Bodrum-Zanzibar
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Bodrum-Zanzibar
Yaklaşık Seyahat Süresi

Afrika’nın doğusunda bulunan Hint Okyanusunda, Tanzanya’ya bağlı iki adadan oluşan Zanzibar, Türk vatandaşlarına vize istemeyen ülkelerden birisi olduğundan Zanzibar uçak bileti ile gidilen popüler balayı ve tatil destinasyonlarından birisi haline gelmiştir. İki adadan büyük olan ada Zanzibar, daha küçük olan ada ise Pemba Adasıdır. Başkenti Stone Town olan Zanzibar, özerk olarak yönetilen bir bölgedir. Dünyanın en önemli baharat üreticisi olan Zanzibar’ın diğer ekonomik geçim kaynağı ise turizmdir. Şiraz’dan gelen İranlıların 12.yy.da geldiği ve Farsça “zencilerin sahili” anlamına gelen Zangibar adını verdikleri ada, 1503 yılında Portekizlilerin egemenliğine girmiştir.
1698 yılında ise Umman Sultanlığının hakimiyetine giren Zanzibar adalarında, sultanlığın başkenti ise Stone Town olmuştur. Ancak 1861 de Umman Sultanlığı ikiye bölünmüş ve ada Zangibar Sultanlığı adını almıştır. 1890 yılından itibaren 1963 yılına kadar Birleşik Krallık tarafından yarı sömürge sistemi ile yönetilen Zanzibar, 1963 de bağımsızlığını ilan etmiş, ancak 1964 de Tanzanya’ya özerk yönetim ile bağlandığını açıklamıştır. Tanzanya kıyılarına sadece 36 km. uzaklıkta bulunan Zanzibar’da başkent Stone Town ise bugün tarihi mimarisi ile Unesco Dünya Mirası Listesindedir.
Her ne kadar dünya baharat üretiminde 1. sırada olsa da Zanzibar uçak bileti ile ulaştığınız Zanzibar Adası, Afrika’nın en fakir ancak en mutlu bölgelerinden birisidir. Sokak lambalarının olmadığı adada hava karardıktan sonra aydınlatma sadece evlerden gelen ışıklar ve gökteki ay ile sağlanır. Daha önce 1873 yılına kadar dünya köle ticaretinin merkezi olan adada özellikle kadınlar, bağımsızlıklarını elde ettikten sonra kölelik günlerine inat, çok renkli ve çok süslü giyinirler. Zanzibarda konaklama için oteller, çok uygun fiyatla bulunur, ayrıca yemek de çok ucuzdur. Paje Bölgesi sörf sevenler için, Stone Town ise tarihi bir merkezde konaklamak isteyenler için tavsiye edilir. Bahar ve yaz ayları Zanzibar’ın ideal mevsimidir, kasım başında ise yağmurlar başlar. Nüfusun çoğunluğunun Müslüman olduğu adada İngilizce çok rahat konuşulur ve trafik akışı sol taraftandır.
Zanzibar uçak bileti ile Zanzibar’a seyahat etmek istediğinizde kullanacağınız havalimanları İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı ve Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı’dır. Türk Hava Yolları, Qatar Airways ve Fly Dubai Sabiha Gökçen Havalimanından, yine Türk Hava Yolları ve Qatar Airways’in dışında Emirates, Egypt Air, KLM ve Lufthansa Airlines ise Atatürk Havalimanından tek veya iki aktarma ile Zanzibar Abeid Amani Karume Uluslararası Havalimanına uçuş gerçekleştirebileceğiniz havayolu firmalarıdır. Zanzibar uçak bileti ile ulaşacağınız Zanzibar Abeid Amani Karume Uluslararası Havalimanı, Kisauni Havalimanı olarak da bilinen Zanzibar’ın tek uluslararası havalimanıdır.
