Gaziantep-Dubai
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Gaziantep-Dubai
Yaklaşık Seyahat Süresi

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yedi emirliğinden biridir. 1900’lü yıllarda balıkçı ve liman kentiydi. 1929’da yaşanan Dünya Ekonomik Bunalımı bu kenti de vurdu ve önemli geçim kaynağı olan inci piyasasının çökmesine neden oldu. 1960’lı yıllarda Dubai kentinde petrol bulunması ticareti hareketlendirdi ve kentin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı sona erdirdi. Günümüzde dünya petrol rezervlerinin önemli bir kısmını bünyesinde barındıran Dubai’de günlük ortalama 60000 varil petrol üretilmektedir. Bu sayede turizm, alışveriş ve ticaret kenti olarak tüm dünyaya adını duyurmaktadır. Günümüzde Dubai artık sürekli gelişen ve dünya çapında ticari merkez haline gelen bir metropol kentidir. Ayrıca Dubai Uluslararası Havalimanı kentin tek havalimanı ve aynı zamanda Emirates Airlines’ın şirket merkezidir.
Dubai, genel olarak çöl iklimine sahiptir. Yazları yüksek sıcaklıklar hakimdir. Ortalama olarak gündüz sıcaklığı 42 derecedir. Geceleri ise 29 dereceye kadar düşen sıcaklıkla birlikte rüzgar ve nem hakimiyeti artmaktadır. Kışın ise ortalama gündüzleri 23, geceleri ise 14 dereceye kadar düşen sıcaklıklar görülmektedir.
Dubai, mimari açıdan da dünyada sayılı gelişmiş kentlerdendir. Burj Khalifa, Burj el Arap, KE2 ve Palmiye Adaları kentin önemli mimari yapılarıdır. Burç Halifa, 2010 yılında tamamlandı ve 828 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük gökdeleni ünvanını elinde bulundurmaktadır. Ayrıca yapay takım adalar olarak insan yapımı olan Palmiye Adaları’da turizme önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
Burç Halifa: 2004 yılında başlayıp 2010 yılında tamamlanan dünyanın en yüksek gökdeleni eski ismiyle Burç Dubai’dir. Toplam 161 katlıdır ve 160’ı kullanılabilir konumdadır. Çağdaş İslam Mimarisine kazandırılan önemli bir yapıdır. Bina çöl çiçeği türü olan hymenocallis çiçeğinin soyut çalışması olarak üç parçalı ayak şeklinde tasarlanmıştır. Binanın tek bir yüzü olmadığı gibi köşeleri keskin değil oval şekilde yapılmıştır. Bu şekilde tasarlanması binanın cephesinde karşıladığı rüzgar yükünü en aza indirmektir.
Burç el Arap: Dünyanın 7 yıldız verilen tek otelidir. Yapay bir ada üzerinde bulunmaktadır. Kıyıdan 280 metre uzaklıkta olan eğimli bir köprü üzerinden geçerek ulaşımı sağlanmaktadır. 1994 yılında yapılan bina 1999 yılında hizmete açıldı. Dünya sıralamasında ise 21. olarak gösterilmektedir. Toplam 70 kat ve Dubai ve körfez manzaralı 202 adet dubleks lüks odası bulunmaktadır. Yüksekliği ise 321 metredir. Otelin bir diğer özelliği ise sıcak havayı sirküle etmek amacıyla dış yüzeyinin bez kumaşlardan yapılmış olmasıdır. Bu şekliyle bir yelkenliyi andırdığı için Yelken Otel olarak da bilinir. Geceleri ise projektörler yardımıyla aydınlatılan dış yüzeyi ziyaretçilerine keyifli bir görsel şölen sunmaktadır.
