Gaziantep-Palermo
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Gaziantep-Palermo
Yaklaşık Seyahat Süresi

İtalya Sicilya’nın başkenti olan büyük liman şehridir. İtalya’nın güneyindeki kent tarihi yapıları ile turizmin canlı merkezlerinden biri olmuştur. Kültürü, mimari ve etnik yapısı ile oldukça ilgi çekici bir yapısı vardır. Şehir Fenikeliler tarafından kurulsa da Antik Yunanlılar tarafından isimlendirilmiştir. Adının Panormus yani Bütün Liman olarak bilinen Palarmo, önce Roma İmparatorluğunun bir kenti olurken sonra Bizans İmparatorluğuna katıldı. Kent ile ülkemiz arasında bir saatlik bir zaman farklı bulunmaktadır. Palermo uçak bileti Palermo’ya ülkemizden direk uçuşlar gerçekleştirilmemektedir. Ancak Türk Hava Yolları ve birçok havayolu firması ile Roma veya Milona aktarmalı uçuşlar mevcuttur. Arıca Sun Express hava yolları ile yaklaşık iki buçuk saatlik bir uçuşla Katanya’ya uçabilir, oradan da kara yolu ile üç saatlik bir yolculukla Palermo’ya ulaşabilirsiniz. Kentin oldukça sıcak bir iklimi vardır. Yılın her mevsimi gidilebilir bir yer olmasına rağmen sıcakların çok bunaltmadığı ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde gidilirse daha rahat gezilebilir.
Palermo uçak bileti alınırken gezilebilecekler listesinde tarihi yerlerin ağırlığı dikkatiniz çekecektir. Arap ve Roma mimarisi etkisindeki ve yüzyıllarca içinde barındırdığı medeniyetlerin etkisi ile oluşan kültür sentezi gezilecek birçok yere sahip. Piazza Politeama bunların başında geliyor. İstanbul’daki Taksim Meydanı gibi şehrin merkezi olan bu yerde birçok etkinlik ve yılbaşı kutlamaları da yapılmaktadır. Tiyatro binası, restoranlar ve heykellerin olduğu mekanda alış – veriş seçenekleriyle de oldukça alternatif mevcuttur. Ünlü siyasetçi Garibaldi’nin ölümü üzerine adı verilen Garibaldi Tiyatro binası oldukça görkemli ve tarihi bir binadır. Günümüzde ise klasik müzik severler için bir konser binasıdır. Cattadrela de Monreale 12. Yüzyılda cami olarak inşa edilen Palermo Katedralidir. Şehrin en görkemli ve dikkat çekici yapılarındandır. Sicilya Krallarının mezarlarının olduğu katedral Avrupa’nın en büyük 3. Katedralidir. Teatro Massimo neo – klasik yapının en önemli eserlerindendir. Özellikle baba filminin bazı sahnelerinin çekildiği yer birçok turistin ziyaret ettiği görkemli bir yerdir. Capuchin Yeraltı Mezarlığı ve İskelet Müzesi, ölüler evi olarak adlandırılmaktadır.
Dünyanın en korkunç yedinci müzesi olan müzede, yaklaşık 8.000 e yakın insan cesedi bulunmaktadır. Mumyalama teknikleri ile defin için zenginlerin sıraya girdiği dönemlerden kalma yüzlerce iskelet görülmektedir. 16. Yüzyıldan kalma Utanç Çeşmesi ise hayvan ve deniz canlıları figürleri yanından kadın ve erkek heykelleri ile donatılmıştır. Çeşmedeki kadın ve erkek heykellerinin çıplak oluşundan dolayı çeşme, Utanç adını almıştır. Norman Sarayı, Sicilya bölgesinin parlamentosu olarak kullanılan binada Arap ve Norman mimarisi etkileri mevcuttur. İçerisinde mozaikler, heykeller ve bazı kraliyet daireleri mevcuttur. Tarihi Nuova Kapısı, şehrin geçmişinde surlarla kaplı olduğunu ve surlardan geçişi sağlayan özel kapılar olduğunun göstergesidir. Bu kapı çok tahrip olmadan günümüze kadar ulaşmıştır. Cefalu, kaya içerisine inşa edilmiş, harika bir koyda yer alan bir balıkçı kasabasıdır. Kasaba fotoğraf çekimi yapmak, şehrin doğal ve deniz güzelliğini yaşayabilmek adına oldukça etkileyici bir yer. Palermo da kent içi ulaşım taksiler ve toplu taşıma gereçleri ile gerçekleştiriliyor.
