Gaziantep-Sevilla
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Gaziantep-Sevilla
Yaklaşık Seyahat Süresi

1978 yılında bir Anayasa değişikliği ile 17 özerk bölge ve 2 özerk şehire ayrılan İspanya’da Endülüs Bölgesi, İspanya’nın güneybatısında bulunan Portekiz’e komşu özerk bir bölgedir. Başkenti İspanya’nın en büyük dördüncü büyük şehri olan Sevilla olan Endülüs Bölgesi toplam 8 idari bölgeye ayrılmıştır. Sevilla dışında diğer idari bölgeler; Almeria, Cadiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaen ve Malaga’dır. Atlas Okyanusu’nun 87 km. içerisinde yer alan başkent Sevilla ise bir iç liman kentidir. Toplam yaklaşık 1.815.000 kişi olan nüfusunun çoğu şehir merkezinde yaşamaktadır. Uzun yıllar Müslüman Arap devletlerinin egemenliğinde yaşayan Endülüs Bölgesinde özellikle dil, yemekler ve mimaride Arap etkisi yoğun olarak görülür. Sevilla şehrinin Arapça söylenişi ise İşbiliye’dir. Şehrin İspanya’nın başkenti Madrid’e uzaklığı ise 550 km. dir. Bölgenin resmi dili İspanyolca’nın bir lehçesi olan Endülüs lehçesidir. Bu lehçeye Dialecto Andaluz adını verilir. Endülüs Lehçesi, bölge Müslüman Arapların hakimiyetindeyken konuşulan İspanyolcanın Arapça ile iç içe geçmiş halidir ve lehçede bugün pek çok Arapça kelime bulunur. Ayrıca Endülüs Bölgesinde bulunan bölgelerden Cadiz, Granada ve Sevilla’da konuşulan aksan ile Almeria, Huelva, Jaen ve Malaga’da konuşulan aksan birbirinden farklıdır.
Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Sevilla’ya yılın dört mevsimi gidilebilir, ancak yazların çok sıcak geçtiği düşünülürse ideal seyahat ayları ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Sevilla uçak bileti satın alarak Türk Hava Yolları, İberia Airlines, Lufthansa, KLM, British Airways ve Atlas Global uçuşları ile ulaşabileceğiniz Sevilla Havalimanı, Sevilla şehir merkezine sadece 10 km. uzaklıktaki Sevilla San Pablo Uluslararası Havalimanıdır. Sevilla uçak bileti aldığınızda Sevilla’ya ulaşmak için direkt uçuş bulunmamaktadır. Porto ve Lizbon üzerinden iki aktarmalı veya Lizbon üzerinden tek aktarmalı uçuşlarla Sevilla Havalimanına uçakla ulaşabilirsiniz. Bir diğer alternatif ulaşım yöntemi ise Türk Hava Yolları ile direkt Malaga’ya uçmak ve karayoluyla Sevilla’ya ulaşmaktır.
Sevilla, M.Ö. 2.yy.da bir İber kasabası olarak etrafındaki verimli topraklar nedeniyle Guadalquivir nehrinin doğu kısmına kurulmuştur. M.S. 5.yy da Singil Vandallarının başkenti olan Sevilla, M.S. 461 yılında Vizigot egemenliğine girmiştir. M.S. 711 den sonra Müslüman Arap egemenliğine geçen şehir, İşbiliye adını alarak sırasıyla Abbadi, Murabıt ve Muvahhid Konfederasyonların egemenliğinde 1248 yılına kadar yaklaşık 500 yıl kalmıştır. Özellikle Muvahhid Konfederasyonu dönemi, Sevilla’nın kültür, sanat ve mimari açısından altın çağıdır. 1248 yılında Kastilya Kralı 3.Fernando tarafından ele geçirilen Sevilla’da bu dönemde Yahudi’ler ve Magripli denilen Müslüman Araplar şehirden sürülmüştür. İspanyol donanmasının bulunduğu Cadiz Liman şehrine 100 km. uzaklıkta olan Sevilla, o dönemde İspanyolların Amerika’yı keşfi için gönderilen donanmaların da merkezi haline gelmiştir. Endülüs Bölgesinde flamenkonun başkenti Cadiz’dir. Ancak Cadiz’e yakınlığı ve daha turistik olması sebebiyle, Sevillanas adı verilen Sevilla flamenkosu da tüm dünyada tanınmaktadır. Guadalquivir nehrinin doğu tarafında kalan bölüm Sevilla eski şehir bölgesi tarihi eserleriyle, batı kısmında yer alan Remodios ve Triana semtleri ise özellikle çingeneler ve orijinal flamenko dansları ile ünlüdür.
