Antalya-Muscat
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Antalya-Muscat
Yaklaşık Seyahat Süresi

Umman, Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında, Güneybatı Asya’da yer alır. 2.650.000 ortalama nüfusu bulunan Umman’ın, çoğunluğu yerli halktır ve 600.000’lik bir kesim Pakistan, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerden, Umman’a çalışmak için gelmiş göçmenlerdir. Çöl kampları, gece yolculukları ve eşsiz kanyonları ile bir rüya ülkesini andırır. Ülke mutlak monarşi ile yönetilmektedir. Umman dört bölgeye ayrılır ve başkenti Muskat’tır. Resmi olarak konuşulan dil Arapça’dır. Ülkede Baluchi dili de yaygın olarak konuşulmaktadır. Antik olarak tabir edebileceğimiz dilleri konuşan yerli halkta mevcuttur. Kumzari, Harsusi, Mehri, Hobyot gibi diller, yerli halk tarafından hala konuşulmaktadır. Ülkede yaygın olarak konuşulan tek yabancı dil ise Almanca’dır. Umman’da iklim, bölgelere göre değişiklik gösterir. Ekim ve Nisan ayı arasındaki dönem, ülkenin en popüler dönemidir. Bu dönemde sıcaklık 25 derece ve 35 derece arasında seyretmektedir.
Umman uçak bileti alımlarınızı Türk Hava Yolları üzerinden yapabilirsiniz. Umman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Turistik geziler için vize süresi, 30 gündür. Bunun yanı sıra 30 günlük vize süresinin bitiminde Umman, tekrardan 30 gün vize uzatma imkanı da sunmaktadır. İstanbul’dan, Umman uçak bileti alımı ile, 4 saat 35 dakikalık süren uçuş süresiyle, Umman Muskat Havalimanı’na doğrudan uçuşlar bulunmaktadır.
Kuzey Umman bölgesinde bulunan, Al-Batinah kıyısı ve Hazar Dağları turistik açıdan en yoğun yerlerdir. Etkileyici kumullar ve eski kaleleri ile Merkez Kıyı Umman bölgesi şehrin en meşhur bölgelerindendir. Boş Alan adı verilen dördüncü bölge, Suudi Arabistan’a dek uzanan vahşi ve geniş çöller ile kaplıdır. Matrah, Suveyh, El-Habura ve Mirbat, Umman’ın önemli diğer şehirlerindendir. Umman’da seyehat süreci boyunca dikkat edilmesi gereken husus, sultanları hakkında konuşurken saygılı olmaktır. Çevre halkın en önem verdiği budur. Ummanlılar, alçakgönüllü, mütevazi ve duygusal insanlardır. İletişime açıktırlar. Umman sınırları içerisinde, şort ve omzu açık kıyafetler giymek yasaktır. Kumsallarda deniz kabuğu, kaplumbağa yumurtası, istiridye gibi şeyleri toplamak da kesinlikle yasaktır. Ülkede eşcinselliğin yasak olmasının yanı sıra, fotoğraf çekerken kesinlikle izin almanız gerekmektedir. Umman’da satın alınabilecek geleneksel eşya çeşitleri çok fazladır.
Bunların başında, Khanjars adı verilen Umman’a özgü işlemeli hançerler, bakır cezveler, gümüş ya da altından mücevherler gelir. Ülkenin güney kesiminde, huş ağacından yapılan tütsü çeşitleri, el örgüsü işleri ve keçi yününden yapılma kilimler de bulunabilir. Khanjars hançeri alımlarınızda dikkat etmeniz gereken husus, hançerin 50 yıldan eski olup olmadığıdır. Hançer eğer 50 yıldan eskiyse, ülke dışına çıkarabilmeniz için mutlaka sertifikasının mevcut olması gerekmektedir. Umman’da iki adet büyük çarşı bulunur. Muttrah’ta bulunan büyük çarşıda gümüş ve altın işlemeleri bulunabilir. Nizwa’da bulunan çarşıysa Arap Dünyası’nın en büyük çarşısıdır. Bu çarşı içerisinde, ülkeye özgü el işlemeleri ve gelenelsek ürünler bulunabilir.
