Bodrum-Astana
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Bodrum-Astana
Yaklaşık Seyahat Süresi

Kazakisatan’ın yeni başkenti Astana Almati’den sonra ülkenin en büyük ikinici şehridir. İstanbul’dan Astana’ya haftada 5 kez direk uçuş yapılmakta. UNESCO tarafından 1999 yılında Barış Şehri ünvanı verilen şehir büyük yatırımlar alarak bir dünya şehri olma yolunda ilerlemektedir. Astana resmi dili Kazakça olsa bile gündelik dilde daha çok Rusça konuşuluyor. Astana saat dilimi Türkiye saat dilimine göre 3 saat ileride bu saat farkı jet lag olmanıza sebep olmasa da etkilenebilirsiniz. En hesaplı uçak bileti için seyahat planınızı erken yapmanızı ve biletinizi en az iki ay önceden almanızı tavsiye ederiz. Astana Havalimanı, şehir merkezine 15 km mesafede bulunuyor. 1998 yılında Almatı yerine Kazakistan’ın başkenti ilan edilen Astana’nın gezilecek yerlerini, damak lezzetlerini sizlere tanıtmadan önce havalimanından şehir merkezine ulaşım için kısa bilgiler vermek istiyoruz.
Astana şehrindeki tek havalimanı olan Astana Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 15 km mesafede bulunmaktadır. Astana Havalimanı'na ulaşım için önce çıkan seçecek otobüslerdir. Sabah 06:00 gece 00:00 arası 15 dakikada bir yapılan otobüs seferleriyle havalimanından şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine ulaşabileceğiniz otobüs numaraları 10 ve 12’dir. Toplu taşıma kullanmayı tercih etmiyorsanız, şehir merkezine ulaşmak için taksileri tercih edebilirsiniz. Taksi ücretleri düşük olduğu için iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Astana Havalimanı’nda bulunan taksi kiosklarından istediğiniz taksi firmasını fiyatlarına göre seçebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken bazı taksilerin diğerlerine göre yüksek ücretli olabildiğidir. Ayrıca korsan taksi çok kullanılıyor bunun yüzden havalimanında size gelip taksi olduğunu söyleyenleri dikkate almayın kiosklardan çağırmanız daha doğru olacaktır.
Astana’ya gitmek için havayolu şirketlerinin istatistiklerine göre Astana uçuşları için en ucuz uçak biletini alabileceğiniz dönem Ekim’in son haftası ile Aralık’ın ilk haftası arasındaki dönem. Fakat bu dönem Astana’da oldukça soğuk geçmektedir. Karasal iklimin hakim olduğu Kazakistan’da sıcaklıklar kış aylarında genellikle sıfırın altına inmektedir. Yaz ayları çöl sıcaklarının etkili olduğu şehire seyahat için en uygun dönem Nisan – Haziran aylarıdır. Biletinizi seyahat tarihinizden ortalama 60 gün önce alarak en ucuz Astana uçak biletine sahip olabilirsiniz. En hesaplı uçacağınız gün Cuma, en pahalı uçacağınız gün ise Perşembe. Astana’nın yerel tatları temelde et, patates, pilav olan Kazak mutfağının temsilcisi restoranlarda dünyaca meşhur Kazak havyarını da tatmalısınız. Kısrak sütünden yapılan kımız da farklı çeşitleriyle mönülerde yer alıyor. Astana’da yerel mutfağın dışında Japon, Çin, İtalyan, Fransız restoranlarına kadar pek çok alternatif bulunuyor. Astana’da Orta Asya kültürünün yemeklere etkisi büyüktür. Özellikle en çok tüketilen yemekler et yemekleridir. Kendilerine kurtlardan sonra en çok et yiyen canlı biziz diyen Kazaklar için et yemeklerinin ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle at eti çok tercih edilmekte ve özel kabul edilmektedir. Kazakistan’da bir eve veya bir yere misafir giderseniz saygı amaçlı olarak size at eti ikram edilecektir.
Astana’da görülmesi gereken yerlerin başında, 105 metre yüksekliğinde, tepesine 22 metre çapında devasa bir altın yumurta oturtulmuş olan Bayterek Anıtı gelir. Kentin simgesi olan Bayterek Anıtı hayat ağacını temsil etmektedir. Asansör ile çıkılan kuleden kuşbakışı Astana manzarısı deneyimi yaşayabilirsiniz. 140 dönüme kurulan alışveriş ve eğlence merkezi Han Çadırı, yüzyılın mimari eserlerinden biri olarak gösteriliyor. Han Şatır olarakta adlandırılmakta olan Han Çadırı dünyanın en büyük çadırı olma ünvanına da sahiptir. Atamekan Map of Kazakhstan’da, 200’den fazla tarihi eserin minyatürünü görebilirsiniz. İstanbul’daki MİNİATÜRK’e benzeyen yapıda Kazakistan’ın 14 eyaleti yanında Astana ve Almatı şehirlerinin özel yapılarına ait minyatürler bulunmaktadır. Oldukça geniş bir alanı kaplayan Atameken’i gezmek için en az iki saat ayırmanızı tavsiye ederiz. 2 binden fazla türde deniz canlısı ve dünyanın farklı yerlerinden gelen 100 tür deniz faunası ‘Duman’ adlı okyanus akvaryumunda bulunuyor. 5 bin kişinin ibadet edebildiği Nur Astana Camii’nin, her biri 63 metre yüksekliğindeki 4 minaresinin külahları ve kubbesi altın kaplamalı.