En uygun İstanbul Dubai uçak bileti aldıktan sonra yaşayacağınız ilginç deneyimlerden biri olan Dubai otobüs yolculukları sizlere çok ilginç deneyimler sunmakta. Yine metro yolculuklarından olduğu gibi evliler ve bekar kadın ve erkeklerin farklı otobüslerde yolculuk yapmaları söz konusu olsa da bu durum bir denetlemeye tabi tutulmuyor. Fakat otobüsler gelende boş ya da maksimum 5 yolcu ile hareket eden toplu taşıma araçları olarak öne çıkıyor. Ülkenin ulaştığı zenginlik seviyesi son model otobüsler ile toplu taşımayı mümkün kılsa da Dubai halkı pek tercih etmiyor. Tam vaktinde hareket eden ve trafik sorununa takılmadan ulaşım sağlayan Dubai havalimanı otobüsleri maksimum 25 dakika içinde şehir merkezine ulaşmanızı mümkün kılıyor. Bu ülkede ayrıca otobüs beklediğiniz duraklar klimalı. Zaman zaman 55 dereceyi bulan sıcaklıkta insanların hayatlarına devam edebilmeleri için bu duraklar büyük önem taşıyor.
Atatürk havalimanı hizmet vermeye başladığı 1900’lü yılların başından günümüze kadar geçen sürede olağan üstü gelişim sağlayan havalimanları arasında yer alıyor. Türkiye’nin en büyük havalimanı olma unvanı yanı sıra balkanların ve orta doğunun da en büyük havalimanı olma özelliği taşıyan İstanbul Yeşilköy Atatürk havalimanı hem şehrin gün içinde ulaştığı 17 ila 18 milyonluk nüfus yoğunluğundan kendi payına düşeni karşılıyor. Hem de aktarma için havalimanını seçen uluslararası hava yolu şirketlerine hizmet veriyor. Atatürk havalimanı için gerek havalimanı işletmesi olan Havaş gerekse İstanbul büyük şehir belediyesi olağan üstü çaba göstermekte. Bu sebeple şehrin bütün ulaşım imkanları birbirlerine bağlanarak toplu taşıma kullanılması durumdan şehrin en uzak noktasından Atatürk havalimanına ulaşımı bir saat gibi bir zamanda mümkün kılmaktadır.
En uygun İstanbul Dubai uçak bileti Dubai’ye aktarmasız uçmanızı Atatürk havalimanından mümkün kılmakta. Bunun için Anadolu yakasından Deniz otobüsü ve Marmaray gibi alternatif ulaşım araçları ile Avrupa yakasının iki önemli merkezi olan Kadıköy ve Bostancıya ulaşmanız gerekmektedir. Ortalama Marmaray ile boğazı geçip Kartaldan Kadıköy’e ulaşmanız 20 dakika sürebilirken Kadıköy ile Atatürk havalimanı arası seyahatiniz 15 dakika alabilmektedir. Eğer deniz otobüsü ile Üsküdar’dan bostancı iskelesine gelmeyi tercih ederseniz bu noktadan metro ile yolculuğunuz ortalama 20 dakika sonrasında Atatürk havalimanı içerisinde son bulmaktadır.
Atatürk havalimanına şehir dışından gelenlerin tercih etmesi gerektiği doğru ulaşım olanağı ise 15 Temmuz demokrasi otogarından hizmet almaya başlayacakları metro olanağı ile Atatürk havalimanına 15 dakika süren bir yolculuğu tercih etmeleri durumunda sorunsuz uçaklarına yetişmeleri mümkün olmaktadır. Bu ulaşımlar oldukça uygun olsa da zor durumda kaldığınız durumlarda ise şehrin hangi noktasından olursanız olun ticari taksiler ile Atatürk havalimanına ulaşmanız mümkündür. Standart taksi ücretlerinin söz konusu olduğu havalimanı taksi olanağını havalimanına gelirken ya da havalimanından ayrılırken kullanıyor olmanız ücretlerde bir değişiklik oluşmasına sebep olmamaktadır. Sadece ücret değişikliği gece tarifelerinde söz konusu olabilmektedir.
Halk arasında bilinen eski adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve gelişim bakımından birinci önemli şehridir. Türkiye sanayisi ve ticareti için de önemli bir konumdadır. Liman kentlerine de yakın denilebilecek bir konumda olduğu için Anadolu ile Orta Doğu arasında ticari bir köprü görevi görmektedir. Gaziantep’in simgesi meşhur Antep Kalesi’dir.
