Bodrum-Thessaloniki
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Bodrum-Thessaloniki
Yaklaşık Seyahat Süresi

Selanik, Yunanistan’ın başkent Atina’dan sonra en büyük ikinci şehri olarak kabul edilmektedir. İzmir’in kız kardeşi olarak adlandırılan şehir, mecazında bulunulduğu gibi iklim ve yaşam koşulları nedeniyle İzmir’e oldukça benzemektedir.
Atatürk’ün doğduğu evin de burada olması sebebiyle insanların bu şehri görmek için Selanik uçak bileti fiyatları hakkında araştırma yaparak, uygun zamanlarda bir tatil planladıkları görülmektedir. Atatürk’ün doğduğu ev dışında pek çok tarihi ve turistik yapının bulunduğu bu şehre gitmek isteyenlerin, festivaller dönemini de yakalamak istedikleri bilinmektedir.
Selanik Uluslararası Havalimanı
Yunanistan’ın ana havalimanı olarak kabul edilmektedir. Hem sivil hem de askeri kullanım alanlarına hizmet etmektedir. Şehrin yaklaşık olarak 15 km güneyinde bulunmakta olan havalimanına ulaşım sağlamak isteyenlerin iki seçenekleri bulunmaktadır.
Otobüsler
Havalimanı çıkış kapısının hemen önünde bulunan otobüs durağını kullanarak, 45 dakika da şehir merkezine ulaşmak mümkün olmaktadır.
78 numaralı otobüse binerek Beyaz Kule’nin hemen karşısında inmek yeterli olacaktır. Otobüsün güzergahının uzun olması sebebi ile çok kalabalık olacağını da belirtmek gerekir.
Taksi
Hem havalimanı içerisinde bulunan hem de havalimanı dışında beklemekte olan taksiler de, şehir merkezine ulaşmak isteyenlerin tercihi olmaktadır. Taksiyle yapılacak yolculuğun süresi 25-30 dakika civarındadır.
Selanik, Akdeniz ikliminin görülmekte olduğu bir şehirdir. Kuzey kesimlerde Balkan iklimi etkisi sebebiyle kış aylarında yoğun soğuklar yaşanıyor olsa da diğer kesimlerde ılıman bir sıcaklık vardır. Bu sıcaklık verilerine bakıldığında, şehri ziyaret etmek isteyenlerin yılın her dönemi bu isteklerini yerine getirebilecekleri söylenebilir. Fakat yaz aylarında şehirde pek çok festivalin olması tatilcilerin kaçırmak istemedikleri etkinlikler olarak bilinmektedir.
Bu sebeple Temmuz- Eylül ayları arasında şehri ziyaret etmek, memnuniyet açısından daha faydalı olacaktır. Bu aylar için ziyarette bulunmak isteyenlerin birkaç ay öncesinden Selanik uçak bileti arayışlarına başlamaları gerekmektedir. Yaz aylarında uçak bileti fiyatlarında büyük bir artış olması göz önüne alındığında, erken bilet alımı maddi açıdan rahatlamayı beraberinde getirecektir.
Selanik, tatillerini kültür turizmi yaparak geçirmek isteyenlerin ilk tercihi olabilecek bir yerdir. Birbirinden eşsiz tarihi mekanları ve Osmanlı ile Bizans dönemini yansıtan yapılarıyla oldukça ilgi çekicidir. Antik çağlardan bu yana var olduğu varsayılan ülkenin, en güzel şehrinde muhakkak görülmesi gereken yerler hakkında birkaç bilgi vermeye çalışacağız;
İlk sırada yer alan bu yer, 1881 yılında Atatürk’ün doğduğu evdir. O zamanki adresi Koca Kasım Paşa Mahallesi Islahhane Caddesi idi. Günümüzde ise Apostolou Pavlu Caddesi 17 numarada bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu hemen Atatürk Evi Müzesinin yanında yer almaktadır. Evin asıl girişi, Apostolou Pavlu Caddesinden olmakla birlikte bugün kullanılmamaktadır. 2012 yılında yapılan restorasyon sonrasında Isaias sokak üzerinden, evin arka bahçe kapısından giriş ve çıkış yapılmıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün babasının vefatına kadar yaşamış olduğu bu ev, turistlerin görmek istediği yerler arasında ilk sıralarda gelmektedir.
Şehrin en büyük simgelerinden bir tanesidir. 12.yy’dan kalma eski Bizans yapısının yerine, şehri savunmak için Kanuni Sultan Süleyman’ın isteğiyle Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kule’ye dikilen Yunan bayrağı, Yunan zaferini simgelemektedir. Bu yapı, İstanbul’da bulunmakta olan Rumelihisarı’nın bir kopyasıdır. Çevresinde bir zamanlar bulunmakta olan surlar 1911 yılında yıkılmıştır. Burayı ziyaret etmek isteyenler için, Pazartesi günleri kapalı olduğunu belirtmeliyiz
Osmanlı döneminde Zincirli Kule denilen yapıdır. Girişinde bulunan Osmanlı tuğrası ve kitabe günümüze kadar muhafaza edilmiştir.
