Gaziantep-Bremen
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Gaziantep-Bremen
Yaklaşık Seyahat Süresi

Bremen, Almanya’nın büyük ve işlek bir liman kenti olmanın yanında önemli bir sanayi bölgesidir. Türkiye ile arasındaki saat farkı 1 saattir. Bremen şehrinin iklim özellikleri gereği oldukça sert bir kış mevsimi geçirdiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle kenti görmek için en uyun dönem nisan ve eylül ayları arası olan dönemdir. Bremen uçak bileti için araştırma yaptığınızda karşınıza iki firmanın direk uçuş yaptığı çıkacaktır. Türk Hava Yolları ve Lufthansa firmaları tarafından Bremen’e direk uçuşlar düzenlenmektedir. Uçuş süresi ise ortalama 3 – 4 saattir. Almanya’nın önemli kentlerinden olan Bremen konaklama konusunda da alternatiflidir. Şehir büyük bir alana yayılmayıp gezilmesi gereken yerlerin de yakın olması sebebiyle kolay konaklanacak ve gezilecek kentlerden biridir. Kentte tanınmış ve lüks otellerin bulunması yanında oldukça sakin ve rahat olabileceğiniz pansiyonlar da mevcuttur.
Şehir 8. Yüyıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığından oldukça tarihi bir yerdir. Rönesans dönemi mimarisi ve etkilerini görmek mümkündür. Kentin gezilecek ve dikkat çekecek en önemli Altstadt yani eski şehir denilen bölgedir. Bu bölgede bulunan Wallanlagen Park’a vardığınızda eski şehri keşfetmeye başlıyorsunuz. Şehrin en önemli simgesi olan Bremen Mızıkacıları Heykeli görülmeden gelemeyeceğiniz yerlerden. Altsatdt bölgesinde katedral ve belediye binası arasında yer alan heykel efsanevi masaldan esinlenerek yapılmıştır. Ancak beklenenden küçük olan heykel belki çok fazla dikkatinizi çekmeyebilir. Ancak her yıl binlerce turistin ziyaret edip önünde fotoğraf çektirdiği bir turizm olgusudur. Bötcher Sokağı üzerinde ilerlerseniz bolca müzeye rastlarsınız. Kentin sanat sokağı diyebiliriz. Bronz heykellerin, Orta Çağdan kalma evlerin ve restoranların yer aldığı sokak mimarisi ile dikkatinizi çekecektir. Müzelerin içerisindeki özel hediyelik eşya satılan yerlerden hediyeler alabilir aynı zamanda kartpostal ve fotoğraf da satın alabilirsiniz. Roland Heykeli, Almanya’nın ticari ve hukuk alanlarındaki özgürlüğünü simgelemek için tasarlanmıştır ve birçok kentte olduğu gibi Bremen’de de mevcuttur. Kentin büyülü ve panoramik yeri olan Schnoor, renkli evleri, hediyelik eşya satan dükkanları, minik restoranları ve orta çağ kültürünün mimarisi ile farklı ve gezilmesi gereken bir konum. Kentin yavaş yavaş gezilecek bir bölgesi.
Sokakları güzel ve düzenli, etrafta bolca fotoğraf çekebileceğiniz yerler bulacaksınız. Schlachte nehir kıyısında sıralanmış kafeleri, nehrin üzerindeki vapurları ve ünlü Alman birasını yaz akşamlarında yudumlayıp manzaranın keyfini çıkarabileceğiniz bir yer. Schlachte karşısında ise Beck’s bira fabrikası var. Fabrikayı ziyaret ederek yapım aşamalarını gözlemleyebilirsiniz. Kentin en önemli parkları Bürgerpark ve Emmasee, olağanüstü yeşil ve görkemli ağaçlarla dolu parklar içerisinde güzel bir göl de bulunmakta. Park yakınlarında Universum Bilim Müzesi bulunmakta. Aziz Peter Katedrali Bremen uçak bileti alanların ilk gözüne çarpan yerlerin başında gelmektedir. 13. Yüzyılda inşa edilen, gotik mimarinin özelliklerini taşımaktadır. Bremen Katedrali olarak bilinen yapının iki devasa kulesi şehrin hemen hemen her yerinden görülebilir. Kentin Bohem hayatının yaşandığı bölgesi ise Viertel’dir. Şehir merkezine birkaç dakikalık uzaklıktaki bölge için şehrin en renkli köşesi denilebilir. Çevresinde birbirinden farklı barlar ve kafeler var. sokak sanatları grafitler ve eğlenecek yerler ile dolu. Bremen Ratskeller, Bremen Belediye Binası altında yer alan restoran UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan önemli bir yerdir. Fallturm, Bremen Üniversitesi tarafından bilim çalışmaları yapılan bir kuledir. Şehri kuş bakışı görmek isterseniz kuleyi ziyaret etmelisiniz.