Başkent Muskat’ta ise dünya markalarından pek çoğunu bulabileceğiniz, modern mağazalar bulunur. Umman doğu ve batı arasında bir ticaret noktası olması özelliğine sahip bir şehirdir. Çorba ve et yemeklerinde kullanılan, Hindistan’dan gelen baharatlar, ülkenin mutfağında önemli bir konuma sahiptir. En ilgi çekici yemek olarak balık göze çarpar. Genel olarak tavuk ve kuzu eti çeşitleri tüketilir ve ülkenin vazgeçilmez öğünü pilavdır. Pilav her yemeğin yanında mutlaka servis edilmektedir. Kakule kahvesi, Ummanlılar’ın en çok tükettiği içecektir. Kil fırınların ağır ateşinde iki gün boyunca pişirilerek, şifali bitkiler ve baharatlar ile marine edilen Shuwa, ülkenin en özel tatlarından birisidir. Umman’ın en önemli tarihi yerleri ve gidilmesi gereken yerleri arasında, Sultan Kabus Büyük Camii, Royal Opera House, Oman Fjords, Wadi Shab, Al Mughsail Sahili başta gelmektedir.
Sultan Kabus Büyük Camii, ortadoğu’nun en büyük 2. camiisidir. Camii belli saatlerde ziyaretcilere açılır ve ihtişamı ile akılda kalıcıdır. Muskat’tan her gün düzenlenmekte olan turlar ile, Fahal, Bandar Jissah, Bandar Khoyron gibi dalış merkezlerine gidilebilir. Bu dalış merkezleri muhteşem mercanlara ev sahipliği yapar. Al Quirm bölgesi, lüks otelleri ile meşhurdur ve turizmin kalbi sayılabilecek yerler arasındadır. Al-Quirm’da bulunan, Bin Attiqu ile Al-Boom restorantlarında, bölgeye özgü geleneksel baharat ve et yemeklerinin tadına ortak olunabilir. Muskat’a sadece 35 ile 40 dakikalık bir uzaklıkta bulunan Al Ansab Kuş Cenneti, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Al Ansab Kuş Cenneti’nde nesli tükenmekte olan pek çok kuş türü gözlemlenebilir. Nesli tükenmekte olan pek çok kuş türü, Al Ansap Kuş Cenneti’nde koruma altındadır. Su ve doğa sporları adına pek çok etkinlik Umman’da mevcuttur. Tekne dalış turları, balık avcılığı, cip safari, trekking, golf ve çöl kayağı, yaygın olarak yapılan etkinlikler arasındadır ve turistik açıdan büyük önem taşır. Umman, deniz temizliği ve ekolojik dengeyi koruma konusunda çok titiz bir anlayışa sahiptir.
Umman uçak bileti, pasaport ve vize kâğıdınız, gezi boyunca, herhangi bir kontrol durumunda problem yaşamamanız için, mutlaka yanınızda bulunmalıdır. Şehir merkezinden 10 dakikalık bir mesafede bulunan, Al Alam Sultan Sarayı, Osmanlı mimarisi izlerine taşıyan bir mimariye sahiptir ve deniz kıyısına inşa edilmiştir. Mimarisinin yanı sıra, eşsiz güzellikte bahçesi ile de ziyaret edenlerin aklından çıkmayacak bir çekiciliğe sahiptir. Seyehatinizin sonlarına doğru mutlaka Bandar Jissah tepesine uğramalısınız. Bütün şehri ayaklarınızın altında izleyebileceğiniz bir manzaraya sahip olan bu tepeye vardığınızda, şehirden ayrılmak istemeyeceksiniz. Başkent Muskat halkı, Binbir Gece Masalları’nın bir parçası olan Sinbad’ın hemşehrileri olduğuna inanırlar. Bu sebeple masalda anlatılan teknenin bir benzeri yapılarak meydana koyulmuştur. Bu tarz teknelere coğrafyada Dhow adı verilmektedir. Umman uçak bileti alımlarınızı, Türk Hava Yolları aracılığıyla yapabilir ve Umman şehrine aktarmasız direkt uçuşlar ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Antalya Havalimanı Türkiye'nin en işlek ikinci havalimanıdır. Sene boyunca milyonlarca yerli ve yabancı yolcuyu ağırlayan havalimanı, Türkiye'nin yurtdışına açılan kapılarından biridir. Şehir merkezinin 10 km doğusunda yer alan Anatalya Havalimanı 2011 senesinde kendi kategorisinde Avrupa'nın En İyi Havalimanı ödülünü almıştır.
