Antalya-Ordu
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Antalya-Ordu
Yaklaşık Seyahat Süresi

Ordu, Karadeniz Bölgesi'nde yer alır ve 2015 yılı itibariyle Türkiye'nin en kalabalık otuzuncu şehri olarak bilinmektedir. Osmanlı döneminde Trabzon vilayetine bağlıyken,1920 yılında il oldu. Tokat, Sivas, Samsun ve Giresun illerine komşu olan şehrin Ünye, Fatsa meşhur ilçeleridir. Öyle ki yıllarca türkülere bile konu olmuştur. 2012 ve 2013 yıllarında çıkan kanunlarla birlikte Ordu büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 yılında çalışmalarına resmi olarak başladı.
Karadeniz Bölgesi'nin Orta ve Doğu Karadeniz kısmında yer alır. Kuzeyi sıra dağlarla kaplıdır. Kıyıdan içe doğru gittikçe dağlar gittikçe yükselmeye başlar. Komşu şehirlerine doğru 3000 metreyi bulmaktadır. Ordu, doğal yapısından ötürü yüksek peyzaj değerine sahiptir. Alan içinde heyelan set gölü de bulunmaktadır.
Şehirde Karadeniz iklimi hakimdir. Ancak dağ yükseltilerinin azalmasından ötürü kışın soğuk günlerin sayısı gittikçe azalmaktadır. İç kesimlerde, yükselti artışı soğuğun bu bölgelerde daha etkin olmasına neden olmaktadır. İç kesimlerde yine soğuk artışıyla birlikte ilçelerde altı ay boyunca kar yağdığı da görülmektedir.
Şehrin ekonomisinin büyük kısmı tarıma dayalıdır. Türkiye'nin fındık üretiminin %51'i burdan sağlanmaktadır. Nüfusun %70'i gelirini fındık üretimiyle karşılamaktadır. Ayrıca fındık fiyatlarındaki düşüş nedeniyle halk, kivi ve soya gibi ekonomik değeri yüksek tarım ürünleri de yetiştirmektedir.
Ordu, kültürel etkinlikler açısından da gayet sosyal bir şehirdir. İlde birçok tiyatro, sinema ve konser etkinliği organize edilmektedir. Ordu'yu ilginç kılan bir özellik, 33 farklı ürün için tescil başvurusunda bulunulmasıdır. Türk Patent Endüstrisine kayıtlı toplam 22 farklı ürünleri bulunur. Bunlardan bazıları; Ordu Çakırdak Fındığı, Fatsa Yalıköy Köftesi, Kabataş Köy Peyniri, Ünye Pidesi, Ordu Fırın Fasülyesi şeklindedir.
Turizm konusunda ilgi odağı haline gelen kıyı, yayla turizmi, trekking, yamaç paraşütü gibi yerli ve yabancı turistlerin sevdiği aktiviteler mevcuttur. Ordu ve Karadeniz mutfağını merak ediyorsanız kesinlikle gezerken tadına bakmalısınız. Ordu'da şehir halkının genelde dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek için tercihettiği yerlerin başında Boztepe gelir. Boztepe'den şehri ve Karadenizi harika bir manzara eşliğinde izleyebilirsiniz. Boztepe - Ordu arasına yapılan teleferik ile tepeye ulaşım kolay hale getirilmiştir. Bu sayede teleferik ile rahatça çıkıp inebiliyorsunuz. İlk olarak 2010 yılında temeli atılan teleferik projesi 2011 yılında hizmete açılmıştır. Yapımı yaklaşık olarak 9 ay süren teleferik istasyonunda ayrıca araçları ile gelenler için geniş bir otopark bulunmakta. Yine ziyaretçileri için yapılan çevre düzenlemesi sayesinde insanlar sokak şeklinde tasarlanan yollarda rahatça dolaşabiliyor ve yine şehir halkı için yapılan restoranlarda yemek yiyebiliyorlar.
Ordu'nun tek ilk ve tek üniversitesi olma özelliğine sahip olan Ordu Üniversitesi 2006 yılında kuruldu. Bünyesinde birçok fakülteye ev sahipliği yapan üniversitenin arsası üzerinde hala çalışmalar devam etmekte ve yeni fakülteler açılması sağlanmaktadır. Bu sayede kapasitesini de artırarak geleceğe iyi bir yatırım yapmaktadırlar.
