Gaziantep-Budapest
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Gaziantep-Budapest
Yaklaşık Seyahat Süresi

1947 ile 1989 yılları arasında SSCB’nin işgali altına kalan ve komünist rejim ile yönetilen Macaristan ve başkenti Budapaşte, Sovyet rejimi yıkıldıktan sonra Prag ile birlikte turizmin gözdesi rotalardan birisi haline gelmiştir. Budapaşte uçak bileti satın alarak İstanbul’dan direkt uçabileceğiniz Macaristan, 1534 yılından 1699 yılına kadar 165 yıl Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kaldığı için ayrıca son derece Türk dostu bir ülkedir. Uygun fiyatlarla Budapeşte uçak bileti satın almak için hepfly.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Budapeşte Havalimanı’ndan şehir merkezine shuttle, taksi, otobüs ve tren ile ulaşabilirsiniz. Hemen havalimanının çıkışında bekleyen 200E otobüsünü kullanarak Kobyana Kispet durağında inmeniz ve 3 numaralı metroya aktarma yapmanız halinde şehir merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 200E numaralı otobüs 04.00-23.00 saatleri arasında çalışmaktadır ve ücreti 300 HUF dur. Metro bileti ise 400 HUF’dur ve her ikisini de binerken okutmanız gereklidir. Bu arada 1896 yılında yapılan Budapeşte Metrosunun Dünya Kültür Mirası Listesinde olduğunu da belirtelim. Budapeşte Havalimanına en yakın tren istasyonu ise Ferihegy durağıdır ve günde yaklaşık 100 adet tren bu duraktan geçerek yarım saat içinde sizi şehir merkezine ulaştıracaktır. Taksi ücreti ise yaklaşık 25 euro civarındadır. Eğer 3-4 kişiyseniz taksi daha rahat bir ulaşım yöntemi olacaktır.
Orta Avrupa’da bulunan Budapeşte’de tamamen karasal iklim hakimdir. Kış ayları çok soğuk geçer, yaz ayları ise aşırı sıcak olur. Aslında Budapeşte uçak bileti satın alarak seyahat edebileceğiniz en iyi aylar bahar aylarıdır, ancak şehirde Sziget Müzik Festivali gibi pek çok önemli festival de Temmuz ve Ağustos aylarında yapılmaktadır. Dolayısıyla eğer müzik festivallerine katılmak istiyorsanız yaz ayları seyahat için ideal aylardır. Şehrin en sıcak ayı 25 derece ile Temmuz, en soğuk ayı ise -1 ile Ocak ayıdır.
Macar mutfağı, Türk mutfağından çok etkilenmiş bir mutfaktır. Ancak yemekler daha yağlı ve domuz eti ile yapılır. Yemekler sulu ve sebze ile karışık etlidir. En meşhur yemeği ise dana gulaştır. Yemekler Türk Biberi dedikleri acı kırmızı biber konmadan neredeyse yapılmaz. Dolayısıyla acı hassasiyeti olanların dikkat etmesi önerilir. Hindi, kaz ciğeri, tavuk, macar salamı, lahana, domates ve patates yemeklerde en sık kullanılan diğer et ve sebze çeşitleridir. Yemeklere çorba ile başlanır. Çorbalar genellikle parça sebzeli ve porsiyonlar doyurucudur. Pörkölt ise gulaşa benzeyen başka bir tür yahnidir. Tokany susuz et yemeği, paprikas ise kremalı domuz etiyle yapılan et yemeğidir. Fözeleks çok popüler bir sebze yemeği, bunun dışında lahana dolması, pilav, süzme peynirli makarna ve haşlanmış sebze de çok rahat bulabileceğiniz yemeklerdir. En ünlü tatlıları ise; Doros Torta denilen kremalı ve karamelli bir pastadır. Yemeklerde içebileceğiniz en ünlü şarapları ise bir tülü tatlı şarap olan Tokaji şarabıdır. Unicom ise digiestive olarak yemeklerden önce veya sonra tüketilen ve 40 çeşit Macar bitkisinden yapılan bir tür içkidir.
Budapeşte Buda ve Peşte olarak Tuna Nehri tarafından ikiye ayrılmıştır. Buda tarihi şehir merkezidir. 13.yy. da yapılmış olan Buda Kalesi içinde Budapeşte Tarih Müzesi, Macaristan Ulusal Galerisi ve Milli Kütüphane’yi de barındırır. Yine 13.yy.da yapılmış olan Matyas Kilisesi ve Balıkçı Tabyası, Gellert Tepesi ve Osmanlılar tarafından yapılan ve Avusturyalılar tarafından geliştirilen Gellert Kalesi, Tuna Nehri kenarındaki muhteşem güzellikte Parlamento Binası, ortasında baş melek Cebrail’in tüm kahramanları kucakladığı dev bir heykelinin olduğu Kahramanlar Meydanı, St. Isztvan Bazilikası görülecek önemli tarihi yerler arasındadır. Büyük Kapalı Pazar ise hem yerel Macar yiyeceklerinin hem de yerel el işlerinin satıldığı 19.yy. sonlarında inşa edilmiş eski usul bir alışveriş merkezidir. Özellikle girişte yer alan balık, peynir, meyve ve sebze bölümleri çok etkileyicidir. Beyoğlu’nu andıran alışveriş caddesi Vasili Utzka ise kapalı pazardan başlayan araç trafiğine kapalı bir caddedir. Caddenin sona erdiği Vörösmarty Meydanında ise her sene en büyük Noel alışveriş panayırı kurulur.