Şehrin bünyesinde doğal göl bulunmamaktadır. Şehrin çevresine birçok yapay göl ve baraj inşa edilmiştir. En önemli akarsuyu ise Fırat Nehri ve uzantılarıdır. Ayrışa ilde çok az doğal orman bulunmaktadır. Buna rağmen verimli topraklara sahip oluşuyla %60 oranında tarıma elverişlidir. Genellikle zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçelerinden oluşmaktadır.
Bulunduğu konumda Akdeniz ve Karasal iklim hakimdir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hava çok sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise -10 derecedir. En az yağışlı olduğu aylar Haziran ve Eylül ayları arasıdır. En çok yağış aldığı aylar ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır. Ayrıca gece ve gündüz arasında değişken sıcaklık farkı çok yüksektir. Nem oranı düşük olduğu için hava çok sert değildir.
Gaziantep’de gezilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Şehrin merkezinde tarihi Antep Kalesi yer alır. Kalenin güney kısmında tarihi meşhur Naib Hamamı yer alırken kuzey kısmında ise bir çok tarihi han mevcuttur. Bakır işlemeleriyle meşhur Bakırcılar Çarşısı ise hanların küzeyine düşmektedir. Camiileri ve tarihi Antep evleri de görülmeye değer diğer yapılardır.
Gaziantep Kalesi: Şehrin merkezinde yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kaledir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tarih boyunca çok fazla restore edilen kalenin 2000’li yılların başında yapılan restorasyonuyla şuan ki halini almıştır. Daire biçimli kalenin çevresi 1200 metredir. Duvalar taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. 12 kulesi ve burçları bulunan kalede ayrıca “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” de bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde gezerken özel hazırlanmış belgeselle tarihe tanıklı edebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in en eski tarihi çarşılarındandır. Adını burda satılan bakır eşyalardan almaktadır. Gaziantep’te bakır işçiliğinin tarihi 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir.
Tarihi Antep Evleri: Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılan bu binalar tek yada çift katlıdır. Evlerin genişce “hayat” ismi verilen avluları bulunmaktadır. Ayrıca “güvercinlik” adı verilen geniş terasları da diğer tarihi yapılardan ayrılan büyük özelliklerindendir. Günümüzde bu yapıların bir çoğu butik otel olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen hala ev olarak kullanılanlar da bulunmaktadır. Evlerin çoğu yakın tarihte restore edilerek kullanıma sunulmuştur.
Aziz Bedros Kilisesi: Şehirde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. 1723 yılında inşa edildiği bilinen kilise, belediyenin yol çalışmaları sırasında tesadüf eseri keşfedilmiştir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan eser günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Zeugma: Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in generallerinden olan 1. Selevkos Nikator tarafından kurulan antik şehirdir. Belkıs Mahallesi eteklerinde yer alır. İlk zamanlarında kurucusunun kendi ismini verdiği Selevkosya olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu ele geçirdikten sonra köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak anılmaya başlanmıştır. Üç bölümden oluşan şehirde döneminde çarşılar ve lüks evlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Şehir döneminden kalan mozaikleri ile ünlüdür. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Liste’sinde yer almaktadır. Kazılardan çıkarılan eserlerin çoğu Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yeşilvadi Parkı: Türkiye’nin en büyük parkıdır. Şehrin güney sınırını çevreler. Yine şehirde sayısı azımsanmayacak kadar park ve mesire alanı bulunmaktadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi: Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir. 264 farklı türden 6814 hayvanı barındırmaktadır. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan hayvanat bahçesi Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hayvanat bahçesidir.
Gaziantep ulaşım açısından da gelişmiş şehirlerimizden biridir. Kent içinde ulaşımı kolaylaştıran tramway ağı bulunmaktadır. Ayrıca birçok şehre de demiryolu ile ulaşım kolayca sağlanmaktadır. Kent içerisinde bulunan halk ve belediye otobüsleri ile şehrin birçok noktasına hızlıca erişebilirsiniz. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlere direkt uçuşlar mevcuttur. Ankara aktarmalı olarak Türkiye’nin diğer şehirlerine de ulaşım mümkündür. Ayrıca Almanya’ya direkt olarak uçuşlar vardır.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’i görmek için geç kalmayın. Gaziantep uçak bileti alarak uygun fiyatlarla rahat bir yolculuğun tadını çıkarın.