Erzurum-Gazipasa
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Erzurum-Gazipasa
Yaklaşık Seyahat Süresi

Gazipaşa Havalimanı genellikle Alanya, Belek, Manavgat, Serik, Anamur, Side gibi turistik beldelere ulaşım için tercih ediliyor. En ucuz uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre; yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlıyor. Son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Göleviz, bişme, ülübü piyazı, heyire, porçlu ekmek, dolaz gibi yerel lezzetleriyle tanınan Gazipaşa’da; Şili kirazından çekirdeksiz nara, cennet meyvesinden kudret narına, beşbıyıktan mangoya pek çok meyve yetiştirilmektedir.
Yalan Dünya Mağarası: Beyrebucak köyündeki bir dağın 400 metre içinde bulunan mağaranın 5 milyon yıl önce meydana gelen bir depremden sonra oluştuğu tahmin ediliyor. Boyu 4 bin metre olan mağaranın yalnızca 450 metresi ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor.
Selinus Antik Kenti: Hacı Musa Çayı’ nın güneybatısında uzanan tepenin üzerinde yer alan kentte Orta Çağ döneminden kalma kale, hamamlar, agoralar, Selçuklu köşkü, su kemeri ve nekropol alanı bulunuyor.
Selinus Plajı: Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı 17 merkezden biri olan plaj, yumurtlama döneminde tatilci akınına uğruyor.
Turunç, portakal, patlıcan reçeli; buynuz pekmezi; iğde; yer fıstığı. Güzel bir tatil geçirmeniz dileğiyle…
Erzurum, Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük dördüncü ilidir. Rakımı 1900 metre olan Erzurum, tarihin ilk dönemlerine dayanan en eski yerleşim yerlerindendir. Doğu Anadolu’nun önemli şehirlerinden olan Erzurum’un, soğuk iklimi nedeniyle sanayi gelişmediği için tarım ve hayvancılık başlıca geçim kaynağıdır. Son yıllarda kış sporlarının yapıldığı tesislerin artmasıyla kış turizmine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca tarihi eserler konusunda da zengin bir yapıya sahip olan şehirde Yontma Taş Devri’ne ait taş eşyaların bulunması tarihinin ne kadar eski olduğunu da kanıtlar niteliktedir. Erzurum tarihi boyunca birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır.
Erzurum, yüksek bir yaylanın güney batı kısmındadır ve çevresi dağlarla çevrilidir. Şehrin merkezi ise Palandöken Dağları’nın batı ve güney eteklerine kuruludur. Türkiye’nin en yüksek ve soğuk illerinden birisidir. Sert kara iklimi hakimdir. Kışlar çok karlı ve soğuk, yazlar ise çok sıcak ve kurak geçmektedir.
Palandöken’de kayak sezonu aralık ayında ortalama 60 santim kar kalınlığında başlıyor. En güzel sonbahar manzaralarına da tanık olacağınız doğal güzellikleriyle ünlü şehirde pek çok alternatif gezi rotası belirlemek mümkün. Koç ya da Gel Gör’de cağ kebabı; Emirşeyh Nedim’de Adnan Baba’nın köftesi; Muammer Usta’da kadayıf dolması yemenizi tavsiye ediyoruz. Güveçte buğday çorbası, aşotu çorbası, şalgam dolması, dut çullaması gibi Erzuruma özgü lezzetleri de yerel lokantalarda bulabilirsiniz.
Tortum Gölü: Tortum Gölü, piknik yapmak için çok uygun bir yer. Kış aylarında Tortum Şelalesi’nin oluşturduğu manzara ziyaretçileri büyülüyor.
Barhal Vadisi: Bir yandan tertemiz havayı ciğerlerinize doldurmak bir yandan da muhteşem doğanın tadını çıkarmak istiyorsanız mutlaka Barhal Vadisi’ne tırmanın.
Çifte Minareli Medrese: Anadolu’daki en önemli Selçuklu eserlerinden Çifte Minareli Medrese’nin kitabesi olmadığından ne zaman yapıldığı ve gerçek adı ile ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Minare kaidelerin alt ve ön kısmında pano içeresinde iki Selçuklu arması bulunuyor.
Palandöken: Eksi 20 derecede Erzurum’un kış güzelliğini keşfetmek istiyorsanız istikamet Palandöken. New York Times gazetesinin dünyanın en iyi 41 kayak merkezi arasında gösterdiği Palandöken özellikle Rusların ilgisini çekiyor. Ukrayna, Polonya, İran, Azerbaycan’lı kayakçılar da otellerde konaklıyor.
Narman-Oltu: Kırmızının egemenliğindeki bölgede ekimde Oltu Çayı boyunca sıralanan kavaklar renk değiştirmeye başlar, sarılar belirginleşir. Narman-Oltu yolunda sabahın erken saatlerinde alıcı kuşların akşam saatlerinde de tilkilerin avlanmasını hiç zorlanmadan izlemek mümkün.
Erzurum Bataklığı: Fırat’ın kollarından Karasu’yla sulanan bataklık 1960’larda sıtmayla mücadele için kurutuldu. Ancak yine de çok canlı. Nesli tükenme tehlikesindeki sürmeli kızkuşunu, angıt, turna ve akkanatlı sumruyu, büyük korubeni kelebeğini görebilirsiniz.
Erzurum, oltu işçiliği konusunda dünya çapında ün kazanmıştır. Oltu taşından yapılmış bir hediye almadan dönmeyiniz. Oltu taşı ve gümüşten tespih, ağızlık, bilezik, gerdanlık, broş, küpe ve saç tokası yörenin önemli hediyelik eşyaları arasındadır.