Andrassy Bulvarı şehir parkı ile şehir merkezi arasında yer alan 2.5 km.lik bir caddedir. Bulvar üzerinde 22 numarada bulunan Opera Binası ise Dünya Kültür Mirası listesinde’dir. Andrassy Bulvarı üzerinde ayrıca müzeler, sergi salonları ve galeriler de bulunur. Bulvar üzerinde 60 numarada yer alan Terör Müzesi ise Nazi işgali ve komünizm rejimi baskısı altında kalan Macaristan’ın bu kötü dönemlerde yaşadıkları sergilenmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Budapeşte seferine katıldıktan sonra şehri çok severek burada kalan Gül Baba Türbesi ise özellikle Türklerin yoğun olarak ziyaret ettiği bir alandır. Margit Adası ise Tuna Nehri üzerinde Arpad Köprüsü ile Margit Köprüsü arasında yer alan taşıt trafiğine kapalı yemyeşil bir adadır.
Halk arasında bilinen eski adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve gelişim bakımından birinci önemli şehridir. Türkiye sanayisi ve ticareti için de önemli bir konumdadır. Liman kentlerine de yakın denilebilecek bir konumda olduğu için Anadolu ile Orta Doğu arasında ticari bir köprü görevi görmektedir. Gaziantep’in simgesi meşhur Antep Kalesi’dir.
Şehrin bünyesinde doğal göl bulunmamaktadır. Şehrin çevresine birçok yapay göl ve baraj inşa edilmiştir. En önemli akarsuyu ise Fırat Nehri ve uzantılarıdır. Ayrışa ilde çok az doğal orman bulunmaktadır. Buna rağmen verimli topraklara sahip oluşuyla %60 oranında tarıma elverişlidir. Genellikle zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçelerinden oluşmaktadır.
Bulunduğu konumda Akdeniz ve Karasal iklim hakimdir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hava çok sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise -10 derecedir. En az yağışlı olduğu aylar Haziran ve Eylül ayları arasıdır. En çok yağış aldığı aylar ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır. Ayrıca gece ve gündüz arasında değişken sıcaklık farkı çok yüksektir. Nem oranı düşük olduğu için hava çok sert değildir.
Gaziantep’de gezilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Şehrin merkezinde tarihi Antep Kalesi yer alır. Kalenin güney kısmında tarihi meşhur Naib Hamamı yer alırken kuzey kısmında ise bir çok tarihi han mevcuttur. Bakır işlemeleriyle meşhur Bakırcılar Çarşısı ise hanların küzeyine düşmektedir. Camiileri ve tarihi Antep evleri de görülmeye değer diğer yapılardır.
Gaziantep Kalesi: Şehrin merkezinde yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kaledir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tarih boyunca çok fazla restore edilen kalenin 2000’li yılların başında yapılan restorasyonuyla şuan ki halini almıştır. Daire biçimli kalenin çevresi 1200 metredir. Duvalar taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. 12 kulesi ve burçları bulunan kalede ayrıca “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” de bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde gezerken özel hazırlanmış belgeselle tarihe tanıklı edebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in en eski tarihi çarşılarındandır. Adını burda satılan bakır eşyalardan almaktadır. Gaziantep’te bakır işçiliğinin tarihi 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir.
Tarihi Antep Evleri: Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılan bu binalar tek yada çift katlıdır. Evlerin genişce “hayat” ismi verilen avluları bulunmaktadır. Ayrıca “güvercinlik” adı verilen geniş terasları da diğer tarihi yapılardan ayrılan büyük özelliklerindendir. Günümüzde bu yapıların bir çoğu butik otel olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen hala ev olarak kullanılanlar da bulunmaktadır. Evlerin çoğu yakın tarihte restore edilerek kullanıma sunulmuştur.
Aziz Bedros Kilisesi: Şehirde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. 1723 yılında inşa edildiği bilinen kilise, belediyenin yol çalışmaları sırasında tesadüf eseri keşfedilmiştir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan eser günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Zeugma: Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in generallerinden olan 1. Selevkos Nikator tarafından kurulan antik şehirdir. Belkıs Mahallesi eteklerinde yer alır. İlk zamanlarında kurucusunun kendi ismini verdiği Selevkosya olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu ele geçirdikten sonra köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak anılmaya başlanmıştır. Üç bölümden oluşan şehirde döneminde çarşılar ve lüks evlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Şehir döneminden kalan mozaikleri ile ünlüdür. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Liste’sinde yer almaktadır. Kazılardan çıkarılan eserlerin çoğu Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yeşilvadi Parkı: Türkiye’nin en büyük parkıdır. Şehrin güney sınırını çevreler. Yine şehirde sayısı azımsanmayacak kadar park ve mesire alanı bulunmaktadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi: Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir. 264 farklı türden 6814 hayvanı barındırmaktadır. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan hayvanat bahçesi Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hayvanat bahçesidir.
Gaziantep ulaşım açısından da gelişmiş şehirlerimizden biridir. Kent içinde ulaşımı kolaylaştıran tramway ağı bulunmaktadır. Ayrıca birçok şehre de demiryolu ile ulaşım kolayca sağlanmaktadır. Kent içerisinde bulunan halk ve belediye otobüsleri ile şehrin birçok noktasına hızlıca erişebilirsiniz. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlere direkt uçuşlar mevcuttur. Ankara aktarmalı olarak Türkiye’nin diğer şehirlerine de ulaşım mümkündür. Ayrıca Almanya’ya direkt olarak uçuşlar vardır.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’i görmek için geç kalmayın. Gaziantep uçak bileti alarak uygun fiyatlarla rahat bir yolculuğun tadını çıkarın.