Adanın ilk başbakanı onuruna 2010 yılında adı değişen havalimanı, Zanzibar Adalarında Unguja Adası üzerinde bulunan ve Zanzibar şehir merkezinin 5 km. güneyinde kalan havalimanıdır. 2 terminali bulunan Zanzibar Havalimanında 2015 yılında hizmete açılan yeni terminal sayesinde ilk terminal sadece yerel uçuşlara ayrılmıştır. Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için toplu ulaşım olmadığından taksi kullanmanız gerekir. Zanzibar’da taksilerde taksimetre bulunmadığından pazarlık edilmesi gerekir. Şehir merkezine ulaşım için 6 $ üzerinde bir ücret ödememeniz tavsiye edilir.
Zanzibar, tropikal bir adadır. Dolayısıyla adada en sık göreceğiniz şeyler; balık ve tropikal meyvelerdir. Umman Sultanlığı nedeniyle Arap etkisinin yoğun olarak hissedildiği adada ilk görmeniz gereken yerlerden birisi Stone Town merkezindeki Balık Hali ve Meyve Pazarı olacaktır. Hayatınızda hiç göremeyeceğiniz çeşitte ve büyüklükte balıkları Balık Hali’nde görebilirsiniz. Ananas, karpuz, muz, mango, papaya, avacado, jackfruit, pembe elma ve pomela gibi tropik meyveleri ise Meyve Pazarında tadabilirsiniz. Slave Market Museum ise eskiden köle olarak 10 m2.lik zindanlarda üst üste 40 kişi bir arada tutulan ve sağ kalanların Avrupa ve Amerika’ya satıldığı insanların anısına oluşturulmuş bir müzedir. Müzenin zindan bölümünde hala zincirler ve hücreler görülebilir.
Müzenin önündeki bahçede ise 1997 yılında İsveçli heykeltraş Clara Sornas’ın yaptığı köleliği simgeleyen çok etkileyici bir heykel bulunmaktadır. Eskiden köle pazarı olarak kullanılan alanda ise bugün İngilizler tarafından yaptırılan Anglikan Kilisesi bulunmaktadır. Zanzibar’da köleliğin yasaklanması için büyük çabaları bulunan ve 1855 yılında adaya gelen İskoç kaşif Dr. David Livingstone’nun cenazesi adanın ilk kilisesi olan Anglikan Kilisesi’nden kaldırılmıştır ve kilisenin içinde Dr. David Livingstone’un cenazesinin taşındığı tahta bir haç görülebilir. Bugün hasar görmüş kilise, Unesco Dünya Mirası listesinde bulunmaktadır ve tamiratı için ülke yeterince zengin olmadığından Unesco’dan fon beklenmektedir.
Stone Town sokakları hala eski mimarisini koruyan tarihi sokaklardır. Sokaklarda en dikkat çeken özellik ise; Hint ve Arap ezgilerini taşıyan muhteşem güzellikteki tahta oymalı kapılardır. Hint kapılarının üzerinde bulunan mahmuzlar, eve girmek isteyen filleri korkutmak için yapılmıştır. Arap kapıları ise çok daha gösterişlidir. Ayrıca İngiliz grup Queen’in efsanevi solisti Freddy Mercury yada doğduğu adıyla Faruk Bulsara’nın doğduğu ev de Stone Town’da görülecek popüler mekanlar arasındadır. 1598 yılında Ummanlılar tarafından Portekizlilerden korunmak amacıyla inşa edilen Arap Kalesi, ve bugün turizm merkezi olarak kullanılan Dr. David Livingstone’un evini de görmenizi öneririz.
Zanzibar’da katılmanız tavsiye edilen ve yerel rehberler eşliğinde gerçekleşen turlar ise; Spice Tour denilen baharat turu, Blue Safari denilen ve teknelerle çevredeki muhteşem güzellikte 5-6 küçük adayı gezebileceğiniz tur ve sabah 05.30 da adanın en güneyindeki Kizimkazi’ye giderek yunuslarla birlikte yüzebileceğiniz Yunus Turu’dur. Mnemba Adası ise özellike dalış meraklılarına tavsiye edilir. Zanzibar Adasında özellikle deniz ürünlerini denemeniz tavsiye edilir. Hint Okyanusundan çıkartılan mavi yengeç ve ıstakoz gibi lezzetler dünyanın hiç bir yerinde bulamayacağınız fiyatlara Zanzibar’In en iyi restoranlarında yenebilir.