Kent merkezinde konaklıyorsanız tarihi yerlerin yürüme mesafesi yakınlığından olduğundan araca ihtiyaç duymuyorsunuz. Kentin otel yelpazesi bir hayli geniş. Lüks konaklama imkanından uygun pansiyon konaklama seçeneklerine kadar her türlü otel seçeneği mevcut. Palermo uçak bileti tercihinizi yaparken dönemsel olarak yaşanacak yoğunlukları göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Erken rezervasyon ile uçak biletlerinizi ve otel kararınızı vermek, özellikle belli dönemler için yararınıza olacaktır. Palermo da barlar ve gece kulüpleri genellikle hafta sonları hareketlenir. Genç nüfusun azlığı sebebiyle daha çok hafta sonları canlanan gece hayatı çok canlı ve hareketlidir diyemeyiz.
İtalyan mutfağının bir temsilcisi olan şehirde şık ve kaliteli hizmetin olduğu restoranlar bulabilirsiniz. Her bütçeye uygun restoranları ile Akdeniz mutfağının yemeklerini bulabilirsiniz. Deniz mahsullerinin ve bol çeşitlerin yemeklere yansıdığı kentte makarna, pizza, lazanya gibi yiyecekler bulmanız pek de zor değil. Ancak Sicilya kılıçbalığı ile meşhurdur. Tatmak isterseniz önemli restoranlarda yiyebilirsiniz. Ayrıca Sicilya şarabı ile meşhur bir yerdir. Eğer Sicilya bir ülke olsaydı ve şarap üretimi açısından değerlendirilseydi dünyanın 6. Ülkesi olurdu. Kentte bu şarabı satın alacağınız veya içebileceğiniz birçok yer mevcut. Sardalya, rezene, karabiber, kapari ve çam fıstığı ile yapılan özel makarnası da tadılması gereken lezzetlerdendir. Özen peynir ve dondurma dolgulu Cassata özel ve tadılması gereken bir kektir.
Palermo uçak bileti Palermo’ya ülkemizden direk uçuşlar gerçekleştirilmemektedir. Ancak Türk Hava Yolları ve birçok havayolu firması ile Roma veya Milona aktarmalı uçuşlar mevcuttur. Arıca Sun Express hava yolları ile yaklaşık iki buçuk saatlik bir uçuşla Katanya’ya uçabilir, oradan da kara yolu ile üç saatlik bir yolculukla Palermo’ya ulaşabilirsiniz. Kentin oldukça sıcak bir iklimi vardır. Yılın her mevsimi gidilebilir bir yer olmasına rağmen sıcakların çok bunaltmadığı ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde gidilirse daha rahat gezilebilir. İki büyük barok kilisesi ile sizlere tarihi yaşatan şehirde güney İtalya’nın sıcak insan ilişkileri ile karşılaşabilirsiniz. Sicilya ve Palermo yanardağı coğrafyası içerinde olan kültürel yapıya sahiptir. Birçok tapınağın ve koyların olduğu şehirde doğa turizmi de yapabilirisiniz. Güzel ve sakin balıkçı kasabalarından doğal oluşum koyları ile denizin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca kenti çevreleyen ufak tepeler üzerinden kenti kuş bakışı izleyebilirsiniz. Arap, yunan ve Roma kültürlerinin barındığı Palermo büyük bir liman şehri olması özelliği ile deniz ticaretinin de merkezi yerlerindendir. Kentin konaklama altyapısı oldukça alternatifli. Bu sebeple bu konuda çok fazla sorun yaşanmamakla beraber öncelikli davranarak otel konaklama için rezervasyon yapmanızda fayda olacaktır.
Halk arasında bilinen eski adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve gelişim bakımından birinci önemli şehridir. Türkiye sanayisi ve ticareti için de önemli bir konumdadır. Liman kentlerine de yakın denilebilecek bir konumda olduğu için Anadolu ile Orta Doğu arasında ticari bir köprü görevi görmektedir. Gaziantep’in simgesi meşhur Antep Kalesi’dir.
