosya olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu ele geçirdikten sonra köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak anılmaya başlanmıştır. Üç bölümden oluşan şehirde döneminde çarşılar ve lüks evlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Şehir döneminden kalan mozaikleri ile ünlüdür. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Liste’sinde yer almaktadır. Kazılardan çıkarılan eserlerin çoğu Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yeşilvadi Parkı: Türkiye’nin en büyük parkıdır. Şehrin güney sınırını çevreler. Yine şehirde sayısı azımsanmayacak kadar park ve mesire alanı bulunmaktadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi: Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir. 264 farklı türden 6814 hayvanı barındırmaktadır. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan hayvanat bahçesi Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hayvanat bahçesidir.
Gaziantep ulaşım açısından da gelişmiş şehirlerimizden biridir. Kent içinde ulaşımı kolaylaştıran tramway ağı bulunmaktadır. Ayrıca birçok şehre de demiryolu ile ulaşım kolayca sağlanmaktadır. Kent içerisinde bulunan halk ve belediye otobüsleri ile şehrin birçok noktasına hızlıca erişebilirsiniz. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlere direkt uçuşlar mevcuttur. Ankara aktarmalı olarak Türkiye’nin diğer şehirlerine de ulaşım mümkündür. Ayrıca Almanya’ya direkt olarak uçuşlar vardır.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’i görmek için geç kalmayın. Gaziantep uçak bileti alarak uygun fiyatlarla rahat bir yolculuğun tadını çıkarın.