Selanik uçak bileti seçenekleri arasından kendi bütçelerine uygun imkanlardan yararlananların, Bizans Kültür Müzesini muhakkak görmesi gerekmektedir. Şehrin bir zamanlar Bizans İmparatorluğu içinde önemli bir nokta olması sonucunda, pek çok tarihi Bizans kalıntısı bulunmaktadır. Tüm bunların sergilenmekte olduğu bu müzeye giriş çocuklar için ücretsiz, yetişkinler için ise 4 Euro’dur.
Şehre gelenlerin sosyal hayatın da tadına bakmak istemeleri muhtemeldir. Şehrin sosyal anlamda kalbinin attığı yerse Aristoteles Meydanı’dır. Birbirinden güzel alışveriş mağazaları, restoranlar, kafeler, sanat galerileri ve hediyelik eşya dükkanlarıyla insanların hayran kaldığı yerlerdendir. Bu meydan, İzmir’e en çok benzetilen yerlerden bir tanesidir.
Şehri ziyaret edenlerin bu başlıca görülecek yerler dışında, görmek isteyecekleri diğer mekanlar ise;
olarak belirtilebilecektir.
Selanik’e gelenlerin, mutfak kültürü açısından birbirinden farklı kültürlerin yansımalarıyla karşılaşacaklarını belirtmek gerekmektedir. İstanbul ve İzmir yemekleriyle de karşılaşmanın mümkün olduğunu da söyleyebiliriz. Deniz mahsulleri, zeytinyağı, peynir ve süt ana ögeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yunan rakısı olarak bilinmekte olan Uzo, alkol kullananların yerinde denemesi gereken bir içkidir. Selanik uçak bileti arayışı sonucunda bu şehri ziyaret edebilme şansına ulaşanlar için Selanik’in meşhur yemeklerini belirteceğiz;
İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, Türk mutfağının eşsiz ürünleri Selanik’te de uygulanarak arzu edenlere sunulmaktadır. Denemek ve karar vermek ise şehri ziyaret edenlerin ellerindedir.
Buraya kadar gelenlerin, hem kaliteli hizmet hem de eşsiz lezzetler alabilecekleri birkaç restoranı da söylemek doğru olacaktır.
Bu güzel restoranlardan herhangi birinde, hem dinlenmek hem de bölgenin lezzetlerini tatmak mümkün olacaktır.
Bodrum, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tüm dünyadan turist çeken, Türkiye’nin en ilgi çekici noktalarından biridir. Sıcak iklimi, birbirinden güzel koyları ve renkli gece hayatıyla tatilcilerin vazgeçemediği Bodrum her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turist ağırlamaktadır. Sezonun yaklaşık 6 ay sürdüğü bodrumda uçak bileti fiyatları sezon boyunca yüksektir. En ucuz bodrum uçak bileti için erken rezervasyon avantajlarından faydalanarak uçuşunuzu oldukça makul fiyatlara getirebilirsiniz.
Yılda 4 milyona yakın yolcunun kullandığı Bodrum-Milas Havalimanı’na ulaşım için HAVAŞ ve MUTTAŞ otobüslerini ya da Atlas Global ve Bora Jet servislerini kullanabilirsiniz. HAVAŞ ve MUTTAŞ, otobüs saatlerini, tüm havayollarına ait uçakların havalimanına inişine göre düzenliyor. 39 kilometre Havalimanı-Bodrum merkez arası yolculuk yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Havaş servisleri sadece şehir merkezine gitmekte ve yolculuk için 10 TL ücret alınmaktadır. Muttaş Servisleri ile Milas Üç Yol 7.5 TL, Yatağan Otogar, Bodrum Otogar ve Menteşe Otogarlarına 10 TL ücretle gidilebilmektedir. Şehir merkezine yolculuk 39 kilometre olduğu için taksi ile bu mesafe oldukça pahalı hale gelebilir yine de tercihleriniz içinde düşünebilirsiniz.Bodrum ülkemizin en ünlü turizm merkezlerinden biridir. Tarihi antik çağlara kadar giden Bodrum’da dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnassos Mozolesi bulunmaktadır. Deprem ve istilalar sonucunda yıkılan mozolenin taşları Bodrum Kalesi yapımında kullanılmıştır. Bodrum Kalesi Bodrum’un simgesi haline gelmiş aynı zamanda da Sualtı Arkeoloji Müzesi olarakta oldukça ziyaretçi çekmektedir. Antik çağda ada üzerinde bulunan alan daha sonra arası doldurularak anakaraya bağlanmıştır. Müze içerisinde batıklar ve sualtı arkeolojisi adına önemli eserleri bulabilirsiniz. Saat 10:00 ile 16:00 arasında ziyaretçi kabul eden müzenin giriş ücreti 20 TL’dir.
