Erzurum Havalimanı

Nereden
Gidiş Tarihi
Dönüş Tarihi
Kapat
Dünya Parmağının Ucunda!

Erzurum Havalimanı

Erzurum Havalimanı, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzurum iline ait bir havalimanıdır. Erzurum Havalimanı ilk olarak 1947 yılında Erzurum şehir merkezinin 8 kilometre uzağına 1500x20 pist ve 100 m2 terminal binası ile uçuş kulesi olarak inşa edilmiştir. Devlet Hava Yolları olarak açılan ve hizmet vermeye başlayan Erzurum Havalimanı, 1956 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. 1966 yılında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü arasındaki bir protokol neticesinde sivil ve askeri kategorilerde hizmet vermeye devam etmiştir. Yine 1966 yılında temeli atılan ve 1968 yılında tamamlanmış olan, 300 bin yolcu kapasiteli yeni terminal binası hizmete açılmış ve Erzurum Havalimanı, yeni terminal binasında hizmet vermeye başlamıştır. Uluslararası bir havalimanı olan ve iç hat ile dış hatlarda hizmet veren Erzurum Havalimanı’nın Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı anlamına gelen ICAO kodu LTCE, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği anlamına gelen IATA kodu ise ERZ’dir. Erzurum Havalimanı’nın 2 adet pisti, 2 adet apronu ve 10 adet taksirutu bulunmaktadır. Pistlerden ilkinin mukavemeti PCN-110 R/B/X/T, uzunluğu 3810x45 metre,  ve pist yüzeyi beton kaplama olup, yönü 08L/26R’dir. Pistlerden ikincisinin mukavemeti PCN-74 R/B/X/T, uzunluğu 3810x30 metre ve pist yüzeyi beton kaplama olup, yönü 08R/26L’dir. Apronun boyutu 636x120 olup, beton kaplama yüzeydir ve 14 adet uçak kapasitesi bulunmaktadır. Taksirutlardan birincisi 24 metre, beton yüzey; ikincisi 23 metre, asfalt yüzey; üçüncüsü 23 metre, beton yüzey; dördüncüsü 24 metre, beton yüzey; beşincisi 24 metre, beton yüzey; altıncısı 24 metre, beton yüzey; yedincisi 24 metre, beton yüzey; sekizincisi 24 metre, beton yüzey; dokuzuncusu 24 metre, beton yüzey ve onuncusu acil çıkış, 24 metre, beton yüzeydir.

Erzurum Havalimanı’nın, Yeşil Havalimanı adı altında Yeşil Kuruluş Sertifikası ve Engelsiz Havaalanı adı altında Engelsiz Havaalanı Sertifikası bulunmaktadır.

Erzurum Havalimanı’nda aktif olarak karşılıklı uçuş seferleri düzenleyen havayolu firmaları; İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan SunExpress firması, İstanbul Atatürk Havalimanı’na uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan Türk Hava Yolları (THY) firması, Ankara Esenboğa Havalimanı’na, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na ve Bursa Yenişehir Havalimanı’na uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan Türk Hava Yolları bünyesindeki Anadolujet firması, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçuş seferleri düzenleyen ve havayolu uçak bileti satışı yapan Pegasus Havayolları firmasıdır. Erzurum Havalimanı, uluslar arası bir havalimanı olmasına rağmen sadece iç hatlarda hizmet vermekte ve yurtiçinde uçuş seferleri düzenlemektedir. Yurtdışına havayolu uçak bileti satışı bulunmayan Erzurum Havalimanı, dış hatlarda hizmet vermemektedir. Erzurum ilinden doğrudan uçuş seçeneğiyle sadece Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa illerine seyahat edilebilmektedir. Bu iller dışında başka bir ile seyahat etmek isteyenler aktarmalı uçuş seçeneği olarak Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa aktarmalı seyahat edebilirler.

