Artvin Şehri Hakkında Kısa Bilgiler
Artvin, doğal güzellikleri bakımından Doğu Karadeniz’in en çok ziyaretçi çeken şehirlerinden biridir. Size, kartposttaların içine girmişçesine masalsı bir güzellik sunan Artvin’de Cehennem Deresi Kanyonu, Karagöl ve Mençuna Şelalesi, Artvin’de gezilmesi gereken yerlerin başında gelir. Artvin uçuşları için tercih edebileceğiniz en kısa yol Batum Havalimanı’na olan uçuşlardır. Batum Havalimanı Artvin merkezinden yaklaşık 105 km mesafede bulunmaktadır. Hava yollarının Batum Havalimanı’ndan Artvin’e servisleri bulunmaktadır.
Artvin'e Ne Zaman Gitmeli?
Profesyonel turst rehberleri, Artvin’i gezmek için mayıs-eylül dönemini öneriyor. Artvin yaylaları; boğa güreşleriyle açılan Kafkasör (haziran) ve 2000 rakımlı Sahara’da düzenlenen Şavşat Sahara Pancarcı gibi pek çok festivale evsahipliği yapıyor. Havayolu şirketlerinin son üç yıllık verilerine göre uçakla seyahat etmek için en hesaplı ay mayıs ayı. Mayısı, şubat ve mart ayları takip ediyor. Yurtiçi uçuşlarda seyahat tarihinden 21 gün önce bilet alarak hesaplı uçmanın avantajını siz de yakalayabilirsiniz.
Artvin'in Yöresel Lezzetleri
Doğu Karadeniz'in en zengin mutfaklarından birine sahip Artvin'in Arhavi ilçesinde yiyeceğiniz hamsili ekmek ve mıhlamanın tadı Rize ve Trabzon’la rekabet edebilecek nitelikte.
Çorbalardan gemdimalı, mezelerden turşu kavurma, tatlılardan irsa böreği ve hasuta, hamur işlerinden kada Artvin’e özgü yöresel lezzetlerin başında geliyor.
Yaylada yapacağınız kahvaltıda mutlaka mısır ekmeği eşliğinde kuymak ve kaygana yemenizi tavsiye ederiz.
Artvin'de Görülmesi Gereken Yerler
Mençuna Şelalesi: Arhavi’ye 17 km uzaklıktaki şelaleye ulaşım biraz zahmetli olsa da görülmeye değer. 20 dakikalık otomobil yolculuğu ve 30 dakikalık patika yürüyüşünün ardından 90 metre yükseklikteki bu doğa harikasında oksijen patlaması yaşayabilirsiniz.
Cehennem Deresi Kanyonu: ABD’nin Arizona eyaletindeki Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın ikinci büyük kanyonu Cehennem Deresi Kanyonu Ardanuç’ta bulunuyor. Akarsuların volkanik kayaları oymasıyla oluşan kanyon 500 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğinde.
Karagöl: Borçka’nın merkezine 27 km mesafedeki Karagöl Tabiat Parkı’na ulaşmak için karla kaplı yolun bir bölümünü araçlarla, geri kalanını ise yürüyerek kat etmek gerekiyor.
Yayla Turizmi: Aros, Arsiyan, Berta, Beyazsu, Bilbilan, Cancır, İrsa, Kafkasör, Mersivan, Salikvan, Klaskur gibi cennetten yeşil köşeler yılın belli dönemlerinde yayla turizm için uygun. Şavşat ve Ardanuç ilçelerindeki bazı yaylalarda ise yamaç paraşütü ve çim kayağı parkurları bulunuyor.
İnanç Turizmi: Barhal, Tibeti, Yeni Rabat, Porta Manastır, İşhan ve Dolishane kiliseleri yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.
Artvin'de Alışveriş Önerileri
Borçka’dan Maçahel balı, çam sakızı, ceviz; Hopa’dan kivi; Yusufeli’nden kara hurma; Arhavi’den fındık; Murgul’dan ıhlamur alabilirsiniz. Ahşap el ürünü olan kızak ve Şavşat evlerinin yanı sıra cecim ve ehram gibi yöreye özgü dokumalar da ilginizi çekebilir.