Gaziantep-Islamabad
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Gaziantep-Islamabad
Yaklaşık Seyahat Süresi

İslamabad, Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin başkentidir. 1960 yılında Karaçi’nin yerine başkent olması için inşa edilen İslamabad, Pakistan’ın diğer şehirlerine göre oldukça modern ve temiz bir şehirdir. Birden fazla bölgeye ayrılarak düzenli bir şehir hâline getirilen İslamabad’ta toplam 8 bölge bulunmaktadır. Bu bölgeler içerisinde diplomasi bölgesi, eğitim bölgesi, ticaret bölgesi gibi bölgeler yer yer almaktadır ve her bölgenin kendine ait parkları, alışveriş merkezleri gibi alanları bulunmaktadır. 1.604 metre rakıma sahip olan İslamabad, dağlık alanlarla çevrilidir. İslamabad’ın toplam nüfusu 2010 yılı sayımı verilerine göre 805 bin kişidir. İslamabad’ın resmi para birimi Pakistan Rupisi ve resmi dilleri de Urduca ile İngilizcedir.
Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin en büyük kenti olan Karaçi, 1960 yılına kadar Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin başkentliğini yapmış fakat denizden gelebilecek saldırılara açık olması nedeniyle herhangi bir savaş durumunda Pakistan İslam Cumhuriyeti için büyük bir dezavantaj olarak kabul edilmiş ve bu nedenle de 1960 yılında İslamabad, Karaçi kentinin yerine başkent ilan edilmiştir. İslamabad’ın başkent seçilmesinin birkaç sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerden bir tanesi İslamabad’ın dağlarla çevrili olması ve bunun olası bir savaş durumunda avantaj sağlayacak olması; diğer bir tanesi ise Karaçi ve İslamabad’ın gelişiminin doğru orantılı gerçekleşmesi ve bir tanesi de İslamabad’ın sahip olduğu iklim şartlarının Karaçi kentinin iklim şartlarına oranla daha iyi olmasıdır. Ankara, Pekin, Sidney, Frankfurt, Paris, Wellington ve İstanbul şehirleri, İslamabad şehrinin kardeş şehirleri arasında yer almaktadır.
Türkiye’den İslamabad’a karayolu ulaşımı ile ulaşılabileceği gibi havayolu ulaşımı kullanılarak da ulaşılabilmektedir fakat havayolu ulaşımında Türkiye İslamabad uçak bileti satışı yapan ve doğrudan uçuş seferi düzenleyen tek havayolu firması Türk Hava Yolları (THY) firmasıdır. Türkiye’den İslamabad’a, Türk Hava Yolları (THY) firması dışında doğrudan uçuş seferi düzenleyen başka bir havayolu firması bulunmaması nedeniyle uçuş seferi sayısı oldukça azdır. Bu nedenle Türk Hava Yolları (THY) firmasının düzenlediği doğrudan uçuş seferleri tercih edilebileceği gibi İslamabad yönünde uçuş seferleri düzenleyen herhangi bir uluslararası havayolu firmasından İslamabad uçak bileti temin edilerek ve aktarmalı olarak da İslamabad’a ulaşılabilmektedir.
