Aşkabat’a Ne Zaman Gitmeli
Havayolu şirketlerinin son üç yıllık verilerine göre uçakla seyahat etmek için en hesaplı ay mayıs ayı. Mayısı, şubat ve mart ayları takip ediyor.
Aşkabat’ın Yerel Tatları
- Ekmeğe önem veren Türkmenlerin sütlü, yağlı, yumurtalı somunlarının dışında petir ekmeği tadına bakılması gereken yerel lezzetlerden biri.
- Çayı sadece kahvaltıda değil her öğünün sonunda içiyorlar. Yanında reçel, kuru üzüm ya da yaş üzüm tüketiyorlar.
- Günlük öğünlerinde tatlı yerine kuru ya da taze meyveyi tercih ediyorlar. Şekşeki ve possuk gibi hamur tatlıları ise özel günlerde tüketiliyor.
- Türkmen mutfağının başlıca yemekleri arasında şunlar bulunuyor: Katıklaş (sulu et), çektirme (etli pilav), kurma (kavurma).
- Akşam yemeğinde deve sütünden ayranın yanı sıra Türkmenbaşı votkası ve Berk ile Zip isminde yerel biraları da çokça tüketiyorlar.
- Şehrin popüler restoranları ise şunlar: Florida, Nissa, Asuda Nusay, Minara, Altın Cam, Sim, Payitagt, Erzurum, Ceyhun.
Aşkabat’ta Görülmesi Gereken Yerler
Tarafsızlık Kulesi, Milli Halı Müzesi, Tarih ve Etnografya Ulusal Müzesi, Altın Asır Milli Parkı, Kıpçak Camisi, Nissa-Parfiyallılar Krallığı Sarayı.
Aşkabat Seyahati İçin İpuçları
- Devlet Başkanı geçerken tüm sokaklar trafiğe kapatılıyor.
- Park’a seyilgâh, evlendirme dairesi’ne baht köşkü, anıtlar’a yadigârlık, deprem’e yer titremesi diyorlar.
- İstanbul Türkçesiyle Aşkabat’ta anlaşamayacağınız esnaf yok.
- Açık alanlarda sigara içmek yasak ve saat 23.00’ten sonra dışarı çıkmak yasak.
- Yollar çok geniş ve genelde 4 şeritlidir. Bu sebepten ötürü ulaşım çok rahat ve ucuzdur. Kentte metro yoktur.
- Ticari taksi kavramı yok. El ettiğiniz her otomobil sizi istediğiniz yere götürür. 5 ila 10 Manat (4-8 TL) arasında bir ücret ödemeniz kâfi… Pazarlık yapmazlar, azını da verseniz ses çıkarmazlar.
- Ülke, doğalgaz zengini olduğu için hava kirliliği yok. Kullandıkları doğalgaz sıfıra yakın kükürt oranıyla dünyanın en temiz enerji kaynaklarından biri.
Aşkabat’ta Alışveriş Önerileri
Çöl, Rus, Altın Asır ve Köpetdag pazarlarında alışveriş yapabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar çok dükkân ve tezgâh gezin. 7 Manat (5 TL) verdiğiniz şapkanın 50 metre ilerde 3 Manat’a (2 TL) satıldığını görünce üzülürsünüz.Güzel bir tatil geçirmeniz dileğiyle…
Dalaman Havalimanı
Dalaman Havalimanı, Muğla'nın Dalaman ilçesinde yer alır. Türkiye'nin yaz turizmi döneminde hem yurt içinden hem de yurt dışından pek çok yolcuyu ağırlayan havalimanı, ülkemiz havalimanları arasında bu aylarda en yoğun trafik yaşanan havalimanlarından biridir. 1981 senesinden bu yana hizmette olan havalimanı, Dalaman merkeze 6 km uzaklıktadır.
Dalaman Havalimanı'na Nasıl Ulaşılır?
Havaş
Dalaman Havalimanı'ndan ilçe merkezine ya da Marmaris, Fethiye gibi diğer ilçelere ulaşım Havaş servisleriyle yapılabilir. Havaş Dalaman web sayfası, seferler ve güzergahlarla ilgili ayrıntılı bilgi vermektedir.
Muttaş
Muğla Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan Muttaş servisleriyle de Dalaman Havalimanı'ndan aynı güzergahlara ulaşmak mümkün. Muttaş web sitesi ihtiyacınız olan tüm ayrıntılı bilgiyi içermektedir.
Taksi
Dalaman Havalimanı otoparkının içinde bulunan taksi duraklarında günün dilediğiniz saati taksi bulabilirsiniz.