Kaleler, kiliseler, müze ve tarihi yapılar, parklar ve mesire alanları gibi şehirde gezilecek ve görülecek çok fazla yer bulunmaktadır. Ordu'yu ziyaret ederseniz eğer Ünye Kalesi, Gölköy Kalesi, Perşembe Yason Kilisesi, Taşbaşı Kilisesi, Paşaoğlu Konağı, Osman Paşa Şadırvanı, Boztepe ve Yasonburnu Yarımadasını görmeden dönmeyin.
Ordu'yu özel yapan özelliklerden biri de Ordu-Giresun Havalimanı'dır. Ordu'nun Gülyalı ilçesi ile Giresun'un Piraziz ilçeleri arasında bulunan ve sivil kategorideki havalimanıdır. Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz üzerine özel bir yöntemle inşa edilen ilk ve tek olma özelliğine sahip havalimanıdır. Yıllık ortalama 3 milyon yolcu kapasitesiyle de adından söz ettirmektedir. Ulaşımı Havaş servisleri ile şehirden her gün düzenlenen seferlerle sağlanmaktadır. Anadolujet, Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları ile günlük toplam 22 sefer düzenlenmektedir. Ayrıca haftada üç gün karşılıklı olarak İzmir, Lefkoşa seferleri de düzenlenmektedir.
Antalya Havalimanı Türkiye'nin en işlek ikinci havalimanıdır. Sene boyunca milyonlarca yerli ve yabancı yolcuyu ağırlayan havalimanı, Türkiye'nin yurtdışına açılan kapılarından biridir. Şehir merkezinin 10 km doğusunda yer alan Anatalya Havalimanı 2011 senesinde kendi kategorisinde Avrupa'nın En İyi Havalimanı ödülünü almıştır.
Antalya Büyükşehir Belediye'sinin 600 numaralı otobüsü her yarım saatte bir yolcuları Antalya Havalimanı'ndan şehir merkezine taşır.
Havaş servisini Antalya Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşırken kullanabilirsiniz. Servis saatleri, duraklar ve ücret bilgileri Havaş Antalya web sayfasında vardır.
Taksi
Antalya Havalima'nın hem iç hem dış hatlarında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Antalya'ya Ne Zaman Gitmeli?
Antalya’da sezon 7 ay sürüyor. Haziran ayında 40 derece sıcaklığın yaşandığı şehirde ekim sonunda bile denize girmek mümkün. En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Antalya’nın ilk restoranı Kebapçı Topçu’da şiş köfte yiyin. Köfteler Korkuteli yaylalarında otlayan keçi ve kuzuların etlerinden yapılıyor.
Kente özgü tahinli piyaz için Özdoyum Restoran’ı tercih edebilirsiniz.
Yanık dondurmasıyla ünlü Akdeniz Pastanesi’ne uğrayın. Alanya’da bulunan Aspendos Lokantası’nda Esma Abla’nın öksüz helvasının tadına da mutlaka bakın.
Antalya'da Görülmesi Gereken Yerler
MS. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş olan Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosu. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunanarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur.
Alanya:
Alanya için dünyanın en ünlü ilçelerinden biri diyebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler, gündüz Kleopatra'nın yüzdüğü kumsallarda, gece ise eğlence mekanlarında vakit geçiriyorlar. Denizi sıcak bulursanız Sarpdere Kanyonu'ndaki doğal havuzlarda serinleyebilirsiniz.
Düden Şelalesi:
Yılda 12 milyon kişinin ziyaret ettiği şelale Antalya'nın doğal simgesi olarak biliniyor. Düden Çayı boyunca ikiye ayrılıyor. Bir bölümü yaklaşık 40 metrelik falezlerden denize dökülürken, ikinci kısma İskender Şelalesi de deniliyor. Bunun nedeni Pamphylia'yı fetheden Büyük İskender'in burada atlarına su vermesi.
Perge Antik Kenti:
MÖ. 7. yüzyılda kurulan kente girdiğinizde kalıntılar o kadar ihtişamlı ki sanki daha birkaç yıl önce yıkılmış havası veriyor. Devasa Roma hamamı sanki onarılınca kullanılabilir gibi duruyor. En uygun ziyaret zamanı ilkbahar ve sonbahar ayları.
Antalya'da Alışveriş Önerileri
Greyfurt, limon, portakal, bergamut, patlıcan, karpuz ve incir reçelleri mükemmel birer hediye olabilir. Kök boyasıyla yapılan döşemealtı halıları ve ören yerlerine ait heykelcikleri de tercih edebilirsiniz.
Antalya'ya Özel KelimelerHer şehirde olduğu gibi Antalya’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Gastan: Şaka
Tefek: Asma
Yümek: Yıkamak
Çiğin: Göğüs
Gunnamak: Doğurmak