İslamabad şehrinde tek bir havaalanı bulunmaktadır ve İslamabad’ın havayolu ulaşımı bu havaalanı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de İslamabad uçak bileti satışı yapılan ve doğrudan uçuş seferleri düzenlenen havaalanları arasında ise sadece İstanbul Atatürk Havalimanı yer almaktadır. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan İslamabad Havalimanı’na Türk Hava Yolları (THY) firmasının düzenlediği doğrudan uçuş seferlerinin yanı sıra PIA ve Türk Hava Yollar (THY) firmalarının düzenlediği Kabil aktarmalı uçuşlar, Etihad Airways firmasının düzenlediği Birleşik Arap Emirlikleri aktarmalı uçuşlar, PIA firmasının düzenlediği Pakistan İslam Cumhuriyeti aktarmalı uçuşlar ile Qatar Airways, Emirates, Gulf Air, Kuwait Airways, Oman Air ve Saudia firmalarının düzenlediği aktarmalı uçuşlar tercih edilerek de İslamabad’a ulaşılabilmektedir. Türkiye ve İslamabad seyahatinin çıkış noktası olan İslamabad Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için otobüs, dolmuş, taksi, kiralık veya özel araç gibi birçok seçenek bulunmaktadır fakat bu ulaşım seçenekleri arasından en uygun olan ve en çok tercih edilen seçenekler otobüs ve taksilerdir. İslamabad’a seyahat edecek umuma mahsus pasaport sahibi kişiler vizeye tabi; İslamabad’a seyahat edecek hizmet pasaportu, hususi pasaport ve diplomatik pasaport sahibi kişiler ise vizeden muaftırlar.
İslamabad’ta geçirilecek tatil süresince tercih edilebilecek dinlence işletmeleri arasında;
İslamabad’ta görülmesi gereken başlıca yerler arasında;
İslamabad mutfağının öne çıkan en önemli detayı, mutfakta baharat kullanımının oldukça yaygın olmasıdır. İslamabad’ın mutfağında baharatlar dışında yaygın olarak kullanılan ana malzeme ise tavuk ve kuzu etidir. İslamabad mutfağında yer alan yerel yemekler arasında biryani, sag gosht, halem gibi yemekler yer almaktadır. Biryani, kuzu veya tavuk eti ve yoğurtla hazırlanan pirinç yemeğidir. Sag gosht, kuzu etiyle veya ıspanakla hazırlanmaktadır. Haleem, tavuk veya etin mercimekle birlikte pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Bu lezzetler dışında lamb kabab, chicken kabab, chapli kabab, shami kabab, seekh kabab gibi birçok farklı çeşidi bulunan kebaplar da oldukça sık tüketilmektedir. Bu kebaplar Türk mutfağındaki kebaplarla benzerlik göstermektedir fakat bu kebapları Türk mutfağındaki kebaplardan ayıran özellikler, baharatların kullanılışı ve kebapların yapılışıdır. Yerel lezzetler dışında, çok sayıda restoranda deniz ürünleri, makarnalar, et yemekleri ve İtalyan mutfağına ait yemekler bulunmaktadır. İslamabad şehri içerisinde ayrıca Domino’s Pizza, Mc Donald’s, Subway gibi dünya markalarının şubeleri de bulunabilmektedir.
İslamabad’ta yerel lezzetlerin ve diğer mutfaklara ait lezzetlerin tadılabileceği kafe ve restoranlar arasında;
İslamabad’tan Türkiye’ye geri dönüş yapmak için İslamabad Havalimanı’ndan Türkiye yönüne doğru, doğrudan uçuş seferleri düzenleyen ve Türkiye İslamabad uçak bileti satışı yapan herhangi bir havayolu firmasından uçak bileti rezervasyonu yaptırılarak İstanbul Atatürk Havalimanı’na ulaşılabilir.
Halk arasında bilinen eski adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve gelişim bakımından birinci önemli şehridir. Türkiye sanayisi ve ticareti için de önemli bir konumdadır. Liman kentlerine de yakın denilebilecek bir konumda olduğu için Anadolu ile Orta Doğu arasında ticari bir köprü görevi görmektedir. Gaziantep’in simgesi meşhur Antep Kalesi’dir.
Şehrin bünyesinde doğal göl bulunmamaktadır. Şehrin çevresine birçok yapay göl ve baraj inşa edilmiştir. En önemli akarsuyu ise Fırat Nehri ve uzantılarıdır. Ayrışa ilde çok az doğal orman bulunmaktadır. Buna rağmen verimli topraklara sahip oluşuyla %60 oranında tarıma elverişlidir. Genellikle zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçelerinden oluşmaktadır.