Bodrum, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tüm dünyadan turist çeken, Türkiye’nin en ilgi çekici noktalarından biridir. Sıcak iklimi, birbirinden güzel koyları ve renkli gece hayatıyla tatilcilerin vazgeçemediği Bodrum her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turist ağırlamaktadır. Sezonun yaklaşık 6 ay sürdüğü bodrumda uçak bileti fiyatları sezon boyunca yüksektir. En ucuz bodrum uçak bileti için erken rezervasyon avantajlarından faydalanarak uçuşunuzu oldukça makul fiyatlara getirebilirsiniz.
Yılda 4 milyona yakın yolcunun kullandığı Bodrum-Milas Havalimanı’na ulaşım için HAVAŞ ve MUTTAŞ otobüslerini ya da Atlas Global ve Bora Jet servislerini kullanabilirsiniz. HAVAŞ ve MUTTAŞ, otobüs saatlerini, tüm havayollarına ait uçakların havalimanına inişine göre düzenliyor. 39 kilometre Havalimanı-Bodrum merkez arası yolculuk yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Havaş servisleri sadece şehir merkezine gitmekte ve yolculuk için 10 TL ücret alınmaktadır. Muttaş Servisleri ile Milas Üç Yol 7.5 TL, Yatağan Otogar, Bodrum Otogar ve Menteşe Otogarlarına 10 TL ücretle gidilebilmektedir. Şehir merkezine yolculuk 39 kilometre olduğu için taksi ile bu mesafe oldukça pahalı hale gelebilir yine de tercihleriniz içinde düşünebilirsiniz.Bodrum ülkemizin en ünlü turizm merkezlerinden biridir. Tarihi antik çağlara kadar giden Bodrum’da dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnassos Mozolesi bulunmaktadır. Deprem ve istilalar sonucunda yıkılan mozolenin taşları Bodrum Kalesi yapımında kullanılmıştır. Bodrum Kalesi Bodrum’un simgesi haline gelmiş aynı zamanda da Sualtı Arkeoloji Müzesi olarakta oldukça ziyaretçi çekmektedir. Antik çağda ada üzerinde bulunan alan daha sonra arası doldurularak anakaraya bağlanmıştır. Müze içerisinde batıklar ve sualtı arkeolojisi adına önemli eserleri bulabilirsiniz. Saat 10:00 ile 16:00 arasında ziyaretçi kabul eden müzenin giriş ücreti 20 TL’dir.
Bodrumda görmeniz gereken tarihi yapılanlardan biri az önce konusu geçen Halikarnas Mozolesi’dir. Pers valisi Maussolos’un mezarı olan mozole karısı Artemisia tarafından dönemin ünlü heykeltraşlarına yaptırılmıştır. Boyutları 60 metreye 80 metre olan mozole 46 metre yüksekliğinde yapıldığı dönem göz önüne alındığında devasa boyutlardaymış. Günümüzde birçok parçası İngiltere’de British Museum’da bulunan mozolenin bazı parçaları Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmış. Mozole ziyaret etmek isterseniz saat 10:00 ile 16:00 arasında ziyaret edebilirsiniz giriş ücreti 8 TL’dir. Bodrum dar sokakları, antik görünümlü evleri ve şehre güzellik katan beyaz evleriyle eşsiz bir tatil merkezidir Günün her saatinde ayrı bir hareket olan şehirde öne çıkan deniz turizmi ve eğlenceleri ziyaret eden bütün turistleri şüphesiz kendine aşık etmektedir.