Geleneksel Alman mutfağının esintilerini bulacağınız şehirde ayrıca liman kent olma özelliği sebebiyle deniz mahsullerinin de yemekleri yapılmaktadır. Yılan balığı, ringa balığı ve gümüş balık özel soslarla sunulmaktadır. Dumanda pişirilen Yılan Balığına Raucherfisch denilmektedir. Kente özgü en önemli yemekte budur. Kluten adı verilen özel çikolata şehrin hemen hemen her noktasında satılmaktadır. Bremen Knip denilen domuz eti ve yulaftan yapılmış, baharatlı ve tuzlu olan sucukta birçok restoranda karşınıza çıkar. Restoranlarda bolca et yemeğine rastlarsınız. Yanında içecek olarak genelde Beck’s Birası sunulur. Bremen uçak bileti aldığınızda ülkenin kültürü gereği bira içkisine ve yapımından tarihine kadar bir yolculuğa da çıkıyorsunuz. Almanya’da her şehirde farklı cins bira bulabilirsiniz. Bremen de ise Beck’s markalaşmıştır. Ayaküstü atıştırmalık alan Bagel, mayalı bir simit veya açmaya benzemektedir. Kentte gece hayatı oldukça renkli ve hareketlidir. Özellikle Viertel ve Schachte bölgesinde barlar ve gece kulüpleri öne çıkmaktadır. Kompakt bir kent olan Bremen’de gece ulaşımı gündüz ulaşımı gibi sorunsuz ve kolaydır. Bremen’de birçok kentten farklı olarak festivaller yazın değil ağırlıklı olarak kış ve sonbahar dönemlerinde düzenlenmektedir.
Bremen şehri önemli bir liman şehridir. Bremenhaven Limanı büyük gemiler için yapılan bir limandır ve ülkenin en önemli limanlarındandır. Bremen uçak bileti için yaz dönemi uygundur. Kışın sert ikliminden ötürü çok fazla ziyaretçi tarafından tercih edilmeyen kent yazın binlerce turisti ağırlamaktadır. Kentin kompakt bir yerleşim yeri oluşu, gezilmesi ve konaklanması kolay bir kent halinde olmasının bir nedenidir. Türk Hava Yolları ve Lufthansa firmaları tarafından Bremen’e direk uçuşlar düzenlenmektedir. Uçuş süresi ise ortalama 3 – 4 saattir. Almanya’nın önemli kentlerinden olan Bremen konaklama konusunda da alternatiflidir. Şehir büyük bir alana yayılmayıp gezilmesi gereken yerlerin de yakın olması sebebiyle kolay konaklanacak ve gezilecek kentlerden biridir. Kentte tanınmış ve lüks otellerin bulunması yanında oldukça sakin ve rahat olabileceğiniz pansiyonlar da mevcuttur. Kentin Rönesans etkileri yanında Orta Çağ Avrupası’nı mimarisi ve müzeleri ile tamamen yansıttığını söylemek mümkün. tarihe tanık ederken yemek kültürünüzü de geliştireceğiniz doğal bir kent Bremen. Şehirde Türk nüfusu diğer kentlere göre az olsa da oldukça sık Türklere de rastlayabilirsiniz.
Halk arasında bilinen eski adıyla Antep, Türkiye’nin en kalabalık sekizinci şehridir. Güneydoğu Anadolu’nun sanayi ve gelişim bakımından birinci önemli şehridir. Türkiye sanayisi ve ticareti için de önemli bir konumdadır. Liman kentlerine de yakın denilebilecek bir konumda olduğu için Anadolu ile Orta Doğu arasında ticari bir köprü görevi görmektedir. Gaziantep’in simgesi meşhur Antep Kalesi’dir.
Şehrin bünyesinde doğal göl bulunmamaktadır. Şehrin çevresine birçok yapay göl ve baraj inşa edilmiştir. En önemli akarsuyu ise Fırat Nehri ve uzantılarıdır. Ayrışa ilde çok az doğal orman bulunmaktadır. Buna rağmen verimli topraklara sahip oluşuyla %60 oranında tarıma elverişlidir. Genellikle zeytin, antep fıstığı, meyve ve sebze bahçelerinden oluşmaktadır.
