Gaziantep-Thessaloniki
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Gaziantep-Thessaloniki
Yaklaşık Seyahat Süresi

Selanik, Yunanistan’ın başkent Atina’dan sonra en büyük ikinci şehri olarak kabul edilmektedir. İzmir’in kız kardeşi olarak adlandırılan şehir, mecazında bulunulduğu gibi iklim ve yaşam koşulları nedeniyle İzmir’e oldukça benzemektedir.
Atatürk’ün doğduğu evin de burada olması sebebiyle insanların bu şehri görmek için Selanik uçak bileti fiyatları hakkında araştırma yaparak, uygun zamanlarda bir tatil planladıkları görülmektedir. Atatürk’ün doğduğu ev dışında pek çok tarihi ve turistik yapının bulunduğu bu şehre gitmek isteyenlerin, festivaller dönemini de yakalamak istedikleri bilinmektedir.
Selanik Uluslararası Havalimanı
Yunanistan’ın ana havalimanı olarak kabul edilmektedir. Hem sivil hem de askeri kullanım alanlarına hizmet etmektedir. Şehrin yaklaşık olarak 15 km güneyinde bulunmakta olan havalimanına ulaşım sağlamak isteyenlerin iki seçenekleri bulunmaktadır.
Otobüsler
Havalimanı çıkış kapısının hemen önünde bulunan otobüs durağını kullanarak, 45 dakika da şehir merkezine ulaşmak mümkün olmaktadır.
78 numaralı otobüse binerek Beyaz Kule’nin hemen karşısında inmek yeterli olacaktır. Otobüsün güzergahının uzun olması sebebi ile çok kalabalık olacağını da belirtmek gerekir.
Taksi
Hem havalimanı içerisinde bulunan hem de havalimanı dışında beklemekte olan taksiler de, şehir merkezine ulaşmak isteyenlerin tercihi olmaktadır. Taksiyle yapılacak yolculuğun süresi 25-30 dakika civarındadır.
Selanik, Akdeniz ikliminin görülmekte olduğu bir şehirdir. Kuzey kesimlerde Balkan iklimi etkisi sebebiyle kış aylarında yoğun soğuklar yaşanıyor olsa da diğer kesimlerde ılıman bir sıcaklık vardır. Bu sıcaklık verilerine bakıldığında, şehri ziyaret etmek isteyenlerin yılın her dönemi bu isteklerini yerine getirebilecekleri söylenebilir. Fakat yaz aylarında şehirde pek çok festivalin olması tatilcilerin kaçırmak istemedikleri etkinlikler olarak bilinmektedir.
Bu sebeple Temmuz- Eylül ayları arasında şehri ziyaret etmek, memnuniyet açısından daha faydalı olacaktır. Bu aylar için ziyarette bulunmak isteyenlerin birkaç ay öncesinden Selanik uçak bileti arayışlarına başlamaları gerekmektedir. Yaz aylarında uçak bileti fiyatlarında büyük bir artış olması göz önüne alındığında, erken bilet alımı maddi açıdan rahatlamayı beraberinde getirecektir.
Selanik, tatillerini kültür turizmi yaparak geçirmek isteyenlerin ilk tercihi olabilecek bir yerdir. Birbirinden eşsiz tarihi mekanları ve Osmanlı ile Bizans dönemini yansıtan yapılarıyla oldukça ilgi çekicidir. Antik çağlardan bu yana var olduğu varsayılan ülkenin, en güzel şehrinde muhakkak görülmesi gereken yerler hakkında birkaç bilgi vermeye çalışacağız;
İlk sırada yer alan bu yer, 1881 yılında Atatürk’ün doğduğu evdir. O zamanki adresi Koca Kasım Paşa Mahallesi Islahhane Caddesi idi. Günümüzde ise Apostolou Pavlu Caddesi 17 numarada bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu hemen Atatürk Evi Müzesinin yanında yer almaktadır. Evin asıl girişi, Apostolou Pavlu Caddesinden olmakla birlikte bugün kullanılmamaktadır. 2012 yılında yapılan restorasyon sonrasında Isaias sokak üzerinden, evin arka bahçe kapısından giriş ve çıkış yapılmıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün babasının vefatına kadar yaşamış olduğu bu ev, turistlerin görmek istediği yerler arasında ilk sıralarda gelmektedir.
