Gaziantep-Donetsk
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Gaziantep-Donetsk
Yaklaşık Seyahat Süresi

Donetsk uçak biletini en uygun fiyata almak için Hepfly.com sitesinden tüm Donetsk uçuşlarını tek sayfada karşılaştırabilirsiniz. Endüstri kenti olarak göze çarpan Donetsk Ukrayna’da Kalmius nehri üzerinde bulunmaktadır. Rusya sınırına yakındır. Donetsk uçak biletini aldıktan sonra yaklaşık olarak 2 saat 30 dakikalık bir sürede kete inebilirsiniz. Türkiye’den Donetsk’e direkt uçuşlar THY ve Pegasus tarafından yapılmaktadır. Ukrayna International Kiev ise aktarmalı olarak ulaşımı sağlamaktadır. İç savaş zamanı harabe olmuş havalimanı günümüzde tekrardan kullanımdadır.
Günün belli saatleri arasında toplu taşıma mevcut. Bunun haricinde taksi ile de kent merkezine ulaşılabilir. Küçük bir şehir olan Donetsk’de şehir içi toplu taşıma imkânı oldukça gelişmiştir. Günün 24 saati boyunca hizmet veren otobüs hatları da bulunmaktadır. Çoğu Avrupa şehrinden farklı olarak gezilip görülecek yerleri geniş ve birbirinden uzak alana yayıldığı için seyahatlerde toplu taşıma önemli bir yer tutar. Otobüs haricinde toplu taşımada tramvay, troleybüs, bizdeki dolmuş-minibüse benzer olan matruşka yer alır. Toplu taşıma fiyatları da makuldür. Taksiler de ulaşım için sıkça kullanılabilir ama binmeden önce pazarlık etmek iyi bir fikir olabilir. Şehirde karasal iklim hakim olup kışlar kar yağışlı soğuk, yazlar da sıcak geçer. En düşük sıcaklıklara Ocak ayında ulaşılır sıfırın altında 5-10 dereceleri görebilir. Donetsk’te ilkbaharları ve sonbaharları ılık geçer. İklim dolayısıyla şehre seyahat için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Donetsk’de Ukrayna mutfağı gibi Rus mutfağının etkisi altında kalmıştır. Gidince tadılması gereken lezzetlerden olan sebzelerden yapılmış olan Borsh çorbası da Rus mutfağında sıkça tüketilir. Bizdeki mantıya benzer fakat peynirli ve patatesli yapılan vareniki de tadılabilir. Etlisini tercih edecekler ise pelmeni’yi tadabilir. Gezilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Şehrin ana meydanı olarak Artema Bulvarı
Artema Caddesi’nin ortasında Lenin Meydanı’nda yer alan Lenin Heykeli.
Svyato Preobrazhensky Katedrali şehrin en büyük Ortodoks katedrali
Puskin Bulvarı daha çok restorantların bulunduğu bulvar
Sanayi şehri olmasına rağmen insana nefes aldıran Botanik bahçesi
Müze severler için Donetsk Tarih müzesi ikinci dünya savaşı ve Sovyetler birliği döneminin izlerini taşır.
Donesk Sanat Müzesi
Donbass Arena Stadı Donetsk uçak biletini alıp şehri gezdikten sonra Shaktar Donetsk maçlarının izlenebileceği stadyumdur. Başarıdan başarıya koşan bu kulüp, Donetsk denilince akla gelen ilk şeylerdendir. Oldukça renkli ve hareketli olan gece hayatı da biraz farklı olup bir çok yapı iç içe gibidir. Bowlingden tutun pub, restoran gibi yapılar bir aradadır. Gece hayatı için;
Virüs Donestk’teki en meşhur gece kulübü.
Chicago: Artema caddesi’nde bulunuyor. Kapasitesi yüksek.
NLO club: adını UFO ya benzer şeklinden alan gece kulübü
Fort Knox gibi gece kulüpleri şehrin gözde gece hayatı merkezlerindendir.
Donetsk ile Türkiye arasında saat farkı bulunmamaktadır. Donestk’in para birimi Grivna’dır. Resmi dili Ukraynaca’dır. İngilizce bilme oranı az olduğu için iletişimde zorlanmamak adına bir çeviri sözlüğüyle gitmenizde fayda var. Alışveriş olarak büyük alışveriş merkezleri ve yerel pazarları çoktur. Ve birçok Avrupa kentine göre ucuzdur. Ukrayna ve Rusya’da olduğu gibi alkol ve tütün kullanım oranı burada da sorundur. Yetkililerce tüketimin kontrol altına alınması için bir takım yasaklar getirilmiştir. Tatiliniz boyunca polisle muhatap olmamak adına sokakta alkol tüketmeyiniz ve sigaraları mutlaka sigara için ayrılmış olan çöp kutularına atınız.