Bodrum plajlarının ünü yurtdışına kadar ulaşmıştır. Yaz ayları geldiğinde dünyaca ünlü aktör, iş adamı veya şarkıcının büyüt yatlarını bu plajlara mutlaka uğramaktadır. Ünlülerin akın ettiği Türkbükü ve burada bulunan beachlerde çılgınlar gibi dans edebilir, Gümbet’in cam gibi sularına dalabilir, Gümüşlük sahillerinde sakince dinlenip Tavşan adasına yürüyerek geçebilir, ne sakin ne de çok gürültülü olmasın derseniz Ortakent sahillerinde kendinize göre tatilinizi geçirebilirsiniz. Diğer plajlarından Turgutreis Bodrum’un en kalabalık yerlerinden biridir. Gece eğlenceleri ile öne çıkan Turgutreis kalabalıktan hoşlanmayanları bile kendine çekecek cazibeye sahiptir. Özellikle sörf yapmayı sevenlerin tercihi Akyarlar cam gibi denizi ve eşsiz kumlarıyla mutlaka görmeniz gereken plajlara sahiptir. Madalina bahçelerini geçerek ulaşılan plajlarında sadece kuş ve dalga seslerini duyabileceğiniz Bitez dinlenmek için eşsiz bir bodrum masalı gibi gelecektir.
Bodrum Kültürel etkinlikleri ile de ünlüdür. 2003 yılından beri devam eden Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 2010 yılından beri devam eden Bodrum Barok Müzik Festivali ve 2014 yılından beri devam eden Uluslarası Bodrum Bienali Bodrum’un önemli Kültürel etkinleridir. Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın sözü ile giriş yapılan Bodrum’da kültürel aktivitelerin yoğun olduğunu tahmin etmek zor olmayacaktır. Bodrum yemek anlamında sizlere büyük bir yelpaze sunmaktadır. Dünyanın her köşesinden turist çeken Bodrum’da bu ziyaretçileri memnun etmek için dünya mutfağının seçkin lezzetlerini barındıran birbirinden güzel restoran bulabilirsiniz. Lokal restoranları denemek isteyen ziyaretçiler için burada ağırlıklı olarak Ege mutfağının hakim olduğunu söyleyebiliriz. Ege mutfağı zeytinyağlı ve ot(bölgede de bu şekilde tabir edilmektedir) yemekleri hakimdir. Konusu geçen otlar taze yiyebileceğiniz gibi kızartma, kavurma ve haşlanmış olarakta farklı şekilde sunulabilmektedir. Deniz ürünleri ayrı bir lezzet olarak karşımıza çıkan Bodrum’da alışılmış yemeklerin Ege mutfağı ile harmanlandığı değişik lezzetleri tadabilirsiniz. Bodrum lokması, Bodrum mantası dışında yöresel bir lezzet olan üzüm köftesini de tatmanızı tavsiye ederiz.
Sevdiklerinize Bodrum’dan hediye almayı planlıyorsanız her ege kıyısında bulabileceğiniz lezzetli reçeller ilk seçeneklerinizden olabilir. Bölgede oldukça tüketilen patlıcan reçeli iyi bir seçenek olabileceği gibi diğer reçellerde sevdikleriniz için mutlulukla karşılanacak bir hediye seçeneği olacaktır. Açık hava pazarlarının tatilcilerde buluştuğu dar sokaklarda bodrumu hatırlatan magnet, anahtarlık ve tablolar, zeytinyağlı sabun ve diğer hediyelikleri, yöreye özgü motiflerin bulunduğu tekstil ürünlerini alabilirsiniz. Bodrum’da yapabileceğiniz ve tatilinize farklı renkler katacak su atkiviteleri de öne çıkmaktadır. Büyük teknelerle mavi turlara çıkabileceğiniz gibi jet ski kiralayabilir, dalış yaparak su altı güzelliklerini inceleyebilirsiniz. Türkiye ve dünyanın her yanından yoğun ziyaretçi alan Bodrum’a sitemiz üzerinden tüm havayollarını karşılaştırarak en ucuz bodrum uçak bileti fiyatlarını görebilir tatiliniz için en uygun bileti alabilirsiniz. Hepfly olarak güzel bir tatil ve iyi uçuşlar dileriz.