Şehrin bünyesinde doğal göl bulunmamaktadır. Şehrin çevresine birçok yapay göl ve baraj inşa edilmiştir. En önemli akarsuyu ise Fırat Nehri ve uzantılarıdır. Ayrışa ilde çok az doğal orman bulunmaktadır. Buna rağmen verimli topraklara sahip oluşuyla %60 oranında tarıma elverişlidir. Genellikle zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçelerinden oluşmaktadır.
Bulunduğu konumda Akdeniz ve Karasal iklim hakimdir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hava çok sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise -10 derecedir. En az yağışlı olduğu aylar Haziran ve Eylül ayları arasıdır. En çok yağış aldığı aylar ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır. Ayrıca gece ve gündüz arasında değişken sıcaklık farkı çok yüksektir. Nem oranı düşük olduğu için hava çok sert değildir.
Gaziantep’de gezilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Şehrin merkezinde tarihi Antep Kalesi yer alır. Kalenin güney kısmında tarihi meşhur Naib Hamamı yer alırken kuzey kısmında ise bir çok tarihi han mevcuttur. Bakır işlemeleriyle meşhur Bakırcılar Çarşısı ise hanların küzeyine düşmektedir. Camiileri ve tarihi Antep evleri de görülmeye değer diğer yapılardır.
Gaziantep Kalesi: Şehrin merkezinde yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kaledir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tarih boyunca çok fazla restore edilen kalenin 2000’li yılların başında yapılan restorasyonuyla şuan ki halini almıştır. Daire biçimli kalenin çevresi 1200 metredir. Duvalar taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. 12 kulesi ve burçları bulunan kalede ayrıca “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” de bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde gezerken özel hazırlanmış belgeselle tarihe tanıklı edebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in en eski tarihi çarşılarındandır. Adını burda satılan bakır eşyalardan almaktadır. Gaziantep’te bakır işçiliğinin tarihi 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir.
Tarihi Antep Evleri: Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılan bu binalar tek yada çift katlıdır. Evlerin genişce “hayat” ismi verilen avluları bulunmaktadır. Ayrıca “güvercinlik” adı verilen geniş terasları da diğer tarihi yapılardan ayrılan büyük özelliklerindendir. Günümüzde bu yapıların bir çoğu butik otel olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen hala ev olarak kullanılanlar da bulunmaktadır. Evlerin çoğu yakın tarihte restore edilerek kullanıma sunulmuştur.
Aziz Bedros Kilisesi: Şehirde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. 1723 yılında inşa edildiği bilinen kilise, belediyenin yol çalışmaları sırasında tesadüf eseri keşfedilmiştir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan eser günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Zeugma: Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in generallerinden olan 1. Selevkos Nikator tarafından kurulan antik şehirdir. Belkıs Mahallesi eteklerinde yer alır. İlk zamanlarında kurucusunun kendi ismini verdiği Selevkosya olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu ele geçirdikten sonra köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak anılmaya başlanmıştır. Üç bölümden oluşan şehirde döneminde çarşılar ve lüks evlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Şehir döneminden kalan mozaikleri ile ünlüdür. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Liste’sinde yer almaktadır. Kazılardan çıkarılan eserlerin çoğu Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yeşilvadi Parkı: Türkiye’nin en büyük parkıdır. Şehrin güney sınırını çevreler. Yine şehirde sayısı azımsanmayacak kadar park ve mesire alanı bulunmaktadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi: Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir. 264 farklı türden 6814 hayvanı barındırmaktadır. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan hayvanat bahçesi Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hayvanat bahçesidir.
Gaziantep ulaşım açısından da gelişmiş şehirlerimizden biridir. Kent içinde ulaşımı kolaylaştıran tramway ağı bulunmaktadır. Ayrıca birçok şehre de demiryolu ile ulaşım kolayca sağlanmaktadır. Kent içerisinde bulunan halk ve belediye otobüsleri ile şehrin birçok noktasına hızlıca erişebilirsiniz. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlere direkt uçuşlar mevcuttur. Ankara aktarmalı olarak Türkiye’nin diğer şehirlerine de ulaşım mümkündür. Ayrıca Almanya’ya direkt olarak uçuşlar vardır.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’i görmek için geç kalmayın. Gaziantep uçak bileti alarak uygun fiyatlarla rahat bir yolculuğun tadını çıkarın.