Şehrin en büyük simgelerinden bir tanesidir. 12.yy’dan kalma eski Bizans yapısının yerine, şehri savunmak için Kanuni Sultan Süleyman’ın isteğiyle Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kule’ye dikilen Yunan bayrağı, Yunan zaferini simgelemektedir. Bu yapı, İstanbul’da bulunmakta olan Rumelihisarı’nın bir kopyasıdır. Çevresinde bir zamanlar bulunmakta olan surlar 1911 yılında yıkılmıştır. Burayı ziyaret etmek isteyenler için, Pazartesi günleri kapalı olduğunu belirtmeliyiz
Osmanlı döneminde Zincirli Kule denilen yapıdır. Girişinde bulunan Osmanlı tuğrası ve kitabe günümüze kadar muhafaza edilmiştir.
Selanik uçak bileti seçenekleri arasından kendi bütçelerine uygun imkanlardan yararlananların, Bizans Kültür Müzesini muhakkak görmesi gerekmektedir. Şehrin bir zamanlar Bizans İmparatorluğu içinde önemli bir nokta olması sonucunda, pek çok tarihi Bizans kalıntısı bulunmaktadır. Tüm bunların sergilenmekte olduğu bu müzeye giriş çocuklar için ücretsiz, yetişkinler için ise 4 Euro’dur.
Şehre gelenlerin sosyal hayatın da tadına bakmak istemeleri muhtemeldir. Şehrin sosyal anlamda kalbinin attığı yerse Aristoteles Meydanı’dır. Birbirinden güzel alışveriş mağazaları, restoranlar, kafeler, sanat galerileri ve hediyelik eşya dükkanlarıyla insanların hayran kaldığı yerlerdendir. Bu meydan, İzmir’e en çok benzetilen yerlerden bir tanesidir.
Şehri ziyaret edenlerin bu başlıca görülecek yerler dışında, görmek isteyecekleri diğer mekanlar ise;
olarak belirtilebilecektir.
Selanik’e gelenlerin, mutfak kültürü açısından birbirinden farklı kültürlerin yansımalarıyla karşılaşacaklarını belirtmek gerekmektedir. İstanbul ve İzmir yemekleriyle de karşılaşmanın mümkün olduğunu da söyleyebiliriz. Deniz mahsulleri, zeytinyağı, peynir ve süt ana ögeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yunan rakısı olarak bilinmekte olan Uzo, alkol kullananların yerinde denemesi gereken bir içkidir. Selanik uçak bileti arayışı sonucunda bu şehri ziyaret edebilme şansına ulaşanlar için Selanik’in meşhur yemeklerini belirteceğiz;
İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, Türk mutfağının eşsiz ürünleri Selanik’te de uygulanarak arzu edenlere sunulmaktadır. Denemek ve karar vermek ise şehri ziyaret edenlerin ellerindedir.
Buraya kadar gelenlerin, hem kaliteli hizmet hem de eşsiz lezzetler alabilecekleri birkaç restoranı da söylemek doğru olacaktır.
Bu güzel restoranlardan herhangi birinde, hem dinlenmek hem de bölgenin lezzetlerini tatmak mümkün olacaktır.
Halk arasında bilinen eski adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve gelişim bakımından birinci önemli şehridir. Türkiye sanayisi ve ticareti için de önemli bir konumdadır. Liman kentlerine de yakın denilebilecek bir konumda olduğu için Anadolu ile Orta Doğu arasında ticari bir köprü görevi görmektedir. Gaziantep’in simgesi meşhur Antep Kalesi’dir.
Şehrin bünyesinde doğal göl bulunmamaktadır. Şehrin çevresine birçok yapay göl ve baraj inşa edilmiştir. En önemli akarsuyu ise Fırat Nehri ve uzantılarıdır. Ayrışa ilde çok az doğal orman bulunmaktadır. Buna rağmen verimli topraklara sahip oluşuyla %60 oranında tarıma elverişlidir. Genellikle zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçelerinden oluşmaktadır.