Sevilla uçak bileti satın alarak şehre ulaştığınızda ilk görmeniz gereken yer; ünlü Game of Thrones dizisinin çekimlerine de ev sahipliği yapan Alkazar Sarayı yani Real Alcazar’dır. İspanyol Kraliçesi II.Isabel tarafından Kristof Kolomb’un Amerika’ya uğurlandığı saray olan Alkazar Sarayı, Muvahhid Konfederasyonu döneminde yapılan ve günümüze ulaşan mimari şaheseri saraydır. 1181 yılında Muvahhidler tarafından, 1364 yılında ise I.Petro tarafından onarımdan geçirilen saray bu nedenle hem Arap hem de Gotik mimariyi bir arada bulunduran mimari yapısı ile dikkat çekmektedir. Sarayın üst odaları bugün İspanya Kraliyet Ailesi Sevilla’ya geldiğinde çalışma ofisi olarak da kullanılmaktadır. Bugün müze olarak gezilen yapının her bir katı ve bahçesini gezmek için ayrı, ayrı ücret ödemeniz gerekir. 1995 yılında Kral 1.Carlos’un kızı Sevilla Katedrali’nde evlendikten sonra düğün töreni Real Alcazar’da yapılmıştır.
Ayasofya’nın kiliseden camiiye çevrilmesine benzer şekilde ünlü Sevilla Santa Maria Katedrali de önce camii olarak yapılıp, sonra gotik mimari ile değiştirilerek katedrale çevrilmiştir. 1147 yılında yapıldığı Muvahhidler döneminde Almohad Camii adıyla ve tek minare olarak yapılan eser, tam 100 yıl boyunca katedrale dönüştürülmeye çalışılmıştır. Tek minaresi çan kulesine dönüştürülen ve geç gotik mimari ile mimari yapısı değiştirilen ve tamamlandığında dünyanın en büyük katedrali ünvanını alan yapı, ironik bir şekilde o dönemde bu ünvanı tam 1000 yıldır elinde bulunduran Ayasofya Kilise’sinin elinden almıştır. Bugün ise dünyanın en büyük 3. katedralidir. Kristof Kolomb’un mezarının da bulunduğu Sevilla Katedrali, bugün Roman Katolik Kilisesi olarak kullanılmaktadır.
13.yy.da gözetleme kulesi olarak yapılan ve adını denize tuttuğu sarı ışıktan alan Altın Kule ya da Torro del Oro, Sevilla uçak bileti alarak şehre geldiğinizde karşınıza çıkacak üçüncü tarihi eserdir. Arabistanlı Lawrence ve Star Wars 1 ve 2’nin pek çok sahnesinin çekildiği Plaza de Espana ise yine gotik ve Arap mimarisinin birleştiği çok görkemli bir yapıdır.
Sevilla tüm İspanya’da olduğu gibi siesta ve gece eğlenceleri ile meşhurdur. Akşam yemeğinin gece 22.00 den sonra yendiği şehirde eğlence ise sabaha kadar sürer. Önce meydanlarda toplanan gençler, gece 24.00 den sonra eğlence yerlerine geçerler ve son müşteri gidene kadar bar, restoran ve gece kulüpleri açık kalır. Triana Bölgesi, aynı zamanda eğlencenin de merkezidir. Sangiria, Jerez şarapları, Alhambra Birası, Cruzcampo Birası ve özellikle içki ile birlikte yenilen Türk mezelerine benzer Tapas İspanya’da denemeniz gereken lezzetlerdir.
Halk arasında bilinen eski adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve gelişim bakımından birinci önemli şehridir. Türkiye sanayisi ve ticareti için de önemli bir konumdadır. Liman kentlerine de yakın denilebilecek bir konumda olduğu için Anadolu ile Orta Doğu arasında ticari bir köprü görevi görmektedir. Gaziantep’in simgesi meşhur Antep Kalesi’dir.