Astana seyahatiniz için sizlere birkaç ipucu hazırladık. Bazı otomobillerin direksiyonlarını sağda, bazılarınınkini solda görürseniz şaşırmayın. Bu Kazakistan’ın ve başkentin yapılanma sürecinde olduğunun bir göstergesi. Ülkede sert karasal iklim hâkim. Yani, kış mevsimi çok soğuk olurken, yazlar çok sıcak oluyor. Bavulunuzu bu duruma uygun hazırlamakta fayda var. Genel olarak Astana pahalı bir şehir bizim para birimimize göre düşük bir para birimleri olsa da maalesef bu fiyatlara olumlu yansıdığını söyleyemiyorız. Astana’da konaklama seçenekleri oldukça fazla ister 5 yıldızlı otelde kalabilir isterseniz günlük ev kiralayabilirsiniz. Ülkeye girişte havalimanında vize alınıyor genelde 1 aylık vize verilmekte. Kazakistan’a giriş yapan yabancıların havalimanlarında bulunan polislere girişlerini kayıt ettirmeleri gerekiyor bu durumu atlarsanız ülkeden çıkışta sıkıntı yaşayabilir ve hakkınızda bir daha ülkeye girişlerde sorun yaratabilecek bir kayıt oluşmasına neden olabilirsiniz. Kazakistan’ın diğer şehirlerine nazaran pahalı olan Astana’daki alışveriş merkezlerinde Asya’ya özgü hediyelik eşya, giysi, şapkalar, halı ve kilim alabilirsiniz. En ucuz Astana uçak bileti bulmak için sitemizde tüm havayolu biletlerini karşılaştırabilir 3 adımda uçak biletinizi kolayca alabilirsiniz. Hepfly olarak güzel bir tatil ve iyi yolculuklar dileriz.
Bodrum, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tüm dünyadan turist çeken, Türkiye’nin en ilgi çekici noktalarından biridir. Sıcak iklimi, birbirinden güzel koyları ve renkli gece hayatıyla tatilcilerin vazgeçemediği Bodrum her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turist ağırlamaktadır. Sezonun yaklaşık 6 ay sürdüğü bodrumda uçak bileti fiyatları sezon boyunca yüksektir. En ucuz bodrum uçak bileti için erken rezervasyon avantajlarından faydalanarak uçuşunuzu oldukça makul fiyatlara getirebilirsiniz.
Yılda 4 milyona yakın yolcunun kullandığı Bodrum-Milas Havalimanı’na ulaşım için HAVAŞ ve MUTTAŞ otobüslerini ya da Atlas Global ve Bora Jet servislerini kullanabilirsiniz. HAVAŞ ve MUTTAŞ, otobüs saatlerini, tüm havayollarına ait uçakların havalimanına inişine göre düzenliyor. 39 kilometre Havalimanı-Bodrum merkez arası yolculuk yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Havaş servisleri sadece şehir merkezine gitmekte ve yolculuk için 10 TL ücret alınmaktadır. Muttaş Servisleri ile Milas Üç Yol 7.5 TL, Yatağan Otogar, Bodrum Otogar ve Menteşe Otogarlarına 10 TL ücretle gidilebilmektedir. Şehir merkezine yolculuk 39 kilometre olduğu için taksi ile bu mesafe oldukça pahalı hale gelebilir yine de tercihleriniz içinde düşünebilirsiniz.Bodrum ülkemizin en ünlü turizm merkezlerinden biridir. Tarihi antik çağlara kadar giden Bodrum’da dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnassos Mozolesi bulunmaktadır. Deprem ve istilalar sonucunda yıkılan mozolenin taşları Bodrum Kalesi yapımında kullanılmıştır. Bodrum Kalesi Bodrum’un simgesi haline gelmiş aynı zamanda da Sualtı Arkeoloji Müzesi olarakta oldukça ziyaretçi çekmektedir. Antik çağda ada üzerinde bulunan alan daha sonra arası doldurularak anakaraya bağlanmıştır. Müze içerisinde batıklar ve sualtı arkeolojisi adına önemli eserleri bulabilirsiniz. Saat 10:00 ile 16:00 arasında ziyaretçi kabul eden müzenin giriş ücreti 20 TL’dir.