 

Erzurum Havalimanı’nın teknik özellikleri arasında; aydınlatma kategorisi 08L-26R (CAT I) ve 08R-26L (CAT I), yüksekliği 1757 metre, itfaiye kategorisi CAT IX’dur. ARFF ünitesi kurtarma ve yangın istasyonu içerisinde 1 adet kurtarma aracı, 1 adet su ve köpük sistemli arazöz aracı, 2 adet KKT’li ve su ile köpük sistemli araç, 2 adet su ve köpük sistemli araç, 1 adet KKT’li araç ve 1 adet ambulans bulunmaktadır. Erzurum Havalimanı’nın çalışma saatleri; uçuş operasyonları için 24 saat, mesai saatleri için sabah 08.30 ile akşam 17.00 saatleri arasındadır.

Erzurum Havalimanı’na ayrılan toplam alan 8.082.805 m2’dir. Bu alanın 13.107 m2’lik alanı terminal binasına ayrılmıştır. Terminal binası dışındaki alanda 2 adet pist, 2 adet apron, 10 adet taksirut bulunmaktadır. Terminal binası iç hatlar ve dış hatlar olarak ikiye ayrılmaktadır. İç hatlar terminal binasının toplam alanı 6532 m2 olup, bu alanın 2900 m2’lik kısmı yolcu kullanım alanıdır.İçerisinde iç hatlar gelen yolcu bölümü, iç hatlar giden yolcu bölümü, 2 adet gelen yolcu bagaj konveyörü, 1 adet giden yolcu bagaj konveyörü, restoran, 1 adet PTT şubesi, 1 adet satış standı, 1 adet bagaj kaplama makinesi, 2 adet büfe, Vakıfbank ve İş Bankası’na ait 2 adet ATM, 3 adet rent a car şubesi bulunmaktadır. Dış hatlar terminal binasının toplam alanı 6575 m2 olup, bu alanın 2850 m2’lik kısmı yolcu kullanım alanıdır. İçerisinde 4 adet giden yolcu pasaport bankosu, 8 adet gelen yolcu pasaport bankosu, 2 adet gelen yolcu bagaj konveyörü, 1 adet giden yolcu konveyörü, 1 adet duty free, restoran, 1 adet PTT şubesi, 1 adet satış standı, 1 adet bagaj kaplama makinesi, 2 adet büfe, Vakıfbank ve İş Bankası’na ait 2 adet ATM, 3 adet rent a car şubesi bulunmaktadır. Ayrıca iç ve dış hatların toplam olarak 14 adet kontuar, V.I.P salonu, yolcu bekleme salonu, check-in alanı, ilk yardım sağlık hizmeti, 530 adet araç kapasiteli otoparkı, yakıt ikmal hizmeti ve Denizbank ATM’si bulunmaktadır.

Erzurum Havalimanı’nın tam adresi Çiftlik, Kars Erzincan Yolu, 25060, Merkez, Yakutiye, Erzurum, Türkiye’dir. Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan havalimanı, Erzurum’un şehir merkezine 13 kilometre uzaklıktadır. Erzurum Havalimanı’na birçok ulaşım seçeneği bulunmaktadır. Erzurum Havalimanı’na,  Erzurum Belediyesi tarafından uçak saatlerine göre hizmet veren otobüs seferleri ile Erzurum Belediyesi toplu taşıma otobüsleri ile taksi, kiralık veya özel araç ile ulaşım sağlanabilmektedir. Bu ulaşım seçenekleri dışında uçak saatlerine göre düzenlenen servisler de bulunmaktadır. 

Erzurum Havalimanı Konumu

Adres: Çiftlik, Kars Erzincan Yolu, 25060 Merkez/Yakutiye/Erzurum
Kodu:
Telefon: (0442) 327 2835

Bulunduğu Şehir

Hepfly.com üzerinden yapılan işlemler, Akdeniz Pe-tur Turizm Seyahat Acentası ve Tic. A.Ş. adıyla Türsab'a A-1679 Belge No ile kayıtlı, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’na tabi olarak hizmet sunan A sınıfı seyahat acentesi tarafından yapılmaktadır.
Hepfly.com’dan alınan biletler ile ilgili rezervasyon, biletleme, iptal ve değişiklik işlemleri Akdeniz Petur Turizm ( IATA Kodu : 8822861 ) tarafından yapılmaktadır.

En uygun bilet fırsatlarını kaçırmayın!

FIRSATLARI YAKALA
X