Bulunduğu konumda Akdeniz ve Karasal iklim hakimdir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hava çok sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık 40 derece, en düşük sıcaklık ise -10 derecedir. En az yağışlı olduğu aylar Haziran ve Eylül ayları arasıdır. En çok yağış aldığı aylar ise Aralık ve Şubat ayları arasıdır. Ayrıca gece ve gündüz arasında değişken sıcaklık farkı çok yüksektir. Nem oranı düşük olduğu için hava çok sert değildir.
Gaziantep’de gezilecek çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Şehrin merkezinde tarihi Antep Kalesi yer alır. Kalenin güney kısmında tarihi meşhur Naib Hamamı yer alırken kuzey kısmında ise bir çok tarihi han mevcuttur. Bakır işlemeleriyle meşhur Bakırcılar Çarşısı ise hanların küzeyine düşmektedir. Camiileri ve tarihi Antep evleri de görülmeye değer diğer yapılardır.
Gaziantep Kalesi: Şehrin merkezinde yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kaledir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan kalenin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Tarih boyunca çok fazla restore edilen kalenin 2000’li yılların başında yapılan restorasyonuyla şuan ki halini almıştır. Daire biçimli kalenin çevresi 1200 metredir. Duvalar taş bloklar kullanılarak yapılmıştır. 12 kulesi ve burçları bulunan kalede ayrıca “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” de bulunmaktadır. Ayrıca kalenin içinde gezerken özel hazırlanmış belgeselle tarihe tanıklı edebilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’in en eski tarihi çarşılarındandır. Adını burda satılan bakır eşyalardan almaktadır. Gaziantep’te bakır işçiliğinin tarihi 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir.
Tarihi Antep Evleri: Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kesme taşlardan yapılan bu binalar tek yada çift katlıdır. Evlerin genişce “hayat” ismi verilen avluları bulunmaktadır. Ayrıca “güvercinlik” adı verilen geniş terasları da diğer tarihi yapılardan ayrılan büyük özelliklerindendir. Günümüzde bu yapıların bir çoğu butik otel olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen hala ev olarak kullanılanlar da bulunmaktadır. Evlerin çoğu yakın tarihte restore edilerek kullanıma sunulmuştur.
Aziz Bedros Kilisesi: Şehirde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. 1723 yılında inşa edildiği bilinen kilise, belediyenin yol çalışmaları sırasında tesadüf eseri keşfedilmiştir. 450 yıllık bir geçmişe sahip olan eser günümüzde Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı ile müzeye dönüştürülmüştür.
Zeugma: Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in generallerinden olan 1. Selevkos Nikator tarafından kurulan antik şehirdir. Belkıs Mahallesi eteklerinde yer alır. İlk zamanlarında kurucusunun kendi ismini verdiği Selevkosya olarak bilinen şehir, Roma İmparatorluğu ele geçirdikten sonra köprü anlamına gelen “Zeugma” olarak anılmaya başlanmıştır. Üç bölümden oluşan şehirde döneminde çarşılar ve lüks evlerin bulunduğu tespit edilmiştir. Şehir döneminden kalan mozaikleri ile ünlüdür. Ayrıca UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Liste’sinde yer almaktadır. Kazılardan çıkarılan eserlerin çoğu Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Yeşilvadi Parkı: Türkiye’nin en büyük parkıdır. Şehrin güney sınırını çevreler. Yine şehirde sayısı azımsanmayacak kadar park ve mesire alanı bulunmaktadır.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi: Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesidir. 264 farklı türden 6814 hayvanı barındırmaktadır. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulu olan hayvanat bahçesi Avrupa’nın ikinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hayvanat bahçesidir.
Gaziantep ulaşım açısından da gelişmiş şehirlerimizden biridir. Kent içinde ulaşımı kolaylaştıran tramway ağı bulunmaktadır. Ayrıca birçok şehre de demiryolu ile ulaşım kolayca sağlanmaktadır. Kent içerisinde bulunan halk ve belediye otobüsleri ile şehrin birçok noktasına hızlıca erişebilirsiniz. Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlere direkt uçuşlar mevcuttur. Ankara aktarmalı olarak Türkiye’nin diğer şehirlerine de ulaşım mümkündür. Ayrıca Almanya’ya direkt olarak uçuşlar vardır.
Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep’i görmek için geç kalmayın. Gaziantep uçak bileti alarak uygun fiyatlarla rahat bir yolculuğun tadını çıkarın.