Antalya Büyükşehir Belediye'sinin 600 numaralı otobüsü her yarım saatte bir yolcuları Antalya Havalimanı'ndan şehir merkezine taşır.
Havaş servisini Antalya Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşırken kullanabilirsiniz. Servis saatleri, duraklar ve ücret bilgileri Havaş Antalya web sayfasında vardır.
Taksi
Antalya Havalima'nın hem iç hem dış hatlarında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Antalya'ya Ne Zaman Gitmeli?
Antalya’da sezon 7 ay sürüyor. Haziran ayında 40 derece sıcaklığın yaşandığı şehirde ekim sonunda bile denize girmek mümkün. En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Antalya’nın ilk restoranı Kebapçı Topçu’da şiş köfte yiyin. Köfteler Korkuteli yaylalarında otlayan keçi ve kuzuların etlerinden yapılıyor.
Kente özgü tahinli piyaz için Özdoyum Restoran’ı tercih edebilirsiniz.
Yanık dondurmasıyla ünlü Akdeniz Pastanesi’ne uğrayın. Alanya’da bulunan Aspendos Lokantası’nda Esma Abla’nın öksüz helvasının tadına da mutlaka bakın.
Antalya'da Görülmesi Gereken Yerler
MS. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş olan Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosu. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunanarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur.
Alanya:
Alanya için dünyanın en ünlü ilçelerinden biri diyebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler, gündüz Kleopatra'nın yüzdüğü kumsallarda, gece ise eğlence mekanlarında vakit geçiriyorlar. Denizi sıcak bulursanız Sarpdere Kanyonu'ndaki doğal havuzlarda serinleyebilirsiniz.
Düden Şelalesi:
Yılda 12 milyon kişinin ziyaret ettiği şelale Antalya'nın doğal simgesi olarak biliniyor. Düden Çayı boyunca ikiye ayrılıyor. Bir bölümü yaklaşık 40 metrelik falezlerden denize dökülürken, ikinci kısma İskender Şelalesi de deniliyor. Bunun nedeni Pamphylia'yı fetheden Büyük İskender'in burada atlarına su vermesi.
Perge Antik Kenti:
MÖ. 7. yüzyılda kurulan kente girdiğinizde kalıntılar o kadar ihtişamlı ki sanki daha birkaç yıl önce yıkılmış havası veriyor. Devasa Roma hamamı sanki onarılınca kullanılabilir gibi duruyor. En uygun ziyaret zamanı ilkbahar ve sonbahar ayları.
Antalya'da Alışveriş Önerileri
Greyfurt, limon, portakal, bergamut, patlıcan, karpuz ve incir reçelleri mükemmel birer hediye olabilir. Kök boyasıyla yapılan döşemealtı halıları ve ören yerlerine ait heykelcikleri de tercih edebilirsiniz.
Antalya'ya Özel KelimelerHer şehirde olduğu gibi Antalya’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Gastan: Şaka
Tefek: Asma
Yümek: Yıkamak
Çiğin: Göğüs
Gunnamak: Doğurmak