Bulunduğu konumda Akdeniz ve Karasal iklim hakimdir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hava çok sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise -10 derecedir. En az yağışlı olduğu aylar Haziran ve Eylül ayları arasıdır. En çok yağış aldığı aylar ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır. Ayrıca gece ve gündüz arasında değişken sıcaklık farkı çok yüksektir. Nem oranı düşük olduğu için hava çok sert değildir.
Gaziantep’de gezilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Şehrin merkezinde tarihi Antep Kalesi yer alır. Kalenin güney kısmında tarihi meşhur Naib Hamamı yer alırken kuzey kısmında ise bir çok tarihi han mevcuttur. Bakır işlemeleriyle meşhur Bakırcılar Çarşısı ise hanların küzeyine düşmektedir. Camiileri ve tarihi Antep evleri de görülmeye değer diğer yapılardır.
Gaziantep Kalesi: Şehrin merkezinde yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kaledir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tarih boyunca çok fazla restore edilen kalenin 2000’li yılların başında yapılan restorasyonuyla şuan ki halini almıştır. Daire biçimli kalenin çevresi 1200 metredir. Duvalar taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. 12 kulesi ve burçları bulunan kalede ayrıca “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” de bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde gezerken özel hazırlanmış belgeselle tarihe tanıklı edebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in en eski tarihi çarşılarındandır. Adını burda satılan bakır eşyalardan almaktadır. Gaziantep’te bakır işçiliğinin tarihi 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir.
Tarihi Antep Evleri: Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılan bu binalar tek yada çift katlıdır. Evlerin genişce “hayat” ismi verilen avluları bulunmaktadır. Ayrıca “güvercinlik” adı verilen geniş terasları da diğer tarihi yapılardan ayrılan büyük özelliklerindendir. Günümüzde bu yapıların bir çoğu butik otel olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen hala ev olarak kullanılanlar da bulunmaktadır. Evlerin çoğu yakın tarihte restore edilerek kullanıma sunulmuştur.
Aziz Bedros Kilisesi: Şehirde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. 1723 yılında inşa edildiği bilinen kilise, belediyenin yol çalışmaları sırasında tesadüf eseri keşfedilmiştir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan eser günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Zeugma: Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in generallerinden olan 1. Selevkos Nikator tarafından kurulan antik şehirdir. Belkıs Mahallesi eteklerinde yer alır. İlk zamanlarında kurucusunun kendi ismini verdiği Selevkosya olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu ele geçirdikten sonra köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak anılmaya başlanmıştır. Üç bölümden oluşan şehirde döneminde çarşılar ve lüks evlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Şehir döneminden kalan mozaikleri ile ünlüdür. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Liste’sinde yer almaktadır. Kazılardan çıkarılan eserlerin çoğu Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yeşilvadi Parkı: Türkiye’nin en büyük parkıdır. Şehrin güney sınırını çevreler. Yine şehirde sayısı azımsanmayacak kadar park ve mesire alanı bulunmaktadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi: Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir. 264 farklı türden 6814 hayvanı barındırmaktadır. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan hayvanat bahçesi Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hayvanat bahçesidir.
Gaziantep ulaşım açısından da gelişmiş şehirlerimizden biridir. Kent içinde ulaşımı kolaylaştıran tramway ağı bulunmaktadır. Ayrıca birçok şehre de demiryolu ile ulaşım kolayca sağlanmaktadır. Kent içerisinde bulunan halk ve belediye otobüsleri ile şehrin birçok noktasına hızlıca erişebilirsiniz. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlere direkt uçuşlar mevcuttur. Ankara aktarmalı olarak Türkiye’nin diğer şehirlerine de ulaşım mümkündür. Ayrıca Almanya’ya direkt olarak uçuşlar vardır.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’i görmek için geç kalmayın. Gaziantep uçak bileti alarak uygun fiyatlarla rahat bir yolculuğun tadını çıkarın.