Bulunduğu konumda Akdeniz ve Karasal iklim hakimdir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hava çok sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise -10 derecedir. En az yağışlı olduğu aylar Haziran ve Eylül ayları arasıdır. En çok yağış aldığı aylar ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır. Ayrıca gece ve gündüz arasında değişken sıcaklık farkı çok yüksektir. Nem oranı düşük olduğu için hava çok sert değildir.
Gaziantep’de gezilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Şehrin merkezinde tarihi Antep Kalesi yer alır. Kalenin güney kısmında tarihi meşhur Naib Hamamı yer alırken kuzey kısmında ise bir çok tarihi han mevcuttur. Bakır işlemeleriyle meşhur Bakırcılar Çarşısı ise hanların küzeyine düşmektedir. Camiileri ve tarihi Antep evleri de görülmeye değer diğer yapılardır.
Gaziantep Kalesi: Şehrin merkezinde yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kaledir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tarih boyunca çok fazla restore edilen kalenin 2000’li yılların başında yapılan restorasyonuyla şuan ki halini almıştır. Daire biçimli kalenin çevresi 1200 metredir. Duvalar taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. 12 kulesi ve burçları bulunan kalede ayrıca “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” de bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde gezerken özel hazırlanmış belgeselle tarihe tanıklı edebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in en eski tarihi çarşılarındandır. Adını burda satılan bakır eşyalardan almaktadır. Gaziantep’te bakır işçiliğinin tarihi 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir.
Tarihi Antep Evleri: Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılan bu binalar tek yada çift katlıdır. Evlerin genişce “hayat” ismi verilen avluları bulunmaktadır. Ayrıca “güvercinlik” adı verilen geniş terasları da diğer tarihi yapılardan ayrılan büyük özelliklerindendir. Günümüzde bu yapıların bir çoğu butik otel olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen hala ev olarak kullanılanlar da bulunmaktadır. Evlerin çoğu yakın tarihte restore edilerek kullanıma sunulmuştur.
Aziz Bedros Kilisesi: Şehirde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. 1723 yılında inşa edildiği bilinen kilise, belediyenin yol çalışmaları sırasında tesadüf eseri keşfedilmiştir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan eser günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Zeugma: Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in generallerinden olan 1. Selevkos Nikator tarafından kurulan antik şehirdir. Belkıs Mahallesi eteklerinde yer alır. İlk zamanlarında kurucusunun kendi ismini verdiği Selevkosya olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu ele geçirdikten sonra köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak anılmaya başlanmıştır. Üç bölümden oluşan şehirde döneminde çarşılar ve lüks evlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Şehir döneminden kalan mozaikleri ile ünlüdür. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Liste’sinde yer almaktadır. Kazılardan çıkarılan eserlerin çoğu Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yeşilvadi Parkı: Türkiye’nin en büyük parkıdır. Şehrin güney sınırını çevreler. Yine şehirde sayısı azımsanmayacak kadar park ve mesire alanı bulunmaktadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi: Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir. 264 farklı türden 6814 hayvanı barındırmaktadır. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan hayvanat bahçesi Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hayvanat bahçesidir.
Gaziantep ulaşım açısından da gelişmiş şehirlerimizden biridir. Kent içinde ulaşımı kolaylaştıran tramway ağı bulunmaktadır. Ayrıca birçok şehre de demiryolu ile ulaşım kolayca sağlanmaktadır. Kent içerisinde bulunan halk ve belediye otobüsleri ile şehrin birçok noktasına hızlıca erişebilirsiniz. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlere direkt uçuşlar mevcuttur. Ankara aktarmalı olarak Türkiye’nin diğer şehirlerine de ulaşım mümkündür. Ayrıca Almanya’ya direkt olarak uçuşlar vardır.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’i görmek için geç kalmayın. Gaziantep uçak bileti alarak uygun fiyatlarla rahat bir yolculuğun tadını çıkarın.