Halk arasında bilinen eski adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve gelişim bakımından birinci önemli şehridir. Türkiye sanayisi ve ticareti için de önemli bir konumdadır. Liman kentlerine de yakın denilebilecek bir konumda olduğu için Anadolu ile Orta Doğu arasında ticari bir köprü görevi görmektedir. Gaziantep’in simgesi meşhur Antep Kalesi’dir.
Şehrin bünyesinde doğal göl bulunmamaktadır. Şehrin çevresine birçok yapay göl ve baraj inşa edilmiştir. En önemli akarsuyu ise Fırat Nehri ve uzantılarıdır. Ayrışa ilde çok az doğal orman bulunmaktadır. Buna rağmen verimli topraklara sahip oluşuyla %60 oranında tarıma elverişlidir. Genellikle zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçelerinden oluşmaktadır.
Bulunduğu konumda Akdeniz ve Karasal iklim hakimdir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hava çok sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise -10 derecedir. En az yağışlı olduğu aylar Haziran ve Eylül ayları arasıdır. En çok yağış aldığı aylar ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır. Ayrıca gece ve gündüz arasında değişken sıcaklık farkı çok yüksektir. Nem oranı düşük olduğu için hava çok sert değildir.
Gaziantep’de gezilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Şehrin merkezinde tarihi Antep Kalesi yer alır. Kalenin güney kısmında tarihi meşhur Naib Hamamı yer alırken kuzey kısmında ise bir çok tarihi han mevcuttur. Bakır işlemeleriyle meşhur Bakırcılar Çarşısı ise hanların küzeyine düşmektedir. Camiileri ve tarihi Antep evleri de görülmeye değer diğer yapılardır.
Gaziantep Kalesi: Şehrin merkezinde yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kaledir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tarih boyunca çok fazla restore edilen kalenin 2000’li yılların başında yapılan restorasyonuyla şuan ki halini almıştır. Daire biçimli kalenin çevresi 1200 metredir. Duvalar taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. 12 kulesi ve burçları bulunan kalede ayrıca “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” de bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde gezerken özel hazırlanmış belgeselle tarihe tanıklı edebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in en eski tarihi çarşılarındandır. Adını burda satılan bakır eşyalardan almaktadır. Gaziantep’te bakır işçiliğinin tarihi 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir.
Tarihi Antep Evleri: Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılan bu binalar tek yada çift katlıdır. Evlerin genişce “hayat” ismi verilen avluları bulunmaktadır. Ayrıca “güvercinlik” adı verilen geniş terasları da diğer tarihi yapılardan ayrılan büyük özelliklerindendir. Günümüzde bu yapıların bir çoğu butik otel olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen hala ev olarak kullanılanlar da bulunmaktadır. Evlerin çoğu yakın tarihte restore edilerek kullanıma sunulmuştur.
Aziz Bedros Kilisesi: Şehirde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. 1723 yılında inşa edildiği bilinen kilise, belediyenin yol çalışmaları sırasında tesadüf eseri keşfedilmiştir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan eser günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Zeugma: Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in generallerinden olan 1. Selevkos Nikator tarafından kurulan antik şehirdir. Belkıs Mahallesi eteklerinde yer alır. İlk zamanlarında kurucusunun kendi ismini verdiği Selevkosya olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu ele geçirdikten sonra köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak anılmaya başlanmıştır. Üç bölümden oluşan şehirde döneminde çarşılar ve lüks evlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Şehir döneminden kalan mozaikleri ile ünlüdür. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Liste’sinde yer almaktadır. Kazılardan çıkarılan eserlerin çoğu Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yeşilvadi Parkı: Türkiye’nin en büyük parkıdır. Şehrin güney sınırını çevreler. Yine şehirde sayısı azımsanmayacak kadar park ve mesire alanı bulunmaktadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi: Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir. 264 farklı türden 6814 hayvanı barındırmaktadır. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan hayvanat bahçesi Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hayvanat bahçesidir.
Gaziantep ulaşım açısından da gelişmiş şehirlerimizden biridir. Kent içinde ulaşımı kolaylaştıran tramway ağı bulunmaktadır. Ayrıca birçok şehre de demiryolu ile ulaşım kolayca sağlanmaktadır. Kent içerisinde bulunan halk ve belediye otobüsleri ile şehrin birçok noktasına hızlıca erişebilirsiniz. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlere direkt uçuşlar mevcuttur. Ankara aktarmalı olarak Türkiye’nin diğer şehirlerine de ulaşım mümkündür. Ayrıca Almanya’ya direkt olarak uçuşlar vardır.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’i görmek için geç kalmayın. Gaziantep uçak bileti alarak uygun fiyatlarla rahat bir yolculuğun tadını çıkarın.