Bodrumda görmeniz gereken tarihi yapılanlardan biri az önce konusu geçen Halikarnas Mozolesi’dir. Pers valisi Maussolos’un mezarı olan mozole karısı Artemisia tarafından dönemin ünlü heykeltraşlarına yaptırılmıştır. Boyutları 60 metreye 80 metre olan mozole 46 metre yüksekliğinde yapıldığı dönem göz önüne alındığında devasa boyutlardaymış. Günümüzde birçok parçası İngiltere’de British Museum’da bulunan mozolenin bazı parçaları Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmış. Mozole ziyaret etmek isterseniz saat 10:00 ile 16:00 arasında ziyaret edebilirsiniz giriş ücreti 8 TL’dir. Bodrum dar sokakları, antik görünümlü evleri ve şehre güzellik katan beyaz evleriyle eşsiz bir tatil merkezidir Günün her saatinde ayrı bir hareket olan şehirde öne çıkan deniz turizmi ve eğlenceleri ziyaret eden bütün turistleri şüphesiz kendine aşık etmektedir.
Bodrum plajlarının ünü yurtdışına kadar ulaşmıştır. Yaz ayları geldiğinde dünyaca ünlü aktör, iş adamı veya şarkıcının büyüt yatlarını bu plajlara mutlaka uğramaktadır. Ünlülerin akın ettiği Türkbükü ve burada bulunan beachlerde çılgınlar gibi dans edebilir, Gümbet’in cam gibi sularına dalabilir, Gümüşlük sahillerinde sakince dinlenip Tavşan adasına yürüyerek geçebilir, ne sakin ne de çok gürültülü olmasın derseniz Ortakent sahillerinde kendinize göre tatilinizi geçirebilirsiniz. Diğer plajlarından Turgutreis Bodrum’un en kalabalık yerlerinden biridir. Gece eğlenceleri ile öne çıkan Turgutreis kalabalıktan hoşlanmayanları bile kendine çekecek cazibeye sahiptir. Özellikle sörf yapmayı sevenlerin tercihi Akyarlar cam gibi denizi ve eşsiz kumlarıyla mutlaka görmeniz gereken plajlara sahiptir. Madalina bahçelerini geçerek ulaşılan plajlarında sadece kuş ve dalga seslerini duyabileceğiniz Bitez dinlenmek için eşsiz bir bodrum masalı gibi gelecektir.
Bodrum Kültürel etkinlikleri ile de ünlüdür. 2003 yılından beri devam eden Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 2010 yılından beri devam eden Bodrum Barok Müzik Festivali ve 2014 yılından beri devam eden Uluslarası Bodrum Bienali Bodrum’un önemli Kültürel etkinleridir. Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın sözü ile giriş yapılan Bodrum’da kültürel aktivitelerin yoğun olduğunu tahmin etmek zor olmayacaktır. Bodrum yemek anlamında sizlere büyük bir yelpaze sunmaktadır. Dünyanın her köşesinden turist çeken Bodrum’da bu ziyaretçileri memnun etmek için dünya mutfağının seçkin lezzetlerini barındıran birbirinden güzel restoran bulabilirsiniz. Lokal restoranları denemek isteyen ziyaretçiler için burada ağırlıklı olarak Ege mutfağının hakim olduğunu söyleyebiliriz. Ege mutfağı zeytinyağlı ve ot(bölgede de bu şekilde tabir edilmektedir) yemekleri hakimdir. Konusu geçen otlar taze yiyebileceğiniz gibi kızartma, kavurma ve haşlanmış olarakta farklı şekilde sunulabilmektedir. Deniz ürünleri ayrı bir lezzet olarak karşımıza çıkan Bodrum’da alışılmış yemeklerin Ege mutfağı ile harmanlandığı değişik lezzetleri tadabilirsiniz. Bodrum lokması, Bodrum mantası dışında yöresel bir lezzet olan üzüm köftesini de tatmanızı tavsiye ederiz.
Sevdiklerinize Bodrum’dan hediye almayı planlıyorsanız her ege kıyısında bulabileceğiniz lezzetli reçeller ilk seçeneklerinizden olabilir. Bölgede oldukça tüketilen patlıcan reçeli iyi bir seçenek olabileceği gibi diğer reçellerde sevdikleriniz için mutlulukla karşılanacak bir hediye seçeneği olacaktır. Açık hava pazarlarının tatilcilerde buluştuğu dar sokaklarda bodrumu hatırlatan magnet, anahtarlık ve tablolar, zeytinyağlı sabun ve diğer hediyelikleri, yöreye özgü motiflerin bulunduğu tekstil ürünlerini alabilirsiniz. Bodrum’da yapabileceğiniz ve tatilinize farklı renkler katacak su atkiviteleri de öne çıkmaktadır. Büyük teknelerle mavi turlara çıkabileceğiniz gibi jet ski kiralayabilir, dalış yaparak su altı güzelliklerini inceleyebilirsiniz. Türkiye ve dünyanın her yanından yoğun ziyaretçi alan Bodrum’a sitemiz üzerinden tüm havayollarını karşılaştırarak en ucuz bodrum uçak bileti fiyatlarını görebilir tatiliniz için en uygun bileti alabilirsiniz. Hepfly olarak güzel bir tatil ve iyi uçuşlar dileriz.