Bodrumda görmeniz gereken tarihi yapılanlardan biri az önce konusu geçen Halikarnas Mozolesi’dir. Pers valisi Maussolos’un mezarı olan mozole karısı Artemisia tarafından dönemin ünlü heykeltraşlarına yaptırılmıştır. Boyutları 60 metreye 80 metre olan mozole 46 metre yüksekliğinde yapıldığı dönem göz önüne alındığında devasa boyutlardaymış. Günümüzde birçok parçası İngiltere’de British Museum’da bulunan mozolenin bazı parçaları Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmış. Mozole ziyaret etmek isterseniz saat 10:00 ile 16:00 arasında ziyaret edebilirsiniz giriş ücreti 8 TL’dir. Bodrum dar sokakları, antik görünümlü evleri ve şehre güzellik katan beyaz evleriyle eşsiz bir tatil merkezidir Günün her saatinde ayrı bir hareket olan şehirde öne çıkan deniz turizmi ve eğlenceleri ziyaret eden bütün turistleri şüphesiz kendine aşık etmektedir.
Bodrum plajlarının ünü yurtdışına kadar ulaşmıştır. Yaz ayları geldiğinde dünyaca ünlü aktör, iş adamı veya şarkıcının büyüt yatlarını bu plajlara mutlaka uğramaktadır. Ünlülerin akın ettiği Türkbükü ve burada bulunan beachlerde çılgınlar gibi dans edebilir, Gümbet’in cam gibi sularına dalabilir, Gümüşlük sahillerinde sakince dinlenip Tavşan adasına yürüyerek geçebilir, ne sakin ne de çok gürültülü olmasın derseniz Ortakent sahillerinde kendinize göre tatilinizi geçirebilirsiniz. Diğer plajlarından Turgutreis Bodrum’un en kalabalık yerlerinden biridir. Gece eğlenceleri ile öne çıkan Turgutreis kalabalıktan hoşlanmayanları bile kendine çekecek cazibeye sahiptir. Özellikle sörf yapmayı sevenlerin tercihi Akyarlar cam gibi denizi ve eşsiz kumlarıyla mutlaka görmeniz gereken plajlara sahiptir. Madalina bahçelerini geçerek ulaşılan plajlarında sadece kuş ve dalga seslerini duyabileceğiniz Bitez dinlenmek için eşsiz bir bodrum masalı gibi gelecektir.
Bodrum Kültürel etkinlikleri ile de ünlüdür. 2003 yılından beri devam eden Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 2010 yılından beri devam eden Bodrum Barok Müzik Festivali ve 2014 yılından beri devam eden Uluslarası Bodrum Bienali Bodrum’un önemli Kültürel etkinleridir. Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın sözü ile giriş yapılan Bodrum’da kültürel aktivitelerin yoğun olduğunu tahmin etmek zor olmayacaktır. Bodrum yemek anlamında sizlere büyük bir yelpaze sunmaktadır. Dünyanın her köşesinden turist çeken Bodrum’da bu ziyaretçileri memnun etmek için dünya mutfağının seçkin lezzetlerini barındıran birbirinden güzel restoran bulabilirsiniz. Lokal restoranları denemek isteyen ziyaretçiler için burada ağırlıklı olarak Ege mutfağının hakim olduğunu söyleyebiliriz. Ege mutfağı zeytinyağlı ve ot(bölgede de bu şekilde tabir edilmektedir) yemekleri hakimdir. Konusu geçen otlar taze yiyebileceğiniz gibi kızartma, kavurma ve haşlanmış olarakta farklı şekilde sunulabilmektedir. Deniz ürünleri ayrı bir lezzet olarak karşımıza çıkan Bodrum’da alışılmış yemeklerin Ege mutfağı ile harmanlandığı değişik lezzetleri tadabilirsiniz. Bodrum lokması, Bodrum mantası dışında yöresel bir lezzet olan üzüm köftesini de tatmanızı tavsiye ederiz.
Sevdiklerinize Bodrum’dan hediye almayı planlıyorsanız her ege kıyısında bulabileceğiniz lezzetli reçeller ilk seçeneklerinizden olabilir. Bölgede oldukça tüketilen patlıcan reçeli iyi bir seçenek olabileceği gibi diğer reçellerde sevdikleriniz için mutlulukla karşılanacak bir hediye seçeneği olacaktır. Açık hava pazarlarının tatilcilerde buluştuğu dar sokaklarda bodrumu hatırlatan magnet, anahtarlık ve tablolar, zeytinyağlı sabun ve diğer hediyelikleri, yöreye özgü motiflerin bulunduğu tekstil ürünlerini alabilirsiniz. Bodrum’da yapabileceğiniz ve tatilinize farklı renkler katacak su atkiviteleri de öne çıkmaktadır. Büyük teknelerle mavi turlara çıkabileceğiniz gibi jet ski kiralayabilir, dalış yaparak su altı güzelliklerini inceleyebilirsiniz. Türkiye ve dünyanın her yanından yoğun ziyaretçi alan Bodrum’a sitemiz üzerinden tüm havayollarını karşılaştırarak en ucuz bodrum uçak bileti fiyatlarını görebilir tatiliniz için en uygun bileti alabilirsiniz. Hepfly olarak güzel bir tatil ve iyi uçuşlar dileriz.