Şehrin bünyesinde doğal göl bulunmamaktadır. Şehrin çevresine birçok yapay göl ve baraj inşa edilmiştir. En önemli akarsuyu ise Fırat Nehri ve uzantılarıdır. Ayrışa ilde çok az doğal orman bulunmaktadır. Buna rağmen verimli topraklara sahip oluşuyla %60 oranında tarıma elverişlidir. Genellikle zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçelerinden oluşmaktadır.
Bulunduğu konumda Akdeniz ve Karasal iklim hakimdir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hava çok sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise -10 derecedir. En az yağışlı olduğu aylar Haziran ve Eylül ayları arasıdır. En çok yağış aldığı aylar ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır. Ayrıca gece ve gündüz arasında değişken sıcaklık farkı çok yüksektir. Nem oranı düşük olduğu için hava çok sert değildir.
Gaziantep’de gezilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Şehrin merkezinde tarihi Antep Kalesi yer alır. Kalenin güney kısmında tarihi meşhur Naib Hamamı yer alırken kuzey kısmında ise bir çok tarihi han mevcuttur. Bakır işlemeleriyle meşhur Bakırcılar Çarşısı ise hanların küzeyine düşmektedir. Camiileri ve tarihi Antep evleri de görülmeye değer diğer yapılardır.
Gaziantep Kalesi: Şehrin merkezinde yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kaledir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tarih boyunca çok fazla restore edilen kalenin 2000’li yılların başında yapılan restorasyonuyla şuan ki halini almıştır. Daire biçimli kalenin çevresi 1200 metredir. Duvalar taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. 12 kulesi ve burçları bulunan kalede ayrıca “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” de bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde gezerken özel hazırlanmış belgeselle tarihe tanıklı edebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in en eski tarihi çarşılarındandır. Adını burda satılan bakır eşyalardan almaktadır. Gaziantep’te bakır işçiliğinin tarihi 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir.
Tarihi Antep Evleri: Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılan bu binalar tek yada çift katlıdır. Evlerin genişce “hayat” ismi verilen avluları bulunmaktadır. Ayrıca “güvercinlik” adı verilen geniş terasları da diğer tarihi yapılardan ayrılan büyük özelliklerindendir. Günümüzde bu yapıların bir çoğu butik otel olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen hala ev olarak kullanılanlar da bulunmaktadır. Evlerin çoğu yakın tarihte restore edilerek kullanıma sunulmuştur.
Aziz Bedros Kilisesi: Şehirde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. 1723 yılında inşa edildiği bilinen kilise, belediyenin yol çalışmaları sırasında tesadüf eseri keşfedilmiştir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan eser günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Zeugma: Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in generallerinden olan 1. Selevkos Nikator tarafından kurulan antik şehirdir. Belkıs Mahallesi eteklerinde yer alır. İlk zamanlarında kurucusunun kendi ismini verdiği Selevkosya olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu ele geçirdikten sonra köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak anılmaya başlanmıştır. Üç bölümden oluşan şehirde döneminde çarşılar ve lüks evlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Şehir döneminden kalan mozaikleri ile ünlüdür. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Liste’sinde yer almaktadır. Kazılardan çıkarılan eserlerin çoğu Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yeşilvadi Parkı: Türkiye’nin en büyük parkıdır. Şehrin güney sınırını çevreler. Yine şehirde sayısı azımsanmayacak kadar park ve mesire alanı bulunmaktadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi: Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir. 264 farklı türden 6814 hayvanı barındırmaktadır. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan hayvanat bahçesi Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hayvanat bahçesidir.
Gaziantep ulaşım açısından da gelişmiş şehirlerimizden biridir. Kent içinde ulaşımı kolaylaştıran tramway ağı bulunmaktadır. Ayrıca birçok şehre de demiryolu ile ulaşım kolayca sağlanmaktadır. Kent içerisinde bulunan halk ve belediye otobüsleri ile şehrin birçok noktasına hızlıca erişebilirsiniz. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlere direkt uçuşlar mevcuttur. Ankara aktarmalı olarak Türkiye’nin diğer şehirlerine de ulaşım mümkündür. Ayrıca Almanya’ya direkt olarak uçuşlar vardır.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’i görmek için geç kalmayın. Gaziantep uçak bileti alarak uygun fiyatlarla rahat bir yolculuğun tadını çıkarın.